Aan de slag met videomarketing
Content Marketing

Aan de slag met videomarketing

5,00/5(1)

De stortvloed van online informatie heeft ervoor gezorgd dat de mens minder concentratie heeft dan een goudvis. Een uitdaging voor bedrijven die juist zolang mogelijk aandacht willen van hun klanten. Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap de doelgroep bereikt ondanks de bestaande informatie-overload? Door gebruik te maken van videomarketing. Wij leggen je in deze blog uit waarom.

Herinner jij je nog het geluid van een inbellende modem begin jaren ’90? Het kenmerkende gekraak en gepiep is ondertussen vervangen door razendsnelle internetbandbreedte en mobiele 5G-datanetwerken. Toch was er heel wat ophef begin jaren ’90 toen het internet zijn intrede maakte in menig huiskamer. Tv-zenders vreesden namelijk dat het internet het einde inluidde van populairs tv-shows, documentaires en eigenlijk al het bewegende beeld. Want al die info kon je nu toch gewoon snel online opsnorren? 

Maar niets bleek minder waar. Sinds de komst van digitale kanalen heeft video enkel aan belang gewonnen. Alleen bekijken we die beelden niet meer via een klassieke ‘lineaire’-programmering op tv, maar waar en wanneer het ons uitkomt.

Weet je niet meer hoe je een heerlijke spaghetti bolognaise maakt? Wil je de trailer van een nieuwe kaskraker checken? Of wil je ontdekken hoe je de instellingen van je laptop aanpast? Dan is de kans heel groot dat je een YouTube-filmpje zal bekijken. Net als ongeveer 1 miljoen andere mensen die iedere dag naar YouTube-video’s kijken. Al jaren maken niet enkel YouTubers maar ook bedrijven massaal gebruik van video. Ben jij nog niet aan de slag met videomarketing? Lees dan snel verder!

Waarom je moet inzetten op videomarketing

Elke minuut worden er honderden uren aan videomateriaal geüpload naar Youtube en worden er honderden miljoenen uren video’s bekeken. Dat is ook niet onlogisch als je ziet hoeveel schermen de doorsnee consument ondertussen bezit. Dertig jaar geleden moest een gezin het stellen met één tv-scherm, vandaag zijn dat één of twee tv’s, één of meer computers of tablets en dan nog enkele smartphones. Het zijn allemaal toestellen die het mogelijk maken om video’s te bekijken. 

De nieuwste technologie maakt het nu ook mogelijk om professioneel videomateriaal te maken tegen een aanvaardbare prijs. De job die vroeger werd gedaan door een team van 5 experts met extreem duur materiaal doet nu 1 getalenteerde cameraman-regisseur-monteur met een betaalbare videocamera een doorsnee computer. Mensen zien graag video’s en die kunnen vrij eenvoudig geproduceerd worden. Vandaar het succes van Youtube, Instagramvideo’s en andere kanalen die video’s aanbieden. 

De video’s van ‘Linde vlogt’, ontroerende en straffe content die Linde Merckpoel maakt voor o.a. StuBru en één, zijn bijvoorbeeld niet het werk van een hele ploeg, maar worden met een betaalbare camera gemaakt door Linde zelf.

Video kan bovendien in bijna elk stadium van de customer journey een rol spelen. Een aantrekkelijk filmpje kan een bepaalde behoefte opwekken als dat op de Facebookpagina van een consument verschijnt.

Wist je trouwens dat Youtube, na het almachtige Google, nummer 2 is als het op zoekmachines aankomt? Consumenten zoeken voor bepaalde producten liever naar een kort en krachtig filmpje dan een lange tekst te moeten lezen. Sinds corona is een groot deel van de bevolking aan het fietsen gegaan. Hoe je een platte band moet vervangen is dan ook een typisch probleem waarbij je liever de oplossing ziet aan de hand van een Youtube-tutorial dan een ingewikkeld uitgeschreven stappenplan. 

Mensen onthouden tenslotte 80% van wat ze zien, 20% van wat ze lezen en 10% van wat ze horen. In een video combineer je ze alle drie! Redenen genoeg dus om met videomarketing aan de slag te gaan.

