Affiliate netwerken
Digital & Marketing Strategy

Affiliate netwerken: Breng je webshop ZO naar de top!

5,00/5(2)

Wat zijn Affiliate netwerken?

Affiliate marketing maakt het mogelijk om het bereik van bedrijven te vergroten door te adverteren op andere websites. Een adverteerder heeft een webshop die gepromoot moet worden en de affiliate is verantwoordelijk voor de promotie hiervan. Deze partijen melden zich samen aan bij een affiliate netwerk om een maximaal voordeel te verkrijgen. Het doel van deze samenwerking is vooral om conversies te meten met de software die ter beschikking is. Het affiliate netwerk zorgt ervoor dat de affiliate uitbetaald wordt en dat de adverteerder gefactureerd wordt. Het betalingsmodel kan variëren, maar gebeurt vooral op basis van commissies.

Manieren van uitbetalen van affiliates verlopen meestal zo:

  • Cost per Lead: Een lead kan alles omvatten, behalve de verkoop zelf. De merchant verdient niet direct via conversies. De affiliate krijgt een vergoeding op basis van vaste commissies.
  • Cost per Sale: Bij elke verkoop en betaling, zal de affiliate een commissie krijgen op de verkoopwaarde. Het bedrag verschilt dus afhankelijk van het product of dienst dat verkocht is.
  • Pay per click: De affiliate krijgt een commissie op basis van het aantal keer dat op de advertentie geklikt wordt.
  • Pay per view: De affiliate krijgt een commissie op basis van het aantal weergaven van de advertentie

Hoe werkt een affiliate netwerk?

Je begrijpt beter wat affiliate marketing omvat, als je weet hoe het affiliate netwerk tot stand komt. In eerste plaats moeten zowel adverteerder als affiliate aangesloten zijn bij deze platformen om het proces in gang te krijgen. Als je wil weten welke stappen je moet ondernemen om succesvolle affiliate marketing te lanceren, lees dan hier verder.

Het nut van het aansluiten van affiliates bij een affiliate netwerk is om verschillende campagnes met elkaar te vergelijken. De affiliate en adverteerder melden zich aan bij deze netwerken, zonder opgezadeld te worden met de administratie. Hier is het netwerk aansprakelijk voor: het houdt bij hoeveel orders je binnenhaalt en wat de commissie bedraagt.

Let wel op dat de hoogte van de commissie bepaald wordt door de affiliate. Dit bedrag is meestal het percentage van de orderwaarde, maar hier is de affiliate vrij in. Ook zal het affiliate netwerk zorgen dat de facturatie en betaling correct verloopt. Beschouw deze platformen tussenpersoon tussen de adverteerder en de affiliate.

Wat zijn de beste affiliate netwerken in België en Nederland?

Om zo veel mogelijk voordeel te halen uit affiliate marketing, zetten we de beste affiliate netwerken op een rijtje. Er is een ruime keuze uit deze netwerken en uiteraard hebben ze elks hun voordelen, maar we willen enkele mogelijkheden laten zien die kunnen passen bij het promoten jouw webshop, zowel in België als in Nederland.

We moeten wel rekening houden dat het aanbod Belgische affiliate netwerken een stuk kleiner is dan in Nederland. In België zijn er vandaag de dag nog altijd bedrijven zonder webshop en dit maakt affiliate marketing een stuk minder populair in België. In deze regio is de consument geneigd om meer aankopen te doen via Nederlandse webshops.

Daisycon

Daisycon is het grootste netwerk in Nederland, maar is ook actief in België, Frankrijk en Duitsland. Door je in te schrijven op deze website, kom je producten of diensten tegen die gepromoot moeten worden.  

Je kan je gratis inschrijven voor Daisycon. Vervolgens wordt de website gevraagd waarop je producten wilt promoten. Je kunt verschillende campagnes aanmaken, maar let op dat je voor elke website een aparte “media” toevoegt.

Je verdient geld met Daisycon op het moment dat mensen op de affiliate link klikken (dit is de link waarmee je kunt overgaan tot aankoop). De commissie die je krijgt, komt rechtstreeks terecht op je Daisycon account. Het wil niet zeggen dat als er op de affiliate link geklikt wordt dat het product meteen gekocht hoeft te worden. De link blijft honderd dagen geldig en zo komt de commissie nog altijd bij jou terecht!

