MLM Multilevel Marketing
Digital & Marketing Strategy

Multi-Level Marketing (MLM): 3 Voordelen om Dit in Jouw Bedrijf toe te Passen

5,00/5(1)

Multi-level marketing wordt vaak onterecht geassocieerd met onbetrouwbare piramideschema’s. Dit heeft geleid tot een negatieve perceptie van MLM, terwijl het eigenlijk een krachtige marketingtool is zonder negatieve bijbedoelingen.

Als je meer wilt weten over MLM en eindelijk eens de verschillen wilt leren tussen multi-level en louche piramide schema’s, lees dan snel verder.

Wat is multi-level marketing (MLM) nu echt?

Multi-level marketing staat ook wel bekend als netwerkmarketing.

Deze methode is een bedrijfsmodel waarin een netwerk wordt opgebouwd van distributeurs.

Deze mensen zetten zich in om jouw diensten of producten te verkopen. Bestaande distributeurs zijn ook aangemoedigd om andere verkopers te werven. Voor een ieder die zij zelf aanmelden krijgen ze vervolgens een percentage over hun verkoopresultaat.

De nieuw gerekruteerde sales personen houden zich dus bezig met verkoop van de producten van het bedrijf, verdienen daar zelf aan en de mensen die ze gerekruteerd hebben pakken ook een deel mee van hun omzet.

Zij zullen zelf ook blijven verkopen en hebben zo twee inkomstenstromen: die van hun eigen verkoop en de commissie over de verkoop van de sales mensen onder hun. Nieuwe verkopers worden gestimuleerd om ook weer nieuwe verkopers te werven.

Waarom is MLM interessant voor verkopers?

Als consultant of verkoper in netwerkmarketing heb je twee doelen:

  1. Zoveel mogelijk sales draaien
  2. Een zo groot mogelijk netwerk van sales-agenten of distributeurs aantrekken

Een van de redenen dat er flink wat commissies zijn te verdienen bij MLM is omdat het een vorm van directeverkoop is. Omdat er geen tussenschakels zitten tussen fabrikant en eindgebruiker, vallen er veel kosten weg en dat betekent lagere prijzen voor de klant.

Ook zul je bij multi-level marketing geen vast salaris ontvangen, aangezien dit doorgaans in de verkoopprijs is inbegrepen. Met multi-level marketing kun je op verschillende niveaus inkomsten genereren op basis van verkoopprestaties.. Zo heb jij als distributeur een lagereprijs waar je over kan beschikken.

Deze besparingen zijn soms wel 30%. Zo heb je zelf als distributeur zelf de beschikking over lage prijzen en wordt je een vaste klant van het bedrijf. Jij kan vervolgens deze producten met winst doorverkopen en als je dit goed doet. Met de juiste commissies heb je de mogelijkheid een goedinkomen te krijgen.

3 voordelen van multi-level marketing voor bedrijven

Als bedrijf heb je verschillende distributiemethoden voor je diensten of producten. Je kan hierbij denken aan, dropshipping, e-commerce of retail. MLM kan, een goed model zijn om je producten bij een klant te krijgen.

Met de juiste personen aan boord die in je product geloven kan MLM een drijfkracht zijn voor je zaak.

  • Snelle uitbereiding: Bij netwerkmarketing en het aanwerven van nieuwe verkopers door huidige verkopers kun je je groep distributeurs snel uitbreiden.
  • Minder blokkades: Als bedrijf heb je ook niet te maken met vaste lasten voor deze distributeurs.
  • Meer ruimte voor besparing: Het geld dat je hieraan bespaart kun je uitgeven aan online marketing om je naamsbekendheid te vergroten en andere distributeurs aan te spreken.

Je loopt door deze vorm van distributie minderrisico omdat een flink aantal vaste lasten wegvallen. Toch blijven er altijd risico’s verbonden zijn aan MLM. Hier komen ze.

3 MLM risico’s voor die je niet mag negeren

Hoewel er dus zeker een hoop voordelen zitten aan multi-level marketing zijn zeker niet alle MLM bedrijven succesvol. Er zitten een hoop risico’s aan multi-level marketing voor bedrijven.

Netwerkmarketing is een vak apart en lang niet elke verkoper of bedrijf kan hierin succesvol zijn. Veel mensen denken bij MLM met name aan het lastigvallen van vrienden en familie om de verkoop te vergemakkelijken.

Deze directeverkoop aan mensen die er vaak helemaal niet op zitten te wachten zorgt onder andere voor de slechte naam van multi-level marketing.

Risico 1:  👉🏾  Je hebt het verkoopproces niet in eigen hand

Als bedrijf zorg je voor een goed verkoopplan, scripts en neem je zelf je eerste distributeurs aan. Deze distributeurs proberen geld te verdienen voor zichzelf op de eerste plaats en ook voor jouw bedrijf.

LR health & beauty world parfum ervaringen en bevindingen – MLM bedrijven – MLM Forum

De meeste MLM distributeurs zullen zich met name richten om een distributienetwerk op te richten in plaats van zelf veel te verkopen.

Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar in het algemeen is het bewezen dat het gros van de distributeurs zich meer bezighoudt met het werven van verkopers dan de verkoop van producten.

Iedereen wilt geld verdienen en de een heeft daar andere trucs voor dan anderen. Omdat je geen controle hebt over wat tijdens het verkoopgesprek wordt verteld, kan je valse beloften doen en jouw klanten zelfs bedriegen.

Hoe goed jouw product ook is, als het niet doet als wat er beloofd is, krijg je hierdoor een slechte naam.

