Wat is affiliate marketing en hoe zet ik het in voor mijn bedrijf?
Digital & Marketing Strategy

Wat is affiliate marketing en hoe zet ik het in voor mijn bedrijf?

5,00/5(1)

Affiliate marketing is een term die de afgelopen jaren steeds geroepen wordt en dat heeft ook een goede reden. Grote bedrijven zoeken constant naar manieren om het bereik van het bedrijf nog verder te vergroten. Affiliate marketing heeft het voor deze bedrijven mogelijk gemaakt om het bereik en de potentiële website bezoekers (en dus omzet) te verhogen door te adverteren op andere websites. Leer hier wat affiliate marketing precies betekent, hoe jij het kunt gebruiken voor jouw onderneming en hoe het precies in zijn werking gaat zodat je het efficiënt toe kunt passen voor je bedrijf.

Wat is affiliate marketing precies en hoe werkt het?

Grote bedrijven kunnen ervoor kiezen om een affiliate programma te maken welke gebruikt kan worden door andere websites. Een goed voorbeeld is het affiliate programma van Amazon. Via dit affiliate programma kun je als website eigenaar producten of zelfs het gehele bedrijf promoten op je website, hier voeg je dan een ‘affiliate link’ aan toe.

Wanneer bezoekers op jouw website dan doorgestuurd worden naar de adverteerder en voor een verkoop of lead zorgen via deze affiliate link, krijg jij een mooi percentage van het bedrag dat ze uitgeven bij het bedrijf. En daar hoef je zelf geen producten voor te hebben, enkel website bezoekers! Ideaal toch?

Voor wie is Affiliate Marketing?

Affiliate marketing is interessant voor iedereen. Zo kun je bijvoorbeeld als zelfstandige een affiliate webshop opzetten zonder dat je hiervoor producten of leveranciers voor nodig hebt. En ook als blogger is het erg interessant om je te verdiepen in affiliate marketing mogelijkheden. Je kunt dan producten en bedrijven op je website promoten die interessant zijn voor jouw lezers en een kleine commissie verkrijgen per aankoop. Zorg er wel voor dat de affiliate link die je op je website zet echt relevant is voor je bezoekers. Gebruikerservaring is en blijft natuurlijk de hoogste prioriteit voor iedere onderneming.

Grote bedrijven hebben een aanzienlijk groter bereik met hun website, waardoor affiliate marketing mogelijkheden eigenlijk alleen maar aantrekkelijker worden. Zo kan je naast affiliate marketing op je website ook dergelijke promoties verspreiden via de nieuwsbrief of facebook pagina of kun je zelfs een eigen affiliate programma opzetten.

Tips om te starten met affiliate marketing – step-by-step

Wanneer je de stap wilt nemen om affiliate marketing in te gaan zetten voor jouw bedrijf kan het lastig zijn om het juiste pad te kiezen. Helemaal als je nog niet veel van affiliate marketing, de gebruikelijke commissies en de mogelijke affiliate programma’s af weet. Ga de volgende tips na om ervoor te zorgen dat jouw affiliate marketing campagnes succesvol verlopen om meer passief inkomen te realiseren voor jouw onderneming.

Tip 1: Affiliate marketing heeft pas zin als je bezoekers trekt

Voordat je begint met affiliate marketing is het belangrijk dat jouw website goed in elkaar zit. Heeft heeft namelijk geen zin om affiliate marketing in te zetten wanneer je nog geen/weinig bezoekers trekt. Stop eerst je energie in het creëren en optimaliseren van de website, aangezien online vindbaarheid (denk aan zoekmachine optimalisatie, online marketing en social media) de hoogste prioriteit heeft om je website draaiende te houden. Loopt dit inmiddels goed en krijg je dagelijks voldoende traffic? Dan is het tijd voor de volgende stap!

Tip 2: Identificeer je doelgroep

Het spreekt natuurlijk voor zich, maar bij affiliate marketing is het erg belangrijk dat jouw doelgroep baat heeft bij het product, de dienst of het bedrijf. Weet waar je bezoekers en klanten van houden en speel hier met je affiliate marketing acties. Er is een affiliate programma voor vrijwel ieder product dat je online kunt kopen, dus er zal altijd wel een affiliate mogelijkheid zijn om het juiste product te vinden voor jouw doelgroep.

Tip 3: Maak een lijst van relevante producten

Het kan verstandig zijn om voordat je überhaupt begint met affiliate marketing te achterhalen welke producten interessant kunnen zijn voor jouw bezoekers. Een paar goede vragen om jezelf hierbij te stellen zijn:

 • Gebruik ik het product of zou ik het gebruiken?
 • Zouden mijn lezers voordeel uit het product halen?
 • Hoe gemakkelijk is het om het product te kopen?
 • Wat is het commissiepercentage van het product?
Natuurlijk hoeft zo’n affiliate marketing advertentie niet perfect bij je website te passen, als het maar toegevoegde waarde heeft voor je bezoekers. Zo kan een reiswebsite prima adverteren voor koffers, of een dierenwinkel voor huisdieren verzekeringen. Naast de mogelijkheid om bij te verdienen zal een dergelijke affiliate marketing blog ook nieuwe zoekwoorden gaan targeten, waardoor je op termijn ook meer bezoekers naar je website kunt leiden. Dus maak een lijst van mogelijke producten of diensten om affiliate marketing voor te doen om het jezelf makkelijker te maken.

