Wat klinkt er nu beter dan je geld kunnen verdienen met YouTube? We kennen allemaal Enzo Knol, een van de meeste bekende Nederlandse YouTubers met meer dan 2.5 miljoen abonnees. Hij verdient niet alleen geld met YouTube, hij heeft ondertussen zelfs zijn eigen producten.

Bijna iedereen heeft wel een camera op zijn of haar telefoon die video’s maakt, veel betere apparatuur heb je niet nodig. De volgende stap is het maken van video’s waarmee je geld kunt verdienen. Video Marketing Bedrijven kunnen je daarbij helpen. Om meer abonnees op je YouTube kanaal te krijgen zul je originele en aantrekkelijke content moeten posten. Win het vertrouwen van je kijkers door bijvoorbeeld tutorials te maken die veel voorkomende problemen oplossen. Met een YouTube kanaal kun je het zo gek niet verzinnen.

Maar hoe doe je dat nou precies, via YouTube geld verdienen? In deze post bespreken we 5 belangrijke tips voor het verdienen van geld met YouTube. Voor je het weet hoor je bij de grote YouTubers met miljoenen volgers.

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/internet-technologie-tonen-bedrijf-3227986/

Inhoudsopgave

Maak gebruik van YouTube advertenties

Om te kunnen verdienen met YouTube kun je gebruik maken van advertentie inkomsten. De bedoeling is dat je abonnees op de advertentie klikken. Het krijgen van advertenties is alleen niet zo makkelijk als je denkt.

Hoe kun je advertentie inkomsten krijgen?

Om aan advertenties te kunnen verdienen moet je aangesloten zijn bij het YouTube partner programma. Om dit te kunnen doen moet je minstens 1.000 abonnees hebben op je eigen YouTube kanaal. Daarnaast moeten je video’s en filmpjes in de laatste 12 maanden minstens 4.000 uur bekeken zijn door kijkers. Het maakt niet uit of er één video is die 4.000 uur is bekeken of 100 video’s die elk 40 uur zijn bekeken.

Als je dit hebt bereikt, moet je je vervolgens aanmelden bij Google Adsense en een Google Adsense account aanmaken. De laatste stap voordat je kunt verdienen op YouTube. Selecteer de video’s waarbij je advertenties wil weergeven en je bent klaar. Houd er wel rekening mee dat niet elke soort content geschikt is voor reclame.

YouTube is vrij streng in de selectie of content geschikt is voor adverteerders. Na het instellen kun je aan kijkers geld verdienen. Hoeveel je er aan gaat verdienen hangt af van hoeveel kijkers klikken op de advertentie. Je zult niet rijk worden van het geld dat je verdient aan advertenties, maar je zult toch een leuk extra maandelijks bedrag binnen krijgen.

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/advertenties-auto-s-gebouw-huis-34639/

YouTube Premium

Voor YouTube premium werkt het net een beetje anders. Deze betalende kijkers kunnen je content bekijken zonder dat ze de advertenties hoeven te zien. Je wordt vervolgens door YouTube betaald naar gelang het aantal abonnees die je filmpjes bekijken.

Als je niet weet wat voor nieuwe video’s je moet maken, raadpleeg dan een van de beste content marketing bureaus in Nederland. Zij zullen je helpen met ideeën en hoe je een YouTube video het beste in elkaar kunt draaien.

Hoeveel geld kun je verdienen met YouTube ads

Hoeveel inkomsten je uit de YouTube advertenties kunt halen is afhankelijk van je YouTube kanaal, je locatie en het aantal views. Er is dus heel veel variatie, maar over het algemeen krijgen de meeste YouTube kanalen rond de €0,42 per 1000 views.

