
Content Marketing: de ultieme gids voor success
Het winkelend publiek van vandaag is de constante onderbrekingen en advertenties beu. Sterker nog, ze zijn voortdurend op zoek naar effectieve opties voor het blokkeren van advertenties. Als reactie daarop hebben marketeers zich tot de wereld van content marketing gewend.
Content marketing is een slimme en strategische benadering om winstgevende klant acties te stimuleren. Het opent de deuren om potentiële klanten aan te trekken en een relatie op basis van vertrouwen en waarde aan te gaan.
Laten we eens diep duiken in de wereld van content marketing. We willen u helpen begrijpen hoe u de strategie, acties en kalender kunt ontwerpen die beter aansluiten bij de behoeften van uw bedrijf en doelgroep.
Inleiding tot de wereld van content marketing
Wat betekent het precies?
“Content marketing is een strategische marketingaanpak die zich richt op het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente inhoud om een duidelijk gedefinieerd publiek aan te trekken en te behouden – en uiteindelijk om winstgevende klanten actie te stimuleren. Instituut voor Content marketing.”
Het is een marketingstrategie die is ontworpen om bezoekers via relevante inhoud aan te trekken, te behouden en om te zetten in klanten of abonnees. Content kan in verschillende vormen worden gepresenteerd, waaronder blog artikelen, video’s, podcasts, infographics, etc.
Kortom, in plaats van uw producten en diensten te pitchen, zou u uw prospects voorzien van relevante informatie om hen te helpen uitdagingen op te lossen en hun doelen te bereiken. In ruil daarvoor zul je een toename zien in merkbekendheid, verkoop, betrokkenheid en uiteraard loyaliteit.
Waarom content marketing een belangrijk verschilt maakt bij adverteren

Voordelen van content marketing voor bedrijven
Er zijn veel verschillende redenen waarom bedrijven zich tot content marketing wenden. Er zijn mensen die er vast van overtuigd zijn dat op waarde gerichte inhoud effectiever is dan opdringerige advertenties. Anderen willen gewoon hun website en sociale media vullen met inzichtelijke inhoud om aan de behoeften van hun potentiële klanten te voldoen.
Wat uw redenen ook zijn, weet dat het toevoegen van content marketing aan uw algehele marketingstrategie vele voordelen heeft, waaronder:
- Content marketing genereert 3x meer leads dan welke andere uitgaande strategie dan ook en kost 62% minder.
- Het vergroot uw bereik en vergroot uw kansen om ontdekt te worden door nieuwe prospects.
- Het op een consistente manier publiceren en distribueren van inhoud helpt bij het vergroten van de merkbekendheid.
- Door uzelf te positioneren als leader en inzichtelijke informatie aan uw publiek te verstrekken, kunt u vertrouwen en merkautoriteit opbouwen.
Geen wonder dat recente statistieken aantonen dat meer dan 70% van de marketeers content marketing gebruikt als onderdeel van hun voortdurende marketinginspanningen.
Uw publiek begrijpen
Content marketing gaat niet over het willekeurig schrijven en publiceren van informatie. Je moet werken met een duidelijke strategie, doelen en een goed gedefinieerd publiek.
Daarom moet je gaan zitten, wat onderzoek doen en je publiek leren kennen. Wie ze zijn, waar ze zijn, waar ze zich bevinden in hun kooptraject, wat ze voelen, hun doelen, uitdagingen en pijnpunten.
Het belang van doelgroep onderzoek in de wereld van content marketing
Hoewel het creëren van content voor een groot publiek een goed idee lijkt, kan het in de praktijk behoorlijk uitdagend zijn. In plaats daarvan is het strategischer en lonender om je te concentreren op een nichepubliek met specifieke interesses en pijnpunten.
Probeer uw doelgroep te segmenteren op basis van hun interesses, behoeften en doelen. Dit zal je toelaten
- Beantwoord hun vragen en geef inzichtelijke informatie.
- Creëer inhoud die is afgestemd op hun behoeften en voorkeuren.
- Begrijp welk type inhoud beter bij hen past: lange e-boeken, blogposts, videoblogs, podcasts, enz.
Als gevolg hiervan zul je een toename zien in verkeer, betrokkenheid en uiteraard conversies.
Tips voor het identificeren van doelgroepen en het begrijpen van hun behoeften en voorkeuren
Het identificeren van uw doelgroep hoeft geen lastig proces te zijn. In feite zou het interessant en lonend moeten zijn. Door de jaren heen hebben wij bij Sortlist dit gedaan en een aantal nuttige tips gevonden die u op weg kunnen helpen.
