Hoe optimaliseer je video’s voor SEO?
Marketing

Hoe optimaliseer je video’s voor SEO?

5,00/5(2)

Google is voor veel websites één van de belangrijkste – zo niet de allerbelangrijkste – bron voor het bezoek. Search Engine Optimization, kort gezegd SEO, is dan ook al een flink aantal jaar een haast dagelijkse bezigheid voor iedereen die serieus een website of webshop runt. We weten immers allemaal dat we onze positie in de zoekresultaten van Google kunnen beïnvloeden door onze website te optimaliseren voor de steeds veranderende zoekalgoritmes van Google. En het was je misschien ook niet ontgaan dat video in toenemende mate belangrijk is voor de positie en doorklikratio in Google. Maar hoe optimaliseer je video’s op zo’n manier dat ze de SEO resultaten positief beïnvloeden?

Video’s prominent in de zoekresultaten

Het is je vast wel opgevallen: zoek op een gangbare zoekterm en je ziet helemaal bovenaan de zoekresultaten zogeheten featured snippets in video vorm staan. Suggesties van filmpjes die weleens bij jouw zoekterm zouden kunnen passen. En sinds 2018 kun je niet meer alleen doorklikken op die filmpjes, je kunt ze ook binnen Google Search – dus zonder naar YouTube te gaan – al bekijken. Dit allemaal met het doel van Google om jou als zoeker zo snel mogelijk een relevant antwoord op je vraag te geven. Was het je nog niet opgevallen? 

Zoek dan maar eens op bijvoorbeeld “appeltaart bakken tutorial”, je zult zien dat Google snapt dat je op zoek bent naar video en daarom begint met het tonen van video’s boven de reguliere zoekresultaten. Het behoeft dus geen nadere uitleg, dat video daarmee bijzonder belangrijk is geworden om goed gevonden te worden binnen Google. Wanneer je wilt rangschikken op zoektermen waarbij video’s prominent getoond worden in de zoekmachine, dan is het maken en optimaliseren van video’s een heel goede manier om je organisch verkeer te doen toenemen.

The winner takes it all: YouTube

Mocht je nog twijfelen over het platform waar je jouw video’s op gaat zetten, of misschien zelfs overwegen om ze zelf te hosten, stop dan maar meteen. Voor twijfel is namelijk eigenlijk geen noodzaak, want the winner takes it all. En die winnaar is overduidelijk YouTube. Meer dan 90% van de video snippets in Google zijn video’s die gehost worden via YouTube. Niet zo vreemd natuurlijk als je bedenkt dat veruit de meeste video’s ook worden bekeken op YouTube en – niet onbelangrijk – dat YouTube eigendom is van Google. Vergeet dus Vimeo en andere video platformen. Wanneer je video’s maakt om in Google beter te ranken, kies dan voor YouTube. 

Waar moet je op letten als je video’s inzet voor SEO?

Gelukkig zijn veel van de zaken waar je op moet letten als je video’s inzet voor SEO niet echt nieuw voor je, als je toch al bezig was met optimalisatie van webpagina’s voor Google. Denk dus na over de bestandsnaam van je video alvorens het uploaden. In plaats van een video met een bestandsnaam “Mov142424.mp4”, kies voor een beschrijvend zoekwoord. Bijvoorbeeld om het eerder genoemde voorbeeld aan te houden, appeltaart-bakken-tutorial.mp4. Het type zoekwoord dat je kiest, doe je net als bij een webpagina op basis van zoekwoorden onderzoek. Als extra ondersteuning kun je nog kijken naar de suggesties in de zoekbalk van YouTube wanneer je jouw belangrijkste keyword daar intikt. 

Hou er daarbij wel rekening mee dat mensen op YouTube zelf heel anders zoeken dan in Google. Het is dan ook belangrijk bij het maken en plaatsen van de video om te bepalen wat je wilt bereiken. Sommige titels en zoektermen zullen het bijvoorbeeld binnen YouTube heel goed doen, terwijl andere zoektermen en bijbehorende titels het juist beter doen in Google. Een zoekterm zoals “cute spiders” (die bestaan écht) zal bijvoorbeeld veel gebruikt worden op YouTube, maar helemaal niet veel in Google. Een zoekterm zoals “autoverzekering afsluiten” zal echter weer bijna niet gebruikt worden op YouTube, terwijl die wel veel gebruikt wordt op Google. Het is dus belangrijk om te kiezen op welke van de twee platformen je primair wilt scoren, omdat dit van grote invloed is op het type zoekterm waar jij je op focust. Hoe dan ook geldt, dat als je het op één van de twee platformen erg goed doet, dit door het andere platform niet onopgemerkt zal blijven. Is jouw video trending op YouTube, dan zal je ook op Google beter ranken en sla je dus twee vliegen in één klap.

Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden die ten alle tijden helpen om je video beter aan te laten slaan. Kies zo mogelijk bijvoorbeeld voor HD-kwaliteit, voor ondertiteling en maak een pakkende titel van maximaal 70 karakters (alles erna wordt afgebroken) en beschrijving. Onthoud dat Google nog niet de capaciteit heeft om een video volledig te doorgronden, dus enig begeleidend schrijven is wenselijk om de zoekmachine goed te laten snappen waar jouw video over gaat. Idealiter schrijft men een uniek stukje tekst van minstens 300 woorden (net zoals bij reguliere webpagina’s). Vrijwel ieder SEO bureau kan je helpen om unieke YouTube optimale teksten te verzorgen voor je video’s. Deze beschrijving plaats je vervolgens in de beschrijving sectie van de video, die onder video’s getoond wordt. 

Maak ook écht een goede video

Net als bij de webpagina resultaten, geldt ook voor video’s dat ze ook wel echt waarde moeten hebben voor de kijker. Mocht je inmiddels besloten hebben om ook maar met video te beginnen, louter met het idee om beter voor de dag te komen in Google, besef dan wel dat je ook echt aan de bak moet.

Wanneer je jouw video eenmaal hebt geüpload op YouTube, zal Google in de gaten houden hoe mensen de video vinden. Bijvoorbeeld door te kijken naar de comments en de duimpjes omhoog of omlaag. Maar ook of mensen de video helemaal af kijken en na het kijken van de video geïntrigeerd genoeg zijn om meerdere filmpjes te gaan bekijken. Als het even kan natuurlijk jouw filmpjes, maar zelfs al zijn het de filmpjes van anderen, dan kan dat voor jou lonen. Het verdienmodel van YouTube- en dus Google – rust namelijk op advertentie – inkomsten. Die zijn hoger wanneer mensen langer binnen YouTube naar allerlei filmpjes kijken. Google wil het liefst dat mensen zo lang mogelijk verblijven in de YouTube ecosfeer. Als blijkt dat jouw video een perfecte springplank is naar nog eens talloze andere video’s, dan zal dat binnen de zoekresultaten zeker beloond worden. 

Real life inspiratie

Nu je weet waar je op moet letten sluiten we af met een twee real life voorbeelden, van YouTubers die het snappen en daarmee een groot publiek bereiken.

Zie bijvoorbeeld de YouTube gebruiker ‘Family Toys Collector’. Een kanaal dat opgericht is door Mark Buissink en voor de meeste ouders geen onbekende. Kinderen kunnen uren aan de buis gekluisterd zitten als deze ‘speelgoedmeneer’ allerlei speelgoed uitpakt. Mark snapt dat het belangrijk is om engagement met de kijkers aan te gaan. Zo doet hij wekelijks de groetjes aan kinderen en ouders die dat via de comments aanvragen en laat hij niet na elke video te wijzen op het liken van de video. Deze best practices leggen hem geen windeieren, want veel van de video’s zijn honderdduizenden keren bekeken.

Tot slot het belang van een goede titel en omschrijving. Big Mark is populair op YouTube en weet titels sterk in te zetten. Hij haalt in de beschrijving standaard alle websites en methodes om hem te volgen aan en is heel specifiek en toch verleidend in de manier waarop hij titels van zijn video’s maakt. Zoals bijvoorbeeld “Earn $30 Dollar per hour WATCHING VIDEOS”, veel concreter wordt het niet en extreem relevant voor wie op zoek is naar online inkomsten.

Conclusie

Video is belangrijk als het gaat om beter ranken in Google, maar net als met optimalisatie voor reguliere website pagina’s kom je er alleen met écht waardevolle content, op een manier gepresenteerd waar goed over nagedacht is. Doe je research, lever een meerwaarde en weet kijkers te boeien en je kan video voor je laten werken als het om SEO gaat.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email