Geld verdienen met YouTube: ontdek de verschillende manieren van geld verdienen
Social Media

Geld verdienen met YouTube: ontdek de verschillende manieren van geld verdienen

4,75/5(8)

Wat klinkt er nu beter dan je geld kunnen verdienen met YouTube? We kennen allemaal Enzo Knol, een van de meeste bekende NederlandseYouTubers met meer dan 2.7 miljoen abonnees. Hij verdient niet alleen geld met YouTube, hij heeft ondertussen zelfs zijn eigen producten.

Bijna iedereen heeft wel een camera op zijn of haar telefoon die video’s maakt, veel betere apparatuur heb je niet nodig. De volgende stap is het maken van video’s waarmee je geld kunt verdienen. Als je meerdere kanalen wilt beheren, kun je ook altijd nog gebruik maken van YouTube Automation.

Video Marketing Bedrijven kunnen je daarbij helpen. Om meer abonnees op je YouTube kanaal te krijgen zul je originele en aantrekkelijke content moeten posten. Win het vertrouwen van je kijkers en leer hoe je geld kunt verdienen met YouTube door bijvoorbeeld tutorials te maken die veelvoorkomende problemen oplossen. Met een YouTube-kanaal dat zich richt op geld verdienen met YouTube, kun je creatief zijn en verschillende strategieën toepassen om inkomsten te genereren.

Maar hoe verdien je geld via YouTube? En hoeveel verdien je met YouTube? In dit artikel bespreken we vijf essentiële tips voor het genereren van inkomsten met YouTube. Voor je het weet, behoor je tot de grote YouTubers met miljoenen volgers.

Key Takeaways:

 • Er zijn meerdere inkomstenbronnen, zoals advertentie-inkomsten, affiliate marketing, verkoop van eigen producten en crowdfunding.
 • Bouw een publiek op door consistente en originele content te uploaden, dit is essentieel voor het succes van alle verdien methoden.
 • Wees transparant en eerlijk tegenover je kijkers, vooral bij gesponsorde content of affiliate marketing, om vertrouwen op te bouwen en loyaliteit te behouden.
 • Onderzoek en experimenteer om te ontdekken welke verdien methoden het beste werken voor jouw specifieke publiek.

Tip 1 – Maak gebruik van YouTube advertenties

Om te kunnen verdienen met YouTube kun je gebruik maken van advertentie inkomsten. De bedoeling is dat je abonnees op de advertentie klikken. Het krijgen van advertenties is alleen niet zo makkelijk als je denkt.

Hoe kun je advertentie inkomsten krijgen met Youtube?

Hoeveel verdien je met YouTube? Dit is een vraag die veel aspirant-YouTubers zich stellen. Om inkomsten uit advertenties te kunnen genereren, moet je aangesloten zijn bij het YouTube-partnerprogramma. Om hiervoor in aanmerking te komen, heb je minimaal 1.000 abonnees nodig op je eigen YouTube-kanaal.

Daarnaast moeten je video’s in de laatste 12 maanden minstens 4.000 uur bekeken zijn door kijkers. Het maakt niet uit of er één video is die 4.000 uur is bekeken of 100 video’s die elk 40 uur zijn bekeken.

Eenmaal deze mijlpalen bereikt, moet je je aanmelden bij Google Adsense en een Google Adsense-account aanmaken. Dit is de laatste stap voordat je kunt beginnen met verdienen op YouTube. Selecteer de video’s waarbij je advertenties wilt weergeven en je bent klaar om te beginnen met verdienen. Houd er wel rekening mee dat niet elke soort content geschikt is voor reclame.

YouTube is vrij streng in de selectie of content geschikt is voor adverteerders. Na het instellen kun je aan kijkers geld verdienen met Youtube. Hoeveel je er aan gaat verdienen hangt af van hoeveel kijkers klikken op de advertentie. Je zult niet rijk worden van het geld dat je verdient aan advertenties, maar je zult toch een leuk extra maandelijks bedrag binnen krijgen.

Hoe zit het met YouTube Premium?

Voor YouTubepremium werkt het net een beetje anders. Deze betalende kijkers kunnen je content bekijken zonder dat ze de advertenties hoeven te zien. Je wordt vervolgens door YouTube betaald naar gelang het aantal abonnees die je filmpjes bekijken.