- Zoek naar inzichten binnen uw klantenbestand. U kunt interviews of enquêtes houden om ze beter te leren kennen, te begrijpen waar ze wonen en wat hen het meest interesseert. Vergeet niet dat dit mensen zijn die uw producten al hebben gekocht.
- Analyseer aan wie uw concurrenten verkopen en hoe ze hen bereiken. Mogelijk vindt u nuttige informatie en een doelgroep waar u nog niet aan had gedacht.
- Neem de tijd om zorgvuldig te definiëren wie uw doelgroep niet is. Het zal u helpen honderden en duizenden dollars en uren te besparen die u besteedt aan het maken van inhoud voor de verkeerde mensen.
- Zoek online naar persona-sjablonen en maak uw eigen. U heeft uw team nodig om een volledig beeld te krijgen van uw potentiële kopers, zodat zij aantrekkelijke inhoud voor hen kunnen creëren. Zorg ervoor dat u secties opneemt over demografische gegevens, interesses, hobby’s, favoriete communicatiekanalen, wie ze vertrouwen en de inhoud die ze regelmatig consumeren.
- Controleer Google Analytics en zoek naar gegevens over de mensen die uw site bezoeken. Hoe krijgen ze er toegang toe? Mobiel of desktop? Is het vooral direct verkeer of waar komen ze vandaan? Welke zoekwoorden genereren meer verkeer?
klaar om te beginnen? Bedenk dat als u dit niet als een lastige taak ziet, u er nooit zoveel aandacht aan zult besteden als nodig is.
Hoe koperspersona’s strategieën voor contentcreatie kunnen ondersteunen
Jouw koperspersona’s vormen het startpunt voor jouw contentmarketingstrategie. Zij zullen u helpen bij het plannen van de onderwerpen die u wilt maken, het format waarin deze zullen worden afgeleverd en de distributiekanalen.
Als u de tijd neemt om ze te bestuderen en te begrijpen, kunt u een lijst opstellen met onderwerpen die u moet behandelen en beantwoorden in uw website en inhoud. Je kunt ook het beste uit elk stuk halen door het opnieuw te gebruiken voor verschillende formaten en kanalen.
Stel dat u bijvoorbeeld een blogpost heeft gemaakt met de titel ‘Een complete gids voor SEO‘. Van daaruit kunt u informatie hergebruiken voor posts op sociale media, een infographic met toptips, een checklist voor SEO-professionals en zelfs een YouTube-video.
Wanneer u lukraak inhoud creëert, komt u niet tegemoet aan de behoeften en pijnpunten van uw bezoekers. Dit maakt het voor hen moeilijker om zich verbonden te voelen en actie te ondernemen. Maar als u begrijpt wat ze willen en waarnaar ze op zoek zijn, beschikt u over voldoende informatie om stukken te maken die hun aandacht trekken, het site verkeer vergroten en deze converteren.
Voorbeelden voor het ontwikkelen van een content strategie
Het is echter tijd om u te begeleiden bij het ontwikkelen en implementeren van uw eigen contentstrategie. Het is belangrijk dat u de 9 componenten begrijpt die een sleutelrol spelen bij het stimuleren van groei en betrokkenheid.
Contentmarketingstrategie en zijn componenten
Zoals we al zeiden, zijn er 9 componenten voor een succesvolle content marketingstrategie. Laten we ze allemaal eens nader bekijken. Houd er rekening mee dat ze worden weergegeven in de exacte volgorde waarin u ze moet maken.
SMARRT doelstellingen
Zoals bij elke marketinginspanning moet u bepalen wat u wilt bereiken met uw content marketing strategie. En u moet dit doen met behulp van SMART-doelen: specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden.

Onderzoek
Zoekwoordonderzoek, sociaal luisteren en concurrentieanalyse zijn allemaal onderzoeksmethoden die u zullen helpen de interesses, het zoekgedrag en de trends van uw doelgroep beter te begrijpen. Ze kunnen u ook helpen de hiaten in de inhoud in de branche te identificeren en nieuwe inhoudsideeën te genereren.
Persona’s van klanten
We hebben het al eerder gezegd: begrijpen wie uw klant personages zijn, is de sleutel tot het ontwikkelen van waardevolle inhoud en het effectief distribueren ervan.

