Contentvideo's of video advertenties? Waar kies je voor?
Content Marketing

Contentvideo’s en video advertenties: wat is het verschil en wat werkt het best?

5,00/5(1)

De meeste marketeers weten inmiddels wel dat video een belangrijk onderdeel van de marketingplannen zou moeten zijn. Maar er worden binnen de videomarketing veel verschillende termen gebruikt om verschillende soorten video’s te benoemen. Zo wordt er geregeld over contentvideo’s en video advertenties gesproken, maar wordt niet altijd begrepen wat het verschil hiertussen is. Want hoewel het klinkt alsof het op elkaar lijkt, zijn het twee heel verschillende toepassingen van video.

In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen contentvideo’s en video advertenties en wanneer je welke vorm het best toe kunt passen.

Contentvideo’s

Volgens een onderzoek van Hubspot geeft maar liefst 50% van de respondenten aan graag video’s van een geliefd merk te zien (Bron). Dat is meer dan welk ander content type ook. Video content marketing is een marketingstrategie waarbij de nadruk ligt op het produceren en delen van relevante contentvideo’s met de doelgroep. Het doel ervan kan zijn om meer bezoekers of meer conversie te genereren of om een merk of bepaalde producten en diensten onder de aandacht te brengen. Mensen kijken steeds meer video, dus waar voorheen eigenlijk vooral lappen teksten werden gebruikt, wordt nu steeds vaker video gebruikt om content te delen. Bekende voorbeelden van contentvideo’s zijn bijvoorbeeld how-to video’s, unboxing video’s, productvideo’s, product reviews, animaties en explainers.

Video advertenties

Video advertenties kunnen eveneens een onderdeel zijn van de videomarketing strategie. Video advertenties hebben in tegenstelling tot contentvideo’s eigenlijk altijd een tijdelijk, direct en concreet doel, zoals ‘meer verkopen’ of ‘naamsbekendheid vergroten’. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een merknaam te promoten of om een specifiek product onder de aandacht te brengen. Eigenlijk vergelijkbaar met de televisiereclames die op nationale televisie worden getoond. De bekendste manier om video advertenties in te kopen is via YouTube, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om video advertenties op LinkedIn of Facebook in te zetten.

Het verschil tussen video content en video advertenties

Als we toch de vergelijking met analoge televisie maken: beschouw de contentvideo’s dan maar als de televisieprogramma’s en de video advertenties als de reclame die je tussendoor ziet. Daarmee is het belangrijkste verschil namelijk direct geduid: een video advertentie wordt ingekocht en daarmee min of meer ongevraagd aan mensen getoond. Een content video moet een bepaalde meerwaarde leveren om bekeken te worden, want mensen moeten er zelf voor kiezen om ‘m te bekijken. 

Je concurreert dus met andere contentvideo’s en wanneer jouw video voldoende boeit, dan zal deze beter en meer bekeken worden. Het aantal views is dan ook een belangrijke graadmeter voor het succes. Bij een video advertentie zegt het aantal views alleen wat over het bereik. Het succes ervan kun je veel beter aan indirecte factoren afzien, zoals de verkoopcijfers of bezoekersaantallen.

In je videomarketing strategie zal je moeten bepalen welk video type je gaat inzetten. En welk type videomarketing je inzet hangt helemaal af van wat je doel is. We benoemen eerst per type videomarketing de belangrijkste voor- en nadelen.

De voordelen en nadelen van contentvideo’s

Contentvideo’s hebben het internet de afgelopen jaren veroverd. Er worden maar liefst 5 miljard video’s gekeken op YouTube. Per dag! (bron) In feite zijn dit voor het overgrote deel contentvideo’s. Video’s voor vermaak, waarin een antwoord op een vraag wordt gegeven, een how-to getoond wordt, een product uit wordt gepakt, en nog veel meer. De succesvolste video’s worden het meest gewaardeerd omdat ze boeien. Ze tonen iets dat mensen graag zien. Dat biedt een geweldige kans, maar het is ook een grote uitdaging. Want hoe ga jij mensen met video nu écht boeien? Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van contentvideo’s:

Voordeel 1: Organisch verkeer

Een contentvideo wordt vaak geüpload op YouTube. En daarmee bereik je direct potentieel 30 miljoen bezoekers per dag. Na Google wordt YouTube ook wel de tweede zoekmachine ter wereld genoemd door het massale succes van het platform. En wanneer je video goed genoeg is, kan deze ook door Google opgepakt worden, als een ‘video snippet’ in de zoekresultaten. Dan wordt je video al getoond tussen de zoekresultaten, zonder dat mensen de zoekresultatenpagina hoeven te verlaten. Ook dit kan een enorme boost aan organisch verkeer opleveren. 

Tot slot is video nu eenmaal het geprefereerde content type van veel bezoekers. En als bezoekers blij zijn, is Google dat doorgaans ook, want Google houdt van goede content. Zo kan het indirect dus ook nog eens een boost aan je SEO performance geven. Driedubbel organisch succes dus eigenlijk: bezoek vanuit YouTube, bezoek vanuit Google en een betere SEO score (en dus nóg meer bezoek vanuit Google).

Voordeel 2: Een goede video is duurzaam

Het is natuurlijk afhankelijk van waar de video over gaat, maar in veel gevallen is een goede contentvideo duurzaam. Wat je in de video vertelt, blijft relevant. Bij een unboxing video of een productvideo geldt dat voor een bepaalde periode, maar voor bijvoorbeeld how-to video’s kan de houdbaarheid bijna onbeperkt zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan recepten video’s of uitlegvideo’s over bijvoorbeeld het snoeien van lavendel, het verven van een kozijn of het vervangen van een lamp. Op die manier kun je door eenmalig een video te maken nog heel lang profiteren van de voordelen.