tom-orrow-banner
Tom Orrow
Amsterdam, Netherlands
- aanbeveling
Digital & Marketing StrategyBrandingE-CommerceMedia & AdvertisingCreative & DesignMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
greymen-banner
Greymen&Co
Amsterdam, Netherlands
5/5 - 3 aanbevelingen
Custom Software DevelopmentBrandingProduct DesignWeb DesignWeb DevelopementSocial MediaMedia & AdvertisingWeb & Software DevelopmentMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
megawatt-banner
Megawatt Group
Eindhoven, Netherlands
5/5 - 6 aanbevelingen
Digital & Marketing StrategyBrandingWeb DesignWeb DevelopementSocial MediaCreative & DesignWeb & Software DevelopmentMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
drivvn-banner
Driivn
Amsterdam, Netherlands
5/5 - 13 aanbevelingen
Digital & Marketing StrategyWeb DesignWeb DevelopementSocial MediaE-CommerceMedia & AdvertisingCreative & DesignWeb & Software DevelopmentMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
schermafbeelding-2020-11-30-om-14-42-16
IM Lounge
Amsterdam, Netherlands
5/5 - 5 aanbevelingen
Digital & Marketing StrategyMobile MarketingContent MarketingSocial MediaE-mail MarketingMedia & AdvertisingMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
scherp-online
Scherp Online
Eindhoven, Netherlands
5/5 - 7 aanbevelingen
Custom Software DevelopmentDigital & Marketing StrategySEOBrandingWeb DevelopementWeb & Software DevelopmentMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
schermafbeelding-2020-09-25-om-16-36-29
Endeavour
Haarlem, Netherlands
5/5 - 1 aanbeveling
Digital & Marketing StrategyBrandingSocial MediaMedia & AdvertisingMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
schermafbeelding-2020-09-25-om-16-23-23
Suepar Videos
Haarlem, Netherlands
5/5 - 5 aanbevelingen
Content MarketingMedia & AdvertisingCreative & Design
Ontdek het agentschaparrow_forward
schermafbeelding-2020-09-25-om-14-39-15
Bright8
Haarlem, Netherlands
5/5 - 5 aanbevelingen
Digital & Marketing StrategyBrandingGraphic DesignPRCreative & DesignMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
schermafbeelding-2020-09-25-om-16-47-55
Wirelab
Enschede, Netherlands
5/5 - 5 aanbevelingen
BrandingProduct DesignWeb DesignGraphic DesignWeb DevelopementMedia & AdvertisingCreative & DesignWeb & Software DevelopmentMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
schermafbeelding-2020-09-25-om-14-42-48
Counter Content
Zaandam, Netherlands
5/5 - 6 aanbevelingen
BrandingWeb DesignContent MarketingSocial MediaPREventMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
schermafbeelding-2020-09-25-om-16-45-41
Online Bazen
's-Hertogenbosch, Netherlands
5/5 - 13 aanbevelingen
SEOContent MarketingSocial MediaE-CommerceMedia & Advertising
Ontdek het agentschaparrow_forward
schermafbeelding-2020-09-25-om-14-50-18
DOK30 Communicatie
Ouderkerk aan de Amstel, Netherlands
5/5 - 4 aanbevelingen
BrandingContent MarketingSocial MediaPR
Ontdek het agentschaparrow_forward
schermafbeelding-2020-09-28-om-09-27-06
Novicom Marketing Group
Tilburg, Netherlands
5/5 - 9 aanbevelingen
BrandingWeb DesignGraphic DesignSocial MediaEventE-CommerceMedia & AdvertisingMarketing
Ontdek het agentschaparrow_forward
zware-jongens-banner
Zware Jongens
Amsterdam, Netherlands
5/5 - 10 aanbevelingen
BrandingWeb DesignGraphic DesignContent MarketingMedia & Advertising
Ontdek het agentschaparrow_forward

Wordt een affiliate van bekende merken via je YouTube kanaal

Naast het gebruik van advertenties zijn er nog andere manieren van inkomsten genereren. Één daarvan is het worden van een affiliate. Affiliate marketing promoot verschillende diensten of producten van bedrijven. Dit betekent dat je geld kunt verdienen door video’s te maken die ervoor zorgen dat kijkers de producten gaan kopen.

Wat doet een affiliate?

Je plaatst in je video of in de beschrijving een affiliate link, met deze link wordt geregistreerd dat de kijker via jou het product of de producten hebben gekocht. Het is hierbij belangrijk dat je eerlijk bent over je gesponsorde content en dat je alleen producten aanbeveelt waar je zelf achter staat. We snappen dat je graag geld wilt verdienen, maar vertel de kijker waarom je dat bepaalde bedrijf vertegenwoordigd. Zorg ook dat elk bedrijf dat je gebruikt bij je doelgroep aansluit.

Natuurlijk verdien je hier meer aan als je miljoenen abonnees hebt, maar ook voor de kleine YouTubers is deze manier van geld verdienen interessant. Het merk kan er alleen geld mee verdienen, omdat ze jou alleen geld betalen als ze producten verkopen. Ze lopen daarom zelf weinig riscio. Ze zullen dus snel geneigd zijn om met YouTubers in zee te gaan.

