Was Google Talk dan toch veel beter dan de huidige Google Hangouts?
Mobile Development

Wat is Google Talk en waarom zou je er gebruik van maken?

5,00/5(1)

Google Talk is een Google product dat 15 jaar geleden uitkwam. Het was een instant messaging service dat geschreven tekst combineerde met spraakberichten. In totaal was Google Talk tien jaar beschikbaar op onder andere Windows, Android, Blackberry en Chrome. Er was zelfs een app maar in 2015 kwam er een einde aan het sprookje Google Talk. Google begon Google Hangouts meer te promoten en Hangouts werd de opvolger van Google Talk.

Google talk was redelijk populair en kende een aantal voordelen die vandaag de dag nog steeds actueel zouden zijn. De app en de service op zich was vrij revolutionair. Deze blog kun je zien als een ode aan Google Talk, de chatservice van 15 jaar gelden.

Was Google Talk beter dan Hangouts nu is?

Het is was lastig vergelijken maar Google Talk had in 2005 hele andere doelstellingen dan dat Google Hangouts nu heeft. Hoewel in 2005 bijvoorbeeld Skype ook al populair was, deed Google Talk het anders. Skype was echt gericht op videoconversatie en gaf je ook de mogelijkheid om tekstberichten met elkaar uit te wisselen.

Een van de eerste tools voor spraakberichten

Google Talk gaf met name de flexibiliteit om te kiezen tussen tekstberichten of spraakberichten. Het was een van de eerste chatservices waar je berichten in kon spreken en als tekstbericht kon versturen. Een mogelijkheid die je nu nog terugziet bij Whatsapp. Google Talk is nooit zo populair geworden als Whatsapp en dat heeft er toch ook mee te maken dat Hangouts al die tijd al in de pijplijn lag. Daarmee kwam de ontwikkeling van Google Talk langzaam tot een einde.

Vanaf 26 geen Gmail Google Talk-mogelijkheid meer   VS.        Google Hangouts      Hangouts

Hangouts: de betere versie van Google Talk

Op een gegeven moment overlapten de mogelijkheid van beide platformen elkaar zoveel dat Google besloot alleen nog verder te gaan met Hangouts. Google Hangouts is veel uitgebreider dan Google Talk en heeft ook video support. Sterker nog, Hangouts kun je zien als concurrent van Skype en Zoom terwijl Google Talk meer de strijd streed met Whatsapp of zelfs MSN Messenger.

Hoewel Google Talk handige features had werd het dus helaas nooit een groot succes. In Nederland was het niet bijzonder populair maar ook wereldwijd had Google Talk niet al te veel aanhangers. We vinden dan ook dat Google de juiste stap heeft gezet door alleen met Hangouts verder te gaan.

Hangouts is completer, wordt makkelijk gekoppeld aan je agenda en heeft nu ook meerdere meetingrooms. De service is vele malen toegankelijker en de lay-out is ook met zijn tijd meegegaan. Google Talk is op dit moment niet meer beschikbaar en dat is mede te wijten aan de populariteit van Whatsapp, Viber, Skype en dus Hangouts.

Google Chat of Google Voice?

Veel mensen maken nog wel eens de fout dat Google Voice hetzelfde is als Google Chat. Dat is niet helemaal waar. Sterker nog, dat is helemaal niet waar. We hebben het hier over twee volledig verschillende diensten. Google chat was de messaging service van Google die dus spraak en tekstberichten met elkaar combineerde.

Google Voice een slimme tool

Google Voice is meer een telefoonservice met onder andere voicemail diensten maar ook spraak- en tekstberichten. Je kunt Google Voice zien als een slimme telefoondienst dat werkt met VoIP (voice-over-IP) en daarmee is het dus niet gekoppeld aan een telefoonnummer maar heb je alleen mobiel internet nodig.

De dienst werkt feilloos met andere Google diensten zoals G Suite. Gesprekken kun je inplannen in je agenda en als je besluit om te videobellen gebruik je Hangouts. In tegenstelling tot Google Chat werkt Google Voice nog steeds. Google Voice is populair in de Verenigde staten en werkt feitelijk als een “echte” telefoonprovider.

Google Voice is geen robot

Hoewel Google Chat en Google Voice nogal eens door elkaar gehaald worden is er ook de misvatting dat Google Voice een robot is die spraakberichten verwerkt zoals Alexa van Amazon en Siri van Apple. Met “Hey Google” kom je niet ver op Google Voice. Hier heb je Google Home voor nodig.

Zowel bij Google Chat of Google Voice zien we dat in Nederland Whatsapp al jaren in vele maten meer populair is. Nederlanders gebruiken Whatsapp inmiddels voor groepsgesprekken, groepsberichten, en ook “videobellen” is mogelijk in Whatsapp.

Naast Google Talk: andere interessante Google producten

Google mag dan wel gestopt zijn met Google Talk, dat betekent niet dat er geen alternatieven zijn voor deze chatservice. Het bedrijf is slim genoeg geweest om allerlei manieren te integreren om te communiceren met anderen over de hele wereld.