Voordeel 3: Kom in contact met je doelgroep

Wanneer je contentvideo’s maakt die jouw doelgroep waardeert, dan ontstaat er een fijne wisselwerking: jij helpt je doelgroep met je video’s en je doelgroep draagt door de video’s veel te kijken bij aan de doelstellingen die jij met videomarketing hebt. Door je te verdiepen in je doelgroep weet je wat ze bezighoudt, welke vragen en interesses ze hebben en dus waarover jouw contentvideo’s moeten gaan. Als je dat goed doet sta je met de video’s die je produceert in verbinding met je bestaande doelgroep(en). Via je YouTube kanaal zou je zelfs een community kunnen creëren, waar fans of promoters hun gemeenschappelijke liefde voor jouw merk of video’s delen.

Het belangrijkste nadeel: goede content maken kan moeilijk zijn

Het belangrijkste nadeel van contentvideo’s? Je moet boeien, en dat kan soms lastig zijn. Het maken van goede contentvideo’s vergt wat onderzoek naar wat er leeft bij je doelgroep en wat er al bestaat aan video’s. Wanneer je dat goed doet, vergroot je de kans op succes. 

Daarnaast zal je energie in het maken van de video moeten stoppen. Het hoeft geen extreem professionele videoproductie te zijn, maar slordig moet het ook niet worden. Het kan een overweging zijn om met professionals samen te werken die de fijne kneepjes van een bedrijfsfilm laten maken kennen. Door de jarenlange ervaring met online video weten zij precies hoe je het maken van een contentvideo op zo’n manier aanpakt, dat de kans van slagen het grootst wordt.

De voordelen en nadelen van video advertenties

Niet alleen contentvideo’s nemen toe in populariteit. Dat doen video advertenties ook. De uitgaven van bedrijven aan video advertenties namen in de Verenigde Staten toe van bijna 9 miljard Dollar in 2017 tot ruim 10 miljard Dollar in 2019. En in 2024 verwacht men dat er jaarlijks meer dan 12 miljard Dollar aan wordt uitgegeven (bron). Zo zijn video advertenties onder marketeers dus een populaire manier om hun doelgroep te bereiken. Maar is het al dat geld ook waard? Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van video advertenties.

Voordeel 1: Je bereikt altijd de juiste doelgroep

Video advertenties vergen altijd wat configuratie als ze ingekocht worden. Eén van die configuraties is het vaststellen van de doelgroep. Dat doe je bij een content video natuurlijk ook, maar daar heb je er vervolgens geen invloed op of de door jou gekozen doelgroep ook degene is die de video uiteindelijk ziet. Bij een video advertentie kan je deze ‘targeted’ tonen. Dat betekent dat hij alleen getoond wordt aan de doelgroep die jij wilt. Zo weet je dus zeker dat de boodschap die jij wilt verspreiden alleen door de juiste mensen gezien wordt.

Voordeel 2: Het is meetbaar

Het directe effect van een video advertenties is vrij goed meetbaar. Je kunt goed bijhouden hoe vaak deze getoond is en hoe vaak erop geklikt wordt bijvoorbeeld. Vaak streef je met een video advertentie echter ook een doel na: bijvoorbeeld meer verkopen. Dat soort indirecte resultaten zijn wel lastiger door te meten. Die zul je moeten afleiden uit andere cijfers ten tijde van het draaien van de video advertentie.

Voordeel 3: Bouwen aan je bekendheid

Een belangrijk voordeel van video advertenties is natuurlijk dat jij bepaalt wie jouw video te zien krijgt en hoe vaak. Dat maakt het een uitstekende manier om bijvoorbeeld aan je merkbekendheid te bouwen. Als talloze kijkers (ongevraagd weliswaar) jouw video te zien krijgen, waarin jouw merk in het zonnetje wordt gezet, dan is de kans groot dat dit op den duur goed blijft hangen bij de kijkers. 

De belangrijkste nadelen: wel betalen, niet duurzaam

Het belangrijkste nadeel van een video advertentie is de kosten die ermee gepaard gaan. De videoproductie zelf kost al het nodige aan investeringen, want de kwaliteit moet hoogstaand zijn. En dan moet ook de video advertentie zelf nog worden ingekocht. Zo zal je dus altijd duurder uit zijn dan met contentvideo’s. En wat jammer is: zodra je stopt met de campagne, stoppen ook de views. Kijkers kwamen er namelijk niet organisch op terecht, maar via ingekochte ruimte. Zodra het volledige budget besteed is en de campagne stopt, zal er ook geen uitloop van organisch bezoek meer zijn.

Waar kies je voor: contentvideo’s of video advertenties?

Het goede nieuws is dat deze keuze niet altijd zwart-wit is. Een goede videomarketing strategie kan van zowel contentvideo’s als van video advertenties gebruik maken. Zoals altijd is het vooral belangrijk om het doel vooraf te bepalen: is er op de korte termijn actie nodig, zoals een flinke verhoging van de verkoopcijfers, een tijdelijke sales actie of een flinke boost voor de naamsbekendheid? En is er voldoende budget? Dan kan het inkopen van video advertenties een goede manier zijn om je doelen te bereiken. Je hebt zo een min of meer gegarandeerd bereik voor een korte periode, met een heel concreet doel.

In andere gevallen, wanneer je aan een duurzame video marketing strategie wilt werken, is het maken van contentvideo’s eigenlijk altijd de goede keus. Ze spreken de doelgroep aan, zijn veel vriendelijker qua kosten, ze gaan veel langer mee en hebben een meer duurzaam resultaat.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email