Website onderhouden doe je zo...
Web & Software Development

9 tips om jouw website onderhoud optimaal te laten verlopen!

5,00/5(1)

Vrijwel elke professionele organisatie is in het bezit van een website. Uiteraard brengt dit met zich mee, dat je vroeg of laat je website zal moeten onderhouden. De hamvraag voor veel ondernemers is natuurlijk wat de kosten zijn die gepaard gaan met het onderhouden van websites.

Wat kost het om een website te onderhouden?

Alvorens deze vraag te beantwoorden is het van belang om voorop te stellen dat website onderhoud van eminent belang is. Een ieder die in het bezit is van een website heeft graag dat deze zo lang als mogelijk goed blijft presteren.

Om dit te kunnen bewerkstelligen zul je dus op regelmatige basis je website moeten onderhouden. Je website blijft hierdoor bij de tijd en je kunt ook voorkomen dat hackers of cybercriminelen toegang krijgen tot je website en daar misbruik van maken.

Website onderhouden 

Een website up to date houden kun je zelf, maar je kunt er ook voor kiezen om deze te laten onderhouden. Als je in staat bent om je website zelf te onderhouden, dan zal dat je veel goedkoper uitkomen dan wanneer je deze uitbesteed aan een derde partij.

Bij grote ingewikkelde websites heb je echter geen keuze om je website door derden te laten onderhouden. Het tarief dat je moet betalen is echter van verschillende factoren afhankelijk. Verder in deze blog worden de kosten die verband houden met het onderhouden van websites nader belicht.

Wat valt onder website onderhoud?

Er zijn verschillende zaken die vallen onder website onderhoud. Hieronder een nadere toelichting van wat valt onder website onderhoud en hoe daar invulling aan wordt te geven.

WordPress website up to date houden

Het eerste wat valt onder website onderhoud is het up-to-date houden van je website.

Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een WordPress website, dan dien je deze te updaten naar de laatste versie van WordPress. Hierdoor zorg je enerzijds ervoor dat je website veilig is en anderzijds, dat je website niet te hacken is.

Daarnaast geef je hiermee ook je SEO een boost, want je website wordt beter vindbaar voor zoekmachines. Je kunt het misschien zelf, maar ook als je kiest voor website onderhoud uitbesteden is het van belang dat je website steeds geüpdatet wordt naar de laatste versie om prestatieverbetering van de website te garanderen.

De nieuwste versies van website programma’s zoals WordPress met de bekende cms systemen hebben meestal ook de allerlaatste uitgebrachte functionaliteiten ter beschikking voor website beheerders en bezoekers.

Plugins 

WordPress heeft namelijk een ingebouwde plug in wat met zich meebrengt, dat onderhouden van zo een website slechts een eenvoudig klus is. Verder is het updaten van een website naar de nieuwste WordPress versie van eminent belang als je potentiele klanten een goede service wil bieden.

Sterke wachtwoorden

Bij website onderhoud dien je ook na te gaan of er in voldoende mate sterke wachtwoorden worden gebruikt op je website.

Zo is een sterk wachtwoord minimaal 12 karakters lang. Mocht het zo zijn dat meerdere personen belast zijn met beheer en onderhoud van websites, dan doe je er goed aan om elk van hen te voorzien van een sterk wachtwoord.

Bij website onderhoud kan het dat je met meerdere mensen moet werken en dan is het wel van belang dat een ieder in het bezit is van een sterk wachtwoord.

Personen die niet meer werken aan je website kun je dan ook het best verwijderen. Je voorkomt hiermee dat die accountsgehackt worden of op oneigenlijke wijze gebruikt worden.

Plug ins updaten

Sommige personen hebben te maken met een trage website. In dit geval kun je het best ervoor zorgen dat je plug ins up-to-date zijn en dat je verwijdert wat je niet gebruikt.

