Wat is Competitive Intelligence? Voorbeelden & Tools [2024]
Digital & Marketing Strategy

Wat is Competitive Intelligence? Voorbeelden & Tools [2024]

5,00/5(1)

Waarom zijn topbedrijven de concurrentie schijnbaar altijd een stap voor? Hoe voorspellen ze de volgende stappen van hun concurrenten? De term ‘competitive intelligence’ klinkt misschien als een plot uit een bedrijfsspionage film. Het gaat echter minder om mysterieuze tactieken en meer om slimme strategische beslissingen en inzichten.

Concurrentieonderzoek gaat verder dan een vluchtige blik op de sociale media van concurrenten of een Google-zoekopdracht. Het gaat niet alleen om het verzamelen van gegevens; het gaat erom bruikbare inzichten uit die gegevens te halen om de branche te leiden.

Wat we in dit artikel behandelen:

  • Wat Competitive Intelligence is en waarom het belangrijk is
  • Hoe effectief concurrentie-informatieonderzoek uit te voeren
  • 3 beste tools voor concurrentie-informatie
  • Voorbeelden van toepassingen voor onderzoek naar concurrentiegerichte intelligentie

Wat is Competitive intelligence?

Competitive intelligence, of competitieve intelligentie, is het proces van het verzamelen en analyseren van gegevens over concurrenten en de markt om weloverwogen beslissingen te nemen en de bedrijfsprestaties te verbeteren.

Zie het als het in elkaar passen van een puzzel: het onderzoeken van de sociale media-activiteiten van concurrenten, het begrijpen van hun productpositionering, het analyseren van hun prijsstelling en het observeren van hun wervingstactieken. Als je al deze elementen samenvoegt, zie je duidelijk de innovatieve ideeën die de concurrenten hebben.

De echte waarde? Met deze inzichten kunnen bedrijven snel beslissingen nemen voor nieuwe kansen, zonder giswerk en minder vertrouwend op de mening van de best betaalde persoon. Vitale informatie over de concurrentie stelt het marketing- en verkoopteam in staat om de strategie te sturen en geeft je bedrijf een voorsprong in een steeds veranderende markt.

Waarom is Competitive Intelligence essentieel voor uw bedrijf?

Bron afbeelding

Gegevens zijn het kompas dat bedrijven bij elke stap leidt. Het zijn meer dan alleen website analyses en klantprofielen; informatie over de markt van concurrenten is de sleutel die diepgaandere inzichten en innovatievere strategieën mogelijk maakt.

Dit is waarom marktonderzoek bij concurrenten essentieel is voor uw bedrijf:

Verdiep uw marktinzicht snel

Natuurlijk voert u uw eigen marktonderzoek uit. Maar vergeet niet dat je concurrenten dat ook doen. Je kunt een breder beeld van de markt krijgen door hun strategieën, boodschappen en productpositionering te analyseren.

Informatie over concurrenten helpt je om je bevindingen te verifiëren en inzicht te krijgen in de klanten waarop je concurrenten zich richten, vooral als jullie een vergelijkbaar publiek hebben.

Benchmarks vaststellen

Je concurrenten kunnen onbewust helpen de lat voor jouw prestaties te leggen. Als een concurrent posts maakt op een platform als Instagram of TikTok met korte video content, gebruik dan hun engagement cijfers als leidraad voor je campagne proces.

Omgekeerd, als zij middelen steken in een platform met minimale resultaten, kun je van hun valkuilen leren door je concurrentieonderzoek te analyseren. Uw concurrenten kunnen uw bedrijfsstrategie sturen en u helpen beslissen waar u moet investeren of terugtrekken.

Stimuleer besluitvorming

Informatie over concurrenten is niet alleen voor de topadministratie; het is een schat voor elke afdeling.

Verkoopteams kunnen pitches verfijnen om de tekortkomingen van concurrenten te benadrukken. Marketingteams kunnen boodschappen opstellen die concurrenten direct uitdagen. En productteams? Zij kunnen innoveren op basis van de kenmerken of het gebrek daaraan van de concurrent.