Als je niet weet wat voor nieuwe video’s je moet maken, raadpleeg dan een van de beste content marketing bureaus in Nederland. Zij zullen je helpen met ideeën en hoe je een YouTube video het beste in elkaar kunt draaien.

Hoeveel geld kun je verdienen met YouTube ads?

Geld verdienen via YouTube-advertenties hangt af van diverse factoren zoals het soort advertenties, de niche van je kanaal, de geografische locatie van je kijkers, en zelfs het tijdstip van het jaar. Het bedrag dat je verdient per duizend views, ook bekend als CPM (kosten per duizend), varieert sterk.

Gemiddeld kan de CPM zich situeren tussen de €0,25 en €4 per duizend views op Youtube verdienen. Dit is echter een ruwe schatting en bepaalde Youtube-kanalen kunnen een aanzienlijk hogere CPM hebben. Vooral kanalen met een focus op lucratieve niches of met een publiek in landen waar adverteerders bereid zijn om meer te betalen (zoals de Verenigde Staten) kunnen aanzienlijk meer verdienen op YouTube.

Hieronder is een lijst weergegeven met de CPM per land op dit moment. Voor Nederland is de CPM 1.58$.

YouTube CPM per land
Bron: Reddit

Tip 2 – Wordt een affiliate van bekende merken via je YouTube kanaal

Naast het gebruik van advertenties zijn er nog andere manieren van inkomsten genereren. Één daarvan is het worden van een affiliate. Affiliate marketing promoot verschillende diensten of producten van bedrijven. Dit betekent dat je geld kunt verdienen door video’s te maken die ervoor zorgen dat kijkers de productengaankopen.

Wat doet een affiliate?

Je plaatst in je video of in de beschrijving een affiliate link, met deze link wordt geregistreerd dat de kijker via jou het product of de producten hebben gekocht. Het is hierbij belangrijk dat je eerlijk bent over je gesponsordecontent en dat je alleen producten aanbeveelt waar je zelf achter staat.

We snappen dat je graag geld wilt verdienen, maar vertel de kijker waarom je dat bepaalde bedrijf vertegenwoordigt. Zorg ook dat elk bedrijf dat je gebruikt bij je doelgroep aansluit.

Affiliate marketing link onder YouTube video
Bron: Authority Hacker

Natuurlijk is het interessant om te weten: hoeveel verdien je met YouTube? Hoewel het verdienen van geld op YouTube afhangt van verschillende factoren, zoals het aantal abonnees, is deze manier van geld verdienen niet alleen voor grote YouTubers aantrekkelijk. Zelfs voor kleine YouTubers kan het een lucratieve mogelijkheid zijn.

Merken kunnen geld verdienen door jou te betalen op basis van de verkoop van producten, waardoor ze zelf weinig risico lopen. Dit maakt hen snel geneigd om samen te werken met YouTubers.

Hoe wordt je een affiliate?

Er zijn veel bedrijven die affiliate programma’s aanbieden op hun website. Vaak zul je er dus zelf achteraan moeten gaan, het gebeurd minder vaak dat een bedrijf jou vraagt voor hun affiliate programma. Het is belangrijk om marktonderzoek te doen in de niche waar jouw YouTube video’s over gaan. Je wilt natuurlijk dat er zo veel mogelijk mensen via jouw link producten kopen, dit gebeurd vooral als de producten aansluiten bij je doelgroep.

De website van het bedrijf of het merk waar je een affiliate van wil worden zal vermelden welke stappen je moet ondernemen. Is er een bedrijf die je graag wil vertegenwoordigen, maar die dit niet aanbiedt op de website? Trek de stoute schoenen aan en stuur ze gewoon een e-mail. Wie weet krijg je een unieke kans.

Voor- en nadelen van affiliate marketing

Het is niet altijd makkelijk geld verdienen met affiliate marketing.

 • Er is namelijk veel competitie, het is een van de meest populaire marketing systemen online. Je zult jezelf dus echt moeten onderscheiden.
 • Daarnaast ben je afhankelijk van het bedrijf dat je vertegenwoordigd. Als het bedrijf er bijvoorbeeld mee stopt, zul je niet meer betaald krijgen. Dit is het grootste nadeel van affiliate marketing.

Gelukkig zitten er ook heel veel voordelen aan.

