Growth hacking kan beginnende start ups in de goede richting begeleiden
Marketing

Growth hacking begint waar innovatie start

5,00/5(1)

Het klinkt als muziek in de oren en is een droom van iedere ondernemer: met minimale (financiële) middelen tóch een succesvolle marketingcampagne draaien. Kan dat in 2021? Growth hacking lijkt het antwoord te zijn.

Wat is growth hacking?

Growth hacking is een manier om je bedrijf snel te laten groeien met minimale middelen. Startups  zijn de belangrijkste gebruikers van growth hacking. Ze worden gedwongen tot innovatieve marketingtechnieken omdat krappe budgetten traditionele praktijken verhinderen. Growth hacking heeft als speerpunten creativiteit, online marketing, innovatie en data. Kennis van data is noodzakelijk, omdat het dé manier is om het hoofddoel te splitsen tot een probleem en een oorzaak. Daaropvolgend komt creativiteit om oplossingen te bedenken voor dit probleem. Ten slotte heeft zij/hij technische skills nodig om deze oplossingen tot een realiteit te brengen.

Het growth hacking team

Een growth hacking team bestaat meestal uit de volgende rollen:

 • Growth hacker is verantwoordelijk voor de KPI’s en is degene die alles in gang zet en bepaalt.
 • Online marketeer is een specialist met grondige kennis op de grond van online advertising (Facebook advertising, Google AdWords).
 • Geek is de programmeur die processen automatiseert, verschillende tools inricht en pagina’s bouwt.
 • Creatieveling gaat vooral over het ontwerpen en schrijven over datgene wat haar is opgelegd.
 • Statisticus maakt het mogelijk om de groei meetbaar te maken en de KPI’s  monitort.

Hoe je growth hacking kan inzetten en groei bereiken

Hoe je growth hacking kan inzetten en groei bereiken

Hierbij zijn er een aantal aspecten opgesomd die je kan gebruiken/doen om groei te bereiken:

 • Implementeer nieuwe collaboration tools zoals Trello en Slack en introduceer dit ook bij partners. Het gevolg hiervan is een betere bereikbaarheid voor klanten, verbeterd contact, minder e-mail en meer transparantie.
 • Ontwikkel een eigen systeem of gebruik een vernieuwend systeem waardoor budgetten, tijdsregistratie en facturatie met elkaar aaneensluiten. Het gevolg hiervan is een efficiënter proces.
 • Positioneer je diensten meer als product om jouw diensten concreter te maken. Hierdoor is het een stuk makkelijker om uit te leggen wat jij en jouw bedrijf precies doen.
 • Overstappen naar een nieuwe CRM met een geïntegreerde marketing automation. Het gevolg hiervan is tijdsbesparing en effectievere marketing.
 • Hecht voldoende belang aan SEO in je advertising mix. Het is gebleken dat leads vanuit een organische bron beter converteren en sneller klant worden. Hierdoor genereer je meer leads en een toename in sales.
 • Blijf wekelijks up-to-date; stel aan jezelf en aan je team elke week drie vragen zoals wat je deze week gedaan hebt om te groeien, heb je alles kunnen doen wat je deze week zou behalen/doen. Zo niet; waarom niet? Het gevolg hiervan is meer betrokkenheid binnen het bedrijf en een betere communicatie.
 • Ontwikkel een marketing dashboard voor stakeholders zodat de online marketing efforts meetbaar en zichtbaar zijn. Dit kan je doen met bronnen zoals onder andere Google Analytics, AdWords en Facebook. Hierdoor kan je makkelijker uitleggen wat jouw werkzaamheden zijn op dit moment.
 • Hang een groot scherm op met daarop alle lopende zaken voor klanten, successen van klanten, ideeën, plannen en social media. Hierdoor creëer je overzicht en betrokkenheid.

Wil jij graag hulp of heb jij hulp nodig met growth hacking? Neem dan een kijkje bij Sortlist!

Werk met deBeste Agencies

Op zoek naar een agency? Sortlist heeft de grootste agency database ter wereld. Sinds de oprichting van Sortlist meer dan 5 jaar geleden, hebben we meer dan 50.000 bureaus over de hele wereld geanalyseerd om het u gemakkelijker te maken. Afhankelijk van jou behoeften en budget, zal ons team je gratis begeleiden tijdens je onderzoek.

Remarketing

Growth hacking gaat dus over groei, maar vergeet niet: het gaat niet alleen om het binnentrekken van meer klanten, je groei moet duurzaam zijn en wat opleveren.
Anders gezegd: je moet mensen aantrekken, behouden en tot conversie aanzetten. Deze mensen moeten namelijk (het liefst) nog meer mensen voor je binnenhalen.

Elke stap in het proces zet zich in voor optimalisatie en analyse. Potentiële klanten die eerder bij je bedrijf zijn afgehaakt, zijn meestal makkelijker over te halen dan mensen die nog niet met je in contact zijn geweest.