VIDEOCONSUMPTIEPATRONEN 

Uit de Digimeter, een jaarlijks rapport over de digitale mediatrends in Vlaanderen, blijkt dat heel wat mensen oude en nieuwe media cumuleren en jongleren met verschillende zenders en platformen. Televisiekijken wordt bijvoorbeeld steeds meer een ‘video-ervaring’ waarbij de kijker zapt tussen schermen en platformen in plaats van enkel en alleen tussen zenders. Bovendien kiest de kijker zelf naar wat en wanneer hij kijkt. 

De gemiddelde Vlaming bekijkt een zevental types video:

  • ‘Klassieke televisie’: live of uitgestelde televisiecontent van televisiezenders 
  • Het online aanbod van mediaspelers: 49% van de Vlamingen vindt ondertussen meermaals per maand de weg naar platformen als VRT NU of VTM GO
  • Het aanbod van niet-traditionele zendermerken: 23% kijkt maandelijks via een app of website naar Streamz, Eleven Sports en soortgelijke alternatieven.
  • Legaal aanbod van nieuwe internationale streamingspelers: 39% kijkt maandelijks naar Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime, …
  • Illegaal aanbod: downloaden of streamen van video via illegale platformen 
  • Het kijken van video’s via nieuwswebsites en sociale media: dit hangt nauw samen met de opkomst van influencers. 31% van de Vlamingen volgt één of meerdere influencers, 66% kijkt maandelijks video’s op YouTube. En ook eSports lijken al wat aanhang te krijgen in Vlaanderen (4% kijkt maandelijks). 

Wanneer we vervolgen inzoomen op hoe deze 7 soorten video combineert worden, ontdekken we 5 videoconsumptiepatronen:

  • Het eerste profiel is de klassieke Bourgondiër (25%). Het segment van de minst ‘digi savvy’ mensen waarin we vooral 55-plussers terugvinden. Zij kijken op een klassieke manier naar live tv-programma’s. Ondanks het bezitten van voldoende apparaten om online video te kijken, hebben ze nog geen nieuwe consumptiepatronen ontwikkeld en omarmd. 
  • In het tweede kwart van de Vlamingen herkennen we de kieskeurige fijnproever (25%). Dit profiel is iets jonger, digitaler en selectiever dan de klassieke Bourgondiër. Dit profiel is een mix van ouders met jonge kinderen en digitale senioren. De fijnproever is actief op zijn smartphone en sociale media waarop hij ook vaak video kijkt. Dit profiel is echter kieskeurig. Ze weten goede videocontent te waarderen, maar zijn zeer selectief in wat en wanneer ze kijken. Daardoor spenderen ze, in tegenstelling tot de rest van Vlaanderen, heel wat minder uren aan video en tv. 
  • De wereldse lekkerbek (19%), een jonge doelgroep die hoogopgeleid is, is het minst gehecht aan de Vlaamse zenders en laat zich in zijn ‘video experience’ vooral leiden door platformen als Netflix, Youtube of Disney+. Hoge videokwaliteit en weinig reclameonderbreking zijn echte differentiators. Video’s verslinden via smartphone is daarbij routine geworden. 
  • Daarnaast bestaan er ook online veelvraten (8%). Dit profiel is, in tegenstelling tot de wereldse lekkerbek, wel nog deels gehecht aan de Vlaamse zenders, maar is meer bezig met streamingdiensten en is meer dan andere profielen ondergedompeld in ‘de personencultuur’ rond influencers. 
  • Het laatste videoconsumptieprofiel is dat van de gulle gulzigaard (23%). Dit profiel herbergt voor een groot deel de ouders van de twee bovenstaande profielen. Ze kijken veel en verspreid over allerlei schermen en platformen. Ze combineren de klassieke televisie met online content van televisiezenders, maar ook met platformen als Netflix. Het kunnen kijken op verschillende toestellen is voor dit profiel een belangrijke differentiator en de betalingsbereidheid voor media is hier het hoogst. Zo zijn ze meer dan andere profielen bereid om te betalen voor muziek, nieuws en video.

Waarom zijn deze videoconsumptiepatronen zo belangrijk voor de videomarketing van jouw bedrijf vraag je je misschien af? Afhankelijk van je doegroep zal je je videomarketingstrategie moeten aanpassen hieraan. Mik je vooral op jongeren of beter gezegd de wereldse lekkerbekken en online veelvraten? Dan kies je best voor online video’s via social media. Mik je op de ouders van deze doelgroep? Dan kan je best ook overwegen om samen te werken met klassieke mediazenders om jouw videocontent te verspreiden. 

