Website laten maken
Web & Software Development

Een website maken of herontwerpen, hoeveel kost het?

5,00/5(1)

Als je besluit een webbureau in te schakelen om je website te maken of te herontwerpen denk je ongetwijfeld meteen aan je budget. En dat is normaal. De kosten die bij een website maken of herontwerpen komen kijken zijn afhankelijk van verschillende elementen. Ontdek hier de belangrijkste!

Website maken of herontwerpen: wat hou je in het oog?

Hoewel het financiële aspect de voornaamste bron van zorgen is voor iedereen die zich met een webproject wil bezighouden, is het belangrijkste om in de gaten te houden eindresultaat.

Het resultaat kan je evalueren in termen van:

 • Look en feel
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • SEO ranking
 • Boomstructuur
 • Type(s) en kwaliteit van de inhoud
 • Algemene prestaties van de site
 • Gegenereerd verkeer

Website maken of herontwerpen: is gratis een goed idee?

Een website maken of herontwerpen vereist expertise en daar hangt een prijs aan. Dus bekijken we ook de optie om gratis of goedkoop websites te maken en te herontwerpen. Is dat een goed idee? En waar let je best op?

Als je daarentegen van plan bent om het nodige budget uit te trekken voor de creatie of het herontwerp van je site, bent je niet de enige!

In sommige landen kun je profiteren van een premie die de kosten voor je site gedeeltelijk zal subsidiëren. Dat zal afhangen van de regio waarin je actief bent, de aard en het budget dat in je webproject wordt geïnjecteerd.

7 Elementen die de prijs van een website zullen beïnvloeden

1. Technische elementen en functionaliteiten

Voor je je website creëert of herontwerpt, moet je je enkele essentiële vragen stellen. Daarbij zijn je doelstellingen het belangrijkst om te formuleren.

 • Wat zijn je doelstellingen?
 • Welk bezoekersaantal verwacht je?
 • Zal de site gewijd zijn aan online verkoop of is het gewoon een showcase site?

Het aantal pagina’s en de veldstructuur zullen ook van invloed zijn op de berekening. Misschien wil je een blog integreren, een chat, enz. Weet dat elke functie die je toevoegt aan je site gepaard gaat met kosten.

2. Grafische elementen

Knoppen en kleine pictogrammen, menu’s, banners, tabbladen, enz.,… Grafische elementen creëren is altijd een goed plan. Dankzij de onderscheidende tekens en symbolen gekoppeld aan een bedrijf, markeer je letterlijk je territorium.

Website maken of herontwerpen
Website Sortlist

3. De kwaliteit van je relatie met de ontwerper

Afhankelijk van het type provider en eventueel hun aantal, als het er meerdere zijn, zul je niet dezelfde garanties of dezelfde relatie hebben.

4. Freelancer vs. webbureau

Een freelancer of een beginner zal meer begeleiding nodig hebben, terwijl een webbureau meer autonoom zal zijn. Je zal slechts één contactpersoon hebben, in dit geval een projectmanager die verantwoordelijk zal zijn voor de organisatie achter de schermen. In beide gevallen kunnen er echter verrassingen zijn, goed of slecht.

5. Website maken of herontwerpen betekent afspraken maken

Om elk fiasco of elke spanning te vermijden, is het beter de tijd te nemen om een offerte op te stellen.

Een goede provider vraagt voor hij de site maakt zorgvuldig alle details en wat je van de website verwacht.

Van zodra de site is gemaakt, zal een professionele dienstverlener altijd de tijd nemen om hem met jou te bespreken. Dat kan bijvoorbeeld door belangrijke opmerkingen te leveren of notities op te nemen.

6. Een website onderhouden: kosten

Het leven van een website begint pas wanneer hij is gemaakt. Daarna volgen volgende zaken: inhoud toevoegen, live zetten, beheren, enz…

Bij gebrek aan kennis of tijd, stel jezelf dan de vraag: “Kan deze provider mij op middellange of lange termijn begeleiden? Daarvoor zal je een opleidings- of begeleidingssessie moeten toevoegen aan de factuur. Een sessie alleen of in groep. De tarieven zullen verschillen en kunnen variëren van €350 tot €550 per dag.

7. Geïnvesteerde tijd in Web Project

Iemand met een bescheiden budget, die over basiskennis beschikt om een site te maken, kan dit onafhankelijk van een agentschap of met een freelancer doen. Onderschat echter niet wat het kost aan uren werk, aan tijd. Iets wat we niet altijd hebben!

Zeg in ieder geval tegen jezelf dat de tijd die je eraan besteedt, minder tijd is voor het beheer van je bedrijf.

Je kan er ook voor kiezen om je project gedeeltelijk toe te vertrouwen aan een dienstverlener. Wanneer het een site is met veel functies zoals een eCommerce, zou je ze allemaal kunnen downloaden of eventueel een aantal taken voor jezelf houden. Zo kan je bijvoorbeeld de inhoud zelf schrijven. Maar zorg ervoor dat je dat aankan.

Hoe dan ook, met een freelance of een web agency, zult je tijd moeten besteden, om het project voor te bereiden en om ontwikkelingsvergaderingen te voeren.

Website maken samen met een agentschap

Dat staat gelijk aan efficiëntie! Hun proces maakt het mogelijk om een globale en snelle creatieve briefing te maken. Je hoeft alleen maar hun voorstel te valideren of wijzigingen voor te stellen. Met een onafhankelijke, zal de samenwerking een beetje meer bewerkelijk zijn. De exorbitante prijzen die door sommige web agencies worden aangekondigd zijn echter niet altijd gerechtvaardigd.

