netwerkmarketing
Digital & Marketing Strategy

Netwerkmarketing Verkend: Mythen, kansen en Tips voor Succes

5,00/5(1)

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om online geld te verdienen. Iedereen heeft wel de succesverhalen van netwerkmarketeers gelezen, maar aan de andere kant zijn er ook waarschuwingen van anderen die twijfels hebben. Daarom zullen we hier de mythen and mogelijkheden van netwerkmarketing ontrafelen.

Wat is netwerkmarketing 

Network marketing is een businessmodel waarin men verscheidene producten of diensten aanbiedt. Dit kun je alleen doen, maar je kunt ook andere mensen aanwerven en the earnings aan hun verdiensten en commissies verdienen. Afhankelijk van welk businessmodel men wil volgen, kan men alleen of met anderen samenwerken.

Netwerkmarketing

Pixabay

Wat is het belang van network marketing in de moderne wereld?

Nu dat meer mensen ervoor kiezen om thuis te werken, biedt netwerkmarketing meer vrijheid aan. Als zelfstandige ondernemer kan men zijn eigen tijd indelen en veel flexibeler zijn. Bovendien biedt het de kans om voor zichzelf te werken en niet voor een baas. Men verliest geen tijd in het verkeer meer en kan zijn dagen beter organiseren, met tijd voor de familie.

Inhoud

 1. Geschiedenis van network marketing
 2. Fundamenten van network marketing
 3. Voor- en nadelen van network marketing
 4. Starten met network marketing
 5. Essentiële vaardigheden voor success
 6. Het bouwen van een sterk team
 7. Effectieve marketingstrategieën
 8. Juridische Overwegingen
 9. Wereldwijde trends en toekomstperspectieven
 10. Succesverhalen en casestudies
 11. Samenvatting
 12. Veelgestelde vragen

1. Geschiedenis van network marketing

Hoewel het in de laatste jaren enorm populair geworden is en meer en meer netwerkmarketeers hun online business beginnen, zijn netwerkmarketing bedrijven niets nieuws.

Vroege beginjaren en pioniers

Het eerste netwerk marketing bedrijf werd in 1886 in de VS opgericht, en later in de jaren 40 groeide dit businessmodel. Meer mensen zagen het voordeel erin producten aan goedkopere prijzen te kopen en ze dan aan de normale prijzen te verkopen om winst te maken.

Presentatie over network marketing

Unsplash

De Evolutie en Groei van de Sector

Het is mogelijk dat network marketing een slechte naam in de jaren 70 kreeg toen enkele bedrijven niet alles wettelijk deden. Ook vandaag blijkt deze slechte ervaring nog steeds een frons te veroorzaken wanneer men iemand vertelt dat men met netwerkmarketing wil beginnen.

Er kon aan die netwerken in het begin wel eens een luchtje zitten. ‘A pyramid scheme‘ werd dikwijls gezegd. Niet echt een business model, maar een manier om zonder ook maar iets te produceren of te verkopen, millions willen maken op de kap van anderen.

2. Fundamenten van Netwerkmarketing

Het systeem is eenvoudig. Je verkoopt producten aan klanten en het beste is deze producten aan je buren, familie, en vrienden aan te bieden. Dit kunnen bijvoorbeeld essentiële oliën zijn, voedingssupplementen, make-up, enz. Zo kan de verkoper bij elke verkoop winsten verwerven. Herbalife is hiervan een treffend voorbeeld.

Het is belangrijk te vermelden dat network marketing (ook mlm genoemd) niet hetzelfde als een piramidesysteem is. Bij Herbalife bijvoorbeeld wordt er wel naar andere doorverkopers voor de sales gezocht. Maar het is ondertussen wel een product dat door velen dagelijks wordt gebruikt.

Een piramidesysteem kan bedrieglijk zijn omdat de focus niet echt ligt op de productverkoop, maar voornamelijk op het rekruteren van verkopers. Hierbij staat de hoofdverkoper bovenaan en genereren de door hem of haar gerekruteerde verkopers de winst.

