Automation Marketing
Marketing Automation

Automation marketing: Inzichten in strategieën, oplossingen en resultaten

5,00/5(1)

Wat is marketing automation? Voor de antwoorden op deze vraag gaan we vandaag samen op zoek.Met behulp van automation tools en software kunnen marketeers processen zoals e-mailmarketing, lead nurturing en sociale mediacampagnes vereenvoudigen en personaliseren. Ontdek hoe automation marketing jouw bedrijf kan helpen groeien.

In de goede stijl van onze andere besprekingen hier bij Sortlist, zoals onze whitepaper over youtube automation, proberen we je een juist en compleet overzicht over dit boeiende onderwerp te geven.

Het belang van marketing automation in de hedendaagse marketingwereld 

B2b marketing automation of marketing automatisering tussen bedrijven is belangrijk. Maar ook als onderneming die werkt met eindgebruikers zal automated marketing een gunstige invloed hebben op de verkoopcijfers. Maar voor we daar meer uitleg over kunnen geven moet je eerst wat zaken weten over de marketing automation betekenis.

Definitie van marketing automation

automation marketing

Marketingautomatisering is een ontwikkeling die je helpt om je marketingprocessen automatisch te beheren, waaronder guerrilla marketing. Dankzij de automatisering kun je het gebruiken voor meer ingewikkelde campagnes, en je doelen te bereiken via meerdere kanalen. Marketingautomatisering laat je toe je doelgroepen te benaderen door gebruik te maken van geautomatiseerde berichten. Denk hierbij aan e-mailcampagnes, internet en sociale media.

Hiervoor wordt beroep gedaan op marketingautomatisering software. We leggen je later uit welke dat is en hoeveel je ervoor moet betalen. Wanneer je een marketing automation platform koppelt met andere platformen, zoals je content kalender of het CRM-systeem, zorgt dat voor nog meer impact.

Wat betekent automation marketing? 

Je bent ondertussen al wat wijzer over wat automation marketing inhoudt. Tijd om na te gaan wat er achter de marketing automation strategie schuilt.

Wat betekent marketing automation voor de mens

Historische context en evolutie

De geschiedenis van marketingautomatisering gaat terug tot de vroege jaren van de informatietechnologie en de opkomst van digitale media.

Marketing automation door de jaren heen
 • Jaren 80 en 90: In deze periode begonnen bedrijven marketingdatabases op te bouwen om relevante informatie over klanten op te slaan en te beheren.
 • Vlak na het millennium: Dankzij de opkomst van internet en e-commerce begonnen bedrijven meer nadruk te leggen op onlinemarketing. E-mail marketing werd een prominente strategie, en dit markeerde het begin van geautomatiseerde e-mailcampagnes.
 • Rond en vlak na 2010: De online marketing automation groeide snel. Platforms werden steeds geavanceerder en begonnen functionaliteiten te bieden zoals segmentatie op basis van gedrag, sociaal media management, en meer geavanceerde lead nurturing. Dat laatste is de leads voorzien van relevante content die bij prospects of bestaande klanten interesse opwekken.
 • Vandaag: Tegenwoordig zijn marketing automation platforms zeer geavanceerd. Zo bieden ze een breed scala aan functies en mogelijkheden. AI marketing en machine learning worden toegepast om de juiste doelgroep te bereiken. Marketing automatiseren strekt zich uit tot sociale media, contentmanagement, lead management, e-mailmarketing en meer.

Verschillen met traditionele marketingtechnieken

Marketing automation verschilt aanzienlijk van traditionele marketingmethoden op verschillende manieren.

Automatisatie vs. handmatige invoering van klantdata

 • Marketing automation: In marketing automation worden veel taken en processen geautomatiseerd. Dit gaat onder andere over het automatisch verzenden van e-mails, het bijhouden van interacties van klanten en gegenereerde aanbevelingen voor een sales qualified lead. Dat betekent tijdwinst omdat alles niet langer handmatig moet gebeuren.
 • Traditionele marketing: Dit vereist meer handmatige inspanning. Denk aan het drukken en verspreiden van fysieke marketingmaterialen, het persoonlijk bellen van leads, het handmatig bijhouden van klantinteracties, enzovoort.

Personalisatie en gericht werken met de klantdata

 • Marketing automation: Het stelt marketeer in staat om gepersonaliseerde en juiste content te leveren op basis van het gedrag en de voorkeuren van individuele customer.
 • Traditionele marketing: Traditionele marketing kan minder gepersonaliseerd zijn. Het kan moeilijker zijn om handmatig specifieke berichten af te stemmen op een bepaalde customer.