Risico 2:  👉🏾 Multi-level Marketing heeft nog altijd een slechte reputatie

Omdat netwerkmarketing nog steeds op een subtiele manier een verscheidenheid aan producten verkoopt, heeft multi-level marketing een negatief imago gekregen.

Hebben deze merken echt een slecht imago door MLM

Wanneer u multi-level marketing kiest als uw distributiekanaal, betekent dit dat u door buitenstaanders wordt gezien als MLM-bedrijven zoals Tupperware, Herbalife en Avon. Het grootste nadeel hiervan is dat veel potentiëleklanten direct zullen besluiten om geen producten bij jou te kopen.

Dit komt door het feit dat dergelijke verkoopmethodes in het verleden nogal voor problemen hebben gezorgd.

Risico 3:  👉🏾  Gemiddelde distributeur houdt het maximaal een jaar vol

MLM marketing lijkt misschien op het gouden ei om jouw producten aan de man te krijgen. Het enige wat je nodig hebt is een handvol goede salespersonen die op commissie willen werken en klaar ben je.

Juist het vinden van goede distributeurs is nu net waar het probleem ligt. Veel MLM verkopers zijn op zoek naar een snelle en makkelijke manier om (veel) geld te verdienen. Er wordt dan ook heel enthousiast begonnen met MLM maar al snel blijkt dat de verkoop van producten lastiger is dan vooraf werd verwacht.

If at first you don't succeed... just give up - Grumpy Cat 2 | Meme Generator | Funny grumpy cat memes, Grumpy cat meme, Grumpy cat humor

De verwachting van gouden bergen binnen korte tijd is niet realistisch en dit houdt dan ook in dat veel distributeurs het al na een aantal maanden opgeven.

Zo vallen er hiaten in je verkoopschema en daalt het moraal binnen het team bovendien. Een enkeling zal het verlies van een andere distributeur nog wel als mogelijkheid zien om zelf meer te verkopen. Je moet zeker rekening houden met een groot verloop binnen je distributieteam.

Multi-level marketing werkt in piramide vorm

Het verschil tussen MLM en Piramide Schema’s

Piramide schema’s worden vaak in verband gebracht met MLM en helaas voor de MLM ondernemer dus ook andersom. Niet elk multi-level marketing bedrijf houdt zich bezig met piramide schema’s.

Zoals je net hebt gelezen worden met MLM verkopers aangespoord te verkopen en nieuweverkopers te zoeken. Een combinatie van verkoop en werving dus.  Een piramide schema steekt anders in elkaar.

Wat zijn de kenmerken van een piramide schema?

In tegenstelling tot MLM, richt netwerkmarketing zich bij een piramidespel of piramideschema op het werven van nieuwe leden in plaats van zelf te verkopen.

👉🏻 Bij netwerkmarketing kun je vaak deel uitmaken van de operatie na het maken van een eerste inleg. Ze beloven je percentages van het bedrijf of op zijn minst van de inleg van de mensen die je voor het bedrijf werft, nadat je je eerste investering hebt gedaan. Je wordt dus betaald voor elke nieuwe aanmelding die je weet te “ronselen”. Er is geen aankoop vereist.

👉🏻 Omdat je al flink hebt geïnvesteerd in je deelname aan netwerkmarketing, zul je er alles aan doen om zoveel mogelijk leden te werven. Je wilt natuurlijk je ingelegde geld terug verdienen.

👉🏻 Bij een piramidespel in netwerkmarketing is het ledengeld de enige inkomstenstroom. Er wordt weinig tot geen tijd besteed aan de verkoop van diensten of producten. De nadruk ligt op het werven van zoveel mogelijk nieuwe mensen.

Word je in’t zak gezet?

MLM wordt nog niet als betrouwbaar beschouwd - Scam Alert

De benaming van het piramideschema heeft te maken met het feit dat enkel aan de top geld wordt verdiend. Van het lidmaatschap van een nieuw lid gaat een percentage naar de persoon die hem heeft aangemeld.

De persoon die deze persoon heeft aangemeld krijgt een groterdeel van het geld en dit blijft zo voor persoon hoger op de piramide.

Er zijn verschillende piramide schema’s die elk op hun eigen manier werken. Ze hebben allemaal met elkaar in overeenkomst dat de inleg van het nieuwstelid wordt verdeeld naar de leden die hogere in de rangorde staat.

Het nieuwe lid wordt vervolgens belast met het aantrekken van nieuwe leden in de hoop zijn inleg terug te verdienen.

De verschillen tussen Multi-Level Marketing en piramide schema’s op een rij

  • Een Multi-Level Marketing MLM bedrijf is legaal, een piramide schema is illegaal
  • MLM richt zich ook op de verkoopvanproducten, een piramide schema heeft als hoofddoel nieuwe leden aanwinnen
  • In MLM kan je met de juiste werklust wel geld verdienen, een piramide schema levert alleen geld op voor de hoogste schijven
  • Piramide schema’s belovenveel geld in korte tijd, een goed MLM bedrijf lijkt vaak wat realistischer.

Conclusie: is MLM Multi-Level Marketing de moeite waard?

Er zitten wel wat voordelen aan multilevel marketing en MLM bedrijven zijn door de jaren heen enorm succesvol geworden. Toch is niet elk MLM bedrijf succesvol en heeft een deel van het succes ook aan de mensen te maken die voor je bedrijf werken.

Iedereen wilt geld verdienen maar het is juist de manier waarop die het lastig kan maken voor jouw multi-level marketing onderneming.

We willen uiteraard niet elke MLM distributeur over één kam scheren maar dat MLM verkoop hard werken is wordt nogal vaak onderschat. Geld verdienen is zeker mogelijk maar zonder hard werken zul je als MLMverkoper toch snel met je neus op de feiten gedrukt worden.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email