 • Je loopt zelf geen financiële risico’s, het bedrijf is van iemand anders en je hoeft er meestal zelf geen geld in te investeren.
 • Dat gezegd hebbende is het volgende voordeel dat het gratis is en makkelijk om aan deel te nemen. Meestal hoef je alleen een aanmeldformulier in te vullen en je kunt beginnen, ervaring is zelfs niet noodzakelijk. Ook zit er geen restrictie op het aantal affiliate programma’s waar je aan mee doet.

Je kunt dus zo veel producten promoten als je wil. Een laatste voordeel is dat je nooit te maken zult krijgen met de verkoop van de producten, de afhandeling van de bestellingen, het verzenden van de producten of het omgaan met de klanten. Het enige wat jij hoeft te doen is het product of het merk te promoten.

Tip 3 – Verkoop je eigen producten

Geld verdienen met YouTube kan ook door maken en verkopen van producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een e-book, merchandise zoals t-shirts, een app en kunst. Voor merchandise zijn er vaak bedrijven die jouw logo of afbeeldingen op t-shirts kunnen printen.

Merchandise T-shirt
Bron: Merchandise.nl

Je kunt vervolgens een link toevoegen aan je Youtube video’s, als een kijker op de link klikt kan hij jouw product(en) kopen.

We hebben een paar belangrijke tips voor het verkopen van producten via YouTube voor je op een rijtje gezet:

 • Wees consistent, zowel in je YouTube video’s als op andere platforms. Op deze manier kunnen klanten je altijd en overal herkennen.
 • Krijg zoveelmogelijkabonnees. Dit is natuurlijk van toepassing op alle manieren voor geld verdienen met YouTube. Dit bereik je vooral door regelmatig een nieuwe video te uploaden met originele content.
 • Tutorials zijn een goede manier om meer views te genereren. Korte filmpjes waarin je uitlegt hoe mensen je product kunnen gebruiken zorgen ervoor dat je kijkers sneller op je link klikken.
 • Het posten van extracontent, zoals een veelgestelde vragen video. Als je potentiële klanten veel moeite moeten doen om de te begrijpen hoe je product in elkaar zit, zullen ze minder geneigd zijn van je te kopen.
 • Het weggeven van gratisproducten. Door win-acties te organiseren kunnen mensen kennismaken met je product en krijg je meer bekendheid.
 • Plaats een link naar je product of merchandise in de beschrijving van YouTube video’s. De eerste drie lijnen van de beschrijving zijn altijd zichtbaar, maak daar dus gebruik van.

Tip 4 – Maak gebruik van crowdfunding via je eigen YouTube kanaal

Nog een optie voor geld verdienen met YouTube is het gebruikmaken van crowdfunding. Met crowdfunding vraag je of andere mensen geld willen doneren voor een bepaald doel. Als je genoeg engagement hebt met de volgers van je YouTube kanaal kan je er behoorlijk wat inkomsten aan verdienen, bijvoorbeeld om je volgende creatieve project te financieren.

Sponsor knop op YouTube kanaal
Bron: BacklinkCo

Daarnaast kan crowdfunding niet alleen gebruikt worden om zelf geld te verdienen, maar ook om meer abonnees te winnen. Zo heeft bekende YouTuber PewDiePie een aantal jaar geleden een crowdfunding actie opgezet voor Save the Children, een kinderrechtenorganisatie. Deze actie haalde zelfs de kranten. Zo zijn er natuurlijk nog heel veel andere kanalen die gebruik maken van crowdfunding.

Vaak geeft een YouTuber zijn of haar donateurs iets terug voor hun donatie. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een interview met een donateur of het vermelden van de naam van de donateur op bijvoorbeeld je eigen website. Er wordt zelfs gezegd dat de mogelijkheid tot doneren de betrokkenheid met de kijker vergroot.

Tip 5 – Verken de wereld van “fan funding”

Fan funding” lijkt op crowdfunding maar heeft een andere basis. “Fan funding” ontstaat wanneer abonnees van je YouTube kanaal bereidt zijn je vrijwillig te betalen voor je bijdrage aan het internet. Zorg ervoor dat je eerlijk en duidelijk naar voren brengt waar je het geld voor gaat gebruiken. Dit zorgt voor meer engagement met je viewers en ze zullen meer geneigd zijn om geld te doneren.

Waarmee kun je “fan funding” toepassen?