Schaalbaarheid van goede marketing

 • Automationmarketing: Een software kan gemakkelijk op grote schaal worden toegepast zonder dat de arbeidsdruk verhoogt. Campagnes kunnen met een marketing automation tool worden uitgevoerd voor grote doelgroepen zonder dat marketeers elke customer of groep handmatig moeten beheren.
 • Traditionele marketing: Bij traditionele marketing kunnen grootschalige campagnes meer tijd en middelen vergen. Er is immers handmatige betrokkenheid bij elke actie vereist.

Meten en analyseren

 • Marketing automation: Automatiseringsystemen bieden uitgebreide meetbaarheid en analyse van de resultaten van je campagnes. Marketeers kunnen in een database nauwkeurig bijhouden hoe klanten reageren op verschillende berichten en kanalen. Ze kunnen deze bevindingen gebruiken om hun strategieën te verbeteren.geld verdienen met TikTok
 • Traditionele Marketing: Het is moeilijker om de effectiviteit van traditionele marketingmethoden te bepalen. Dat is omdat het vaak lastiger is om handmatig de formulieren met de klantdata, zeker voor potentiële klanten bij te houden.

Je klanten op lange termijn volgen

 • Marketing Automation: Een marketing automation systeem richt zich op de gehele klantreis. Moderne marketing volgt de klanten van de aankoop en de historiek van alle interacties met je onderneming. Met marketingautomatisering tools kunnen klanten door elke fase van de reis begeleid worden.
 • Traditionele Marketing: Traditionele marketing concentreert zich vaak meer op specifieke fasen van de klantreis. Denk aan bewustwording via advertenties of verkopen via verkoopgesprekken.

Wat doet een marketing automation specialist?

Wat doet een marketing automation specialist?

Een marketing automation specialist is verantwoordelijk voor het plannen, beheren en optimaliseren van het marketing automation system binnen een organisatie. Hun rol is om ervoor te zorgen dat marketing automation effectief wordt ingezet. En hierdoor de betrokkenheid van klanten te vergroten, een aantal leads te genereren en uiteindelijk de algehele marketingprestaties te verbeteren.


Maak de juiste keuze met vetrouwen

Ontdek de meest relevante bureaus voor jouw project op basis van jouw specifieke vereisten.

Vind jouw bureau nu!

Taken en verantwoordelijkheden

 • Strategieontwikkeling: Deze specialist helpt bij het bepalen van de marketing automation definition en strategie van de organisatie.
 • Platformselectie: Ze evalueren en selecteren het geschikte marketingautomatisering platform op basis van de behoeften van het bedrijf.
 • Workflow ontwikkeling: Hij of zij creëert en beheert de marketing automation flows. Flows bestaan om specifieke acties te activeren op basis van het gedrag van leads en klanten. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het verzenden van een welkomst-e-mail en follow-upberichten na een aankoop.
 • Lead nurturing: De specialist ontwikkelt strategieën voor lead nurturing, waarbij salesforce marketing automation wordt gebruikt om leads door de sales funnel te leiden. Lees meer over dit onderwerp in onze bespreking over netwerkmarketing hier op onze Sortlist site.
 • Gegevensanalyse en Rapportage: Ze analyseren gegevens om inzichten te verkrijgen over de prestaties van campagnes en de effectiviteit van strategieën. Ze creëren rapporten om te laten zien hoe marketing automation bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. Het verhogen van de omzet, maar ook de verdediging van het merkenrecht en het bekend maken van de handelsnaam.

De vereiste vaardigheden en kennisgebieden 

 • Een grondig begrip van marketingprincipes. In eigen land uiteraard kennis van marketing automation Nederland.
 • Bekendheid met toonaangevende marketing automation platforms zoals marketing automation HubSpot, Marketo, Pardot, Eloqua, ActiveCampaign, enz.
 • Een goede kennis van technische aspecten is noodzakelijk. HTML/CSS voor het aanpassen van e-mailtemplates en landingspagina’s. Maar ook voor de kennis voor de integratie van platforms met CRM-systemen en andere tools.
 • Marketing automation selecteren voor de noden van het bedrijf of de campagnes.
 • Kennis van lead nurturing strategieën, het opzetten van workflows en het instellen van lead scoring.
 • Begrip van verschillende marketingkanalen. Denk hierbij aan e-mail, social media, websites en advertenties.
 • De wereld van marketing automation evolueert voortdurend. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe trends, tools en best practices.
 • Effectieve communicatie is belangrijk om te kunnen samenwerken met andere teamleden. De specialist moet rapporteren over de campagneprestaties en collega’s trainen.

Waarom marketing automation?

Waarom wordt er gekozen voor marketingautomatisering? Wat zijn de effectieve voordelen van dit systeem?

Efficiëntie en schaalbaarheid

Werken met automation leidt ertoe dat je veel meer kunt bereiken met minder inspanningen. Niet alleen op gebied van tijdwinst, maar ook het aantal leads en potentiële klanten die je met een campagne kunt bereiken.

