Saas Paas & Iaas begrippen
Custom Software Development

SaaS, PaaS & IaaS: 3 begrippen om nooit te vergeten!

5,00/5(1)

SaaS, PaaS en IaaS, wat is dat nou? Deze vraag zal als eerst in iemand opkomen, die niet bekend is met deze drie begrippen. Maar wat betekenen deze drie begrippen precies en wat zijn de verschillen? Het antwoord op deze vraag is verder uitgewerkt in dit artikel.

Laten we beginnen met “De Cloud”

De cloud is vaak een hot topic voor kleine bedrijven die de voordelen willen verkennen van het gebruik van een breed scala aan onlinediensten. Het is echter ook een breed begrip dat verschillende soorten grondgebieden bestrijkt. Als je het hebt over de cloud dan kun je denken aan zaken als online back ups, externeservers en daarvoor heb je een bepaalde onderliggende infrastructuur nodig. Dit is allemaal waar SaaS, PaaS en IaaS betrekking op hebben. 

☁️ Cloudcomputing

Cloudcomputing is een integraal onderdeel geworden van de moderne bedrijfstechnologie en helpt organisaties om applicaties en diensten aan hun eindgebruikers te leveren. Er zijn veel soorten cloud computing-modellen om uit te kiezen, zoals het IaaS, PaaS en SaaS model. Deze opties variëren afhankelijk van je behoeften en budget.

Het is van belang om daarbij verschillende factoren te overwegen om te bepalen wat de beste manier is om je werk of toepassing te ondersteunen. Enkele van deze factoren zijn gegevensoverdraagbaarheid, beveiliging en betrouwbaarheid.

On-premises is doorgaans de meest kostenefficiënte optie als het gaat om het beheren van kapitaaluitgaven en het bijhouden van de nieuwste technologische trends. 

SaaS Vs PaaS Vs IaaS – What's The Difference & Examples in 2020-21?
Bestaande voorbeelden

De afgelopen jaren zijn verschillende cloudserviceproviders begonnen met het aanbieden van on-premises cloud services. Deze nieuwe aanbiedingen helpen de complexiteit en kosten van het runnen van een on-premises cloud infrastructuur te minimaliseren.

Off-premises services of openbare cloudservices worden doorgaans geleverd door een cloud service provider en kunnen een van de verschillende typen servicemodellen zijn. Denk maar aan IaaS PaaS en SaaS, die eigenlijk drie verschillende modellen van cloud services zijn.

SaaS betekent niets anders dan Software as a Service. PaaS staat voor Platform as a Service en IaaS staat voor Infrastructure as a Service.

Hieronder worden de drie belangrijkste verschillen tussen deze begrippen besproken.

1 – SaaS oftewel Software as a Service

Software as a Service (SaaS) is een soort cloud computing-platform waarmee bedrijven hun klanten een verscheidenheid aan apps kunnen bieden. Het gaat dus om het bieden van een service aan de externepartij.

⚙️ De werking van SaaS

In plaats van meerdere softwareapplicaties op elke individuele computer te moeten installeren en onderhouden, elimineert SaaS deze stap. Het elimineert ook de noodzaak voor personeel om extra software-updates op elke afzonderlijke machine te installeren en te onderhouden.

👍🏾 De voordelen van SaaS

Het voordeel van SaaS is dat het:

  • Tijdrovende taken zoals het installeren en beheren van software wordt verminderd.
  • Biedt meer tijd om je te concentreren op belangrijkere zaken.

Het extra werk wordt de medewerkers dus uit handen genomen.

💡 Het gebruik van Saas

Er zijn een aantal manieren waarop en waarvoor SaaS gebruikt kan worden. SaaS wordt gebruikt vanuit een centralelocatie, is toegankelijk via het internet en wordt gehost op een server. Een van de meest belangrijke kenmerken van SaaS is dat de gebruikers nietverantwoordelijk zijn voor hardware en software updates.

In verschillende situaties kan SaaS de meest voordelige optie zijn. Denk maar aan startups of kleine bedrijven die snel e-commerce moeten starten en geen tijd hebben voor serverproblemen of software. Ook in geval van kortlopende projecten die snelle, gemakkelijke en betaalbare samenwerking vereisen komt SaaS goed van pas.

🔎 Uitdagingen die SaaS met zich meebrengt

👉🏾 Houd er wel rekening mee dat je Saas app wel moet voldoen aan de open standaarden voor integratie. Als dat niet het geval is, dan is de kans groot dat Saas niet naadloos kan en zal samenwerken met andere bestaande apps en services waar jij gebruik van maakt.

👉🏾 Grote hoeveelhedengegevens moeten mogelijk worden uitgewisseld tussen de backend-datacenters en de openbare cloud. Deze praktijk kan gevoelige bedrijfsinformatie blootleggen en leiden tot aanzienlijke kosten- en nalevingsproblemen.

