Uitbreiden naar een nieuw land
Sortlist Insights

Uitbreiden naar een nieuw land: wat kan je allemaal verwachten?

5,00/5(1)

De nummer één regel voor elk bedrijf is het definiëren van uw doelgroep. Dit is al uitdagend genoeg, maar een internationaleonderneming die zich richt op verschillende markten in verschillende landen, maakt deze inspanning tien keer ingewikkelder.

Het begrijpen van de verschillende noden en de invloed die verschillendeculturen hebben op het consumentengedrag is cruciaal voor het succesvol betreden van de markt van een nieuw land. Na een uitbreiding naar zes markten, weten we bij Sortlist waar we het over hebben.

We besloten om onze kernmarkten, en de VAE, eens van dichterbij te bekijken. We hebben de individuele voorkeuren en behoeften van elk van die landen proberen beter te beschrijven en te begrijpen.

Om dit te doen, werkten we samen met HypeAuditor om de IG consumptie en het influencer landschap per land te begrijpen. We keken naar:

  • de jaarlijkse inzichten van Pornhub,
  • het aantal crypto gebruikers,
  • de start-up ratio per inwoner,
  • de tijd die online wordt doorgebracht

…en nog veel meer data om tot 5 à 6 hoofdkenmerken per land te komen. Op die manier willen we u helpen hun beter te begrijpen en een overzicht geven van wat de aura van elk land is.

Sortlist wordt vaak vergeleken met een matchmaking platform, dus hebben we besloten om deze vergelijking naar een hoger niveau te tillen! We willen dat u matcht met het juiste publiek, dus beschouw dit als het perfecte online dating profiel per land.

Verenigde Arabische Emiraten: Het paradijs voor influencers

UAE influencer paradijs

Zaken & Sociale Media

Met meer dan 70% hebben de VAE veruit de hoogste werkgelegenheidsgraad van alle landen die we hebben onderzocht. Wat verrassend is, is dat de VAE de op één na hoogste startersratio (1 per 15.000 mensen) op onze lijst heeft. Dit zou de hoge werkgelegenheidsgraad kunnen verklaren.

De VAE doen hun naam eer aan en lijken zich thuis te voelen in de digitale wereld. Met 205 cryptocurrency-gebruikers per 10.000 inwoners komen ze opnieuw op de tweede plaats onder onze geselecteerde landen.

Met meer dan 66% van de bevolking die een Instagram-account heeft, zijn de VAE de thuisbasis van de meeste macro- en mega-influencers, internetpersoonlijkheden met een aanhang van meer dan 500k. Dit resulteert in een ratio per hoofd van de bevolking van 1 macro- of mega-influencer per 13.000 inwoners. Niettemin is de meest gezochte baan op Google in de boekhouding en niet in de sociale media, zoals men zou verwachten.

Met een gemiddelde van meer dan 7 uur en 24 minuten die per dag online worden doorgebracht, verdienen de VAE ten slotte hun felbegeerde titel als het paradijs voor influencers.

Lifestyle

Lifestyle UAE

De VAE kan niet het Influencer Paradise zijn zonder een aantal geweldige bestemmingen te bieden om te bezoeken en plaatsen om uit te gaan.

Dubai is de thuisbasis van een van de meest luxueuze steden ter wereld en de VAE is de derde meest populaire reisbestemming binnen de MENA-regio. Het is geen verrassing dat een van de meest gebruikte hashtags op sociale media “reizen” is.

Met meer dan 1.100 hotels in de VAE als geheel, en 11.800 operationele restaurants en cafés in Dubai alleen, de VAE is een echte influencer en toeristische paradijs.

In Dubai bevindt zich ook de Cavalli Nightclub, de op één na beste nachtclub ter wereld volgens de International Nightlife Association.

België: De Tech Nerds

BE Tech nerds

Business & Social Media

Bent u op zoek naar de tech nerds van Europa? Kijk dan niet verder dan België. Het land telt tal van gedreven ondernemers, 0,5 start-ups per 10.000 inwoners en de meest gezochte job is in IT.

Hoewel slechts 36,9% van de bevolking een Instagram-account heeft, zijn de Belgen niet bang om hun mond open te doen en online de interactie aan te gaan. België heeft het hoogste engagementpercentage op Instagram: 4,8% van de Belgen heeft interactie met de grootste influencers ter wereld.

Lifestyle Belgium

Lifestyle

Belgische vrouwen zijn het meest geïnteresseerd in porno: 35% van het Belgische Pornhub-publiek is vrouw en de meest gezochte term is “Lesbisch”, in tegenstelling tot de andere landen, waar het niet eens in de top 3 kwam.

Belgen zijn niet alleen open op het gebied van seks, maar ook op het gebied van innovatie. Ze behoren tot de innovatieleiders van de EU met een groei van 9% in 2021 alleen, naast Scandinavië. Om hun voorsprong onder de Europese landen te behouden, creëerde de Europese Commissie, gevestigd in Brussel, het Horizon Europe-financieringsprogramma, een van ’s werelds grootste onderzoeks- en innovatieprogramma’s, met een budget van meer dan 95,5 miljard euro voor 2021-2027.

