Waarom is e-mail marketing belangrijk voor e-commerce?
Laatst geüpdate op 17 november 2021 om 03:16 pm
Het eerste mailtje werd verzonden in 1971. Oké, rond 1995 ging de rest van de wereld er pas mee aan de slag maar toch, 1971 is al even geleden. Ondanks de leeftijd weet het medium e-mail zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. Door deze nieuwe ontwikkelingen kan jij jouw mailtjes nóg verleidelijker maken voor de ontvanger en zo jouw conversie verhogen. Wij nemen je mee in de wondere wereld van e-mail marketing.
Worden nieuwsbrieven nog wel gelezen?
Uit het Nationaal E-mail Onderzoek van 2019 (uitgevoerd door Spotler) blijkt dat e-mail nog steeds een veelgebruikt kanaal is door consumenten. In het onderzoek worden 21 conclusies getrokken die betrekking hebben op e-mail. Even wat interessante cijfers op een rijtje:
- 88% van de Nederlanders is ingeschreven op nieuwsbrieven
- 73% van de Nederlanders koopt naar aanleiding van een e-mail in een webshop
- Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) leest zijn e-mail op een smartphone
- 31% van de Nederlanders doen aankopen via een smartphone
- Grappig feitje; het aantal aankopen via de laptop daalt net zo hard als de aankopen via de smartphone stijgen.
Conclusie? Ja, nieuwbrieven worden wel degelijk gelezen en zetten aan tot verkoop. Daarbij, als je een nieuwsbrief ontwikkelt, zorg ervoor dat deze nieuwsbrief net zo aantrekkelijk is voor de mobiele gebruiker.
Wat zijn dan die spannende nieuwe ontwikkelingen?
We zijn het er dus over eens dat de vertrouwde nieuwsbrief werkt. Sterker nog, uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat het aantal nieuwe nieuwsbrief-inschrijvingen per jaar, per Nederlander nog steeds stijgt. Van 82% in 2018 naar 88% in 2019. Wat maakt een nieuwsbrief nou goed? Waar moet je op letten en wat is er, anno 2020, mogelijk?
Maak het persoonlijk!
Ken je ze nog, van vroeger? Beste, voornaam…..de rest is standaard. Personalisatie houdt in dat je bepaalde gegevens van je contact dynamisch weergeeft in een mailing. Dit doe je op basis van de unieke kenmerken van één persoon, zoals: voornaam, achternaam, woonplaats, geslacht, etc. Op alle ingevulde profielvelden van je database kun je personaliseren en hoe meer van die profielvelden zijn ingevuld, des te persoonlijker kun je een mailing maken.
Voorbeeld: de verjaardagsmail.
Een bekend voorbeeld van personalisatie is een verjaardagsmail. Een nieuwsbrief die vlak voor of op je verjaardag wordt verstuurd – vaak met kortingscode om een bepaald aanbod te bekijken. Het enige dat je hiervoor aan data nodig hebt, is een datum en een naam. Maar je maakt hem natuurlijk nog relevanter als je het geslacht en iemands interesses kent.
Automatisering
Wanneer je zo’n verjaardagsmail wilt versturen, wil je niet elke dag in je database checken wie er toevallig jarig is. Door middel van automatisering kan je campagnes opzetten waarmee deze mails automatisch verstuurd worden. We zetten de belangrijkste geautomatiseerde campagnes even voor je op een rijtje.
- De welbekende ‘welkomstmail’. Maak van de gelegenheid gebruik om niet alleen belangrijke maar ook interessante zaken met jouw nieuwe klant te delen.
- Met een mail over profielverrijking (je kent ze wel ‘maak je account nu compleet’) vraag je jouw nieuwe klant allerlei gegevens te delen waar jullie beiden veel profijt van kunnen hebben.
- Het ‘vergeten winkelwagentje’. De mail biedt een extra kans om de bezoeker over de streep te trekken. Er zijn verschillende beïnvloedingstechnieken die hiervoor kunnen zorgen.
- De verjaardagsmail, daar hebben we ‘m weer.
- Reactivatie. Het is belangrijk de actieve en inactieve consumenten van elkaar te scheiden. Zo blijft jouw database ‘schoon’ en val je de inactieve consument ook niet onnodig lastig.
Nieuw!
AMP: Accelerated Mobile Pages De nieuwste functionaliteit in e-mail: AMP. Google introduceerde dit in 2018 en hoewel het nog in de kinderschoenen staat, biedt het duidelijk veel mogelijkheden om, net als op websites, elementen op te nemen voor interactie. Wat is dat dan, AMP?
Met AMP mailings tover je statische content om tot dynamische e-mails. Je ontvanger kan directe interactie met de content hebben in de e-mail, zonder deze te hoeven verlaten. Het afronden van een abandoned shopping card, aanmelden voor een event, een product beoordelen of het live volgen van de status van je levering. Het kan nu allemaal in je e-mail. Mooi nieuws, toch?
Conclusie
Hoewel e-mail al lange tijd bestaat, is het kanaal nog steeds vol in ontwikkeling. Alle mogelijkheden waarmee je jouw mails kunt automatiseren, personaliseren en interactie kunt toevoegen, zorgen ervoor dat consumenten nog steeds bereid zijn nieuwsbrieven te openen en dat zij vervolgens een aankoop doen. Daarnaast ben je met e-mail veel minder afhankelijk van een platform. Bij een groot deel van jou database zal een verstuurde e-mail in de inbox verschijnen.