👉🏾 Het gebrek aan controle over het platform en de data- en governancecontroles zijn twee belangrijke factoren die het succes van een SaaS-oplossing bepalen. Dit komt omdat de kenmerken en functionaliteit van een platform kunnen variëren afhankelijk van de eisen van de klant.

👉🏾 Vanwege de complexiteit van het SaaS-platform vertrouwen klanten op de leverancier om de beveiliging en prestaties van de service te handhaven. Ongepland onderhoud en downtime kunnen de prestaties van de app ernstig beïnvloeden.

Enkele populaire voorbeelden van SaaS zijn onder meer Dropbox, Cisco WebEX en SAP.

2 – PaaS oftewel Platform as a Service

Platform-as-a-service, of PaaS, is een type software waarmee ontwikkelaars cloudgebaseerde componenten voor verschillende softwareplatformen kunnen maken. Het werkt naadloos doordat de ontwikkelaars hun eigen apps kunnen bouwen en beheren. Het is dus een app welke op je bestaande infrastructuur draait.

⚙️ De werking PaaS

PaaS is een SaaS-platform (Software as a Service) waarmee ontwikkelaars software op internet kunnen maken en leveren. In tegenstelling tot SaaS elimineert het de noodzaak voor opslag- en besturingssystemen.

What is PaaS - Platform as a Service - Salesforce.com
Bron: Salesforce

Met PaaS kunnen bedrijven appsontwikkelen en implementeren die in het platform zijn ingebouwd. Deze apps zijn doorgaans erg stabiel en zijn beschikbaar in de cloud. Dus zowel qua software als het optimaal bieden van services zal je geen problemen ondervinden.

👍🏾 De voordelen van PaaS

Hoe groot je bedrijf ook mag zijn, het gebruik van PaaS biedt tal van voordelen, waaronder eenvoudige, kosteneffectieve ontwikkeling en implementatie van apps.

Ontwikkelaars kunnen apps aanpassen zonder de moeite van het onderhouden van de software en je zult merken dat er een aanzienlijke vermindering van de benodigde hoeveelheid codering nodig is.

Verder heb je qua operating systems de mogelijkheid om het bedrijfsbeleid te automatiseren en je kunt op eenvoudige wijze migreren naar een hybride omgeving en of model.

PaaS heeft veel kenmerken die het definiëren als een cloudservice:

  • De PaaS oplossing bouwt voort op virtualisatietechnologie, zodat resources eenvoudig kunnen worden opgeschaald of verlaagd als je bedrijf verandert.
  • Het biedt een verscheidenheid aan services om te helpen bij het ontwikkelen, testen en implementeren van apps.
  • Het is verder toegankelijk voor meerdere gebruikers via dezelfde ontwikkelapplicatie en integreert webservices en databases op eenvoudige wijze.

PaaS is vaak nodig in bepaalde scenario’s. Het kan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een project stroomlijnen door meerdere ontwikkelaars aan hetzelfde project te laten werken. Het kan ook grote snelheid en flexibiliteit bieden.

🔎 Uitdagingen die PaaS met zich meebrengt

Hoewel veel PaaS-oplossingen organisaties in staat stellen om hun apps en services zelfstandig uit te voeren, kunnen de gegevens op servers van derden gevoelige informatie blootleggen.

De complexiteit van het integreren van gegevens die zijn opgeslagen in een openbare cloud of on-site neemt toe, wat van invloed kan zijn op de acceptatie van PaaS-aanbiedingen.

👉🏾 PaaS is mogelijk geen plug-in-oplossing voor bestaande apps en services. In plaats daarvan moeten veel van de functies en functionaliteiten van het platform mogelijk worden aangepast om er naadloos mee samen te werken.

👉🏾 Vanwege de aard van de functies van het platform en de verschillende frameworks die voor de ontwikkeling worden gebruikt, werken PaaS-oplossingen mogelijk niet naadloos samen met alle frameworks en apps.

👉🏾 Vanwege de complexiteit van PaaS-oplossingen werken hun beheerprocessen mogelijk niet naadloos voor eindgebruikers. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop het platform wordt beheerd en geëxploiteerd.

Enkele voorbeelden van PaaS zijn onder meer Heroku, Google Compute engine, openShift en meer.

3 – IaaS oftewel Infrastructure as a Service

Infrastructure as a Service, ook wel IaaS genoemd, is een cloud gebaseerde infrastructuur service die bedrijven selfservice-toegang biedt tot verschillende computer bronnen. Het elimineert de noodzaak voor traditionelehardwareaankopen.

⚙️ De werking van IaaS

IaaS is een cloud computing-platform waarmee organisaties hun eigen servers, opslag en netwerkinfrastructuur kunnen leveren. Via een eenvoudige API of dashboard kunnen IaaS-klanten al hun servers en opslag beheren.