YouTubes Super Chat is een methode om “fan funding” te innen. Met deze functie kun je een soort fooienpot creëren, waardoor kijkers van een live video op je kanaal een vrijwillige bijdrage kunnen doen.

Fans kunnen een reactie sturen en afhankelijk van het bedrag dat ze daarvoor betalen wordt de reactie voor een bepaalde tijd en met een bepaalde kleur in beeld gebracht. Een soortgelijke functie is Super Stickers, maar dan met stickers in plaats van reacties.

Andere platforms voor het opzetten van “fan funding” zijn onder andere Patreon en Tipeee. Bij de eerste kunnen fans maandelijkse donaties maken, met de laatste is er de keus tussen eenmalige of herhaalde donaties.

Hoe kun je Super Chat of Super Stickers instellen op je YouTube kanaal?

Volg de volgende stappen om Super Chat of Super Stickers in te stellen:

 • Ga naar studio.youtube.com en log in.
 • Klik in het linker menu op Monetization.
 • In het bovenste menu kun je ‘Supers’ vinden, klik erop en klik daarna op ‘Ga aan de slag’. Volg de instructies.
 • Je krijgt na het volgen van de instructies de mogelijkheid om Super Chat of Super Stickers in te schakelen voor je YouTube kanaal.

Extra tip – Maak gebruik van Gesponsorde Video’s

Gebruik maken van Gesponsorde Video’s is een effectieve manier om je YouTube opbrengsten te verhogen en een antwoord te bieden op de vraag hoe verdien je geld met YouTube. Dit is een strategie die veel YouTubers, zoals Enzo Knol, gebruiken om hun inkomsten te diversifiëren.

Wat zijn gesponsorde video’s?

Een gesponsorde video is een soort content waarbij een bedrijf of merk een YouTuber betaalt om hun product of dienst in een video te presenteren. Dit is een geweldige manier om geld te verdienen met YouTube, vooral als je een specifiek publiek hebt dat relevant is voor het merk.

Hoe kun je gesponsorde video’s gebruiken om geld te verdienen?

Om gesponsorde video’s te gebruiken om ermee geld te verdienen met, moet je eerst een sterk en betrokken publiek opbouwen. Bedrijven zijn bereid te betalen voor deze vorm van promotie omdat ze toegang krijgen tot je publiek. Hoeveel je verdient, kan sterk variëren, maar houd er rekening mee dat je met deze methode een aanzienlijke YouTube opbrengst kunt genereren.

Een goede manier om te beginnen is door je YouTube kanaal te maken en te beginnen met het bouwen van je publiek. Je zou kunnen beginnen met het onderzoeken van hoeveel verdient Enzo Knol als een succesvolle YouTuber, om een beter idee te krijgen van het potentieel dat gesponsorde video’s kunnen bieden. Zodra je een betrokken publiek hebt opgebouwd, kun je bedrijven benaderen die mogelijk geïnteresseerd zijn in het sponsoren van je content. Door hoe je snel geld kan verdienen met YouTube te onderzoeken, ontdek je dat gesponsorde video’s een veelbelovende en lucratieve manier zijn om je inkomsten te vergroten

Kortom: We zetten de verschillende mogelijkheden op een rijtje

We hebben hier verschillende mogelijkheden om geld te verdienen op YouTube nog eens op een rijtje gezet:

📹 YouTube advertenties via een Adsense account
🔑 Verdien aan YouTube premium leden
🔗 Werk samen met merken als een affiliate
🛍 Verkoop producten of merchandise
💰 Gebruik crowdfunding voor het financieren van projecten
🥰 Laat kijkers je ondersteunen via “fan funding”

Geld verdienen kan natuurlijk nog op andere manieren naast de 5 bovengenoemde tips, zoals met je eigen video platform. Inkomsten genereren met je YouTube kanaal kan lucratief zijn, maar je moet vanaf het uploaden van je eerste video bezig zijn met de views. Kies de methode die het beste past bij jouw abonnees, of dat nou is via reclame, als affiliate of met het verkopen van merchandise. Het is belangrijk dat je een band opbouwt met je abonnees en dat ze je vertrouwen.

Zoals je hebt kunnen lezen speelt marketing een grote rol bij het geld verdienen met YouTube. Lees onze blogs over marketing om bij te leren en dit toe te passen op je YouTube kanaal.

Benieuwd naar andere manieren om makkelijk geld te verdienen? Check dan ons blog artikel over online geld verdienen!

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email