Met CI geef je je verkoop- en marketingteams weerleggingen, tegenargumenten en ook pitches op maat. Productontwikkeling is een ander team, […] zij zijn degenen die de tools maken die marketing en verkoop aanprijzen. Met CI kunnen productteams pivoteren en zich waar nodig aanpassen, wat bedrijven helpt om de concurrentie voor te blijven.

Pere Codina, CEO bij Kompyte

Denk aan andere succesvolle bedrijven die hun producten hebben aangepast aan verschillende groepen. Inzicht in wat uw concurrent doet, kan u helpen uw speciale plaats in de markt te vinden.

Beslissingen nemen op basis van inzicht in concurrenten zorgt ervoor dat je bijblijft en voorop loopt in je branche.

Hoe kan je competitive intelligence uitvoeren?

Concurrentieonderzoek is essentieel voor bedrijven die succesvol willen zijn op de huidige markt. Een goed gestructureerde aanpak kan uw marketing- en verkoopteams in staat stellen de concurrentie voor te blijven. Hier leest u hoe u uw inspanningen op het gebied van competitive intelligence kunt optimaliseren:

Stap 1: Identificeer de belangrijkste concurrenten

In plaats van te proberen elke speler in de markt te volgen, concentreert u zich op uw belangrijkste concurrenten. Concentreer u op degenen die een vergelijkbaar aanbod hebben en uw marktpositie direct uitdagen.

Het evalueren van twee of drie van deze primaire concurrenten zal meer impactvolle inzichten opleveren dan een oppervlakkig overzicht van velen.

Stap 2: Definieer duidelijke doelstellingen

Een onderzoek beginnen zonder goed gedefinieerde doelen kan leiden tot overweldigende ongestructureerde gegevens. Bepaal van tevoren wat u hoopt te bereiken.

Wilt u uw marketingtactieken verfijnen of overweegt u nieuwe productgebieden aan te boren? Als je doelen hebt gesteld, zorg je ervoor dat je bruikbare gegevens verzamelt die relevant zijn voor je doelen.

Stap 3: Breid uw gegevensbronnen uit

Uitsluitend vertrouwen op sociale media voor inzichten is beperkend. Verbreed uw horizon door verschillende bronnen aan te boren: websites van concurrenten, nieuwsbronnen, whitepaper en vacatures.

Een gevarieerde verzameling van gegevensbronnen geeft een beter beeld van de strategie en marktpositie van een concurrent.

Stap 4: Cultiveer een cultuur van intelligentie

Informatie over de concurrentie moet in uw hele organisatie doordringen. Door regelmatig bevindingen te delen en discussies over verschuivingen in het concurrentielandschap aan te moedigen, kan uw hele team beter geïnformeerde beslissingen nemen.

Dit bewustzijn maakt uw organisatie flexibeler en beter voorbereid op veranderingen in de markt.

Stap 5: gebruik social listening als strategie

Maak gebruik van social media listening om de digitale discussies in de gaten te houden. Monitor merkvermeldingen, industrietrends en activiteiten van concurrenten op verschillende platforms. Deze proactieve aanpak biedt realtime inzichten en helpt u de concurrentie voor te blijven.

Het aanboren van informatie over concurrenten positioneert bedrijven voor succes. Door de strategieën van concurrenten te onderzoeken, kun je anticiperen op toekomstige trends. Dit zorgt voor leiderschap binnen de branche.

De 3 beste tools voor concurrentie-informatie

Concurrentie-informatie is een game-changer voor bedrijven die een voorsprong willen behouden in hun branche. In het tijdperk van toegankelijke informatie blijft handmatige gegevensanalyse van onschatbare waarde, maar het gebruik van de juiste tools kan de resultaten verbeteren.

Deze tools stroomlijnen het verzamelen van gegevens en bieden diepgaande inzichten om bedrijven te helpen effectief strategieën te ontwikkelen. Laten we eens kijken naar 3 van de toonaangevende tools voor het verzamelen van competitieve intelligentie gegevens en het maken van golven in de markt.

Kompyte

Bron afbeelding

Kompyte is een tool voor informatie over concurrenten, ontworpen om concurrenten in real-time te volgen. Dit platform biedt een overzicht van de digitale strategieën van je concurrenten via verschillende kanalen. Het is gespecialiseerd in het vastleggen van bewegingen van concurrenten, van website wijzigingen, SEM-campagnes en content updates tot social media-activiteiten.