Merkstem en toon
Het hebben van een consistente stem en toon is essentieel voor het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit onder uw lezers. Deze twee elementen zijn verantwoordelijk voor het herkenbaar maken van uw inhoud, het positioneren van uw belangrijkste boodschappen en het opbouwen van merkbekendheid.
Redactionele kalender
Door uw onderwerpen, formats, publicatieschema en eigenaren in kaart te brengen, kunt u ervoor zorgen dat uw inspanningen goed worden gecoördineerd en afgestemd op uw algemene marketing- en bedrijfsdoelen. Het werken met een kalender maakt het werk van iedereen gemakkelijker en zorgt voor verantwoordelijkheid.
Inhoud productie
Tot nu toe hebt u een strategie bedacht om ervoor te zorgen dat deze inspanningen vruchten afwerpen. Nu is het tijd om je handen vuil te maken en inhoud te gaan produceren. Natuurlijk is dit een proces.
Het begint met ideevorming en SEO-onderzoek om de onderwerpen te identificeren waarin de meeste gebruikers geïnteresseerd zijn.
Vervolgens moet u de samenvatting en het overzicht van uw inhoud maken.
Zodra dat is gebeurd, moet je het hele stuk informatie schrijven: blogpost, post op sociale media, podcastscript, wat je maar wilt. Het gaat door beoordeling, bewerking en goedkeuring. En het is gepubliceerd.
Distributie van inhoud
Maar het werk stopt niet bij het publiceren, je moet ervoor zorgen dat het zoveel mogelijk lezers bereikt. Daarom moet je rekening houden met verschillende distributiekanalen, waaronder: betaalde, verdiende en eigen media.
Analyse
Uw resultaten moeten nauwlettend worden gevolgd en geanalyseerd. Dit zal u helpen te begrijpen welke onderwerpen de meeste lezers en betrokkenheid genereren, en welke niet. Vergeet niet dat inzicht en informatie de basis vormen voor het nemen van weloverwogen strategische beslissingen.
Gebruikerservaring
Ten slotte is het absoluut noodzakelijk dat u een geweldige gebruikerservaring biedt met elk stukje informatie dat u maakt en deelt. Dit betekent dat u rechtstreeks inspeelt op de behoeften van uw doelgroep en het voor hen gemakkelijk maakt om actie te ondernemen en conversies te genereren.
Eenvoudig? Niet noodzakelijkerwijs, maar we weten uit ervaring dat het creëren van content u niet alleen helpt uw marketingdoelen te bereiken, maar u ook helpt nieuwe betalende klanten aan te trekken, te engageren, te converteren en te behouden.
Hoe kan je een content kalender plan maken?
Een spreadsheet is waarschijnlijk het eenvoudigste en meest effectieve formaat voor het maken van uw content kalender. Hiermee kunt u eenvoudig gegevens samenvoegen, alles in rijen en kolommen ordenen, het is gemakkelijk aan te passen en bijna iedereen heeft Excel of Google Spreadsheets gebruikt.

Volg deze stappen om de jouwe te maken:
- Maak kolommen voor de volgende items: publicatiedatum, vervaldatum, auteur, onderwerp/titel, inhoudstype, inhoudsdetails, trefwoorden, doelgroep, aanbieding/CTA.
- Maak net zoveel rijen als u inhoudsstukken heeft.
- Vul het informatieveld in voor elk stuk inhoud dat u wilt maken.
- Deel dit bestand met iedereen die betrokken is bij het creatie-, bewerkings- en publicatieproces.
Jullie zijn er klaar voor! Natuurlijk kunt u hiervoor project management tools gebruiken, maar als u er niet bekend mee bent, kunt u het bij de spreadsheet houden.
Het creëren van boeiende inhoud
Daarnaast willen we graag enkele praktische tips met je delen die je helpen om boeiende content te creëren die dat ook doet verander uw bezoekers in abonnees en klanten.
13+ verschillende soorten inhoudsformaten
Wanneer u begint met het maken en publiceren van inhoud, zult u zich snel realiseren dat niet elk format bij uw publiek zal aanslaan. Er zullen mensen zijn die graag lange artikelen lezen en anderen die gewoon snel antwoord op hun vragen willen.
Het is essentieel om dit te begrijpen en meer te weten te komen over de format voorkeuren van uw publiek. Anders zul je merken dat je inhoud maakt die niemand leest.
