De perfecte merknaam vinden
Branding

Een merknaam vinden: Een gids om van start te gaan

4,50/5(2)

Een merknaam vinden. Hoe begin je er eigenlijk aan?
Heb je een geniaal idee en wil je de wereld van het ondernemerschap te betreden? Eén van de vele uitdagingen waar je voor komt te staan is de creatie en ontwikkeling van je merk. Vandaag richten we ons op het specifieke vraagstuk: hoe vind je de naam van je merk?

De ontwikkeling ervan kan ingewikkeld en tijdrovend zijn. In dit artikel tonen we hoe je een opvallende  merknaam kunt bedenken die perfect aansluit bij het imago van jouw bedrijf.

De belangrijkste regels bij het kiezen van een merknaam

De naam van je bedrijf is verre van onbeduidend. Deze merknaam zal een grote rol spelen in de ontwikkeling van de bekendheid van je merk.

Merknaam” is een essentiële term in de wereld van branding en marketing. Maar wat betekent de merknaam? De merknaam, of de handelsnaam, is een unieke naam of symbool dat een bedrijf of product identificeert. Het is de benaming waaronder consumenten een bedrijf of product herkennen. De betekenis van een merknaam kan variëren. Het kan iets symboliseren over de producten of diensten van het bedrijf, de geschiedenis of waarden van het bedrijf, of gewoon een woord of term zijn die het bedrijf aantrekkelijk of memorabel vindt. Het is een krachtig hulpmiddel voor bedrijven om zich te onderscheiden van hun concurrenten en om een relatie met hun klanten op te bouwen.

Kortom, de merknaam is veel meer dan alleen een naam – het is een belangrijk onderdeel van de identiteit van een bedrijf.

Wat is branding?

Branding is een expertise die bestaat uit het creëren van de naam van een merk waarmee een entiteit haar communicatie kan verzekeren en dit voornamelijk in termen van de commerciële strategie.

Voordat je tot de kern van de zaak doordringt, moet je weten dat het ontwikkelen van een merk veel vaardigheden vereist.

Wat is het verschil tussen een merknaam en een handelsnaam?

De merknaam en handelsnaam zijn beide cruciaal in de zakelijke wereld, maar ze dienen verschillende doelen. De merknaam, of ‘brand name‘, is de naam waaronder je producten of diensten bekend staan bij je doelgroep. Deze naam is ontworpen om je bedrijfsimago te weerspiegelen en een emotionele respons te genereren bij je klanten. De merknaam is vaak beschermd door een merkenrecht en kan uniek zijn voor je bedrijf.

De handelsnaam daarentegen, is de officiële, juridische naam van je bedrijf, zoals deze geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Het is de naam waaronder je bedrijf zakendoet en die je gebruikt in officiële documenten en contracten.

Het begrijpen van het verschil tussen een merknaam en een handelsnaam is belangrijk wanneer je een merknaam wilt bedenken of registreren. Het is cruciaal om een sterke merknaam te hebben die je missie, visie en waarden weerspiegelt om een positieve indruk te maken op je doelgroep

Wat zijn die vaardigheden om je merknaam te creëren?

Stap 1: Ken je bedrijf en je klanten

Het eerste wat je moet doen is even de tijd nemen om na te denken en je merk te leren kennen voordat je een merknaam kiest die het zal dragen.

Dit houdt in dat je weet wat je missie, visie en waarden zijn, maar ook het doelpubliek kent dat je wilt bereiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je naam je doelpubliek kan verleiden zodra ze het zien. Het is daarom nodig om te weten waar je doelpubliek op zal reageren vooraleer je jouw merknaam te valideert.