Met Kompyte kunnen verkoopteams onmiddellijk reageren op initiatieven van concurrenten, zwakheden in hun strategie identificeren en hun marketinginspanningen afstemmen om voorop te blijven. Het dashboard presenteert gegevens in een gemakkelijk formaat, waardoor onmiddellijk actie kan worden ondernomen en uw strategie voor informatie over de concurrentie kan worden verbeterd.

Bovendien biedt Kompyte verkoopkaarten die in realtime worden bijgewerkt, zodat uw verkoopteam op de hoogte is van wijzigingen op websites van concurrenten.

Keyhole

Bron afbeelding

Sociale media is een slagveld waar merken strijden om aandacht en Keyhole is het hulpmiddel om ervoor te zorgen dat u niet achterblijft. Keyhole is gespecialiseerd in het in realtime volgen van merkvermeldingen, hashtags en trefwoorden op verschillende sociale platforms, waardoor u een duidelijk concurrentievoordeel krijgt.

Deze tool helpt bedrijven het sentiment van hun merk te begrijpen, campagne prestaties te volgen en de impact van evenementen te meten.

Wat Keyhole uniek maakt, is de mogelijkheid om discussies en trends live te volgen terwijl ze zich ontwikkelen. De analyse maakt benchmarking van concurrenten mogelijk, zodat bedrijven hun prestaties kunnen vergelijken met die van marktleiders.

Concurrentieanalyses van Keyhole kunnen bedrijven in staat stellen hun sociale-mediastrategieën te verfijnen, impact volle campagnes op te zetten en beter aan te sluiten bij hun publiek.

Ahrefs

Bron afbeelding

Hoewel Ahrefs bekend staat om zijn SEO-mogelijkheden, is zijn superieure vaardigheid in competitive intelligence onmiskenbaar. Naast eenvoudig zoekwoorden onderzoek biedt Ahrefs een diepe duik in de online strategieën van concurrenten.

De batch analyse tool is een juweeltje voor het verkrijgen van inzicht in statistieken zoals domeinwaardering, verwijzende domeinen en geschat organisch verkeer. De Site Explorer biedt een kijkje in de backlinkstrategieën van concurrenten, zodat bedrijven kunnen begrijpen waar hun rivalen vermeldingen verdienen en hoe ze de kloof mogelijk kunnen overbruggen.

Bovendien werpt de inhoudsverkenner van Ahrefs een licht op trending topics binnen de branche, zodat gebruikers een idee krijgen van wat het publiek aanspreekt. Het is een onmisbare tool voor concurrentieanalyse.

Voorbeelden van toepassingen voor Competitieve Intelligentie onderzoek

Competitieve Intelligentie gaat verder dan alleen het verzamelen van informatie over concurrenten. Het gaat om het ontcijferen van deze informatie om bewegingen in de branche te voorspellen en voorop te blijven lopen. Of je nu een groot SaaS-bedrijf hebt of de CEO bent van een e-commerce bureau voor conversieoptimalisatie, strategische intelligentie is een leidraad in een concurrerende omgeving die helpt cruciale gegevens te verkrijgen voor zakelijke beslissingen. Laten we verschillende sectoren verkennen en kijken hoe Competitieve Intelligentie wordt gebruikt.

Digitale startups

Inzicht in de pijnpunten van klanten is van het grootste belang bij technische startups, AI-chatbots en wendbaarheid. Stel je een groot bedrijf voor dat zich in een zeer concurrerende omgeving begeeft. Wat kunnen ze doen om een voorsprong te krijgen? Het antwoord ligt in het benutten van competitive intelligence.

Door de sector te analyseren, te anticiperen op voorkeuren van klanten en hiaten in de markt te identificeren, zouden ze een uniek waardevoorstel kunnen doen dat is afgestemd op specifieke behoeften van klanten.

Luchtvaartmaatschappijen en dynamische prijsstelling

Iedereen die wel eens geprobeerd heeft een vliegticket te boeken, heeft waarschijnlijk al gemerkt dat de prijzen fluctueren. De luchtvaartsector is een meester in het toepassen van Competitieve Intelligentie in realtime prijsstrategieën. Ze houden de prijzen van hun concurrenten voor routes in de gaten en peilen het gedrag van klanten.