Tip 4: Fysieke producten kunnen lage commissies hebben

Omdat er bij fysieke producten veel komt kijken zoals het fabriceren, wholesale en verzenden, zijn er op fysieke producten vaak lagere commissiepercentages, gewoonlijk tussen de 1% en 10%. Bij de andere affiliate marketing mogelijkheden zoals informatieproducten (bijvoorbeeld een cursus) liggen de commissiepercentages aanzienlijk hoger, tot wel 50% commissie. Bij diensten is dit afhankelijk, maar kan het commissiepercentage oplopen tot 30%. Denk er wel aan dat fysieke producten makkelijker verkopen aangezien het in de meeste gevallen meer draagvlak heeft met je doelgroep.

In Nederland zijn er 3 grote affiliate netwerken met een totaal van ruim 3000 affiliate programma’s. Deze 3 grote affiliate netwerken zijn:

Het is een goed idee om je website aan te melden bij deze netwerken wanneer je geïnteresseerd bent in affiliate marketing op je website. Met een brede keuze uit diverse branches kun je al een hele hoop doen met deze 3 affiliate netwerken.

Heb je een internationale website en heb je er weinig aan om Nederlandse producten te promoten? Dan kunnen onderstaande internationale affiliate netwerken eventueel soelaas bieden:

 • ShareASale (veel grote bedrijven die exclusief hier aangesloten zijn)
 • ClickBank (hoge commissies, online producten)
 • CJ Affiliate (real-time monitoring)
 • Amazon Associates: Amazon heeft een gigantische productenlijst en is een interessante om na te gaan wanneer je in de internationale markt zit

Maar ook DaisyCon, TradeTracker en Awin hebben verschillende internationale mogelijkheden, dus ga de verschillende opties na.

Naast deze netwerken zijn er ook nog verschillende kleinere affiliate netwerken, vaak gericht op specifieke branches. Het kan ook zijn dat grote websites (denk hierbij aan bol.com, KLM, BelSimpel, etc) een eigen in-house affiliate programma hebben, waardoor ze in affiliate netwerken niet gevonden worden. Ga deze opties ook zeker na, aangezien enkele van deze grote bedrijven aantrekkelijke commissiepercentages hanteren.

Tip 6: Affiliate marketing implementeren op de website

Je hebt nu je lijst van producten waarvoor je wilt adverteren op je website en je weet waar je de affiliate links kunt vinden. Maar hoe ga je deze links inschieten op je website? Je hebt verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je huidige bereik en het type website dat je beheert:

Product reviews

 • Product reviews zijn een geweldige manier om sales te genereren. Wees eerlijk in deze review en geef aan waarom je het product gebruikt of aanbeveelt. Een persoonlijke draai aan een review maakt deze veel realistischer.
 • Zorg voor duidelijke buttons om sales te optimaliseren
 • Zorg dat het product zoekwoord terug komt in de titel en tekst

Handleidingen

 • Een handleiding samenstellen kan veel tijd kosten, maar het is ook één van de meest effectieve strategieën om affiliate sales te realiseren. Je kunt als eigenaar van een reiswebsite bijvoorbeeld een handleiding creëren om de goedkoopste reis te vinden en met een affiliate link doorlinken naar diverse reis vergelijkers.

Prijsvergelijkers

 • Prijsvergelijkers zijn een geweldige en slimme manier om affiliate marketing in te zetten. De kans dat je commissie krijgt is namelijk erg hoog, aangezien bezoekers die prijzen van een product vergelijken al ver in het koopproces zitten. Je kunt naast het vergelijken van de prijzen van het product ook verzendkosten, verzendtijd, kwaliteit (bij dienst) en vele andere factoren noteren. Omdat je voor iedere website een affiliate link hebt, is het vrijwel gegarandeerd dat de pagina voor conversie gaat zorgen.

Vergelijkings blog

 • Playstation vs XBOX
 • Apple vs Samsung
 • Hostnet vs Strato
 • Je kunt deze manier van affiliate marketing het beste inzetten op producten die erg op elkaar lijken, waardoor mensen op zoek zijn naar de doorslaggevende factor om een keuze te maken.

E-mail marketing

 • Een erg effectieve manier om affiliate links te verspreiden is via een e-mail campagne. Dit is echter pas effectief als je een degelijke e-mail lijst hebt en al klantloyaliteit hebt opgebouwd. Wanneer je een product of dienst hebt waarvoor je een hele goede reden hebt (succes verhaal bijvoorbeeld) om deze te promoten en van mening bent dat dit voor jouw doelgroep ook erg interessant is, kun je deze via e-mail verspreiden.

Affiliate marketing voor adverteerders

Indien je als adverteerder op zoek bent naar affiliates kun je naar de eerder genoemde affiliate netwerken stappen om je hier aan te melden als adverteerder. Je geeft vooraf aan hoeveel commissie je bereid bent om aan de affiliate te geven per conversie en op welke manier deze commissie wordt vergoed (denk aan cost per sale, cost per lead, etc.).

Om je aan te melden als adverteerder op affiliate netwerken zal je promotiemateriaal beschikbaar moeten maken wat dan gebruikt kan worden door publishers om jouw producten of diensten tentoon te stellen. Aangezien je de publisher alleen een commissie geeft wanneer er daadwerkelijk een aankoop is gedaan hoef je je ook geen zorgen te maken over zaken zoals Cost per Click, wat in advertising vaak terug komt.

Enige transacties worden door de software van het affiliate netwerk bijgehouden en kun je statistieken te allen tijde bereiken. De uitbetalingen naar de publishers worden ook automatisch gedaan door de affiliate netwerken.

Als je terug wilt komen op een specifiek punt dat in dit artikel aan de orde is gekomen, voel je vrij om ons te vragen in de commentaren. En als je de expertise van online marketing professionals nodig hebt, bel ons dan, wij brengen je in contact met de beste online marketingbureaus van het moment!

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email