Daarom zijn er twee vragen die je in overweging moet nemen:

  1. Hoe bepaal je precies je visie, missie en waarden?
  2. Hoe zorg je ervoor dat je jouw doelpubliek perfect kent?

Stap 2: Bepaal je visie, missie en waarden

Dit zijn de drie elementen die voortdurend opduiken in de ontwikkeling van een merk. Het is belangrijk dat ze voortdurend in je gedachten aanwezig zijn, niet alleen omdat ze je helpen om je bedrijf een naam te geven, maar ook, omdat ze je helpen om een duidelijke focus te behouden in je bedrijfsstrategie en al je medewerkers te verenigen rond één enkel doel.

Missie

Zoals je weet, is de missie van je bedrijf de bestaansreden van het bedrijf, hetgeen waar ze dagelijks voor vecht en het probleem dat het probeert op te lossen. Het bepalen van de missie van jouw bedrijf betekent in het kort: zeggen wat het doel is.

Visie

De visie van je bedrijf is één niveau hoger en verklaart de impact die het bedrijf wil hebben op de wereld door zijn missie te realiseren. Concreet: wat is het resultaat dat je met het uitvoeren van je missie wilt bereiken? Als je missie een succes is, hoe zal de wereld dan veranderen?

Waarden

Tot slot bepalen de waarden van jouw bedrijf wat belangrijk is voor jouw bedrijf. Waarden helpen om de prioriteiten van een organisatie te identificeren, maar ook om te weten wat haar keuzes zal sturen en hoe ze haar beslissingen zal nemen.

In navolging van deze theoretische aspecten kijken we kort naar Microsoft en hoe zij dit dagelijks toepassen.

Microsoft company: visie en missie

Microsoft’s missie is als volgt:

Our mission is to empower every person and every organization on the planet to achieve more.

Het door Bill Gates opgerichte bedrijf zegt dat het zijn missie is om individuen en organisaties in staat te stellen om meer te bereiken. Microsoft vecht om ieders productiviteit en efficiëntie te verhogen, en deze missie stuurt de werking van het bedrijf. Als dat laatste lukt, zal de wereld op een of andere manier worden beïnvloed en zal de visie van het bedrijf werkelijkheid worden:

To help people and businesses throughout the world realize their full potential.

We zien hier dat de visie perfect aansluit bij de missie van Microsoft. Als het bedrijf erin slaagt om organisaties effectiever in hun werk te helpen, hebben ze een grotere kans om hun volledige capaciteiten te bereiken.

Om haar missie en visie te bereiken, laat Microsoft zich ten slotte leiden door drie kernwaarden die haar beslissingen sturen en haar gedrag beïnvloeden.

Het is belangrijk dat je jezelf deze vragen stelt en hun antwoorden bepaalt voordat je de naam van je bedrijf kiest, met een goede reden: aanpassing.

Hoe bedenk ik een merknaam? Een merknaam bedenken is een essentiële stap voor elke ondernemer. Het is niet zomaar een naam, maar het gezicht van je bedrijf. Het creëren van een merknaam die je missie, visie en waarden uitstraalt is cruciaal. Wanneer dit niet het geval is, kun je dissonantie ervaren. Je klanten kunnen twijfelen aan je merk en je kunt het gevoel krijgen dat de merknaam de identiteit van je bedrijf niet goed weergeeft. Voordat je een merknaam bedenkt, is het daarom van belang dat je je missie, visie en waarden goed kent. Een doordacht gekozen merknaam kan een enorme invloed hebben op het succes van je bedrijf.”

Stap 3: Ken je publiek door en door

Als je op dit moment op zoek bent naar jouw merknaam, is de kans groot dat je aan het begin van jouw avontuur als ondernemer staat en dat jouw aantal klanten nog niet te hoog is.

Er zijn verschillende strategieën die je kan toepassen om jouw publiek beter te leren kennen, afhankelijk van de informatie die u wilt weten. Het verkrijgen van de demografische gegevens van jouw doelgroep vereist immers een andere strategie dan het kennen van de werkelijke reden waarom jouw klanten jouw diensten zouden/doen gebruiken.

