Waarom CMS veelgebruikt is
Web & Software Development

CMS-website: De meest gebruikte oplossing

4,33/5(3)

Wist je dat van de beschikbare soorten websites CMS het meest voorkomt? Weinig mensen kennen ze onder dit acroniem, maar sites met Content Management Systemen zijn erg populair bij onze bedrijven.

Dit is niet verrassend, want het biedt vele voordelen en is gebruiksvriendelijk voor de gebruikers. Hoewel zij over het algemeen veel upstream werk vergen, hebben websites van het CMS-type geen (of weinig) deskundigheid en technische kennis nodig. In dit artikel lichten we toe wat een CMS is en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn. We maken van de gelegenheid gebruik om een korte rondleiding te geven van de meest bekende CMS-platforms.

Eerst en vooral: wat betekent CMS?

CMS staat voor Content Management Systeem. In dit concept is een website vooral een set van inhoud die je gemakkelijk kunt manipuleren, wijzigen en formatteren zoals je dat wilt.

Dit is mogelijk doordat CMS-software is gemaakt om een website of multimedia-toepassing te ontwerpen en dynamisch te updaten in een paar klikken.

Dit type hulpmiddel heeft twee facetten:

  1. de beheerdersinterface, waar inhoudelijke aanvullingen en wijzigingen maken zoals artikelen, rubrieken, fotogalerij, menu, enz. – Het is ook de plaats waar we werken aan de presentatie van de inhoud, dat betekent het ontwerp: kleuren, lettertypen en lay-out van de pagina’s…
  2. het gebruikersgedeelte is het gedeelte dat zichtbaar is voor elke internetgebruiker die uw website bezoekt.

De komst van CMS in de internetwereld is een ware revolutie geweest. Tot dan toe konden alleen developers en webmasters een website “coderen”. In die tijd was het  noodzakelijk om elke code regel voor regel in de HTML-taal te schrijven. Het was zwaar werk!

Nu, dankzij deze tools, kan iedereen die in staat is om de muis te gebruiken beginnen aan het avontuur van “website creatie”. Inderdaad, geen behoefte om een expert in programmeertaal.

Wat zijn de voordelen van een CMS-website?

De voordelen van CMS zijn enorm. We zullen proberen te benadrukken wat deze software zo succesvol maakt.

Gebruiksvriendelijk en voor iedereen

Je hoeft vaak niets op jouw computer te installeren. Met de meeste bestaande platformen kan je jouw website direct online aanmaken. Met een beetje nieuwsgierig en een computer kun je met gemak aan CMS beginnen om de basis ervan onder de knie te krijgen. Eenmaal onder de knie verloopt het updaten zonder tussenkomst van een professional heel vlotjes.

Er zijn verschillende CMS-platforms, maar hun gemeenschappelijke punt is gebruiksgemak. Met een simpele klik of een intuïtieve slepen en neerzetten, kan je vorm en consistentie geven aan de inhoud. Om een tekst te schrijven, bijvoorbeeld, is het zoals op een Word editor. De inspanningen die op dit gebied zijn geleverd, zijn bewonderenswaardig.

Rekenen op de community

Elke CMS heeft zijn community of trouwe gebruikers. Daarnaast zijn er forums, blogs en andere gespecialiseerde sites in overvloed die advies geven en mogelijk maken om vragen te stellen en/of informatie uit te wisselen. Via zulke platforms leer je bij van professionelen, maar leren professionelen ook autodidacten.

Veel designthema’s

Dankzij de voor gedefinieerde thema’s die niet meer geteld worden, bespaar je de kosten van grafisch ontwerper. Het CMS maakt het dus mogelijk om eenvoudig een website te maken met een professionele uitstraling.

Wat zijn de nadelen van een CMS-website?

Ondanks de vele voordelen die een CMS-site met zich meebrengt, zijn er ook zwakke punten die het vermelden waard zijn.

Het kan snel ingewikkeld worden

Bij het ontdekken van CMS kan de taal snel een probleem worden voor een beginnend computergebruiker. Het is niet uitgesloten dat men een ander programma moet gebruiken, wat niet zo eenvoudig te begrijpen is. Bovendien zijn de geavanceerde kenmerken van CMS letterlijk onbegrijpelijk voor het grote publiek.