Gelukkig kun je kiezen uit veel soorten inhoudsformaten:
- Blogartikelen
- Lange artikelen
- Podcasts
- Afbeeldingen
- Infografieken
- Videoberichten
- Casestudies
- Witte papieren
- Uitgelichte presentaties
- Webinars
- Quizzen
- Controle lijsten
- Nieuwsbrieven
- En meer.
Welke passen het beste bij onze doelgroep?
Tips voor het genereren van creatieve inhoudsideeën en storytelling technieken
Er zijn veel verschillende manieren waarop u op nieuwe ideeën kunt komen. Vertrouw ons als we zeggen dat u deze tips goed in de gaten wilt houden. Je eerste inhoudstitels komen misschien gemakkelijk, maar naarmate je er meer maakt, zal het moeilijker worden om jezelf niet te herhalen.
Je zou kunnen overwegen om AI te gebruiken. Het kan snel inhoud analyseren en gemeenschappelijke patronen identificeren, onderwerp ideeën bedenken, contouren genereren en u zelfs helpen met creatieve en boeiende slogans.
Een andere geweldige optie is het maken van mind maps die het verband laten zien tussen bestaande inhoud en halfgevormde ideeën. Met dit proces kunt u uw hersenen oefenen en snel nieuwe inhoud voor uw publiek identificeren.
Kijken naar je concurrenten is ook slim en strategisch. Let goed op de titels en onderwerpen die ze behandelen op hun blog, YouTube-kanaal, podcast en overal elders. De kans is groot dat u iets zult vinden dat u inspireert om een meer inzichtelijke, op waarden gebaseerde inhoud te creëren.
Houd regelmatig brainstormsessies met uw verkoop- en marketingteams. Zij zijn degenen die beter weten en begrijpen wat uw potentiële klanten nodig hebben of willen.
Neem voor ideeën altijd contact op met uw klantenservice. Zij communiceren voortdurend met uw prospects en lezen hun vragen en opmerkingen.
En als je meer nodig hebt, kun je snelle peilingen houden op sociale media en je volgers vragen wat voor soort inhoud ze graag zouden willen zien.
Het bedenken van een constante stroom aan nieuwe onderwerpen is geen gemakkelijke taak. Vooral als het gekoppeld moet worden aan trefwoord onderzoek, uw merkwaarde en verhaal, en de interesses van uw publiek. Maar laat dat je niet weerhouden van de vele voordelen van de contentmarketing wereld.
Strategieën voor het behouden van consistentie en kwaliteit bij het maken van inhoud
Op dezelfde manier wilt u kwaliteit en consistentie garanderen bij het maken van uw inhoud. Hiervoor moet je een beroep doen op een content kalender. Een die deadlines vaststelt, mensen verantwoordelijk houdt en onderwerp ideeën deelt.
U wilt ook de prestaties van uw gepubliceerde stukken volgen en monitoren. Dit geeft u nuttige inzichten in de onderwerp ideeën en inhoudsformaten die het beste presteren.
En probeer waar mogelijk taken zoals het publiceren en verspreiden van uw berichten via verschillende kanalen en op verschillende dagen en tijden te automatiseren.
Zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor content marketing
We kunnen ons geen effectieve contentstrategie voorstellen die niet afhankelijk is van SEO. Door ze op een strategische manier te combineren, kunt u een breder publiek bereiken, uw site in de SERP’s positioneren en het organische verkeer naar uw site vergroten.
Laten we eens nader bekijken hoe deze twee kern marketing gebieden samenwerken.
De grondbeginselen van SEO en het belang ervan voor contentmarketing
Het eerste dat u moet weten, is dat elk stukje inhoud dat u maakt, gericht moet zijn op uw eindlezer: mensen. Je leest het goed: het is niet voor zoekmachines.
U wilt inhoud creëren die voldoet aan de bedoelingen van de gebruiker, vragen beantwoordt en tot actie aanzet.
Dat gezegd hebbende, SEO komt binnen als onderdeel van dit strategische proces om uw inhoud onder de aandacht van meer gerichte mensen te brengen. Met dat in gedachten is het verstandig om goed op bepaalde details te letten, waaronder
- Titel of kop van bericht
- Titeltags: H2, H3…
- Meta omschrijving
- Afbeelding alt-tekst
- En richt uw inhoud natuurlijk op een zoekwoord dat gemakkelijk te rangschikken is en voldoende weergaven per maand genereert.
Bovendien moet je onthouden dat het maanden duurt voordat SEO resultaten oplevert. In de tussentijd moet u nog steeds inhoud voor uw doelgroep genereren, plaatsen en delen.