Bovendien staat het Belgische mannelijke nationale voetbalteam momenteel op de eerste plaats in de wereld (januari 2022), volgens de FIFA.

Duitsland: Het eeuwige bruidsmeisje

DE eeuwig bruidsmeisje

Business & Social Media

Hoewel Duitsland in veel van onze categorieën hoog scoort, slaagt het er nooit in daadwerkelijk op de eerste plaats te komen; wij hebben het daarom “De Eeuwige Bruidsmeid” gedoopt.

Duitsland is het land met het op één na laagste werkloosheidscijfer (4,3%), het op één na hoogste gemiddelde nettosalaris en het op één na hoogste totale aantal startende ondernemingen (2259 of 1 per 37.000 inwoners). De meest gezochte banen zijn in Marketing, met meer dan 2900 maandelijkse zoekopdrachten.

Volgens HypeAuditor is muziek het meest trending topic op Instagram onder Duitsers. Lifestyle, dat voor alle andere landen het nummer één onderwerp is, komt pas op de derde plaats.

Duitsers houden zich het meest bezig met nano-influencers en besteden de minste tijd online, met slechts 5 uur en 26 minuten per dag (het is je eindelijk gelukt Duitsland, je bent nummer één!)

Lifestyle Duitsland

Lifestyle

We kennen allemaal het stereotype van Duitsers en hun worsten. Wel, het blijkt waar te zijn.

Duitsland heeft de hoogste worstconsumptie in de EU met 19 kg worst per persoon per jaar. Om de calorieën er weer af te branden, kunnen de Duitsers terecht in een van de 9538 sportscholen die over het hele land verspreid zijn. Duitsland heeft het op een na hoogste totaal aantal sportscholen in onze lijst, wat betekent dat ze helaas de nummer 1 plaats weer eens mislopen.

Duitse vrouwen zijn ook het meest preuts met slechts een kwart van hen die Pornhub gebruiken. Aan de andere kant is Duitsland het enige land met “Femdom” als een van de meest gezochte categorieën.

Frankrijk: De Fashionistas

FR fashionistas voor altijd

Business & Social Media 

In 2021 was Frankrijk koploper in de mode-industrie met een score van 2.300 punten op de index van de IFDAQ. De IDAFQ is een geautomatiseerd noteringssysteem dat de mode-industrie beoordeelt en voorspelt. Meer dan 1.100 Franse projecten in de sectoren “Kleding & Accessoires” en “Luxe & Juwelen” werden in 2021 op Sortlist geplaatst. Ter vergelijking: de Britten plaatsten slechts 61 projecten.

Maar Frankrijk is niet alleen de thuisbasis van enkele van de grootste en meest legendarische modehuizen zoals Chanel of Dior, maar ook de nummer één natie voor de export van parfums, goed voor 27,2% van de totale hoeveelheid wereldwijd geëxporteerde parfums.

Wat werkgelegenheid betreft, is de meest gezochte baan in Frankrijk, net als in het buurland Duitsland, marketing.

Lifestyle Frankrijk

Lifestyle

Frankrijk doet zijn naam eer aan en is het enige land dat “Fashion” in de top 5 van meest trending topics op Instagram heeft staan, volgens Hype Auditor.

Bovendien is Frankrijk de thuisbasis van het meest bezochte kunstmuseum ter wereld: het Louvre. Het bezoek daalde met meer dan 70% als gevolg van de pandemie, maar het wist nog steeds 2.700.000 miljoen bezoekers te trekken in 2020.

En we mogen de beroemde pain au chocolat niet vergeten. Frankrijk is het land met de grootste concentratie onafhankelijke bakkerijen ter wereld, met meer dan 32.000 bakkerijen verspreid over het hele land. De Fransen weten echt hoe ze zich goed moeten kleden en van een croissant moeten genieten.

Spanje: De feestbeesten

Spanje party animals

Business & Social Media 

Helaas heeft Spanje een groot probleem met werkloosheid, vooral onder jongeren. Het is dan ook helaas het land met het hoogste werkloosheidscijfer in onze lijst. Met 1391 start-ups is de ratio van 0,29 per 10.000 inwoners echter groter dan in Duitsland (0,26), ook al is de bevolking veel kleiner.

Bovendien zijn Spaanse marketeers het meest begaan met sociale bewegingen, zoals uit onze studie blijkt: 34% van de Spaanse merken is een campagne begonnen met betrekking tot sociale aangelegenheden. De Spanjaarden lijken ook erg geïnteresseerd te zijn in sport, aangezien dit het meest gezochte vakgebied is bij het zoeken naar een baan in Spanje.

