Storytelling – De kracht van een goed verhaal
Ken je dat? Je luistert naar een presentatie waarvan je je achteraf helemaal niks van kunt herinneren. Hoe komt dat toch? Heel eenvoudig: het verhaal zelf, doet jou gevoelsmatig niets. Daarom is storytelling voor bedrijven van groot belang. Hoe kan je met een verhaal iemands aandacht trekken, door middel van goede content?
Waarom is storytelling belangrijk?
De reden waarom storytelling zo belangrijk is voor bedrijven, is omdat je in het zakelijke leven continu mensen aan het overhalen en overtuigen bent met een verhaal. Iemand kunnen overtuigen doe je natuurlijk niet alleen met goed onderbouwde argumenten en feiten. Waar het om gaat is dat je mensen op een emotioneel niveau aan weet te spreken. Zodoende raak je mensen en de ervaringen die ze daarbij hebben gehad. Ze voelen zich betrokken, omdat het voelt alsof ze het zelf al een keer hebben gezien of beleefd. Als je iemand op een emotioneel niveau raakt, zullen ze dit minder snel vergeten en bestaat er zelfs een mogelijkheid dat ze de boodschap doorgeven aan anderen.
Maar wat voor een effect heeft storytelling? Hieronder zie je verschillende aspecten waar storytelling aan bijdraagt.
Storytelling ordent
Het lezen van een boek heeft precies dezelfde werking als dat zal zijn voor werknemers of consumenten: met het lezen van een boek beginnen (bijna) alle mensen bij hoofdstuk 1. Hierbij vormen ze een beeld van de tijd en situatie, leren ze de hoofdpersoon kennen en uiteindelijk neemt het verhaal ‘bezit’ van hen. Dat is wat je wilt en dit is meteen een belangrijk effect van storytelling: het een worden met het verhaal.
Storytelling verbindt
Storytelling werkt, omdat het een hechte band schept. Bijna 100% van de werknemers weet niet wat de missie en visie van hun eigen bedrijf inhoudt. Dit veroorzaakt dat binnen het bedrijf er verschillende, onsamenhangende standpunten ontstaan, die eigenlijk allemaal op een lijn horen te zitten. Een ondernemingsverhaal met behulp van storytelling, kan daar verandering in brengen. Want, zoals eerder vermeld: een verhaal verbindt mensen met elkaar.
Storytelling geeft betekenis
Door verhalen in het juiste perspectief te plaatsen, geven ze betekenis aan gebeurtenissen. Net zoals dit gebeurt bij een ondernemingsverhaal met missies en visies. Hoe? Door een verhaal te vertellen vanuit de ‘waarom’-vraag. In alle andere vragen ontbreekt de overtuiging, de gedrevenheid en het antwoord op de vraag: waarom het bedrijf bestaat. Als je deze vraag goed kan beantwoorden door middel van wensen, verlangens en dromen, kan je een ondernemingsverhaal opzetten. Nu zullen werknemers, stakeholders, leveranciers en consumenten zich er wél mee kunnen identificeren.
Storytelling stuurt
Storytelling brengt verbondenheid tot leven en maakt het waard om gezamenlijke doelen na te jagen. Op deze manier stuurt storytelling organisaties en zijn werknemers vanzelf in de goede richting. Vroeger gaven verhalenvertellers mensen houvast en richting in onzekere en donkere tijden. Dat is wat storytelling in het heden ook doet: het geven van houvast en richting. Een ondernemingsverhaal dat gebaseerd is op wensen en verlangens, dat met storytelling technieken wordt onderbouwd en uitgebreid, doet niets anders dan het geven van houvast en richting.
Storytelling presenteert een verhaal
Maar hoe vul je nu een goed verhaal in? Om een goed verhaal te creëren, moet je met een paar aspecten rekening houden. Deze, hieronder genoemde aspecten zorgen voor een goede flow in je verhaal en houdt je lezer/luisteraar aandachtig tot en met het einde van jouw verhaal.
Hoofdpersonage
Klantgerichte communicatie draait, uiteraard, om, je klant. Daarom moet je ervoor zorgen dat hij de hoofdrol speelt in je verhaal. Vergelijk het met een strip of een boek; 9 van de 10 keer gaat het verhaal niet over de schrijver, maar over een ander personage. Zorg ervoor dat je klant in al je content centraal staat.
Ambitie
Je klant wilt altijd iets en heeft altijd verlangens. Of je nou sushi wilt kopen of sinds een lange tijd weer op vakantie wilt gaan, maakt niet uit. Als je er maar van geniet. Iedereen heeft doelen, dromen en wensen die hij nog wilt uitvoeren. En dat is hoogstwaarschijnlijk niet jouw product of dienst, maar het maakt wel deel uit van de route naar de oplossing.
Conflict
Wat maakt een verhaal saai? Er zijn wel 100 dingen die we kunnen opnoemen, maar wat er op nummer 1 staat is een verhaal zonder een conflict. In ons persoonlijke leven proberen wij meestal een conflict te vermijden. Dat is precies het tegenovergestelde instinct dat we moeten hebben bij het schrijven van een verhaal. Als een klant ergens tegen aan loopt en in ‘conflict’ komt met zichzelf, omdat hij niet weet hoe hij dit moet oplossen, moet jij op dat moment voor hem klaar staan. Als jij in staat bent om dit conflict te benoemen, laat je zien dat je hem begrijpt en hem verder kan helpen in dit proces.
