Podcasts zijn een onderschat medium om potentiële klanten te kunnen converteren
Content Marketing

Top 10 online marketing podcasts volgens Sortlist – [SELECTIE]

5,00/5(3)

Nu iedereen voornamelijk thuis zit zijn podcasts en webinars steeds relevanter en populairder aan het worden. Je vindt podcasts over ieder onderwerp wat je maar kunt bedenken, waaronder dus ook zakelijke ontwikkelingen zoals online marketing. Bij Sortlist houden we ook erg van podcasts, dus zetten wij onze favoriete Nederlandstalige online marketing podcasts voor je op een rijtje. 

Wat is een podcast precies?

Online Marketing podcasts worden heel vaak beluisterd

Een podcast is in principe een audiouitzending, net als een radiozender. Waar podcasts en radiozenders echter in verschillen is het feit dat podcasts op ieder moment geluisterd kunnen worden en je dus ook een podcast kunt selecteren waar je op dat moment in geïnteresseerd bent. Zo kun je in plaats van de radio aanzetten en hopen dat het programma van je favoriete radiozender een beetje oké is gewoon kiezen voor een podcast naar jouw keuze. En als jouw keuze online marketing is, dan hebben wij voor jou een paar leuke aanraders!

Waarom zijn podcasts zo populair?

Podcasts nemen de afgelopen jaren razendsnel in populariteit toe. Het is gemakkelijk om naar een podcast te luisteren wanneer je huishoudelijke klussen doet, naar je werk aan het rijden bent (of in de file vast staat), voor het slapen gaan, noem het maar op. Geen enkele podcast is hetzelfde en net als met films kun je een genre uitzoeken waar je op dat moment zin in hebt en wat jou persoonlijk interesseert. 

Ook het feit dat er structureel wekelijks of maandelijks (afhankelijk van de podcast) nieuwe afleveringen van een podcast vrijkomen die je op ieder moment kunt luisteren maakt podcasts steeds populairder. Bovendien kun je, wanneer het onderwerp of een deel van een podcast je niet helemaal interesseert, gewoon vooruit skippen of helemaal overslaan.

Onze top 10 Nederlandstalige online marketing podcasts

Keuze is er genoeg binnen de online marketing podcasts, dus om je op weg te helpen hebben we een tiental aanraders die je zeker eens moet luisteren.

Beyond Marketing

Beyond Marketing is een Nederlandstalige podcast die elk trimester  uitgezonden wordt en gaat over diverse onderwerpen binnen marketing, customer centricity, maar soms ook over actuele onderwerpen zoals productiviteit stimuleren. De host interviewt pioniers binnen het Vlaamse marketing landschap. Deze podcast is zeker een aanrader voor mensen die globaal meer marketing willen weten. En vooral Beyond Marketing

Wil jij graag naar Beyond Marketing luisteren? Je vind de podcast via deze link

Cro.cafe

Conversie optimalisatie is een cruciaal element binnen de online marketing. Ben jij op zoek naar een podcast om meer over CRO te weten te komen, of specialiseer je hier al in en wil je graag nog meer kennis krijgen van je vak? Dan is Cro.cafe zeker een aanrader voor jou. Recente podcasts gingen over onderwerpen als neuromarketing, gebruikersonderzoek, data science, CRO en Google Analytics samen gebruiken en nog veel meer. 

Daarnaast heeft Cro.cafe ook Engelstalige podcasts die net als de Nederlandstalige podcasts de moeite waard zijn om te beluisteren. Er wordt regelmatig gesproken met experts waaronder ook managers binnen grote internationale bedrijven.

100% Possible Podcast

Met deze Vlaamse podcast kom je meer te weten over online ondernemen, online marketing, productiviteit vergroten en nog veel meer. 100% Possible Podcast wordt wekelijks op maandag opgenomen en je kunt in deze podcast veel praktische tips verwachten waar je gelijk mee aan de slag kunt. 

Je vind de 100% Possible Podcast hier.

SEO Podcast

De SEO Podcast is een geweldige podcast voor mensen die zich verder willen verdiepen in zoekmachine optimalisatie, een belangrijk onderdeel van het verkrijgen van organische bezoekers. Luister naar de SEO Podcast voor ondere andere tips voor linkbuilding, goede SEO webteksten schrijven, de Belgische markt betreden. 

Meer weten over SEO? Luister naar de SEO Podcast.