Hoe meer producten ze kopen, hoe meer de persoon aan de top van de piramide verdient. Dit maakt van de verkopers consumenten. Elke nieuwe persoon wordt aangemoedigd om nieuwe producten te kopen (voor verkoop) en daarvan wordt er al winst gegenereerd.

Daarom moet men goed op het verschil tussen een wettelijk netwerkmarketing bedrijf en een piramideverkoop opletten. Dankzij de piramidesystemen heeft netwerkmarketing ook een slechte reputatie gekregen, hoewel het niets met een piramidesysteem te maken heeft. Een goed netwerkmarketing bedrijf of forever netwerkmarketing biedt de mogelijkheid thuis te werken en geld te verdienen.

3. Voor- en Nadelen van Netwerkmarketing

Nadelen

 • Dit is geen snel-rijk-worden truc. Het kan wat duren voordat men in netwerkmarketing groeit.
 • Niet iedereen wordt rijk. Voor velen is het wat extra geld, maar niet voldoende om zelfstandig te worden.
 • Herhaalde afwijzingen kunnen imponerend zijn, vooral wanneer dit nieuw is.
 • Soms heeft men een goede sponsor, maar in sommige gevallen is dat niet steeds zo … Met een slechte sponsor, krijgt men niet de hulp die men nodig heeft.

Voordelen

 • Het is een bestaand systeem om geld te verdienen. De producten zijn er al.
 • Het mentorsysteem werd ontwikkeld om iedereen succes te brengen. Wanneer een verkoper verdient, verdient de mentor ook. Een goede sponsor helpt niet alleen de verkoper maar ook, indirect, zichzelf.
 • Meer vrijheid en meer tijd thuis. Met netwerkmarketing kan men deze droom bereiken, als men er de tijd en de moeite aan geeft en ervan bewust blijft dat het niet van vandaag op morgen zal gebeuren.
 • Het is een fantastische mogelijkheid om een eigen zaak te beginnen en een deel uit te maken van een gerenommeerde handelsnaam.
 • Het is een goede manier producten of diensten te verkopen waarvoor men een passie heeft. Stel nu voor dat een netwerkmarketeer een afslankingsmiddel heeft geprobeerd en 20 kilo is afgevallen. Met de zichtbare resultaten en een eerlijk enthousiasme zou het hem/haar weinig moeite kosten om dit product met anderen te delen.
  Producten of diensten kiezen waaraan men interesse heeft of die men zelfs heeft uitgeprobeerd is sterk aangeraden. Uiteindelijk verkoopt de marketeer niet slechts het product, maar ook zijn passie.
  Pexels
  4. Starten met Netwerkmarketing

Het is van cruciaal belang het juiste bedrijf te kiezen. Zoals zoeven werd vermeld, u verkoopt niet werkelijk het product maar zichzelf. Men kan met anderen enkel diensten en producten delen waarvoor men een passie heeft.

Bij twijfel kan u steeds bij ons op Sortlist, een Marketplace voor marketing bureaus, nakijken. Op Sortlist hebben wij een lijst van bedrijven op onze database en kunnen wij een nuttige begeleider voor je betekenen in de zoektocht naar het ideale bedrijf.


Maak de juiste keuze met vertrouwen

Ontdek de meest relevante bureaus voor jouw project op basis van jouw specifieke vereisten.

Vind jouw bureau nu!

Dus, het juiste kiezen is de eerste stap in de marketingreis. Wat zijn de volgende stappen?

 • Begin met een warme contactlijst. Waarom niet bij uw vrienden en familie beginnen? Er is geen argument ervoor waarom ze niet van u kopen zouden. De warme contactlijst kan vaak tot een goed begin in netwerkmarketing leiden.
  meeting, meet, together
 • Gebruik een systeem om een overzicht over uw afspraken te houden, met een kalender of misschien een kaartsysteem.
 • Netwerken is belangrijk, het leggen van contacten.
 • Kom uit uw vertrouwde omgeving en wees niet bang om uw grenzen te verleggen.
 • Bepaal duidelijk uw doelen.
 • Vraag hulp wanneer het nodig is.
meeting, conversation, entertainment

5. Essentiële Vaardigheden voor Succes

Zodra uw contactenlijst groeit, is het vitaal constante communicatie met hun te hebben. Een follow-up toont dat de klant belangrijk is. Wees beschikbaar in geval van problemen of klachten. Kortom, het gaat hier meer om de klantenrelatie dan de verkoop van het product. Geen klant wil voor een product of dienst betalen zonder enige communicatie met de verkoper.