Het bekendste product is natuurlijk Gmail. Behalve Daarbuiten zijn er nog andere apps om een bericht mee te verzenden, te chatten of te bellen. Google heeft een arsenaal aan apps gemaakt dat je op allerlei apparaten kunt openen en je in staat stelt met andere Google gebruikers in contact te komen.

We zullen een paar bekende en minder bekende apps bespreken.

Google heeft andere tools die kunnen ingeschakeld worden in het dagelijkse leven

Google Duo

IPhone gebruikers zijn al jaren bekend met videobellen. Met Facetime bel je onderling tussen iOS gebruikers en kun je zowel met beeld of geluid in contact met elkaar komen. Google Duo is het Google antwoord op Facetime van Apple. Het werkt op zowel Android als iOS en concurreert dus met Whatsapp, Skype en Facetime.

Duo is gratis en bestaat nog niet eens zo heel lang. De app werd pas in 2016 gelanceerd. De service heeft je telefoonnummer nodig als verificatie en heeft handige features. Zo is er bijvoorbeeld “Knock Knock” waarmee je in een live video je telefoongesprek aankondigt en kijkt of iemand online is.

Het systeem van Google Duo werkt makkelijk en heeft bovendien end-to-end endcryption. Omdat Duo ook na Google Talk is gelanceerd kun je dit zien als opvolger van het niet zo heel succesvolle Google Talk waarbij live wel videobellen mogelijk is.

Google Duo

Google Classroom

Dit is een gratis web service gericht op scholen. Classroom maakt het mogelijk om te leren op afstand. De tool geeft onderwijzers bovendien de mogelijkheid om hun leerlingen te beoordelen, onderwijsmateriaal te creëren en te delen.

Classroom maakte in 2020 een grote doorbraak en hoewel het al vanaf 2014 actief is, was er in 2020 een boost van 1000% wereldwijd op het gebruik van deze app.

Google Keep

Het internet staat vol met nuttige informatie, advertentiesartikelen en foto’s die je op een later moment nog wel eens terug zou willen zien. Je hebt in Chrome natuurlijk je “favorieten” knop, het sterretje waarmee je een pagina opslaat als favoriet om deze makkelijk terug te vinden. Nu is er ook Google Keep.

Dat is een dienst die binnen de Google Docs categorie valt en waar dus ook Google Sheets, Slides, Drawings en Docs onder vallen.  Met Google Keep houd je notities gemakkelijk bij de hand en kun je zowel tekstnotities, lijstjes, audio opnames, foto’s en zelfs eigen schetsen bewaren.

Je kunt het zien als een online prikbord waar je alles wat je ook maar een beetje interessant vindt, kunt bewaren, verzenden via chat en direct kunt gebruiken in je berichten of Gmail.

Google Producten die tegenwoordig ter beschikking staan

Google Meet

De laatste uit dit rijtje is Google Meet, opnieuw een opvolger van Google Talk waarbij ook een chatfunctie aanwezig is. Op Google Meet heb je de mogelijkheid om een online conferentie tot 30 personen te houden. Hierbij kun je bovendien je scherm delen, chats versturen maar ook de veiligheid zit goed.

Alle gesprekken zijn end-to-end encrypted en Google Meet is beschikbaar voor iedereen met een Gmail account. In 2020 waren er dagelijks 100 miljoen Google Meet gebruikers actief. Zoom telde 200 miljoen actieve gebruikers. Zoveel gebruikers heeft Google Talk nooit gekend. Google Meet werkt feilloos met andere Google producten zoals Google Calendar. Je hoeft geen extra software te downloaden en kan net als de andere programma’s Meet gewoon vanuit je browser starten en beginnen te communiceren met andere gebruikers.

Conclusie: Google Talk was een leuk idee maar tegenwoordig achterhaald

Google Talk begon in 2005 als tegenhanger van MSN en Skype. Je kon met deze app zowel gesproken als geschreven berichten versturen en was een welke aanvulling op Gmail dat je alleen maar voor emails kan gebruiken.

Een kort bericht verzenden naar andere gebruikers was binnen een handomdraai gedaan en het feit dat dit in 2005 al met je mobiele telefoon kon, was enigszins revolutionair. Toch heeft Google niet stilgezeten en werd door de komst van onder andere Google Hangouts communiceren met de buitenwereld een stuk makkelijker. Hangouts heeft meer mogelijkheden dan Google Talk ooit gekend heeft.

Google talk kon je alleen gebruiken voor een  tekst en spraak bericht terwijl je met Hangouts kunt chatten of (video) bellen naar een mailadres waar ook ter wereld. Het was een service die tien jaar actief was maar is inmiddels achterhaald omdat er vraag was naar andere technologie.

Toch heeft Google Talk heeft nooit echt kunnen concurreren met Whatsapp, Facebook Messenger of zelfs Skype, Hangouts doet dat wel en is dan ook vele malen populairder dan Google Talk ooit geweest is.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email