Computer Club

Misschien is deze Vlaamse podcast niet direct een online marketing podcast, maar er komen vaak onderwerpen voorbij die ook relevant zijn binnen de online marketing en onderneming. Zo nemen ze ook onderwerpen zoals Social Media, Google en dropshipping onder de loep. 

Luister naar de Computer Club via Soundcloud.

CMOtalk

In de CMOtalk podcast interviewt Klaas Weima van Energize diverse marketing directeuren over thema’s binnen de online marketing. De podcast wordt eens per maand geüpload en is zeer interessant om naar te luisteren. Je krijgt onder andere inzicht in de denkwijze van Chief Marketing Officers, hoe ze online marketing in de toekomst zien en ook praktische tips waar jij mee aan de slag kunt gaan. 

Via CMOtalk.nl kun je bij alle afleveringen terecht. Ook worden de interviews als artikel gepubliceerd. 

Jelle Drijver Podcast

Jelle Drijver is na zijn splitsing met Frankwatching (waar hij de Frankwatching Podcast deed) zijn eigen podcast begonnen waar hij over een ruim aantal onderwerpen binnen het online ondernemen spreekt. Wekelijks is er een nieuwe podcast beschikbaar om te luisteren en ook heeft hij een tweede podcast waarin hij ondernemers en andere interessante mensen binnen de online marketing interviewt. De podcasts van Jelle duren soms 10 minuutjes en soms een uur, afhankelijk van hoe het is opgenomen en wat voor gesprekken er gevoerd worden.

Lijkt het je interessant? Hier vind je de Jelle Drijver Podcast.

Onlyhumans podcast

In de Vlaamse podcast Onlyhumans worden diverse ondernemers, managers en andere interessante mensen geïnterviewd om hun verhaal te vertellen op een leuke manier. Leer in deze podcast meer over de visie en denkwijze van deze mensen. De podcast wordt maandelijks uitgezonden en duurt ongeveer een uur. 

Luister hier naar de Onlyhumans podcast

Connect Podcast

Connect is een podcast van communicatiebureau Coopr en is een uitstekende keuze voor als je meer te weten wilt te komen over PR, communicatie en contentmarketing. Net als veel van de andere podcasts wordt ook bij Connect in iedere aflevering een interessant persoon binnen de marketing of communicatie wereld geïnterviewd. Een goede podcast voor mensen die net beginnen, maar ook zeker interessant voor ervaren specialisten, ze spreken regelmatig over nieuwe ontwikkelingen. 

Vind de Connect podcast via de website van Coopr.

De IMU Podcast

De bekende Internet Marketing Unie heeft ook een podcast waarin iedere week nieuwe afleveringen voor beschikbaar zijn om te luisteren. De podcast gaat over diverse onderwerpen en is vooral gericht op ondernemers, maar is ook zeker interessant voor als je meer over online marketing wilt leren. Ze nemen onderwerpen als online marketing onder de loep, maar ook mindset en persoonlijke ontwikkeling. Ze brengen de informatie op een leuke manier en het luistert lekker weg. 

Benieuwd naar de IMU podcast? Bekijk hier de website van IMU.

Naast deze 10 podcasts zijn er natuurlijk nog veel meer Nederlandstalige en Engelstalige podcasts die zeker de moeite waard zijn. Er wordt lovend gesproken over Engelstalige podcasts zoals Marketing School, eCommerce Masterplan, SEO 101 en diverse andere podcasts. 

Waar kan ik een podcast op luisteren?

Het is tegenwoordig niet zo lastig meer om een podcast medium te vinden als het vroeger was. Diverse grote bedrijven bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een podcast te luisteren via hun app of website. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Spotify (Android + iOS)
  • Apple Podcasts  (iOS)
  • Google Podcasts (Android)
  • Stitcher (Android + iOS)
  • Castbox (Android + iOS)

Naast de bovenstaande apps zijn er nog vele alternatieven die je kunt kiezen en er is eigenlijk geen verkeerde keuze. De meeste podcasts apps en websites zijn gratis en ook de podcasts zelf kosten geen geld. Leef je uit met de app of website die het beste voor jou werkt!

Podcasts zijn een geweldige manier om tijd die normaal gesproken onbenut blijft op een interessante manier in te vullen. Een uitstekende manier om nieuwe inspiratie voor je werk op te doen of om jouw onderneming naar een nieuw niveau te tillen. De populariteit van podcasts zal de komende jaren alsmaar toenemen, zeker in deze rare lockdown tijden. 

Wat is jouw favoriete online marketing podcast? Hebben we een goede podcast gemist? Laat het ons weten!

** dit artikel kreeg een update in April 2021**

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email