Een verkoper focusseert dus niet alleen op de producten en diensten, maar is kortom een mensenpersoon.

Zelfdiscipline is ook belangrijk, vooral in het begin als de klantenlijst nog moet opgebouwd worden en men met eventuele terugslagen moet rekening houden. Om succes te hebben moet men tijd maken en moeite doen en een bepaald aantal uren per dag hieraan geven.

Timemanagement hoort erbij. Een online kalender met gsm notificaties werkt heel goed. Werk een systeem uit dat u helpt uw tijd te organiseren.

6. Het Bouwen van een Sterk Team

Een sterk team volgt de weg naar succes.

Hoe bouwt men een krachtig team?

Ken uw team. Ken de sterktes van ieder lid. Het is ook belangrijk naar uw team te luisteren. Wanneer ze ideeën hebben, sta ervoor open. Een team heeft een leider nodig, maar de leider kan ook niet verder zonder zijn team. Leiderschapsprincipes gaan niet enkel over het leiden, maar ook over het samenwerken en luisteren.

Werk effectief samen en maak alle rollen en verantwoordelijkheden duidelijk.

Alle teamleden moeten ook altijd het gevoel hebben dat ze met u kunnen praten.

Effectief werken voor een goede netwerkmarketing strategie

Unsplash

Training en Motivatie

Een team moet gemotiveerd zijn en het is ook belangrijk uw team up-to-date training te geven. Zonder motivatie zal een team niet ver geraken. Dagelijkse motivatie stuurt het team en uzelf om uw doelen te bereiken.

Training houdt het team actueel en geeft hun toegang tot de nieuwste en beste methoden. Met een voortdurende verbeterde software en communicatie wordt training ook steeds geactualiseerd. Daarom kan het alleen maar voordelig zijn om de teamleden de beste training te geven.

7. Effectieve Marketingstrategieën

Hoewel men nu veel online kan doen, is het voor netwerkmarketing ook essentieel tijd aan offline marketing te besteden. Men kan de taken tussen online en offline tijd verdelen. Bijvoorbeeld, social media zijn nuttig om contacten op te bouwen en uw producten en diensten te delen. Het is een goed platform om informatie over de producten te geven en ook blog posts erover te delen.

Terzelfdertijd kan men ook informatie over netwerk marketing delen indien iemand zich bij uw team wil aansluiten en nog vragen heeft.

Social Media

De keuze van het juiste socialmediaplatform hangt van uw doeleinden af. Twitter (nu X genoemd) is ideaal om vele followers te krijgen. Pinterest is visueel en is in de laatste jaren ook erg succesvol geworden. Vele bloggers en netwerk marketeers gebruiken nu Pinterest om te netwerken. Een ander populair socialmediaplatform is Facebook dat Facebook Business aanbiedt.

Bij YouTube automation uploadt men video’s en zoekt men naar goede trefwoorden. Naast het beheren van de reacties op de video’s kunt u zich op andere taken concentreren. TikTok heeft al veel kleine ondernemers bekendheid gegeven. Toegegeven, TikTok moet men aanleren. Het is een app die niet voor iedereen zo duidelijk is en het kan een beetje duren voordat men aan de tiener-video’s voorbij scrolt. Niettemin, als men aan TikTok gewend raakt, kan het een prachtige promotietool zijn.

Andere Nuttige Tips

Een contentkalender is hier aangeraden als men verschillende social media gebruikt. Daarin kan men organiseren wanneer men welke posts, tweets, of pins publiceert. Een social media team opstellen is ook een goede tip.