Zoekwoordonderzoek en optimalisatiestrategieën om de zichtbaarheid van de inhoud te verbeteren
Zoekwoordonderzoek is cruciaal voor het verbeteren van de zichtbaarheid van uw blogposts en website artikelen. Daarom raden we ten zeerste aan om inhoud te genereren op basis van de zoekintentie van de gebruiker en een long-tail zoekwoord te gebruiken.
Waarom? Simpel gezegd opent een long-tail zoekwoord de deuren voor zeer specifiek verkeer dat daadwerkelijk op zoek is naar inhoud die verband houdt met die zoektermen.
- Schrijf titels of koppen.
- Schrijf een actiegerichte meta beschrijving.
- Optimaliseer uw koppen.
- Maak gebruiksvriendelijke URL’s voor al uw blogposts en inhoud.
- Optimaliseer uw afbeeldingen.
Dit alles gaat uiteraard gepaard met een constante monitoring van de resultaten. Je wilt de eerste zijn die weet of een bericht niet het verkeer, de betrokkenheid en de conversies oplevert die je verwacht. Hierdoor kunt u de nodige wijzigingen aanbrengen en het aantrekkelijker maken voor de lezer.
On-page en off-page SEO-technieken
Tot nu toe hebben we u voornamelijk SEO-aanbevelingen op de pagina gegeven. Maar het is belangrijk dat jij of je content ontwikkeling team zich ook richten op off-page SEO.
Wat betekent dat? Dat ze buiten uw website actie moeten ondernemen om de zichtbaarheid van elk stukje inhoud en uw algehele ranking in de SERP’s te vergroten.
Er zijn twee specifieke off-page SEO-acties die de meeste impact zullen hebben:
- Backlinks: Vraag andere sites handmatig om terug te linken naar uw recente artikelen.
- Gast bloggen: vraag om de mogelijkheid om een artikel op hun sites te maken en te publiceren en uzelf en uw merk onder de aandacht te brengen als marktleider.
Wij begrijpen dat beide tijdrovend kunnen lijken. Naarmate u meer links naar uw site krijgt, kunt u profiteren van de vele voordelen van een hoge ranking op de zoekresultaten pagina’s van Google.
Inhoudspromotie en -distributie
Je werk stopt niet wanneer je klaar bent met het schrijven van je blogpost, video, lang artikel of wat je ook maar hebt besloten te maken. Dat is slechts een deel van het proces en er volgen twee belangrijke stappen: promotie en distributie.
Ze zijn er allebei verantwoordelijk voor dat uw inhoudsstukken op een slimme en strategische manier onder de aandacht van uw potentiële kopers worden gebracht en hun aandacht trekken. Nu bijna elk bedrijf afhankelijk is van content marketing, is het absoluut noodzakelijk dat u zorgvuldig beslist waar u elk stuk wilt distribueren en promoten.
Kanalen voor het promoten en distribueren van inhoud
De digitale wereld heeft veel mogelijkheden voor de distributie van inhoud geopend. Je hebt sociale media, websites, blogs, forums, e-mail, podcasts, Reddit en zelfs groepen op WhatsApp of Slack.
Maar laten we een stap terug doen en kijken naar de verschillende soorten distributiekanalen waaruit u kunt kiezen.
Vergeet niet dat er meer opties zijn dan we hier hebben vermeld, dus beperk jezelf niet.
- Eigen distributiekanalen: deze zijn eigendom van uw bedrijf en u bepaalt zelf hoe vaak u berichten plaatst en wat u plaatst. Enkele voorbeelden zijn jouw profielen op LinkedIn, X (Twitter), Facebook, Instagram, TikTok, Medium, nieuwsbrieven, e-mail, YouTube, website, etc.
- Betaalde distributiekanalen: voor deze kanalen moet u een vergoeding betalen om uw inhoudsstukken te verspreiden. U kunt ze beschouwen als advertenties op sociale media, advertenties in zoekmachines en display-advertenties op websites.
- Verdiende distributiekanalen: dit zijn alle mediakanalen die praten over of informatie delen over uw merk of producten. Het kunnen influencers, journalisten of zelfs shoppers zijn die hun gedachten en recensies delen.
Het is ideaal om een mix van alle drie te hebben. Maar neem de tijd om uw publiek te bestuderen en te bepalen aan welke kanalen zij meer tijd besteden aan het consumeren van het soort inhoud dat u maakt. Vergeet niet dat betaalde en verdiende kanalen er zijn om uw boodschap te versterken en deze onder de aandacht van meer mensen te brengen.