Veelgestelde vragen rond videomarketing

Waarover maak je een video?

Het is een vraag die veel bedrijven zich stellen. Ellenlange discussies later wordt het idee van videomarketing dan maar terug in de koelkast gestoken. Zonde! Zeker omdat het antwoord best simpel is: maak geen video’s over alles wat je zelf wil vertellen, maar maak video’s over wat je klant wil horen of weten. Welke vragen komen er binnen via de helpdesk, telefoon of mail? Wat zeggen klanten die je ontmoet? Wat zijn de sterktes van je bedrijf? Al heel snel zul je tal van topics hebben waar je een leuke video rond kan shooten.

Op welke kanalen post je een video?

Op alle kanalen één en dezelfde video plaatsen? Nee, liever niet. Op LinkedIn is je doelpubliek misschien op zoek naar een concrete tip terwijl Facebook meer is voor een leuke blik achter de schermen of zelfs een blooper. Moet je dan telkens verschillende soorten video’s maken? Ook hier is het antwoord negatief. Eén lange video is de basis. Hieruit knip je dan kleinere snippets om op andere kanalen te gebruiken. Zo maak je van 1 video 3 verschillende filmpjes, waarmee je vervolgens alweer een paar weken verder kan.

Ondertitel je een video?

Ondertitelen is altijd een goed idee. Omdat niet iedereen met geluid kijkt, omdat de boodschap nog beter blijft hangen als er beeld en tekst is en omdat een goede ondertiteling Google de kans geeft om tekst bij je video te vinden. Niet alleen de ondertiteling heeft trouwens een impact op je SEO. Ook de titel en omschrijving speelt mee. Optimaliseer deze dus zeker als je een video op bijvoorbeeld Youtube of Facebook plaatst. Je klanten én SEO worden er blij van.

Film je zelf?

Heb je veel tijd en weinig budget? Ga dan zelf aan de slag. Met een degelijk smartphone, gratis monteersoftware zoals Adobe Rush of iMovie en wat oefening kan je als best knappe videos draaien. Heb je meer budget dan tijd? Dan kies je best voor uitbesteding. In dat geval denk je best op voorhand na om zoveel mogelijk video’s te bundelen op 1 dag. Zo spreid je de kosten van 1 draaidag over misschien wel 10 video’s. En hoef je niet elke week weer je set klaar te zetten, weer je camera op te stellen, weer je geluid te testen. Voorbereiding is daarbij het halve werk.

Wie film je?

Gaat het over een wereldwijde campagne die miljoenen euro’s kost? Dan schakel je best professionele acteurs in. Zoals dit leuke filmpje van SodaStream voor de Superbowl.

https://www.youtube.com/watch?v=Im1En6E4osw

In bijna alle andere gevallen – en zeker voor korte, snackable social media video’s – raden we aan om “echte” mensen of medewerkers te gebruiken. Het komt authentiek over en geeft je bedrijf een sympathieke smoel. Dat voor de camera staan niet voor iedereen even makkelijk is, spreekt voor zich. Maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van wennen. Een paar tips om naturel voor de camera te staan:

  • Oefen voor de spiegel: zo zie je hoe het overkomt.
  • Oefen voor de camera: druk niet meteen op record, maar probeer eerst een paar oefentakes, zo zorg je voor gewenning.
  • Herbekijk video’s van jezelf: veel mensen kijken of luisteren niet graag naar zichzelf, maar het geeft wel héél nuttige inzichten. Je ziet waar het hapert, waar het echt niet goed loopt, en kan daar de volgende keer op letten.
  • Vraag feedback aan anderen: liefst van iemand die je goed kent en weet hoe je je normaal gedraagt en of dit hetzelf verkomt voor de camera.

Rome is niet op één dag gebouwd. Ook succesvolle videomarketing vraagt geduld. Het is echter wel een handige lange termijn marketingstrategie om nieuwe leads en klanten te genereren en een tool om je product verkoop te stimuleren. Zeker als het deel uitmaakt van een goede (online) marketing mix.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email