Wat is een app
Mobile Development

Wat is een app anno 2021: alles wat een app voor je kan doen

5,00/5(1)

Consumenten kunnen niet meer zonder hun mobiele telefoon en vereisen ook steeds meer van de programma’s die ze  gebruiken.

Steeds vaker wordt er voor betere applicaties betaald. Software ontwikkelaars moeten dus hun programma’s blijven doorontwikkelen om ervoor te zorgen dat deze krachtige programma’s niets te kort komen voor de eindgebruiker.

Een tevreden smartphone gebruiker zal natuurlijk veel sneller betalen voor een goed geüpdatete app dan voor apps van twee jaar geleden. In dit artikel zullen we bespreken de nieuwste mobiele applicaties trends en wat je binnenkort al op je mobiele telefoon of tablet kunt verwachten.

Waar moet een goede mobiele app aan voldoen?

Met de groeiende rol voor de smartphones in het dagelijks gebruik sta je er vaak niet bij stil hoeveel apps je eigenlijk wel niet gebruikt.

Een paar keer per dag door Facebook of Instagram scrollen  zoals een paar jaar geleden is lang niet meer het enige dat een gemiddelde smartphone doet. Voor het minste of geringste wordt tegenwoordig de smartphone gebruikt. We verwachten dat dit gebruik de eerstkomende jaren nog wel toeneemt. 

Grote software bedrijven houden zich dan ook al een tijdje bezig met iets wat je kunt zien als de toekomst voorspellen. Innovaties en mobiele trends zullen zich met name richten op hoe een app de gebruikers kunnen helpen in het dagelijks leven.

Met andere woorden, “hoe kunnen wij als app ontwikkelaar ervoor zorgen dat je onze apps steeds meer gaat gebruiken?”

Iphone Die Sociale Media Applicatie Weergeeft

Gebruiksgemak, soepele navigatie en een mooi en functioneel design zijn eigenlijk de drie pilaren waar vrijwel elke app op gebouwd wordt. Ook veiligheid en dan met name privacy binnen een app wordt steeds belangrijker.

Globale gegevens of persoonlijke gegevensveiligheid, cyber online concept van de gegevensveiligheid, Internet veiligheid of informatieprivacy & beschermingsidee

Vaak heb je niet in de gaten welke gegevens een app van je verzameld. Grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Apple steken daar nu een stokje voor. Je kunt nu namelijk op de nieuwste iOS versies zien welke data een app van je verzameld.

Kortom, een goede app moet snel en goed  werken, er goed uit zien en met name veilig zijn in het gebruik. Als aan al deze voorwaarden is voldaan is de kans groot dat een app op de markt verschijnt. Laten we eens kijken wat we de komende tijd voor nieuwe snufjes gaan vinden op onze mobiele telefoons.

Al een aantal jaar zien we constant verbeteringen aan onze telefoons en vrijwel elke app wordt om de zoveel tijd geüpdate.

Ze worden sneller en de graphics worden beter en beter. De appsop deze telefoons gaan ook met hun tijd mee en worden sneller, mooier en daarmee ook groter in de opslag.

Juist de grootte van een app is één van de belangrijkste redenen om deze te verwijderen. Een Android mobile app dat je amper gebruikt verwijder je bijvoorbeeld met alle liefde om hem te vervangen met de mooiste foto’s die je gaat maken op aankomende reis.

Behalve het geheugen wordt ook het data verbruik steeds belangrijker. Zelfs met 5G is een langzaam ladende website op je mobiel nog steeds ergernis nummer één. Een aantal van de app trends hebben alles te maken met het verbruik van minder data.

de impact van spraaktechnologie

De grootste trend van dit jaar is de voice technologie. Denk hierbij eens aan de grote hoeveelheid aan gesproken berichten die je ontvangt of de vertaalfunctie op je telefoon. Wij gaan je in dit artikel toelichten wat de mobiele trends zijn en gaan worden de komende periode.