Herbestemming van inhoud op verschillende platforms en media
Het is belangrijk op te merken dat het feit dat je een blogpost hebt gepubliceerd, niet betekent dat de inhoud daar leeft. Integendeel, alle moeite, tijd en onderzoek moeten worden gebruikt om meerdere stukjes inhoud te creëren.

Zoals we al zeiden, kun je van een lang artikel een informatief bericht op sociale media, een infographic en zelfs een YouTube-video maken.
Door inhoud een nieuwe bestemming te geven, kunt u ervoor zorgen dat uw distributiekanalen gevuld blijven met inzichtelijke informatie die weerklank vindt bij uw publiek.
Het meten van de prestaties van contentmarketing
Net als bij alle andere marketing inspanning moet u de prestaties en resultaten nauwlettend in de gaten houden. Alleen dan kunt u begrijpen of uw inhoud echt resoneert met uw publiek en hen inspireert om actie te ondernemen.
Laten we eens nader kijken naar de verschillende KPI’s die u moet monitoren en de tools die u daarvoor kunt gebruiken.
Belangrijke statistieken (KPI’s) voor het meten van het succes van content marketing inspanningen
Er zijn veel verschillende KPI’s voor contentmarketing, maar bij Sortlist zijn we van mening dat u slechts op een paar daarvan goed moet letten om echt inzicht te krijgen in de resultaten die u uit al deze inspanningen haalt.
Deze KPI’s variëren afhankelijk van het doel van uw strategie.
- Als u de merkbekendheid wilt vergroten, moet u zich concentreren op artikelweergaven, sociale shares, betrokkenheid, inkomende links, volgers en groei van het aantal abonnees.
- Als u meer leads wilt genereren, moet u de klik frequentie, de kosten per lead, het aantal downloads, het aantal abonnees en de formulier reacties nauwlettend in de gaten houden.
- Als uw inspanningen op het gebied van content marketing gericht zijn op het verhogen van het aantal conversies, moet u uw bijhouden en analyseren percentage, lengte van de verkoopcyclus, aantal gegenereerde leads en gegenereerde inkomsten.
- En als het uw doel is om de betrokkenheid te vergroten, wilt u de gemiddelde sessie duur, verwijzingsverkeer, betrokkenheid, groei van het aantal volgers op sociale media, klik frequenties voor inhoud en de gemiddelde tijd op de site bijhouden.
Wat uw doelen ook zijn, u wilt ze nauwlettend in de gaten houden:
- Organisch zoekverkeer
- Keer bekeken
- Zoekwoord rangschikkingen
- Backlinks
- Indrukken
- Verkeersbronnen
- Gemiddeld betrokkenheid percentage
Hulpmiddelen en technieken voor het volgen en analyseren van inhoudsprestaties
Het verzamelen van datapunten is veel eenvoudiger als u vertrouwt op tools die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.
Om te beginnen moet u over uw Google Search Console-account beschikken. Met deze tool kunt u de inhoudsprestaties analyseren met behulp van statistieken zoals vertoningen, klikken en gemiddelde positie in de SERP’s. Het helpt u ook bij het identificeren van potentiële problemen, crawlfouten of indexeringsproblemen die uw zichtbaarheid kunnen beïnvloeden.
Dan moet u Google Analytics gebruiken. Het geeft u inzicht in statistieken zoals het bounce percentage, de tijd op de pagina, pagina’s per sessie en meer, zodat u begrijpt hoe uw inhoud presteert en hoe uw lezers zich engageren.
U zult ook tools voor inhoudscontrole willen gebruiken. Deze zijn ontworpen om uw bestaande inhoud te beoordelen op kwaliteit, relevantie, nauwkeurigheid en effectiviteit. Ze kunnen u ook helpen hiaten, kansen en problemen in de inhoud te identificeren. Enkele van de beste opties zijn Screaming Frog, SEMrush en ContentWRX.
Tools zoals Curata of Marketo kunnen u helpen inzicht te krijgen in hoe goed uw inhoud presteert en bijdraagt aan uw marketingdoelen. Deze statistiek is erg handig bij het meten van de ROI van uw inhoud.
Natuurlijk zijn er andere manieren om feedback van lezers te verzamelen of te experimenteren met verschillende versies van hetzelfde stuk inhoud. Maar bij Sortlist zijn we van mening dat als u net begint, de hier genoemde bronnen u voldoende informatie zullen geven om weloverwogen beslissingen te nemen over uw strategie en de productie- en distributiemethoden voor inhoud.