Website maken of herontwerpen
Webdesign Bureaus

Website maken of herontwerpen: onderhoud is noodzakelijk

Wanneer men samenwerkt met een provider of een web agency, heeft men vaak de reflex altijd om een kant-en-klare site te willen. Toch is het belangrijk om te onthouden dat de creatie of het herontwerp van een website wordt gevolgd door regelmatig onderhoud. Daarom neem je in je berekeningen ook best de kosten van het onderhoud op. Dat zal je een realistischer beeld geven van de prijs van de site.

Let op! Als je de creatie of het herontwerp van een site toevertrouwt aan een freelance beginner, die later niet meer beschikbaar zou zijn, dan ga je een andere persoon moeten vinden voor het onderhoud. En dat zo wel eens een te hoge kostprijs kunnen opleveren. Bovendien zal het tijd nemen voor een nieuwe provider om zich in te werken.

Ondanks dat onderhoud kosten met zich meebrengt, is het een dienst die de duurzaamheid van uw site verzekert. Bovendien beveiligt goed onderhoud uw site.

Gemiddelde kosten per type website

Er is geen vaste schaal die de kosten bepaalt voor het maken of herontwerpen van een website. Het zal sterk afhangen van het type site dat je wenst. Het bepaalt de werklast en de vereiste vaardigheden.

Indeling websites

 • Showcase-site: 5 tot 10 pagina’s voor een presentatie van een activiteit
 • Online winkel: 5 tot 10 klassieke pagina’s + 50 tot 100 productfiches
 • Webportaal: meer dan 200 pagina’s, gebruikersruimte, verschillende functies en modules.

Het budget zal ook variëren naargelang wie de site zal bouwen. Je hebt online platformen zoals Wix, Jimdo waarbij je alles zelf doet en betaalt een maandelijks abonnement. Freelance zal je over het algemeen 2 aanbieders nodig hebben: een web developer en een designer. Een web agency, wordt verondersteld om voor alles te zorgen.
Laten we nu eens kijken hoeveel de verschillende providers hiervoor gemiddeld rekenen.

website price

Voor bijna niets of slechts een paar honderd euro bieden “professionals” aan om uw website te maken. Laat je niet imponeren door de gepubliceerde tarieven, zelfs als u in de verleiding komt om uw webbudget tot een minimum te beperken. Probeer de kosten/baten verhouding zo goed mogelijk te evalueren.

Kostenloze Website Creatie en Redesign: waar op te letten

Eigenlijk is de echte vraag: “Wat is het verwachte resultaat?” Als het alleen gaat om een online aanwezigheid met 2 of 3 pagina’s en een contactformulier, zonder veel inspanning op het visuele, kun je concluderen dat een paar honderd euro correct zou zijn.

Voor een meer gesofisticeerde, performante site die voor de hand ligt, zal je natuurlijk een veel groter budget nodig hebben. Een eCommerce site die direct de bron van je omzet zal zijn, vereist een betrouwbare provider. Bij dit soort projecten moet je oppassen voor te lage ramingen. Je kunt verrast worden door resultaten die te wensen overlaten.

Bovendien moet je rekening houden met alle bijkomende kosten: de creatie van de boomstructuur, de domeinnaam, het onderhoud, enz. die je factuur waarschijnlijk zullen doen stijgen terwijl de raming aanvankelijk niet duur was.

Dus, heb je weinig budget voor de creatie of het herontwerp van uw website (of u aarzelt nog om het marktbudget te injecteren) en wil je zeker zijn dat je waar voor je geld krijgt? Wij weten waar u op moet letten.

Gratis website creatie en herontwerp: Een goed idee?

Gratis creatie of website kosten? Ja, het is theoretisch mogelijk! Als je het gratis platform gevonden hebt, kan je er min of meer zeker van zijn dat je een website naar je evenbeeld kunt maken. Dat alles in een paar klikken en met een minimum aan kosten.


Kun je hulp gebruiken bij het maken van je website? |

Webdesign Bureaus Nederland

Website maken of herontwerpen: doe je het zelf?

Toch kunnen die paar klikken omslaan in uren, dagen en weken werk, wat niet aangenaam is voor je planning. Vaak moet je daarnaast een vergoeding betalen, zodat de site professioneel oogt. Bijvoorbeeld om geen reclame te hebben of je eigen domeinnaam, enzovoort..

De andere vraag is dan of je site zijn doel zal bereiken. Als het een showcase site is, voor een klein lokaal bedrijf, een schoonheidssalon of een bloemist, zullen er waarschijnlijk voordelen zijn zoals gewoonweg aanwezig zijn op het internet. Je kunt jezelf dus wel wijsmaken dat een eerder simplistische site geen enorme uitgave verdient.

Aan de andere kant, als je een KMO bent die als eerste in de zoekmachines wil staan, met een zorgvuldig ontwerp en met een consistent aantal pagina’s dan kun je beter een beroep doen op een echte web professional. Een bureau dat een marketing strategie voor SEOzal implementeren, dat de talenten van een webdesigner zal gebruiken, een team dat zal nadenken over de gebruiksvriendelijkheid. Natuurlijk zal het een duurdere investering zijn, maar het resultaat en de winst zullen meer de moeite waard zijn.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email