Gepersonaliseerde klantbenadering 

Om kwalitatieve leads te bekomen is digital marketing automation in combinatie met een degelijk CRM-systeem een must. Met deze tools werkt automation gericht en met gepersonaliseerde content voor de juiste gebruikers.

Verbeterde leadgeneratie en conversieratio’s

Door uit je customer data platforms (alles op een centrale plek) gegevens op te halen, en op het juiste moment een gerichte actie te voeren ontwikkel je sowieso betere conversies. Conversies zijn leads die uiteindelijk effectief tot een aankoop overgaan.

Geld verdienen met TikTok kan een interessante inkomstenstroom zijn, zowel voor influencers als voor bedrijven. Veel prospects worden door dergelijke platforms aangetrokken en kunnen uiteindelijk klant worden. Bestaande klanten kunnen ook worden aangezet tot nieuwe aankopen door strategische TikTok-marketing.

Voor meer inzicht in hoe bedrijven consumenten beïnvloeden, neem een kijkje in onze whitepaper over neuromarketing. Hierin wordt gedetailleerd uitgelegd welke technieken marketeers gebruiken om klanten over de streep te trekken. Vooral de toepassingen van inbound marketing, zoals geld verdienen met TikTok-strategieën, zijn hierop gebaseerd.

Meten en analyseren van campagneresultaten 

De analyse van je acties verschaft je onschatbare informatie. Je leert gebruik te maken van het juiste moment, je kunt relevante data scheiden van onbelangrijke. Maak gebruik van de tools die je hebt.

Als je bijvoorbeeld marketingautomatisering koppelt aan een CRM-systeem kun je een manier ontwikkelen om campagnes te voeren die niet alleen je omzet verbeteren. Ook de gezondheid en de langetermijnvisie van je bedrijf zullen er wel bij varen.

Wat kost marketing automation?

Wat kost marketing automation?

Het klinkt allemaal heel mooi, maar is het hele plaatje wel betaalbaar? We gingen het voor je na.

Directe en indirecte kosten

 Directe kosten

 • Platform abonnement: Dit is de meest voor de hand liggende directe kostencomponent. Het omvat het maandelijkse of jaarlijkse abonnementsgeld dat je betaalt voor het gebruik van de marketing automation software.
 • Gebruikerslicenties: Als je meerdere teamleden toegang wilt geven tot het platform, kunnen extra gebruikerslicenties extra kosten met zich meebrengen.
 • Extra mogelijkheden: Sommige platforms bieden extra functies of modules die tegen extra kosten aan je abonnement toegevoegd worden.
 • Opleiding: Als je externe hulp nodig hebt om het platform te implementeren of om je team op te leiden, brengen deze diensten extra directe kosten met zich mee.
 • Ondersteuning: Sommige platforms bieden basisondersteuning, maar als je uitgebreidere ondersteuning nodig hebt, kunnen er extra kosten zijn.

Indirecte kosten

 • Tijd en personeel: Hoewel het misschien niet direct in geld wordt uitgedrukt, vereist marketing automation tijd en inspanning van je marketingteam.
 • Content ontwikkeling: Hoewel het ook een directe kost is, kost het maken van de benodigde inhoud voor geautomatiseerde campagnes ook geld. Vooral als het je marketingteam afleidt van andere taken.
 • Technische ondersteuning: Technische problemen, zoals integratieproblemen of bugs, kunnen indirecte kosten met zich meebrengen.

Kosten-batenanalyse: is het de investering waard?

Dit is natuurlijk een berekening die iedere ondernemer voor zichzelf moet uitmaken. Er zijn veel factoren die daar een rol bij spelen. Omzet, verwachtingen, mogelijkheden enz.

Opties voor verschillende budgetten 

Er zijn veel verschillende pakketten op de markt. Net zoals bij de meeste softwaretoepassingen. Om de juiste keuze te maken moet je weten wat het doel hiervan is. Er is een pakket dat een instapprijs heeft van minder dan 10 euro per maand. Aan de andere kant zijn er ook waarbij je per maand tot 4000 euro en meer betaald.

Belangrijkste tools voor marketing automation

Tools

Marketing automation is software die je bijstaat om het hele marketingproces te automatiseren. Er is ook voor deze toepassing heel wat keuze op de markt.

Overzicht van toonaangevende platforms

We geven je graag de meest gebruikte tools mee.  Het zijn uiteraard marketing automation voorbeelden, er zijn wel meerdere kanalen waar je terecht kunt. Maar als je deze uitgezocht en nagekeken hebt, zul je toch al een vrij goed idee hebben. Het zijn tien programma’s die door specialisten worden aanbevolen.