Het eerste type informatie dat hierboven wordt genoemd is relatief eenvoudig te vinden en er zijn drie strategieën die je kan gebruiken om de leeftijd, het geslacht, de moedertaal en de locatie van jouw klanten te achterhalen:

Strategie 1 

Je hoeft alleen maar met jouw eerste klanten te praten en jouw mensen te bepalen op basis van deze interviews. Het is gebruikelijk dat de oprichter van een bedrijf een speciale relatie ontwikkelt met zijn eerste klanten, omdat ze hem niet alleen de eer geven om een product of dienst te testen dat nog in de kinderschoenen staat, maar hun feedback stelt de ondernemer ook in staat om zijn aanbod te verbeteren en zo zijn gebruikersbestand uit te breiden. Het is dus volledig in jouw voordeel om met jouw eerste klanten te praten, dit geeft jou waardevolle informatie en stelt je in staat om een goede relatie met hen op te bouwen.

Een tip: door een sterke relatie op te bouwen met jouw eerste gebruikers kan je hen de eerste ambassadeurs van jouw merk maken, en als je voor hen zorgt, kunnen zij een van jouw beste troeven worden in jouw inspanningen om jouw merk op te bouwen

Strategie 2

De deze zal je vragen om een kleine community te hebben. Als je een Facebook-pagina hebt, is het kennen van de demografische gegevens van je gebruikers kinderspel. Ga naar het tabblad “Statistieken” en klik op “Mensen” om alle demografische gegevens van jouw publiek te zien: leeftijd, geslacht, locatie, spreektaal.

De enige zorg van deze tweede strategie is dat het vereist dat je al een kleine community hebt, en dus al een gevestigde naam hebt om je Facebook-pagina te creëren. Nu, je bent gewoon op zoek naar je merknaam. Hoe kunnen we deze paradox oplossen?

Strategie 3

Deze strategie stelt je niet alleen in staat om jouw bestaande publiek beter te leren kennen, maar helpt het ook om te groeien door jou in staat te stellen om zoveel mogelijk e-mailadressen en dus potentiële klanten te werven. Het idee is als volgt, en we zullen het illustreren met een concrete case study.

Case study: Charles.co –  Voorbeeld ter illustratie

Charles.co is een Franse online dienst die zich richt op het digitaliseren van de gezondheid van mannen. Concreet betekent dit dat mannen naar dit platform kunnen gaan, hun symptomen kunnen beschrijven, kunnen profiteren van een online consultatie met een van Charles’ partnerartsen en hun behandeling per post kunnen ontvangen. De vraag die de twee oprichters van het bedrijf maar niet beantwoord kregen was: hoe ontwikkelen we hun klantenbestand en hoe zorgen we ervoor dat we bekend worden?

De twee oprichters hebben een quiz online geplaatst over het thema van de mannelijke gezondheid, en hebben twee zeer belangrijke elementen toegevoegd.

Ten eerste werd deze vragenlijst verrijkt. Dit betekent dat er een notie van score aan verbonden was, en de respondenten werden aangemoedigd om hun vrienden uit te dagen om te zien wie het beste op de hoogte was van de gezondheid van mannen. Aangezien de vragen goedaardig waren, deelden de respondenten de vragenlijst zonder aarzeling met hun vrienden. Hierdoor konden de twee oprichters een aanzienlijk aantal respondenten en dus potentiële klanten hebben.

Charles.co

Ten tweede was het nodig om de contactgegevens van al deze respondenten vast te leggen, en de geniale slag is er: om de score op de vragenlijst te kennen, was het noodzakelijk om jouw e-mailadres in te voeren om jouw resultaten te ontvangen. Omdat de vragenlijst leuk was, wilden de respondenten hun score weten (ook om deze te vergelijken met de score van hun vrienden) en de twee oprichters van het bedrijf vulden hun mailinglijsten aan.