Streamen van apps in plaats van downloaden

De laatste jaren zien we met name dat bedrijven zoals Google en Apple werken aan een systeem om apps te streamen. Op deze manier hoef je de apps niet te downloaden en bespaar je meer ruimte op je mobiele apparaat.

Zo krijg je dus goede apps die niet al te veel van je geheugen gebruiken. Er zit (voorlopig) nog wel een keerzijde aan het streamen. Zo heb je altijd een netwerkverbinding nodig en kan je bijvoorbeeld als je door je bundel bent of in het vliegtuig zit, de app niet gebruiken.

Top Streaming Apps wereldwijd

Je merkt er niet veel van als je thuis op je WIFI netwerk zit, maar met name als je veel onderweg bent zul je merken dat je dataverbruik weer de lucht in schiet. De app moet constant ververst moet worden om hem in de lucht te houden.

Met name Google is zeer actief met het verbeteren van deze streamingdienst en op steeds meer Android toestellen kun je nu apps streamen als je dat wenst, gewoon downloaden is ook nog mogelijk.

Verbeterde online winkelervaringen

Niets is zo makkelijk als vanuit je luie stoel te bestellen wat je ook maar nodig hebt. Hoewel je zal denken dat de internetwinkels al flink geoptimaliseerd zijn voor je mobiel, zijn er nog steeds flinke stappen te maken. Grote winkels, zeker die waarbij er enorme ladingen retour worden gezonden, proberen de online winkel ervaring te verbeteren en zo die dure retourzendingen te beperken.

Een aantal grote e-commerce modemerken biedt inmiddels al een ervaring aan waarbij je, met behulp van Augmented Reality, virtueel kleding kunt passen.

Augmented reality-app voor shoppers

Zo zie je dus gelijk of iets past en bestel je een stuk doelgerichter. Met name de kledingzaken kunnen zo flink besparen maar ook de klant zal tijd besparen door in een keer te bestellen wat hij nodig heeft.

Internet of Things ontwikkelt zich verder

Een van de trends die al lang aan de gang is, is The Internet of Things. Hoewel dit fenomeen al even meegaat hoor je momenteel niet erg veel over “IOT”. Het klinkt misschien nog wat ver van je bed maar in werkelijk is het dichterbij dan je daadwerkelijk in de gaten hebt.

Iot internet van dingen isometrisch

Wat dacht je bijvoorbeeld van Alexa of die op afstand in te stellen thermostaat? Inderdaad, Internet of Things is allang om je heen en waarschijnlijk heb je het zelfs al. De komende jaren worden er nog veel meer toepassingen verwacht die de apparaten in en om je huis slimmer maken en zo het comfort verbeteren.

Zoals bij zoveel trends draait het bij IOT om het vergemakkelijken van de gebruiker. Vooral simpele oplossingen voor alledaagse problemen hebben een flinke slagingskans.

Dat we nog lang niet af zijn van deze trend bewijzen de vele updates van de Google Home app. Vrijwel elke maand wordt er wel weer een nieuwe Google app ontwikkelt voor IOT. Zo kun je gebruik maken van tientallen apps die je leven zullen vergemakkelijken.

Betalen, sparen en nog veel meer

Contactloos pinnen met je app, een “tikkie” hier en daar en natuurlijk je gebruik je je telefoon al om de loyaliteit punten van je favoriete keten mee te sparen. Deze mogelijkheden voor betalen met je app ken je al even maar het is nog niet klaar met deze trends.

De komende jaren staan er nog veel meer mogelijkheden op het programma. Een grote hoofdrolspeler die bij deze innovatie komt kijken is Blockchain. De techniek zelf bestaat al even maar de betaalmogelijkheden die het met zich meebrengt binnen een app worden op steeds grotere schaal uitgebreid.

Steeds meer mobile wallets bieden inmiddels ook Blockchain aan. Hierdoor hoef je jouw digitale portemonnees niet meer af te wisselen en kun je nu al de meeste transacties laten doen via dezelfde wallet.