Gratis? Niet helemaal

De CMS-basis is over het algemeen gratis. De rekening neigt echter op te lopen naarmate de plug-ins worden toegevoegd. Als je een ietwat origineel thema wilt hebben, dan kost het ook daar weer. Aan het eind van de dag, buiten de basis site ga je noodzakelijkerwijs via de kassa. Bovendien is het noodzakelijk om te betalen voor een echte domeinnaam (.com)

Flexibel, ja, maar tot op zekere hoogte

Om een CMS het daglicht te laten zien, werken ervaren ontwikkelaars eraan, zodat zo veel mogelijk mensen met verschillende vaardigheden en behoeften ze gemakkelijk kunnen gebruiken. Het is dan ook te verwachten dat wat zij je voorstellen soms niet precies overeenkomt met wat je zoekt.

Je moet een keuze maken

Natuurlijk is kiezen uit alle bestaande CMS-platforms geen eenvoudige taak. Het is een beslissing die een reële impact zal hebben op de rest van jouw website creatie project, vooral als het een e-commerce site is. Er rijzen belangrijke vragen. Op welke criteria baseert jij jouw keuze? Het ontwerp en de veelvoud aan thema’s? De ondersteuning van een grote gebruikersgemeenschap? De kracht van een ultracomprehensive CMS?

Pas op voor niet-bestaande ondersteuning

Je zult op een bepaald moment hulp nodig hebben bij de uitdagingen van CMS: compatibiliteitsproblemen, updates, etc. Pas op voor CMS die geen gemeenschap achter zich hebben, noch klantenservice die in staat is om je te helpen. In het geval van een obstakel, zal jouw site waarschijnlijk nooit meer het daglicht zien, of niet meer beschikbaar zijn.

Zoom in op de verschillende platformen

Er zijn verschillende platforms voor het maken van sites van dit type. De 3 meest populaire platformen zijn WordPress, Joomla en Drupal.

Deze zijn relatief eenvoudig te installeren, hebben veel voor geïnstalleerde modules, zijn aangesloten op actieve communities en bieden regelmatige updates.

WordPress, wanneer je van eenvoudige en effectieve dingen houdt

In de beginperiode, in 2003, was WordPress vooral gericht op blogfans. Sindsdien heeft het zijn weg gevonden en vandaag de dag is het meest gebruikte CMS-platform om een site of een applicatie te creëren. WordPress heeft een exceptionele 60 miljoen gebruikers. Dit komt door een intuïtieve interface en door een systeem dat vrij eenvoudig te leren en gratis is. In een paar klikken, krijgen we een duidelijke showcase site, en als we verder gaan, is er een onbeperkt aantal aan WordPress plugins om te helpen.

Joomla, de open source die eenvoudig te installeren is

Dit CMS is ongetwijfeld een van de eenvoudigste in te stellen. Joomla zag het daglicht in 2005, en tot op heden zijn er meer dan 4000 modules beschikbaar om zeer handige functies aan een website toe te voegen. De opensourcecode wordt regelmatig bijgewerkt door gepassioneerde ontwikkelaars. Daarnaast kunnen we rekenen op een zeer actieve Joomla gemeenschap

Drupal, een krachtig hulpmiddel

Met Drupal kun je verbazingwekkende dingen doen. Dit CMS biedt een grote flexibiliteit, we kunnen werkelijk alles aanpassen. Echter, om iets meer te doen dan een basis-site met deze content manager, heb je gedegen kennis nodig, wees rigoureus en documenteer jezelf.

Vind het juiste web agentschap om jouw website te ontwikkelen in CMS

Er zijn een aantal CMS-agentschappen die je kunnen helpen bij het opzetten van je website. Zij zijn experts in het vakgebied en kunnen jou adviseren over de strategie die je kunt implementeren en hoe je het meeste uit jouw nieuwe investering kan halen.

Een web agentschap dat je begrijpt

Om deze te laten slagen in het opzetten van een website die een meerwaarde brengt aan jouw merk of jouw bedrijf, is het belangrijk dat het naar je luistert. Jouw toekomstige web agentschap moet rekening houden met de economische context waarin je opereert: je stad, jouw regio of  sector als het een internationaal bedrijf is.

Een dienstverlener die jouw pluspunten onder de aandacht brengt

Het verbeteren van je imago, jouw producten en diensten is nu gebaseerd op een aantrekkelijke en indien mogelijk creatieve website. Een voordeel zal de mogelijkheid van het agentschap om een professionele website te ontwerpen. Verder zullen zij een gepersonaliseerde en responsieve webdesign, maar ook een solide marketing strategie bieden.

Als je op zoek bent naar professionele ondersteuning voor uw inkomende en/of uitgaande marketingactiviteiten, kunnen wij jouw in contact brengen met de beste webbureaus in Nijmegen en Zoetermeer. Daar bevinden zich de beste webbureaus uit Nederland.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email