Een herhaalde zoektocht naar een specifieke vlucht kan bijvoorbeeld resulteren in geleidelijke prijsstijgingen voor die gebruiker. Luchtvaartmaatschappijen kunnen hun prijzen personaliseren en hun inkomsten optimaliseren op basis van externe informatie door gebruik te maken van geavanceerde tracking tools en gegevensanalyse.

Marketing en merkbetrokkenheid

Op sociale media strijden merken voortdurend om de aandacht van het publiek. Neem bijvoorbeeld Wendy’s, met hun geestige en soms brutale tweets gericht aan concurrenten. Hoewel sommigen dit misschien zien als een kwestie van geven en nemen, is het een berekende zet op basis van CI.

Door de berichten, commentaren en algehele online aanwezigheid van concurrenten nauwlettend in de gaten te houden, kunnen merken zoals Wendy’s content ontwikkelen die een snaar raakt bij hun publiek, waardoor ze zich onderscheiden in een drukke markt.

Bovendien kunnen bedrijven AI-tools gebruiken om hun creativiteit en productiviteit te verhogen, terwijl ze een voorsprong behouden op het gebied van marketing en merkbetrokkenheid.

Groei-indicatoren van concurrenten volgen

Een belangrijk aspect van CI is het observeren van de indirecte tekenen van de strategie van een concurrent. Trends in het aannemen van personeel kunnen bijvoorbeeld hints geven over de richting van een bedrijf. Een toename in technische aanwervingen kan duiden op een digitale transformatie of een nieuw product in de maak.

Omgekeerd kan een plotselinge ontslaggolf wijzen op interne uitdagingen of een verandering van strategie. Dergelijke indicatoren zijn weliswaar subtiel, maar kunnen bedrijven waardevolle informatie geven over waar de markt naartoe gaat.

Last but not least kan het monitoren van veranderingen in leidinggevenden en samenwerkingsverbanden belangrijke inzichten opleveren. Als een concurrent bijvoorbeeld een nieuwe CEO benoemt met expertise in een bepaald marktsegment, kan dit duiden op een verschuiving in hun strategische focus. Deze subtielere signalen kunnen uw vermogen om te anticiperen op markttrends en goed geïnformeerde beslissingen te nemen over uw bedrijfsstrategie verder aanscherpen.

Samenvatting

Het navigeren door concurrerende bedrijfsterreinen vereist een scherp inzicht in de tactieken en strategieën van rivalen. Het gebruik van competitive intelligence tools zoals Kompyte, Ahrefs en Keyhole biedt waardevolle inzichten om uw bedrijf te sturen in de richting van weloverwogen besluitvorming en strategische planning.

De waarneembare impact van competitive intelligence wordt aangetoond door startups, met name opmerkelijke zoals Airbnb, die klant inzichten en technologische vooruitgang toepasten om hun branche opnieuw te definiëren.

Uitgebreide inzichten in concurrenten kunnen dus elke strategische stap, productlancering of marketingcampagne verrijken. Hoe zal deze kennis uw toekomstige bedrijfsstrategieën een nieuwe vorm geven?

FAQ

Wie zijn de competitive intelligence professionals?

Competitive intelligence professionals zijn personen die zijn opgeleid en gespecialiseerd in het verzamelen, analyseren en interpreteren van informatie over de concurrenten van een bedrijf en de bredere marktomgeving.

Hun belangrijkste doel is het bieden van bruikbare inzichten die helpen bij strategische besluitvorming. Deze experts hebben vaak een achtergrond in marktonderzoek, bedrijfsanalyse of aanverwante gebieden.

Ze gebruiken verschillende tools, methodologieën en bronnen, van openbare databases tot het monitoren van sociale media, om inzicht te krijgen in het gedrag van concurrenten, markttrends en potentiële zakelijke bedreigingen of kansen. Hun inzichten zijn van vitaal belang voor bedrijven die de marktdynamiek voor willen blijven en een concurrentievoordeel willen behouden.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email