Je zorgt hierdoor niet alleen ervoor dat je website wat sneller wordt, maar je maakt het ook veiliger. Probeer hierbij ook oude thema’s te verwijderen die je niet meer gebruikt. Uiteraard is het verstandig om eerst back-ups te maken van de thema’s alvorens je ertoe overgaat om deze te verwijderen.

Spam op je WordPress website tegengaan

Bij het onderhouden van je website kun je ervoor kiezen om een plugin te installeren die voorkomt dat spam terecht komt op je WordPress website.

Denk in dit geval aan plugins zoals Antispam Bee. Als je je website verder wil beveiligen, dan kun je het beste kiezen voor een goede hoster. Sommige personen kiezen er ook voor om een beveiligingsplugin te installeren in plaats van het hebben van een goede hoster. 

Ledig je cache

Ook het ledigen van je cache zal ervoor zorgen dat je website beter zal presteren. Je voorkomt hiermee namelijk dat de webserver steeds dezelfde webpagina moet laden.

Je cache kan soms ook het een en ander aanpassen op je website die je niet in een oogopslag ziet. Bij het bouwen van een website kan dit als zeer vervelend ervaren worden.

Optimalisatie van afbeeldingen

Bij het onderhouden van je website kun je ook aandacht besteden aan te grote afbeeldingen. Deze kunnen voor behoorlijk wat vertraging zorgen op je website.

Het beste wat je in dit geval kunt doen is je afbeeldingen optimaliseren. Je maakt als het ware de afbeeldingen kleiner zodat het beter weergegeven wordt op je website en niet voor onnodige vertraging zorgt.

Database opschonen

Bij het onderhouden van je website is het ook van belang om je database regelmatig op te schonen. Ook dit zorgt ervoor dat je website beter zal presteren en minder vertragingen zal vertonen.

Na je database opgeschoond te hebben kun je ervoor kiezen om de laatste versie van PHP te installeren. De nieuwste PHP versie is goed in het tegengaan van hackers, laadt sneller en bevat ook nog nieuwe functionaliteiten. Verder lost het ook nog eventuele ‘bugs‘ op.

Focus je bij het onderhouden ook op je SEO

Het is van belang dat je voldoende investeert in zoekmachine optimalisatie oftewel SEO. Het onderhouden van je website wil nog niet perse zeggen dat je ook meer bezoekers op je website zal krijgen. Je dient er wat meer voor te doen, wil je meer bezoekers naar je website lokken.

Je dient daarbij na te gaan wie je doelgroep is en welke zoekwoorden je in de teksten op je website kunt verwerken om je doelgroep te kunnen bereiken.

Er zijn ook hiervoor verschillende SEO- tools waar je gebruik van kunt maken om je website SEO- proof te maken. Is je website SEO-proof, dan zal deze ook hoger in de zoekresultaten van een zoekmachine tevoorschijn komen. Hoe hoger je rankt hoe meer bezoekers je krijgt op je website.

Waarom moet je je website onderhouden?

Onderhouden van je website is van eminent belang omdat je wil dat je website optimaal ‘performt’.

Je zult dus regelmatig moeten natrekken of de Plugins van je site geupdate zijn, of PHP geïnstalleerd is en dat elke verdachte inlogpoging zoveel als mogelijk afgewend wordt. Bij het onderhouden van je website trekt men ook na of je blogs op de juiste plek staan. Hetzelfde geldt ook voor tekstenenafbeeldingen’. 

Onderhouden van websites is op zich niet eenvoudig omdat er veel meer komt kijken dan alleen updates uitvoeren.

Je dient op regelmatige basis na te trekken of je website nog gezond is en of bezoekers de nodige veiligheid genieten en of er waar nodig foto’s verkleint moeten worden qua bestandsgrootte. Je gaat verder ook na of je back up gemaakt is en of je website voldoende responsive is.  

Wat kost een website onderhouden?

Het onderhouden van je website kan gratis zijn als je de nodige expertise in huis hebt om websites te onderhouden. Bezit je niet over die expertise of heb je daar de ruimte niet voor, dan kun je je website beheer uitbesteden.