Hierdoor konden ze een lijst van potentiële klanten hebben op basis waarvan ze hun publiek konden ontwikkelen, maar het stelde hen ook in staat om de mentaliteit van hun klantensegment beter te begrijpen en dus een naam te vinden die hen zou aanspreken. Als gevolg van deze vragenlijst is hun aantal fans op Facebook toegenomen en konden de demografische gegevens van het platform de informatie die uit de vragenlijst naar voren kwam, valideren.

Dit zijn de drie strategieën die je kan gebruiken om jouw klanten beter te leren kennen en hun leeftijd, geslacht, locatie en taal te bepalen.

Maar het kennen van jouw doelgroep is niet alleen een kwestie van het hebben van deze informatie. Het gaat er ook om te weten waarom ze gebruik zouden/doen van jouw diensten en de dynamiek is hier anders: in plaats van te luisteren naar wat jouw klanten zeggen, moet je kijken naar wat jouw klanten doen.

Laten we Charles’ voorbeeld nog eens nemen. Interessant is hier niet specifiek de antwoorden die zij in de vragenlijst hebben gegeven, maar veeleer het feit dat zij de vragenlijst als zodanig hebben beantwoord. Het stelde de twee oprichters van het bedrijf in staat om te bevestigen dat de mannen in klaar waren om vragen online te beantwoorden, en het gaf hen inzicht in hoe ze hun product moesten ontwikkelen.

Vragenlijst Charles.co

Je kan dus het gedrag van jouw gebruikers testen, maar je hebt ook de mogelijkheid om het gedrag te observeren om jouw aanbod te verbeteren en zo klantenbinding met jouw merk op te bouwen.

Laten we een ander concreet voorbeeld nemen:

Mano Mano is een online shop met alle tools en items die je nodig hebt voor je manuele werk. In Le Livre de la Jungle, geschreven door Annabelle Bignon en Younès Rharbaoui, wordt uitgelegd dat Mano Mano Mano PopCorn Time sessies organiseerde om haar klanten beter te begrijpen en dus haar aanbod te verbeteren.

Mano Mano- DIY online shopping

Dit lijkt misschien erg veeleisend voor jou, maar de markt wordt zo concurrerend dat een grondige kennis van en inzicht in jouw klanten een echte noodzaak is als je wilt dat jouw bedrijfsproject een succes wordt.

Wat je moet onthouden is dat het belangrijk is om voor je ding benoemt, het belangrijk is om alles goed te doordenken en ontwerpen om zo de naam te kiezen die perfect past.

Stap 4: Het belang van eenvoud

Een ander belangrijk punt is dat de gekozen naam gemakkelijk te onthouden en te herkennen moet zijn. Natuurlijk zal de hele branding strategie die je gaat inzetten ook helpen om de naam van jouw bedrijf te verankeren in de hoofden van jouw klanten, of het nu gaat om jouw waardepropositie of om de aandacht van jouw klantendienst, maar het valt niet te ontkennen dat dit werk eenvoudiger zal zijn als jouw naam gemakkelijk te begrijpen is.

Dit betekent dat je aandacht moet besteden aan het geluid van het logo en ook aan het logo dat erbij hoort. Daarnaast is het belangrijk dat dit logo goed verankerd is in jouw grafisch charter.​

Laten we twee voorbeelden nemen van merknamen die bijzonder gemakkelijk te onthouden zijn, omdat ze originaliteit en consistentie combineren met de expertise van het bedrijf in kwestie:

Lunchr biedt een Mastercard maaltijdcheque aan voor Fransen, die de papieren versie van de maaltijdcheques moet vervangen en daarom de betalingen van de werknemers tijdens hun lunchpauzes moet vergemakkelijken.