 • Adobe Marketo Engage
 • Customer IO
 • Oracle Eloqua
 • HubSpot
 • Constant Contact
 • Active Campaign
 • Salesforce Marketing Cloud
 • Keap
 • Moosend
 • Klaviyo

Hoe de juiste tool te kiezen voor uw behoeften

Dit is helemaal afhankelijk van je noden. Ieder programma heeft zijn eigen eigenschappen. Hier zul je een beetje onderzoek moeten uitvoeren. Maar op de webpagina van ieder platform krijg je een uitgebreide uitleg. 

Samenwerking tussen marketing automation en CRM-systemen

De samenwerking tussen marketing automation en CRM-systemen is van cruciaal belang. Het creëert naadloze en effectieve end-to-end klantervaring.

Het belang van gegevenssynchronisatie

 Dankzij de gegevenssynchronisatie met marketing automation software worden alle gegevens van een klant op één plaats bewaard. Bij campagnes en acties kun je leads genereren met verschillende content, aangepast aan de noden van de klant.

Voordelen van geïntegreerde systemen

Door alles mooi samen te laten werken vorm je een geheel. Het zal op deze manier veel eenvoudiger zijn om medewerkers de marketing automation software aan te leren, en te laten gebruiken. De kans op fouten wordt kleiner terwijl de efficiëntie vergroot. 

Tips voor effectieve marketing automation

Wat kun je doen om op een betere manier met de software om te springen?

Segmentatie en targeting

Het is belangrijk dat je de klanten op een logische manier indeelt. Als je alle eigenschappen van de klant in de database hebt kun je een bepaald product of dienst gericht aanbieden. Dit is de fase waarin bepaald wordt of de campagnes slagen of mislukken. 

Opbouwen van klantreizen en workflows 

Een klantreis is het hele traject dat een klant aflegt. Beginnend bij het triggeren, tot de uiteindelijke aankoop. Maar ook alle latere interactie hoort tot de klantreis.

Als die helemaal in kaart is gebracht ken je het gedrag van de klant en ontwikkel je een band. Het zal de communicatie verbeteren en meer kans bieden dat de klant nieuwe aankopen doet.

Uitdagingen en veelgemaakte fouten

Wat zijn daarentegen de meest gemaakte fouten bij het gebruik van marketing automation software?

Over-automatisering en het menselijke element

Over-automatisering bij automation marketing is het punt waarop geautomatiseerde marketingprocessen te ver gaan. De menselijke touch en de kwaliteit van de interacties met leads en klanten zal dan ook verloren gaan. Vooral bij de ideële reclame zal dat gemis aan menselijkheid veel negatieve impact hebben.

Het is het extreme gebruik van automatisering en workflows zonder voldoende menselijke betrokkenheid en beoordeling. Denk aan een overvloed aan e-mails, verkeerde timing en slecht taalgebruik. 

Data-integriteit en kwaliteit

Zorg altijd dat de informatie die je verstrekt correct en duidelijk is. Gepersonaliseerde content moet juist zijn, anders mist je opzet het doel. Ook de kwaliteit van je boodschap moet in orde zijn. Dat betekent, als je een videoboodschap maakt dat die professioneel is. Stuur je een geschreven bericht let dan op de taal.

De volgende fase in marketing automation 

Opkomende technologieën en innovaties

De innovatie die naar onze mening daarop het meeste inpakt heeft, zal kunstmatige intelligentie of AI zijn. Het zal meer mogelijkheden bieden voor interactie, en nog meer processen zullen met succes kunnen geautomatiseerd worden.

De toekomst van gepersonaliseerde marketing 

Personalisatie van boodschappen en aanbiedingen, is nu al niet meer weg te denken. Consumenten hebben geen interesse in boodschappen die hen niet tot nut dienen. We zijn er daarom van overtuigd dat er steeds meer op deze manier aan marketing zal gedaan worden.

De transformatieve rol van geautomatiseerde marketing in moderne bedrijven 

Geautomatiseerde marketing speelt een transformatieve rol in moderne bedrijven door de manier waarop ze marketing en klantinteracties benaderen drastisch te veranderen. Personalisatie en tijdwinst zijn twee elementen die marketing automation software kan teweeg brengen. Het zorgt voor meer interactie en vlottere samenwerking tussen bedrijf en klant.

Veelgestelde Vragen (FAQ) 

Wat betekent marketing automation? 

Dat is het automatiseren van de marketingcampagnes van een onderneming.

Wat doet een automation marketing specialist?

Hij is diegene in het bedrijf die de software zal installeren, beheren en andere medewerkers opleiding en begeleiding geeft.

Waarom automation marketing? 

Het is een grote tijdwinst vergeleken met de handmatig beheerde campagnes. Ook is er minder ruimte voor menselijke fouten.

Wat kost automation marketing?

Dat is afhankelijk van het gekozen pakket, en de indirecte kosten die het bedrijf aan de operatie heeft. 

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email