Het bedrijf waar je mee in zee gaat om je website te laten controleren dient er in ieder geval voor te zorgen dat je website optimaal presteert en zonder onnodige vertraging. De kosten om een website te onderhouden kunnen echter variëren. Websites die bijvoorbeeld informatief zijn, zijn beter te onderhouden dan grote webshops.

Kies je ervoor om de onderhoud van je website uit te besteden, dan kan het dat men je een uurtarief in rekening brengt. Het gemiddelde tarief dat men in rekening brengt ligt meestal tussen de €40 tot €80 per uur.

Voor dit bedrag wordt bij het onderhouden van de website aandacht besteed aan hosting en domeinnaam, e-mail en spamfilter alsook het maken van backups van je website en e-mails.

Er wordt gezorgd voor een beveiligde SSL- verbinding, het content management systeem (cms systeem) wordt up to date gehouden en er wordt ondersteuning oftewel support geboden bij vragen over je website.

Heb je een minder ingewikkelde website die onderhouden moet worden, dan kun je rekenen op een onderhoudspakket oftewel tarief van €20 tot €50 per maand. Heb je echter een grotere en misschien gecompliceerdere website, dan kun je al gauw tegen bedragen tussen €300 tot €500 per maand kijken voor het onderhouden van je website.

Website onderhouden uitbesteden dan maar? 

Je hebt graag dat wanneer iemand je website bezoekt, de persoon geen vertraging ervaart. Hiervoor dien je de nodige updates uitgevoerd te hebben. Als ondernemer, ook al beschik je over de nodige expertise, lukt het niet altijd om zelf je website te onderhouden. Vooral wanneer je een goed draaiende ‘business’ hebt.

Het beste wat je kunt doen is dan ook het onderhouden van je website uitbesteden. Het bedrijf dat je onder de arm neemt heeft de nodige technische kennis in huis en hebben alle aandacht voor je website. Ze zorgen er ook voor dat eventuele problemen direct opgelost worden.


Ben je op zoek naar een agency in |

Aarzel zeker niet en bekijk wat Sortlist allemaal voor jou heeft!

Ja, ik wil mijn website onderhouden 😌

Vooral binnen de dienstensector is het van eminent belang dat je in het bezit bent van een goed onderhouden website. Dit is nodig om voldoende klanten aan te trekken en daarmede uiteindelijk winsten te boeken.

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het onderhouden van websites houden bijvoorbeeld ook je blogs bij en optimaliseren deze waar nodig.

Je kunt het bedrijf ook op regelmatige basis de contactformulieren op de website en de vereiste velden voor het invullen van bijvoorbeeld het e-mailadres, adres- en telefoonnummers laten controleren.

Website onderhouden voor-en nadelen 

Onderhouden van je wordpress website kan alleen voordelen met zich meebrengen.

  • Je laat een website onderhouden door professionals omdat je wil dat bezoekers een goede gebruikservaring overhouden aan hun bezoek.
  • Je wil voorkomen dat je website vertraagd performt.
  • Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat je potentiëleklanten middels je website omzet in terugkerende klanten voor je onderneming.
  • Uiteindelijk wil je klanten binnenhalen met je eigen website of bedrijfswebsite, maar dan moet die wel goed onderhouden zijn.

Conclusie

Vast staat dat website onderhoud een ‘must’ is. Je kunt dit zelf en geheel gratis doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Je kunt je website laten onderhouden om extra veiligheid van jezelf en klanten te kunnen garanderen, om de gebruiksvriendelijkheid van je website op te krikken en daarmede meer klanten naar je website trekken.

Hoe meer klanten je krijgt vanwege een goed onderhouden website hoe meer inkomsten voor het bedrijf. De kosten voor onderhoud van een informatieve en eenvoudige website is aan de minieme kant. Je betaald tussen de 40 en 80 euro per maand.  

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email