Daisycon is enorm handig, maar begin rustig. Het heeft geen zin om meerdere websites tegelijk te gaan promoten. Begin op het gemak en bekijk eerst het resultaat: hoeveel keer wordt er geklikt op de advertentie en hoeveel conversies levert dit op.

PayPro

Paypro is oorspronkelijk een betaaldienstverlener. Het bedrijf staat garant voor het veilig verlopen van betalingen bij online verkoop. Naast deze service doen ze ook aan affiliate marketing. Met zo’n 65.000 affiliates is het bedrijf behoorlijk populair aan het worden. PayPro is een platform dat vooral populair is bij influencers.

Bij het aanmelden, betaal je een Compliance fee en kun je meteen aan de slag om producten of diensten te promoten. Ook hier verdien je een commissie op basis van bezoekers en ligt deze bijna altijd boven het marktgemiddelde.

Paypro heeft een uniek trackingsysteem die consumenten weet te identificeren en dit gebeurt op basis van cookies en het IP-adres.

Wil je meer informatie te weten komen over de werking van PayPro? Lees dan de PayPro Guide.

TradeDoubler

TradeDoubler is op zijn beurt een grote speler op vlak van het bieden van een netwerk voor affiliates en adverteerders. Het is een internationaal platform dat al twintig jaar actief is in digital marketing. Het systeem van TradeDoubler is coherent aan dat van Daisycon. Het aanbod van adverteerders staat op 2000 en affiliates 180.000. TradeDoubler biedt oplossingen aan op maat, na grondige analyse van de behoeften van klanten. Elke campagne krijgt de speciale aandacht die het verdient. 

Awin

In 2017 fuseerden Affiliate Window en Zanox onder één naam, Awin. Het bedrijf is momenteel één van de grootste internationale netwerken. Het platform heeft 14.600 adverteerders en 205.000 actieve publishers. Awin streeft drie doelstellingen na: het opbouwen van succesvolle relaties tussen adverteerders en affiliates, het ondersteunen van beiden en het creëren van vertrouwen in een kwalitatief netwerk. Awin streeft naar innovatie bij performance marketing. Ook richt het bedrijf zich op mobile advertising met de Zanox Application store. Kleinere bedrijven kiezen best voor dit platform omdat de opstartkosten minimaal zijn waardoor het risico kleiner is om te investeren in affiliate marketing.

Affiliate netwerken zijn onmisbaar

Als je twijfelt tussen het uitbesteden van de promotie van je webshop of het zelf te doen moet je de voor -en nadelen goed afwegen. Je moet onthouden dat het veel tijd kost om zelf een affiliate programma op poten te zetten. Het beheer hiervan is relatief complex en je hebt de juiste technologie nodig. Uiteraard kan je dit allemaal zelf doen, maar er zijn tegenwoordig zoveel platformen die hier meer kennis over hebben, dus schakel op tijd hulp in. 7

Neem in overweging om voor affiliate netwerken te kiezen omdat deze vaak meer kennis hebben dan jezelf. De expertise is zelf bijna niet te evenaren en je profiteert van een uitgebreid netwerk van professionals die je van de eerste tot de laatste stap in het proces kunnen begeleiden.

Alle bedrijven krijgen te maken met tijdsdruk. Wil je dan echt je werknemers belasten met extra opdrachten die makkelijk uitbesteed kunnen worden? Je werknemers kunnen zich focussen op de taken die voorrang krijgen en voelen minder werkdruk. Beeld je in welke mogelijkheden dit biedt? Besef goed dat het opzetten van een affiliate programma veel tijd opslorpt en dat je vaak te maken krijgt met technische problemen. Vermijd die extra stress, want zonder wel gemotiveerde werknemers kom je nergens. 

Als je bang bent dat Affiliate marketing een hype is, kan je gerustgesteld worden dat dit niet zo is. Integendeel, het aantal adverteerders en affiliates blijft groeien in volume. Er zijn websites die tegenwoordig een eigen affiliate programma maken zoals Bol.com, dus de markt wordt wel competitiever. Het is belangrijk als affiliate netwerk om je strategie up-to-date te houden door de laatste trends en het SEO landschap in de gaten te houden. 

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email