Indien men een klein budget heeft, is guerrilla marketing ook erg nuttig. Het is een reclametechniek om met een klein budget producten en diensten op de markt te brengen. Dat doet men nogal vaak op een onconventionele manier om de aandacht te krijgen.

Men kan ook een andere richting ingaan en ideële reclame uitproberen. Dit is een stap in de goede richting, omdat het niet alleen aandacht aan uw bedrijf schenkt maar het zich ook voor een goed doel inzet. Een win-win situatie.

Tot slot, is neuromarketing ook een uitstekende manier om letterlijk bij de klant aan te komen. Het doel van deze vorm van marketing is de klant beter te begrijpen en op welke marketingstimuli hij of zij reageert. Een heel effectieve methode.

Social Media als een alternatief voor network marketing

8. Juridische Overwegingen

De wet- en regelgeving rond netwerkmarketing is er niet alleen voor de klant maar ook voor de verkoper. Het Burgerlijk Wetboek toont de regels in afdeling 3a in titel 3 van boek 6.

Zoals al eerder vermeld, wegens het piramidespel kan netwerkmarketing vaak als oplichting gezien worden, maar volgens de wetgeving is dat zo niet. Netwerkmarketing heeft een product en daarom is het geen piramidespel. Klein verschil en toch een groot verschil.

Bescherm uzelf en uw bedrijf

Om uzelf en uw bedrijf te beschermen, kijk a.u.b. de wet-en regelgeving na en vermeldt het ook op uw website onder meer details onder privacy- en cookiebeleid. Maak het zichtbaar online dat alles juridisch gereguleerd is zodat de klanten het volste vertrouwen hebben.

9. Wereldwijde Trends en Toekomstperspectieven

Netwerkmarketing is nog steeds een groeiende markt. Zelfs Bill Gates zei dat het de balans tussen de armen en rijken maakt. Het geeft iedereen een kans en waarschijnlijk is het daarom nog zo’n succesvol businessmodel.

Voedingssupplementen en essentiële oliën vormen een groot deel van deze markt. Meerdere bedrijven hebben netwerkmarketing ook al uitgeprobeerd.

Heeft netwerkmarketing een toekomst in een digitale wereld?

Zeker wel. De digitale platforms kunnen zelfs helpen. Websites, social media, reclame, YouTube automation, enz, zijn prachtige strategies om uw bedrijf te laten zien.

10. Succesverhalen en casestudies

Natuurlijk zijn er wel succesverhalen. Dexter Yager – ook bekend als de grootvader van netwerkmarketing – is een bekend succesverhaal. Hij heeft een netwerk van 40 landen met een miljoen marketeers opgebouwd. Igor Alberts and Andreea Cimbala hebben samen $160.000.000US verdiend. Tim Folley is een ander voorbeeld van een succesvol marketeer die met Amway $65.000.000 US heeft verdiend.

Netwerkmarketing – de beste Trend?

Zijn er mensen die het niet zo ver brengen? Natuurlijk, dat kan men niet negeren, maar de succesverhalen zijn er ook, en er zijn nog meer voorbeelden dan Dexter Yager, Igor Alberts, Andreea Cimbala, en Tim Folley.

Samenvattend kan men zeggen dat netwerkmarketing (of MLM) wel werkt. Desondanks is het misschien niet voor idereen en om hierin te slagen is hard werk, veel tijd en geduld nodig, maar geldt dat niet voor alles?

Veelgestelde Vragen (FAQs) 

● Wat houdt netwerkmarketing in? 
Netwerkmarketing is een businessmodel waarin men verscheidene producten of diensten aanbiedt.

● Is multi-level marketing legaal? 
Men moet goed op het verschil tussen een wettelijk netwerkmarketing bedrijf en een piramideverkoop opletten. Dankzij de piramidesystemen heeft netwerkmarketing een slechte reputatie gekregen, hoewel het niets met een piramidesysteem te maken heeft. Maar multi-level marketing is legaal.

● Waarom netwerkmarketing? 
Het biedt vele mogelijkheden voor iedereen.

● Hoe werkt het principe van Forever Living?
Forever Living is een multilevel marketingbedrijf dat wellness en beauty producten verkoopt.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email