Lunchr Raises $34M in Funding | FinSMEs

De naam van dit bedrijf is niet alleen perfect verbonden met zijn expertise (“Lunch” – “Déjeuner”) maar is ook gemakkelijk uit te spreken. U kunt het voorbeeld van Lunchr gebruiken bij het zoeken naar jouw bedrijfsnaam, maar je kan ook ons tweede voorbeeld gebruiken:

Kymono biedt een B2B-aanbod voor de creatie van gepersonaliseerde kleding. Concreet betekent dit dat, als een bedrijf zijn medewerkers met zijn kleuren wil kleden, Kymono de volledige creatie van het kledingstuk, gemaakt naar het beeld van het bedrijf in kwestie, voor haar rekening neemt. Geconfronteerd met een dergelijk waardevoorstel wordt de link met het woord “Kymono” snel begrepen. Daarnaast beweert Kymono een schepper van bedrijfsculturen te zijn, en zijn naam weerspiegelt de geest van de Japanse cultuur.

Sreenshots are always for free :p

Net als Lunchr is Kymono een gemakkelijk te onthouden en uit te spreken naam, die gekoppeld is aan de expertise van zijn bedrijf.

Dit zijn twee voorbeelden die je kunt gebruiken als inspiratiebron om een bedrijfsnaam bedenkt.

Stap 5: Vraag het aan de mensen om je heen

Om jouw creatieve proces te versnellen, kan je gebruik maken van participatieve webtools om ideeën van verschillende medewerkers te verzamelen.

Betrek ook jouw team en omgeving: hun mening is belangrijk voor de merknaam die je overweegt te gebruiken voor de identiteit van jouw bedrijf en wat je ermee wilt weerspiegelen. Houd er rekening mee dat hun mening altijd beïnvloed zal worden door hun gevoelens. Objectiviteit is hier een must.

De 5 geheimen voor het vinden van een ideale merknaam

Geheim 1 – Creëer jouw merkuniversum

De creatie van een merkuniversum moet voor de definitie van de merknaam plaatsvinden. Naast jouw missie, visie en waarden moet je weten wie je als ondernemer bent, wat jouw geschiedenis is en wat jouw bedrijf werkelijk doet. Bovendien, op welke markt ga jij je begeven: regionaal, nationaal of internationaal? Wat zijn jouw voordelen? Hoe ga je je positioneren ten opzichte van jouw concurrenten?

Positioneer en onderscheid je van de massa door marktonderzoek en concurrentieanalyse. Een essentiële stap is in het proces om jouw merk te creëren.

Geheim 2 – Bepaal jouw Unique Selling Proposition

Het moet worden erkend dat je door de toekomstige naam van jouw merk niet alles kunt uitdrukken. Je gaat moeten uitzoeken wat jouw beste troef is om jou te onderscheiden van de concurrentie. Wat maakt jouw waardepropositie uniek ten opzichte van die van je concurrenten? Hoe drukt de naam die je kiest de waardepropositie uit?

Geheim 3 – 4 tips om niet over het hoofd te zien

Creëer een originele naam op basis van trefwoorden

Uit de namen die dicht bij jouw concept staan, zal je enkele lettergrepen aanpassen met behoud van de basisstructuur. In dit geval zullen de geluiden een zeer belangrijke rol spelen. Je kan spelen op de associatie van twee namen zoals: software + intuïtief = intuïtief © of zelfs spelen op fonetiek. De keuze voor een ultra eenvoudige naam kan zeer effectief zijn, zoals de “Pure Grace” eau de parfum.

Maak een alias aan

Bij het kiezen van jouw merknaam, bepaal je een bijbehorende logo. De creatie van het logo is weliswaar gekoppeld aan de naam van het bedrijf. Deze creatie moet deel uitmaken van een logica in relatie tot jouw algemene grafische charter.

Denk aan betrouwbare referenties

Hier kan je kiezen uit de namen van personages, bekende plaatsen of historische namen, zelfs die welke bijna onbekend zijn. Je zou jezelf zelfs een foto van een beroemdheid kunnen geven. Wees voorzichtig, dit betekent dat je een exploitatievergoeding moet betalen als je voor deze oplossing kiest.