Zo sturen veel webwinkels bijvoorbeeld een kortingscode naar klanten die de site al hebben bezocht of een vol winkelmandje open hebben staan. Wat je ook kan doen is mensen uitnodigen voor een evenement, stuur een flyer of coupon, of geef iemand die al langer klant is een belletje. Omdat elke klant voor een kettingreactie kan zorgen (door nieuwe klanten binnen te slepen) is het verstandig om je pijlen ook te richten op retentie en daardoor voor een sneeuwbaleffect te zorgen.

Wat kan een growth hacking mindset toevoegen aan traditionele marketing?

 • Bij growth hacking benut je de volledige funnel (trechter), terwijl marketeers meestal alleen kijken naar Awareness en Acquisitie.
 • Een marketeer zet zich vaak in op één methode, terwijl een growth hacker experimenteert en kijkt welke methode/richting het beste werkt. Blijkt uit een experiment dat het niet aanslaat, ga je er niet verder in investeren en andersom. Op deze manier creëer je een hogere ROI (alleen tijd besteden aan waardevolle kanalen).
 • Een growth hacker is ook betrokken bij een product, omdat hij bijvoorbeeld moet letten op de retentie van klanten.
 • Growth Hackers letten continu op hun ROI, daardoor weet je waar je de meeste winst voor je bedrijf kan behalen.
 • Technische skills zijn een van de voorwaarden die je moet hebben om een growth hacker te zijn. Zo moet je kennis hebben over tooling, programmeren en automatiseringen. Als je geen technische skills hebt, betekent dat je afhankelijk bent van andere mensen. Hierdoor zal je experiment in hoge mate vertragen.

Waarom growth hacking populair is en populariteit wint

Organisaties zijn op zoek naar een continue groei in deze onzekere tijden en growth hacking is een goede manier om dit te bereiken. Met growth hacking hoef je ook niet drie maanden te wachten om te kijken of een campagne effectief is, omdat je dat al hebt uitgeprobeerd. De twee topics die op dit moment erg populair zijn en waar growth hacking een grote rol in speelt, zijn innovatie en digitale transformatie. Plus, growth hacking is iets praktischer en heeft een ‘getting things done’ mentaliteit, die wat versnelling kan toevoegen aan je traditionele marketing.

Een voorbeeld van growth hacking: AirBnB

Dit is een goed voorbeeld om te gebruiken voor je eigen platform. In de eerste jaren van het bestaan van het bedrijf, wat begon als B&B luchtbedden, maakte AirBnB gebruik van Craigslist. Craigslist was een platform waar mensen hun woning op konden verhuren of huren. Dus voor AirBnB was dit dé plek waar hun doelgroep zich bevond. Ze begonnen hun eigen aanbod op Craigslist te plaatsen met een link naar hun eigen account, wanneer mogelijke huurders meer informatie zochten.

Wat AirBnB heeft gedaan is, ze hebben een bot gebouwd waarmee listings die op AirBnB werden geplaatst met één klik op de knop ook op Craigslist verschenen. Door de geplaatste post op Craigslist met een link naar AirBnB, kon de organisatie meeliften op het grote aantal gebruikers van Craigslist. Dit resulteerde in een ongelofelijke groei van AirBnB. Relatief weinig moeite en investering leidde dus tot een forse toename in het aantal verhuren. Dan weet je dat je growth hack geslaagd is.

Van growth hacking naar content hacking

Growth hacking is dus tegenwoordig dé trend voor startups en maakt van daaruit snel een grote opgang in markten en organisaties. Uiteraard zijn de pijlen gericht op het verkrijgen van meer traffic en gebruikers in de conversiefunnel. Hierbij wordt er een overlap gemaakt met content marketing. Daarom is het geen verrassing dat deze twee elkaar al snel wisten te vinden.

Growth hacking blaast nieuw leven in het vakgebied van content marketing dat zelfs leidt tot een hele nieuwe discipline. Hierbij is er ook een nieuwe term ontstaan: content hacking. Een content hacker is een growth hacker, maar met een expertise in content marketing. De zoektocht van een content hacker is het zoeken naar het type content dat in een specifiek gedeelte van de customer journey op de juiste manier meerwaarde biedt. Een content hacker moet dus voortdurend sleutelen aan content en de onderliggende strategie, om de gebruiker het gevoel te geven dat de afzender betrouwbaar en relevant is.

Conclusie

Kortom, growth hacking is in deze tijd een goede methode om op korte (en lange) termijn groei te bereiken. Het is een denkwijze en manier van aanpak die moet verweven zijn door de hele organisatie en vooral toegepast moet worden door startups. Natuurlijk kunnen andere bedrijven ook wat leren van growth hacking. We houden ‘groei’ als hoofddoel en met een beperkt budget gaan we op zoek naar innovatieve manieren om dat doel te bereiken. We leren door te experimenteren!

Zelf op zoek naar hulp met growth hacking? Vertel ons over jouw project en wij helpen jou de beste bondgenoten te vinden!

**Dit artikel kreeg een update in April 2020**

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email