Gegevens interpreteren om de contentstrategie te optimaliseren en resultaten te genereren
Naast het verzamelen van gegevens en de hulpmiddelen die u gebruikt om deze te verzamelen, is het belangrijkste wat u ermee doet.
Met deze statistieken en indicatoren kunt u gebieden identificeren die voor verbetering vatbaar zijn. Hiermee kunt u zien welke onderdelen ondermaats presteren en welke uw verwachtingen overtreffen.
Ze dienen als basis voor het nemen van weloverwogen beslissingen over uw strategie en contentmarketinginspanningen. Het helpt u ook uw berichten- en gebruikerservaring te verfijnen en uiteraard de nodige wijzigingen aan te brengen om uw doelen te bereiken.
Kortom, het volgen, monitoren en interpreteren van gegevens is essentieel voor het optimaliseren van uw online aanwezigheid.
Relaties en gemeenschap opbouwen
Als u regelmatig inhoud gaat publiceren en distribueren, wilt u goed letten op de opmerkingen en betrokkenheid van uw lezers. Zorg ervoor dat u deze kansen benut om een sterke relatie met elk van hen op te bouwen. Deze inspanningen zullen langzaam uitmonden in een gevoel van gemeenschap en loyaliteit.
Strategieën om de betrokkenheid van de gemeenschap te bevorderen
Tegenwoordig probeert bijna elk merk de aandacht van mensen te trekken. Hoewel niet iedereen het op dezelfde manier doet, zijn consumenten het beu om zich gebombardeerd te voelen. Met dat in gedachten moet u, wanneer iemand de tijd neemt om zich met uw merk en een stukje inhoud bezig te houden, van die mogelijkheid profiteren.
Maak er het beste van door te reageren en nuttige bronnen en informatie te verstrekken. Deze interactie onderscheidt u van de concurrentie en creëert een unieke ervaring die een positieve invloed zal hebben op hoe zij uw merk waarnemen en onthouden.
Om betrokkenheid te stimuleren, kunt u het volgende proberen:
- Stel vragen over uw inhoud.
- Organiseer vraag- en antwoordsessies en/of live webinars.
- Deel uw ervaringen zodat uw publiek zich verbonden voelt.
- Wees gepassioneerd over alles wat je schrijft en deelt.
- Luister naar uw publiek en ga in op hun zorgen.
- Reageer op feedback en voer vruchtbare gesprekken.
- Lever waarde in alles wat u doet.
- Gebruik visuals en werk samen met influencers die nauw verwant zijn aan jouw merk of producten.
Het belangrijkste is dat u altijd reageert op de opmerkingen en vragen van uw publiek. Ze moeten zich gewaardeerd, gehoord en verzorgd voelen.
De rol van door gebruikers gegenereerde inhoud en communityfeedback bij contentmarketing
Voordat je je volgers vraagt om online inhoud te maken, moet je ervoor zorgen dat je een duidelijk idee hebt van wat je probeert te bereiken. Wilt u de naamsbekendheid vergroten? Wil je vertrouwen opbouwen? Of de klanttevredenheid verhogen? Het definiëren van uw doelen en hoe u deze gaat volgen, is slechts het startpunt.
Vervolgens moet u natuurlijk beslissen aan wie of welk segment van uw publiek u om door gebruikers gegenereerde inhoud wilt vragen. Zorg ervoor dat je mensen kiest die relevant zijn, die hoogwaardige inhoud posten en die een zekere mate van invloed hebben.
Zodra ze inhoud online gaan plaatsen, wil je er zeker van zijn dat je hun toestemming hebt om deze op je digitale kanalen te delen. En u wilt er zeker van zijn dat hun waarden, principes en manier van leven in lijn zijn met uw bedrijf.
Al deze inspanningen werpen echt vruchten af. Waarom? Omdat door gebruikers gegenereerde inhoud authentiek en waarachtig aanvoelt. Je kunt het zien als de moderne mond-tot-mondreclame. En net zoals het altijd heeft gewerkt, zorgt het ervoor dat anderen zich meer op hun gemak voelen bij het kopen van uw producten of diensten.
Strategieën voor het genereren van inkomsten met inhoud
Als al het bovenstaande niet genoeg is om uw organisatie ten goede te komen, kunt u zelfs inkomsten genereren met uw inhoud! Maar hoe? Laten we eens kijken hoe u geld kunt gaan verdienen met elk stukje inhoud dat u maakt.
