web app
Ontwikkeling & Product

Progressive web apps, de toekomst?

5,00/5(4)

Sinds de eerste app store op de iPhone 3G in 2008, kun je geen telefoon meer voorstellen zonder apps. Deze zogenaamde native apps (apps die je downloadt vanuit een app store en installeert op je telefoon) zijn een geweldige bron van innovatie geweest. Deze hype is echter voorbij en tegenwoordig downloadt een gemiddelde Amerikaan 0 apps per maand. Wellicht herken je dit zelf ook. Er staan ​​5 essentiële apps op je telefoon die je regelmatig gebruikt, terwijl de rest maar heel zelden wordt geopend.

Dit betekent natuurlijk niet het einde van (native) apps. Er zijn applicaties waarbij een native app nog steeds de beste keuze is. Bijvoorbeeld voor een volledig offline versie van de app of mogelijke integraties met andere apps. Er is echter ruimte ontstaan voor een nieuwe ontwikkeling in de app-wereld. Deze nieuwe trend is de progressive web app (PWA). Een kruising tussen een mobiele (native) app en een responsive website.

 

Het tijdperk van de progressive web app

PWA’s zijn apps die je op internet kunt vinden. Je kunt ze openen via elke browser op elk apparaat en je hoeft ze niet te downloaden via een app store. Dit is een groot voordeel omdat de drempel om het te gebruiken veel lager ligt dan bij een native app.

Een ander voordeel is dat je voor de ontwikkeling van de PWA maar één code hoeft te schrijven die je op alle apparaten en browsers kunt gebruiken. Dit in tegenstelling tot traditionele apps waarbij je drie aparte apps, voor PC, Android en iPhone moet ontwikkelen en onderhouden. Dit scheelt enorm in de ontwikkelkosten.

De voordelen van progressive web apps

  • Je hoeft de app niet te installeren. Alles is direct toegankelijk via de browser van je telefoon of computer.
  • Eén plek voor ontwikkeling. Je hoeft niet meer voor elk platform afzonderlijk te ontwikkelen. Iets dat een grote invloed heeft op de consistentie en ontwikkelingskosten van je product.
  • Gebruikerservaring. Je biedt een gebruikerservaring waar mensen zich mee kunnen identificeren door de native apps die ze gewend zijn en waar de PWA veel van weg heeft.
  • Vergelijkbare functionaliteiten. Populaire functies van native apps (toevoegen op het homescreen, sensoren en camera gebruiken, pushmeldingen enz.) zijn ook beschikbaar voor PWA’s.
  • Snelheid in gebruik. Een PWA is vele malen sneller dan een traditionele website.
  • Snelheid in ontwikkeling. De app is niet afhankelijk van app stores en hoeft dus niet beoordeeld te worden door Google of Apple. Dit versnelt de ontwikkeling en het uitrollen van de app.
  • Makkelijk te vinden. PWA’s kunnen worden gevonden door Google, iets wat niet mogelijk is in de app store. Hierdoor is het makkelijker om vindbaar te zijn voor de eindgebruiker.

Koek is een creative digital agency. Wij geloven dat creativiteit de belangrijkste drijfveer is om verrassende ervaringen te creëren voor onze klanten en de gebruikers van onze web apps. UX-design, gebruikersbeleving en digitale strategie zijn onderwerpen waar ons team helemaal blij van wordt.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email