In tegenstelling tot PaaS en SaaS zijn IaaS-providers niet verantwoordelijk voor het beheer van de verschillende aspecten van een IaaS-omgeving, zoals het draaien van applicaties en databases. In plaats daarvan beheren ze de hardware, netwerken en opslag.

👍🏾 De voordelen van IaaS

IaaS biedt vele voordelen waaronder :

  • het bieden van het meest flexibele cloud computing-model. Bij de IaaS oplossing is er sprake van eenvoudig te automatiseren implementatie van opslag, netwerken, servers en verwerkingskracht. Aankopen van hardware kunnen gebaseerd zijn op verbruik en klanten behouden volledige controle over hun infrastructuur. Verder kunnen middelen naar behoefte worden gekocht.
  • Verder is het zo dat meerdere gebruikers op één stuk hardware kunnen werken en de organisatie behoudt volledige controle over de infrastructuur. Het gaat in deze dus om een dynamisch en flexibel model.
  • Net als bij SaaS en PaaS zijn er specifieke situaties waarin IaaS het voordeligst is. Startups en kleine bedrijven geven misschien de voorkeur aan IaaS om te voorkomen dat ze tijd en geld besteden aan het kopen en maken van hardware en software.

Hoewel veel bedrijven er de voorkeur aan geven hun applicaties en infrastructuur onder controle te houden, hoeven ze mogelijk alleen aan te schaffen wat nodig is om hun zakelijke behoeften te ondersteunen. Met IaaS kunnen bedrijven hun hardware- en softwarevereisten eenvoudig aanpassen naarmate hun behoeften evolueren.

🔎 Uitdagingen die IaaS met zich meebrengt

👉🏾 Veel van de beperkingen van PaaS- en SaaS-modellen zijn van toepassing op IaaS. Er zijn bijvoorbeeld veel factoren die van invloed kunnen zijn op het vermogen van het IaaS-model om waarde te bieden.

👉🏾 Hoewel de klant volledige controle heeft over zijn apps, gegevens en OS-platform, kunnen beveiligingsbedreigingen afkomstig zijn van de host of een andere virtuele machine.

👉🏾 Hoewel cloudgebaseerde apps legacy-apps kunnen uitvoeren, biedt de infrastructuur mogelijk niet de nodige controles om ze te beveiligen. Dit kan leiden tot nieuwe beveiligingsproblemen, tenzij goed getest en afgesteld.

👉🏾 Voor een goed beheer van de infrastructuur zijn vaak de juiste opleiding en middelen nodig. Dit proces voor resourcebeheer kan een uitdaging zijn zonder adequate training en ondersteuning.

Aangezien de virtuele machines dynamisch worden toegewezen aan alle gebruikers, moet de leverancier ervoor zorgen dat ze geen toegang hebben tot de eerder opgeslagen gegevens van de vorige klanten.

IaaS versus PaaS

Met Infrastructure-as-a-Service oftewel IaaS krijg je de vrijheid om al je besturingssystemen te beheren. Aan de andere kant kun je met Platform-as-a-service oftewel PaaS, appsontwikkelen zonder ze intern te hoeven hosten.

Er zijn twee verschillende soorten diensten: IaaS en PaaS. Terwijl een IaaS-product de infrastructuur kan bieden voor het bouwen van een website, kan een PaaS-product ontwikkelaars in staat stellen apps te maken en te implementeren.

IaaS vs PaaS vs SaaS
De verschillen tussen de 3

SaaS versus PaaS

Een platform-as-a-service (PaaS) is een manier om nieuwe producten te bouwen zonder nieuwe hardware of software te hoeven installeren en onderhouden. Het werkt naadloos als alternatief voor het bouwen van nieuwe netwerken.

Als je van plan bent een payrollapp te maken die specifiek is gebouwd voor je HRbehoeften, dan moet je een PaaS-product overwegen in plaats van een SaaS-product. Houd je echter meer van gebruiksgemak, dan is een payroll-app van Quickbooks een betere keuze.

IaaS versus SaaS

Aan de andere kant haal je met Software-as-a-service (SaaS) het meeste uit de service van je externeprovider. Dit komt omdat het de meest uitgebreide softwarebeheer- en onderhoudsservices biedt.

Als je een bepaald niveau van controle over de cloud omgeving probeert te bereiken, of als je wilt voorkomen dat je te maken krijgt met externeproblemen die de veiligheid en functionaliteit van je gegevens in gevaar kunnen brengen, is IaaS wellicht de beste optie voor je.

Conclusie

Beslissen welk cloudcomputing-model geschikt is voor je bedrijf kan een uitdaging zijn, omdat er zoveel factoren zijn waarmee je rekening moet houden. Maar voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om te weten welk model geschikt is voor je bedrijf en of organisatie. 

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email