Opties voor het genereren van inkomsten voor makers van inhoud
Er zijn veel verschillende manieren om inkomsten te genereren met het maken van inhoud. Om te beginnen kun je ervoor kiezen om platforms van derden (zoals YouTube, Twitch of Patreon) te gebruiken om je inhoud te verspreiden en geld te verdienen met advertenties, donaties, terugkerende betalingen en andere opties.
Een andere optie is om met affiliate marketing te werken. Kortom, u zou samenwerken met verschillende bedrijven om hun producten in uw inhoudsstukken te promoten. In ruil daarvoor ontvangt u een commissie voor elke verkoop via uw affiliate-link.
En natuurlijk zijn er merkdeals en sponsoring. Waarschijnlijk een van de meest voorkomende manieren om inkomsten te genereren met inhoud. Het is afhankelijk van het sponsoren van berichten op sociale media, het organiseren van weggeefacties of betaalde aanbevelingen.
Als merk wilt u voorzichtig zijn met de manier waarop u inkomsten genereert met uw inhoud. Vergeet niet dat u het vertrouwen van mensen probeert te winnen. Dit is waarschijnlijk een beter idee voor makers van inhoud die hun brood willen verdienen.
Een mooi voorbeeld is Drew Binsky. Een contentmaker die elk land ter wereld heeft bezocht. Hij heeft onlangs een community-app gelanceerd die reizigers helpt hun comfortzone te verlaten en zelfs een cursus reishacken aanbiedt. In de eerste week kreeg hij meer dan 20.000 mensen zover om zich aan te melden!
Toekomstige trends en innovaties in de wereld van contentmarketing
Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen, kunnen we enkele veranderingen verwachten in de manier waarop we inhoud creëren, publiceren en distribueren. Laten we even kort bekijken wat u in de nabije toekomst kunt verwachten.
Opkomende trends en technologieën die de toekomst van contentmarketing vormgeven
Tegenwoordig wordt het maken van inhoud gevormd door verschillende trends, waaronder
- AI en machine learning: ze helpen u taken te automatiseren, gepersonaliseerde inhoud te creëren en gegevens te analyseren om weloverwogen beslissingen te nemen.
- Chatbots: ze helpen uw bedrijf klantenservice te bieden, vragen te beantwoorden en productaanbevelingen te doen.
- Interactieve inhoud: Naarmate de vraag groeit, wenden bedrijven zich tot quizzen, interactieve infographics, beoordelingen en games als onderdeel van hun content marketing inspanningen.
- Video: Steeds meer mensen besteden uren per dag aan het consumeren van video-inhoud.
- Podcasts en live-evenementen: ze vertegenwoordigen een lage investering voor de productie van audio- of video-inhoud. Ze zijn echter populair omdat ze gemakkelijk door gebruikers kunnen worden geconsumeerd.
Terwijl opkomende technologieën de manier veranderen waarop we inhoud creëren en distribueren, blijft één ding hetzelfde. Wat er echt toe doet, is het verhaal dat we vertellen en hoe het resoneert met ons publiek.
Houd dat in gedachten terwijl u aan de reis begint om de trends en technologieën te gebruiken om het proces van het creëren van die verhalen eenvoudiger te maken.
Conclusie
Gaandeweg hebben we de verschillende elementen besproken die u zullen helpen een succesvolle contentstrategie te lanceren. Vergeet niet dat u altijd moet beginnen met een reeks SMART-doelen en een duidelijk begrip van wie uw doelgroep is. Dit zal u helpen niet alleen de onderwerpen te identificeren, maar ook de formats en distributiekanalen die u moet gebruiken.
SEO en trefwoordonderzoek zullen een sleutelrol spelen om uw inhoudsstukken aan meer mensen te laten zien. Maar als u begint met schrijven, moet u dat altijd doen in de wetenschap dat uw eindgebruiker een persoon is met pijnpunten, uitdagingen, doelen en ambities. Een persoon die op zoek is naar antwoorden op hun vragen over uw product, uw merk en uw branche.
Uw inhoud moet deze beantwoorden, waarde, inzicht en gegevens bieden en ervoor zorgen dat ze zich geïdentificeerd voelen. Dan zullen ze je vertrouwen en actie ondernemen.
Dat gezegd hebbende, is het tijd om aan de slag te gaan en in de wereld van content marketing te duiken.