API: Wat is het en waarom zou je het gebruiken?
Custom Software Development

API: Wat is het en waarom zou je het gebruiken?

5,00/5(1)

Connectiviteit is iets immens in deze tijd. Hoe vaak verbinden we ons niet met onze medemens door laptop- en telefoon software? De keuzes zijn overweldigend. De software is dan de interface waardoor we kunnen communiceren met andere mensen. Deze software biedt definities op basis waarvan we denken dat ze functioneel voor ons kunnen zijn.

De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Het is een verzameling definities (applicaties) die we gebruiken om te communiceren tussen systemen. We noemen dit een interface.

Hoe werken API’s?

Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar dat is het in feite helemaal niet. Een applicatie koppeling kan eenvoudig uitgelegd worden. Laten we je telefoon software als voorbeeld nemen om Application Programming Interface (API) uit te leggen.

Social Media en API Key

Je maakt contact met de buitenwereld door bijvoorbeeld sociale media. Denk aan twitter. De social media-interface van twitter, fungeert als API-koppeling tussen jou en de twitter-app/ pagina waardoor jullie met elkaar kunnen communiceren.

Zonder de toegang tot sociale media was je niet met twitter in contact gekomen. De API Key hier is de inlog die je doet bij twitter. Je wachtwoord geeft je toegang tot de interface. Daar komt dus een API bij kijken. Als deze API-koppeling snel en vakkundig is, dan kun je  goed contact houden met deze sociale media. De API koppelt jullie beiden aan elkaar.

Zo kunnen er nog andere applicaties zijn die behulpzaam zijn bij het communiceren.

API van een publieke website

Het internet is een netwerk van verbonden servers. We nemen Netflix als voorbeeld.

Als je dat in je browser typt, gaat dit verzoek naar de API van Netflix. De API-betekenis hier is dat het systeem vervolgens de gegevens van Netflix ophaalt waardoor je ineens acces hebt tot de pagina.

De API staat hier voor het verzenden en ontvangen van verzoeken en antwoorden. Een API is een soort motor zodat applicaties kunnen samenwerken.

REST-koppelingen (API’s)

Dit zijn API-koppelingen van webservices. REST-koppelingen zijn het bouwmateriaal van de API’s. Zeg maar, de architectuur van de API. Zoals de HTTP van de webservices waar de applicatie en de software (resources) op ingebouwd worden.

👩🏾‍💻. Web resources

Alles waarop je op het web mee kunt communiceren wordt ook wel resources genoemd. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

  • Word Document software
  • Google Maps interface
  • HTML

De API-applicatie beslist welk formaat ze gebruiken om antwoord te geven op verzoeken. Dit aangepast op de behoeften van de cliënt.

Moet je als bedrijf API overwegen? 

Jazeker, dit is belangrijk in de verschillende lagen van je bedrijf dat je een Application Programming Interface creëert. Zorg hierbij voor nieuwe technologie.

Zorg dat je goede API’s gebruikt, verschillende applicaties die je de mogelijkheid geven om je data beter te gebruiken en sneller door te geven aan de doelgroepen waar je mee werkt.

Leer daarbij van je fouten. Blijf jezelf ontwikkelen. Je kunt ook zelf de API-aanbieder zijn. Dat brengt enkele voordelen met zich mee.

🏢 De beste werkplek

Nieuwe vormen API’s introduceren binnen je bedrijf leidt tot betere motivatie van je personeel. Het is leuker om met de nieuwste software te werken dan gedateerdeinformatiesystemen. Je maakt daardoor van je werkplek de beste werkplek.

♻️ API’s hergebruiken

Ontwikkel daarbij een API tussen twee systemen die je kunt hergebruiken. Zoek niet naar een verzameling definities op basis van een probleem.  API’s die alleen maar een oplossing zijn op korte termijn zul je sneller laten afsterven omdat je het daarna niet meer nodig hebt. Een voorbeeld hiervan is een bepaalde app die maar voor eens specifieke periode werkt.

🥷 Shadow IT

Integreer je eigen API’s in je bedrijf en los daarmee Shadow IT op binnen het bedrijf. Wat is dit?  Shadow IT is een informatietechnologie die buiten je IT-afdeling wordt beheerd. Bijvoorbeeld, als je als bedrijf je personeel geen goede toegang geeft tot het informatiesysteem, zal het personeel de oplossing buiten het bedrijf zoeken.

Dit kan effect hebben op de functionaliteit binnen je bedrijf. De falende communicatie tussen jou en je personeel zorgt dan voor een slechtere reputatie. Geef je werknemers die plug-in die ze nodig hebben. Creëer goede API’s en je zult vanzelf beter met elkaar communiceren.

🎣 Toegankelijkheid

Door je eigen API’s creëer je betere toegang tot je IT- afdeling. Daardoor kunnen werknemers bijvoorbeeld ook makkelijk vanuit huis werken. Je kunt dit doen door apps die toegang geven tot je IT-systeem. Hou rekening met de veiligheid van je API’s. Je wilt toch niet dat al je data ineens buiten op straat ligt.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan…

API’s geven je oneindig veelmogelijkheden om je bedrijf of interface te ontwikkelen. Doe er je voordeel mee en zorg voor koppeling binnen je informatiesysteem die leiden tot een meer succesvol bedrijf met snelwerkende computerprogramma’s die toegankelijk zijn voor iedereen binnen het bedrijf.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email