Oplossing
Na een conflict moet natuurlijk een oplossing komen. Wanneer je begrip hebt getoond over het probleem van je klant, reik hem aan wat hij op dat moment nodig heeft. Op deze manier trek je de klant binnen en de rest komt vanzelf.
Resultaat
Nu de klant weet dat jij hem begrijpt, of er in ieder geval moeite voor doet, heb je de basis van een gezonde relatie gelegd. Wanneer er een emotionele connectie ontstaat, is de kans groter dat je klanten een product of dienst kopen. Storytelling is een ingrediënt voor content marketing. Het verhaal op zich is niet zo belangrijk. Hoe je het verhaal vertelt, is vaak belangrijker dan het verhaal zelf.
Marketingmediums voor storytelling
Als je het goed gebruikt, kan storytelling elke campagne en sociale media-inspanning versterken. Dit geldt ook voor video’s, die waarschijnlijk wel het meest effectieve type media zijn voor storytelling. Video’s kunnen eenvoudig worden gepost en gedeeld op elke site of platform dat je voor jouw bedrijf hebt.
Airbnb heeft dit mooi aangepakt door verhalen van de community in beeld te brengen. Ze hebben een playlist op Youtube, waar je alle verhalen kunt bekijken. Wanneer je de comments van de video leest, laat zo’n een verhaal een bepaald gevoel achter en dit is waar Airbnb onder andere voor gaat. Mensen raken met een verhaal.
Andere soorten media zijn ook uitstekende platforms voor storytelling, zoals blogposts, persberichten en zelfs korte sociale media-postings. Deze sociale media berichten kunnen worden uitgevoerd als advertenties, waardoor waardevolle merkbekendheid wordt opgebouwd op een geloofwaardige manier.
Hier heeft Airbnb het ook goed begrepen.
Zij hebben een social media storytelling campagne op Instagram gelanceerd die spreekt tot de wanderlust van hun volgers. De marketeers op Airbnb maken de posts persoonlijk door snapshots van unieke accommodaties te delen. Een mooie tekst die de bijzondere kenmerken van de woning beschrijft en de ervaringen van andere gasten zorgt ervoor dat volgers zich in die specifieke locatie wanen.
Jij kan het verhaal van jouw merk, jouw individuele producten en jouw klanten vertellen. Het verhaal van jouw merk is niet zo eenvoudig als de missie en visie die op je site leven; er moet iets zijn wat jij voortdurend kan bijdragen aan je werk.
Storytelling van eigen bodem
Een voorbeeld van een merk met een inspirerende storytelling in Nederland is dat van Heineken.
In de 19e eeuw, werd de bierindustrie geleid door ondernemende brouwers en een van deze brouwers was Gerard Adriaan Heineken. Gerard opende zijn eerste brouwerij van zijn familie in Amsterdam in 1864. Hoewel zijn merk in de jaren 1860 al op de markt had kunnen brengen, koos hij ervoor om te wachten. Hij wilde van Heineken een premium-merk maken in plaats van kwaliteit op te offeren. Met zijn oerverhaal legde hij de essentie op zijn familie, zijn merk en de onderneming; de kern van het verhaal. Hierbij konden mensen een beeld vormen over het proces dat meneer Heineken had doorgebracht. Dit zorgde natuurlijk dat mensen geraakt werden op een emotioneel niveau en op deze manier was een Heineken biertje meer dan alleen een glas bier zoals alle anderen. Zijn geduld en vastberadenheid loonde en vandaag de dag wordt het bier in meer dan 196 landen verkocht.
Begrijp de behoeften en het gedrag van de klanten. Dat is wat Heineken heeft geholpen om een wereldwijd merk te worden, in plaats van het ‘zoveelste’ biertje. Hierbij geldt hetzelfde: als je het gedrag van je klanten niet begrijpt, kan dat een ramp zijn. Omdat koopgedrag van een individu wordt beïnvloed door zijn of haar overtuigingen en houding, is het belangrijk om te weten wat hem of haar doet tikken.
Tot slot zijn er vijf belangrijke punten om te overwegen in het vertellen van merk storytelling:
- Wees eerlijk en spreek de waarheid
- Geef het merk een ‘tone of voice’
- Gebruik personages waarmee de doelgroep zich kan identificeren
- Structureer het verhaal met een begin, middendeel en eind
- Laat het publiek meer willen of laat een zekere mate van mysterie en spanning achter, geef het nooit helemaal weg.
Conclusie
Het leveren van een positieve en geloofwaardige boodschap door middel van het vertellen van verhalen zal bij elke product of dienst een een emotionele waarde genereren. Het zal ervoor zorgen dat jouw merk zijn unieke karakter behoudt en zich onderscheidt van de concurrentie. Zoals alle goede verhalen die ons worden verteld vanaf onze vroege kindertijd tot nu, integreren ze zich in ons onderbewustzijn, wat een ideale en betrouwbare basis vormt voor het oordeel over wat we waarnemen, inclusief consumentenaankopen.