Spanje is ook het land met het grootste aantal nepaccounts die influencers volgen die meer dan een half miljoen volgers hebben. Volgens HypeAuditor is 18,7% van de Spaanse accounts die macro-influencers (500k – 1 mil.) volgen en 19,9% van de accounts die mega-influencers (vanaf 1 mil.) op Instagram volgen, nep.

Lifestyle

22 van de top 100 nachtclubs in de wereld zijn in Spanje gevestigd – waaronder de nummer 1, “Hï Ibiza” – waarmee Spanje de grootste bijdrage aan de lijst levert. De gemiddelde alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking bedraagt 12,67 liter, waarmee de Spanjaarden op de zevende plaats in de wereld staan en het op een na hoogste verbruik hebben van alle door ons geselecteerde landen – alleen de Duitsers drinken nog meer. De titel “feestbeesten” is dan ook meer dan passend.

We hebben ook gezien dat de Spanjaarden grote fans zijn van sport, en ze zijn zeer specifiek wanneer ze op zoek zijn naar sportinhoud. “Sport met een bal” is een van de meest trending topics op Instagram. Geen wonder dat het meest succesvolle team van de UEFA Champions League Real Madrid is, dat de trofee 13 keer won van 1955 tot 2021.

Nederland: De liefhebbers van huisdieren (en porno)

NL huisdieren en porno liefhebbers

Business & Social Media 

Op zoek naar een goedbetaalde baan? Dan moet je misschien eens overwegen om naar Nederland te verhuizen, ons land met het hoogste gemiddelde nettosalaris van 2.611 euro en het laagste werkloosheidscijfer van 4,1%.

De concurrentie is het grootst in marketing, want dat is ook hier de meest gezochte baan. Met 1 start-up per 17.500 inwoners komt Nederland op de derde plaats in onze lijst. Bovendien is het volgens Forbes het op 4 na beste land ter wereld om zaken te doen, en daarmee het op een na beste op onze lijst.

HypeAuditor vermeldt dat Nederland het land is met de meeste nepaccounts die influencers onder de 500.000 volgers volgen. Maar Nederlanders zijn ook grote liefhebbers van entertainment, want volgens HypeAuditor is “shows” het enige land dat als een van de meest trending topics naar voren komt bij hun zoekopdrachten op Instagram.

Lifestyle Nederland

Lifestyle

Nederland is niet alleen het land met de meeste sportscholen per 10.000 inwoners (ongeveer 1,2), maar ook het land met het grootste aantal huisdieren: 27,000,000. Ja, dat klopt – er zijn 10.000.000 meer huisdieren in Nederland dan mensen, wat betekent dat de gemiddelde Nederlander 1,5 dier bezit.

Nederlanders besteden hun vrije tijd niet alleen graag aan sporten, dieren aaien en shows kijken, ze kijken ook graag porno: 10 minuten en 38 seconden is de gemiddelde tijd die per bezoek aan Pornhub wordt besteed – de langste van alle landen die we hebben geanalyseerd.

Verenigd Koninkrijk: The Drunken Founders

VK drunken founders

Business & Social Media 

Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen de natie met de meeste start-ups (6042, ca. 1,5 per 15.000 inwoners), maar ook het beste land voor het bedrijfsleven volgens Forbes.

Het heeft de meeste crypto-gebruikers op onze lijst met bijna 5% van de bevolking als crypto-eigenaar, en de meest gezochte baan is in de sport.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste totale aantal Instagram-accounts (28.200.000), evenals het hoogste totale aantal influencers (251.610). Als we kijken naar de verhouding, is het echter het land met de minste Instagram-accounts, met slechts 23% van de inwoners die een profiel bezitten.

Lifestyle UK

Lifestyle

Live muziek met een drankje – dat lijkt de gemiddelde Britse levensstijl samen te vatten. Met meer dan 47.000 pubs en 33.000 festivals weten ze wel hoe ze van hun epicuristische vrije tijd moeten genieten. 
Het is ook vermeldenswaard dat wanneer de Britten niet aan het feesten of werken zijn, ze genieten van wat entertainment op Netflix. Er zijn meer dan 18 miljoen Netflix-accounts in het Verenigd Koninkrijk, waardoor het het land is met het op twee na meeste Netflix-accounts in de wereld, na de VS en Brazilië.

Conclusie

Wat kunt u uit die grote hoeveelheid cijfers en allerlei feiten opmaken? In de eerste plaats moet u grondig onderzoek doen voordat u een nieuwe markt probeert te betreden. Het gaat niet alleen om het aantal bedrijven en investeerders dat een land te bieden heeft. Ook culturele aspecten moeten in aanmerking worden genomen.

Ten tweede is het de moeite waard om buiten de gebaande paden te denken. Verschillende culturen bieden verschillende mogelijkheden die u misschien nooit voor mogelijk had gehouden. Kijk dus eens naar landen die u normaal niet in overweging zou nemen bij uw expansie, en u zult waarschijnlijk een verborgen juweeltje ontdekken.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email