De combinatie tussen reguliere valuta (Euro en Dollar) en digitale valuta zoals Bitcoin zorgen ervoor dat je overal in de wereld op elk moment geld kunt ontvangen en versturen via mobiel. De verwerkingstijden en wisselkoersen die een bank gebruikt lijken dan eindelijk voorbij.

Doe meer met je stem

We noemden Alexa al even en dit is gelijk het bekendste voorbeeld van één van de grootste trends van dit jaar. 2020 is namelijk het jaar van de stem. Steeds vaker gebruiken we onze stem om opdrachten te geven aan Google of versturen wij een gesproken bericht in plaats van te typen. Android toestellen maken momenteel een inhaalslag.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa (@alexa99)

Nieuwe technieken zorgen ervoor dat je meer met je stem kunt doen en bedrijven spelen hier handig op in. Door je programma goed samen te laten werken met bijvoorbeeld Google of Amazon kunnen jouw klanten heel gemakkelijk bestellen in hun favoriete e-commerce store.

Google is de meest bezochte website ter wereld en ook deze is prima met je stem aan te sturen. Door je stem te gebruiken hoef je minder op je scherm te kijken en kun je meer tegelijk doen.

Ook in het verkeer zal dit de veiligheid weer ten goede komen en vandaar dat Google en ook andere Android programma’s op je mobiel steeds meer met je stem kunnen worden aangestuurd.

De komst van Progressive Web Apps

Een mix tussen websites en apps, zo moet je deze nieuwe technologie trend eigenlijk zien. Twintig jaar geleden werden de eerste websites ontwikkeld voor desktop gebruikers, Nu werken alle ontwikkelaars aan optimalisatie voor mobiel.

Mobile first is een term die tegenwoordig vaker genoemd wordt. Deze trend houdt in dat bij het eerste ontwerp van een site enkel en alleen gekeken wordt naar de mobiele gebruiker.  De enige reden hiervoor is dat steeds vaker de mobiel wordt gepakt om iets te bekijken en dat vrijwel de meeste content via een native app wordt bekeken.

Top 27 Progressive Web Apps

Top 27 van Proggressive Web Apps waar je zeker naar moet kijken

Deze sites moeten extreem snel kunnen laden. Je gaat dan ook zien dat meer apps een combinatie worden tussen een snelle app en een site waar alle content vanaf wordt gehaald.

Het meeste plezier uit jouw Android krijg je als een native app goed en snel laadt. Een online fashion store is een goed voorbeeld van hoe Progressive web apps optimaal kunnen werken. Via een razendsnelle connectie laten zulke winkels je verschillende modellen zien zodat je een binnen een oogopslag de meest nieuwe modellen kan zien en direct de laatste trend kunt kopen.

De technologie is niet te stoppen en de eerstkomende tijd kunnen we nog een hoop verwachten op het gebied van mobiele technologie. Met Augmented Reality en Blockhain nog in de kinderschoenen kunnen we zeker op dit gebied nog een flink wat verbeteringen verwachten.

Voorheen werd elke mobile app afzonderlijk uitgebracht met hun eigen technologie. De komende tijd zullen we vooral gecombineerde inspanningen zien, via apps die elkaar aanvullen en sterker maken. Denk hierbij aan het online nieuws artikel dat wordt voorgelezen door Alexa als je wekker gaat.

Apps zullen constant verbeterd worden om ervoor te zorgen dat content alsmaar sneller geladen wordt. Dit soort trends zullen gaan zorgen dat we nog meer data gaan gebruiken en vele uren meer achter dat kleine scherm gaan spenderen.

Of dit een goede ontwikkeling is of niet laten we verder aan jou over. De trend ontwikkelaars zien waar de markt om vraagt en komen met nieuwe ontwikkelingen voor je Apple of Android telefoon.

Er wordt bij elke update meer mogelijk en het gros van de gebruikers blijf alle updates downloaden. Meer vraag van de markt betekent vooral meer en betere apps. Uiteindelijk zullen trends altijd blijven bestaan en zoekt iedereen constant naar de meest nieuwe app om jouw leven verder te vergemakkelijken.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email