Hoe wordt je een affiliate?

Er zijn veel bedrijven die affiliate programma’s aanbieden op hun website. Vaak zul je er dus zelf achteraan moeten gaan, het gebeurd minder vaak dat een bedrijf jou vraagt voor hun affiliate programma. Het is belangrijk om marktonderzoek te doen in de niche waar jouw YouTube video’s over gaan. Je wilt natuurlijk dat er zo veel mogelijk mensen via jouw link producten kopen, dit gebeurd vooral als de producten aansluiten bij je doelgroep.

De website van het bedrijf of het merk waar je een affiliate van wil worden zal vermelden welke stappen je moet ondernemen. Is er een bedrijf die je graag wil vertegenwoordigen, maar die dit niet aanbiedt op de website? Trek de stoute schoenen aan en stuur ze gewoon een e-mail. Wie weet krijg je een unieke kans.

Voor- en nadelen van affiliate marketing

Het is niet altijd makkelijk geld verdienen met affiliate marketing. Er is namelijk veel competitie, het is een van de meest populaire marketing systemen online. Je zult jezelf dus echt moeten onderscheiden. Daarnaast ben je afhankelijk van het bedrijf dat je vertegenwoordigd. Als het bedrijf er bijvoorbeeld mee stopt, zul je niet meer betaald krijgen. Dit is het grootste nadeel van affiliate marketing.

Gelukkig zitten er ook heel veel voordelen aan. Zo loop je zelf geen financiële risico’s, het bedrijf is van iemand anders en je hoeft er meestal zelf geen geld in te investeren. Dat gezegd hebbende is het volgende voordeel dat het gratis is en makkelijk om aan deel te nemen. Meestal hoef je alleen een aanmeldformulier in te vullen en je kunt beginnen, ervaring is zelfs niet noodzakelijk. Ook zit er geen restrictie op het aantal affiliate programma’s waar je aan mee doet.

Je kunt dus zo veel producten promoten als je wil. Een laatste voordeel is dat je nooit te maken zult krijgen met de verkoop van de producten, de afhandeling van de bestellingen, het verzenden van de producten of het omgaan met de klanten. Het enige wat jij hoeft te doen is het product of het merk te promoten.

Verkoop je eigen producten

Geld verdienen met YouTube kan ook door maken en verkopen van producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een e book, merchandise zoals t-shirts, een app en kunst. Je kunt vervolgens een link toevoegen aan je Youtube video’s, als een kijker op de link klikt kan hij jouw product(en) kopen. We hebben een paar belangrijke tips voor het verkopen van producten via YouTube voor je op een rijtje gezet:

 • Wees consistent, zowel in je YouTube video’s als op andere platforms. Op deze manier kunnen klanten je altijd en overal herkennen.
 • Krijg zo veel mogelijk abonnees. Dit is natuurlijk van toepassing op alle manieren voor geld verdienen met YouTube. Dit bereik je vooral door regelmatig een nieuwe video te uploaden met originele content.
 • Tutorials zijn een goede manier om meer views te genereren. Korte filmpjes waarin je uitlegt hoe mensen je product kunnen gebruiken zorgen ervoor dat je kijkers sneller op je link klikken.
 • Het posten van extra content, zoals een veelgestelde vragen video. Als je potentiële klanten veel moeite moeten doen om de te begrijpen hoe je product in elkaar zit, zullen ze minder geneigd zijn van je te kopen.
 • Het weggeven van gratis producten. Door win-acties te organiseren kunnen mensen kennismaken met je product en krijg je meer bekendheid.
 • Plaats een link naar je product of merchandise in de beschrijving van YouTube video’s. De eerste drie lijnen van de beschrijving zijn altijd zichtbaar, maak daar dus gebruik van.

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/marketing-uitgang-schrijven-technologie-7414281/

Maak gebruik van crowdfunding via je eigen YouTube kanaal

Nog een optie voor geld verdienen met YouTube is het gebruikmaken van crowdfunding. Met crowdfunding vraag je of andere mensen geld willen doneren voor een bepaald doel. Als je genoeg engagement hebt met de volgers van je YouTube kanaal kan je er behoorlijk wat inkomsten aan verdienen, bijvoorbeeld om je volgende creatieve project te financieren.