Je kan er ook voor zorgen dat je jouw merknaam associeert met een bekend cultureel element. Kijk naar Lancôme, dat zijn naam associeert met de stad Parijs. Dit merk haalt voordeel uit het universum waarnaar deze plaats in het collectieve onbewuste verwijst.

La Vie est Belle - Fragrances and Perfume - Lancôme

Sommige gebruiken liever een achternaam en meestal die van hun oprichter, zoals Franck Provost en Bouygues bijvoorbeeld.

Het gebruik van vreemde woorden

Vooral buitenlandse namen trekken een jonge doelgroep aan, waardoor kan worden geanticipeerd op de internationale ontwikkeling. Vergeet echter niet om naar de vertaling te vragen om in de toekomst geen spijt te krijgen van jouw keuze.

Geheim 4 – De conformiteit van je merknaam garanderen

Na zoveel moeite en onderzoek kan het oorspronkelijke doel uit het oog worden verloren. Je moet daarom controleren of jouw selectie van merknamen nog steeds gelinkt is aan het concept. Je kan de test zelf doen door een paar vragen te beantwoorden, zoals:

  • Hoe ziet de naam eruit?
  • Zal de doelgroep de boodschap goed begrijpen?
  • Is het niet te ver uit de pas gelopen?
  • Kan je het gemakkelijk uitspreken?

Denk ook na over mogelijke evoluties bij de uitbreiding van jouw bedrijf.  De ideale benaming mag niet uit meer dan twee woorden bestaan.

Geheim 5 – Registreer jouw nieuwe merknaam

Dat is het! Je hield uiteindelijk 2 of 3 relevante namen over. Wat je moet doen is de wettelijke beschikbaarheid ervan  controleren in de INPI-database. Dan moet je het merk registreren om er zeker van te zijn dat het voorgoed jouw eigendom is!

Wees voorzichtig, de INPI kan de naam van jouw merk weigeren als het de consument misleidt.

De deponering en bescherming van een merknaam vereist een reeks zeer technische stappen. Het is aanbevolen om zich te laten vergezellen door een deskundige op dit gebied.

Wij kunnen jou in contact brengen met partners die je kunnen helpen bij het registreren en beschermen van jouw merk

Naamgeneratoren: goed of slecht idee?

Ondanks deze tips en tricks, kan het zijn dat je eenvoudigweg een tekort aan inspiratie. Blijf zen! Er is namelijk een groot aanbod aan gratis en snelle online merknaamgenerators die elke ondernemer kunnen helpen.

Elke generator heeft zijn eigen bijzonderheden. Terwijl sommige generatoren jou toestaan om merknamen te genereren vanuit een stamwoord, helpen andere zoals Panabeeof Brand Generator jou bij het vinden van namen uit trefwoorden. Nog krachtiger is LeanDomainSearchdegene die jou meer dan honderd variaties biedt met een woord of een uitdrukking. We kunnen ook de naam Namelix voorstellen.

Bovendien kun je twee vliegen in één klap slaan! Met de meeste van deze tools kan je vaak rechtstreeks de domeinnaam kopen die gekoppeld is aan jouw nieuwe merknaam.

Conclusie

Al deze methoden zullen je moeten helpen om gemakkelijker een merknaam te vinden voor jouw bedrijf en merk. Het is belangrijk om rekening te houden met het toenemende belang van een sterk merk. Jaar na jaar neemt dit toe en wordt de concurrentie heviger.

In dergelijke omstandigheden zal een samenwerking met de juiste partners je kansen op succes vergroten. Vertel ons over jouw bedrijf en we bieden je gratis de beste branding bureaus aan. Ze maken van je merk dé referentie.

Op zoek naar een Branding of 3-D Brandingagency? Of een agency die je kan helpen met het vinden van de juiste merknaam? Sortlist heeft de grootste agency database ter wereld.  Afhankelijk van jou behoeften en budget, zal ons team je gratis begeleiden tijdens je onderzoek.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email