Daarnaast kan crowdfunding niet alleen gebruikt worden om zelf geld te verdienen, maar ook om meer abonnees te winnen. Zo heeft bekende YouTuber PewDiePie een aantal jaar geleden een crowdfunding actie opgezet voor Save the Children, een kinderrechtenorganisatie. Deze actie haalde zelfs de kranten. Zo zijn er natuurlijk nog heel veel andere kanalen die gebruik maken van crowdfunding.

Vaak geeft een YouTuber zijn of haar donateurs iets terug voor hun donatie. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een interview met een donateur of het vermelden van de naam van de donateur op bijvoorbeeld je eigen website. Er wordt zelfs gezegd dat de mogelijkheid tot doneren de betrokkenheid met de kijker vergroot.

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/aanbod-iemand-gezichtsloos-vervagen-6348119/

Verken de wereld van “fan funding”

Fan funding” lijkt op crowdfunding maar heeft een andere basis. “Fan funding” ontstaat wanneer abonnees van je YouTube kanaal bereidt zijn je vrijwillig te betalen voor je bijdrage aan het internet. Zorg ervoor dat je eerlijk en duidelijk naar voren brengt waar je het geld voor gaat gebruiken. Dit zorgt voor meer engagement met je viewers en ze zullen meer geneigd zijn om geld te doneren.

Waarmee kun je “fan funding” toepassen?

YouTubes Super Chat is een methode om “fan funding” te innen. Met deze functie kun je een soort fooienpot creëren, waardoor kijkers van een live video op je kanaal een vrijwillige bijdrage kunnen doen. Fans kunnen een reactie sturen en afhankelijk van het bedrag dat ze daarvoor betalen wordt de reactie voor een bepaalde tijd en met een bepaalde kleur in beeld gebracht. Een soortgelijke functie is Super Stickers, maar dan met stickers in plaats van reacties.

Andere platforms voor het opzetten van “fan funding” zijn onder andere Patreon en Tipeee. Bij de eerste kunnen fans maandelijkse donaties maken, met de laatste is er de keus tussen eenmalige of herhaalde donaties.

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/camera-telefoon-vrouwen-internet-6953860/

Hoe kun je Super Chat of Super Stickers instellen op je YouTube kanaal?

Volg de volgende stappen om Super Chat of Super Stickers in te stellen:

 1. Ga naar studio.youtube.com en log in.
 2. Klik in het linker menu op Monetization.
 3. In het bovenste menu kun je ‘Supers’ vinden, klik erop en klik daarna op ‘Ga aan de slag’. Volg de instructies.
 4. Je krijgt na het volgen van de instructies de mogelijkheid om Super Chat of Super Stickers in te schakelen voor je YouTube kanaal.

Bron: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/rood-liefde-mensen-hand-6625847/

Verschillende mogelijkheden op een rijtje

We hebben hier verschillende mogelijkheden om geld te verdienen op YouTube nog eens op een rijtje gezet:

 • YouTube advertenties via een Adsense account
 • Verdien aan YouTube premium leden
 • Werk samen met merken als een affiliate
 • Verkoop producten of merchandise
 • Gebruik crowdfunding voor het financieren van projecten
 • Laat kijkers je ondersteunen via “fan funding”

Geld verdienen kan natuurlijk nog op andere manieren naast de 5 bovengenoemde tips. Inkomsten genereren met je YouTube kanaal kan lucratief zijn, maar je moet vanaf het uploaden van je eerste video bezig zijn met de views. Kies de methode die het beste past bij jouw abonnees, of dat nou is via reclame, als affiliate of met het verkopen van merchandise. Het is belangrijk dat je een band opbouwt met je abonnees en dat ze je vertrouwen. We hebben nog enkele tips over hoe je meer views kunt krijgen:

 • Creëer interessante content.
 • Voeg een CTA (Call to Action) to aan je video, zoals het aanmoedigen tot abonnee worden.
 • Maak playlists zodat mensen blijven kijken.
 • Promoot je andere video’s tijdens of aan het eind van elke video.
 • Zorg ervoor dat je kijkers je video kunnen delen, door enable embedding in te schakelen.
 • Maak reclame voor je video’s op andere social media platforms

Zoals je hebt kunnen lezen speelt marketing een grote rol bij het geld verdienen met YouTube. Lees onze blogs over marketing om bij te leren en dit toe te passen op je YouTube kanaal.