Advertorials
Advertising

Advertorial & reclame: de verschillen in een notendop

5,00/5(1)

Een adverteerder maakt soms gebruik van een advertorial of reclame. Deze twee begrippen lijken veel op elkaar, maar er zijn ook verschillen. De vraag is natuurlijk wat nou het verschil is tussen een advertorial en reclame. In dit artikel meer over de verschillen tussen deze twee begrippen en meer.

Wat is een Advertorial? 

Een advertorial is een soort advertentie die is gemaakt door de redactie van een krant of tijdschrift. Het wil soms ook wel lijken op een redactionele tekst.

Wat betekent het woord advertorial? De “advertorial betekenis” is een marketingterm voor content die adverteren en redactionele inhoud combineert. Het betreft een strategie waarbij een merk een artikel creëert dat lijkt op redactionele inhoud, maar bedoeld is om een product of dienst te promoten. Advertorials bereiken op een subtiele manier potentiële klanten.

Het lijkt nog steeds erg op een nieuwsartikel of in ieder geval redactionelecontent. De lay-out en het lettertype van de advertentie zijn echter anders wat dus maakt dat het stukje tekst op een advertorial lijkt.

Huh? Een redactioneel artikel?

Ja klopt! Een advertorial is een soort redactioneelartikel dat diepgaande informatie geeft over een specifiek product of dienst. In tegenstelling tot traditioneleadvertenties is een advertorial natuurlijker en kan het effectiever zijn. Sterke schrijfvaardigheid is vaak vereist om een ​​advertorial succesvol te gebruiken.

Factcheck: Nee, dit krantenartikel uit 1989 gaat niet over covid-19 maar over coronavirus bij kippen - Factcheck - Knack
Een klassiek voorbeeld van een redactioneel artikel

Een advertorial schrijven houdt dus in dat je een tekst uitwerkt die overtuigend overkomt bij je klanten. De tekst zal betrekking hebben op je producten en of diensten. Een advertorial daarentegen is een advertentie waarmee je duizenden potentiëleklanten en bedrijven probeert te bereiken.

De term “advertorial” verscheen voor het eerst in 1946. Meestal worden zowel redactionele als reclameartikelen van elkaar gescheiden in een advertorial-combinatie.

Wat is het verschil tussen een gewone advertentie en een advertorial?

Hoewel een advertorial doorgaans wordt gepresenteerd als een informatiepakket, moet het toch als een commercieel document worden beschouwd. Dus een advertorial is een advertentie, zo kan het ook wel gezien worden.

👉🏾 Adverteerders kopen advertorials die in nieuwsberichten verschijnen om in contact te komen met lezers en om een ​​product of dienst te promoten. Dit soort reclame zijn meestal ontworpen om te verschijnen in een redactioneel artikel of een nieuwsartikel.

Zet de woorden “advertentie” en “editorial” bij elkaar en je hebt het woord advertorial.

👉🏾 Een advertorial daarentegen is een stuk tekst dat in de vorm van een artikel verschijnt. Het voorkomt dat het rommelig en verwarrend wordt met advertenties.

💡 Het verschil tussen een advertentie en een advertorial is dat een advertentie anders is dan een stuk tekst dat voor journalistieke doeleinden wordt gebruikt.

Wat is het doel van een advertorial? Een advertorial is een type advertentie dat een fictieve redactionele stem gebruikt om een product of dienst aan te kondigen. Dit is toegestaan zolang het woord advertorial boven de tekst van de advertentie staat.

Wat is een advertorial voorbeeld?

Een advertorial voorbeeld is een pagina met advertenties voor een bedrijf, dat medische apparatuur verkoopt via huis-aan-huiskranten. Deze zijn meestal opgemaakt als artikelen met objectieve informatie.

L'Oreal Paris Men Expert advertorial series | The Write Person
Advertorial van L’Oréal

Denk maar aan afbeeldingen, die een merk of product op een positieve manier onder de aandacht willen brengen. Redactionele stukken die objectief zijn en die de algemene discussie willen beïnvloeden zijn ook een voorbeeld daarvan.

In het kader van het online marketing gebeuren worden er ook advertorials online geplaatst. Een landingspagina en gastblogs worden vaak gebruikt om advertenties te publiceren. Hoewel ze ook wel promotionele publicaties worden genoemd, zijn deze niet altijd duidelijk aangegeven voor de lezer.

Waarop moet gelet worden bij advertorials?

Als je besluit om advertorials te gebruiken in je marketingcampagne, denk dan goed na over enkele valkuilen, die zich kunnen voordoen. Het woord advertorial zorgt ervoor, dat de geloofwaardigheid bij je doelgroep afneemt.

Typography: heel essentieel voor een advertorial
Typografie: heel essentieel voor een advertorial

Als de tone of voice en het beeldmateriaal niet overeenkomen met die van de krant of het tijdschrift, word je ook voor de gek gehouden. Als de typografie van de advertorial niet lijkt op die van de krant of het tijdschrift, zullen sommige lezers ook zien dat het om een betaalde plaatsing gaat.

Hoe dit probleem op te lossen?

Om bovenstaande gevaren te voorkomen, kan je het beste ertoe overgaan om advertorials te laten maken door een professioneel communicatiebureau.

Advertorials zijn inhoudsadvertenties die worden gemaakt door redacteuren. Ze zijn op dezelfde manier geschreven als andere tekst op de website.

Wat is een goede advertorial?

Een advertorial is een soort marketingtechniek die een product of dienst door de strot van de klant duwt, waardoor deze interesse voelt.

Wat zet je in een advertorial? Hieronder enkele manieren hoe je een goede advertorial kan schrijven:

 1. Allereerst dien je idealiter een verhaal te vertellen in plaats van een commercial in de  tekst te plaatsen. Dit maakt de leeservaring boeiender en minder stressvol.
 2. Geef mensen de kans om hun mening te geven over de dienst of het product. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze bijdragen aan de algehele ervaring.
 3. Laat zien hoe goed je product of dienst is door een verhaal te vertellen dat gebaseerd is op feiten en emoties.
 4. Een goed geschreven titel en verrassende tussenkopjes helpen om de aandacht te trekken en de tekst scanbaar te maken.
 5. Gebruik in het oog springendepassages om vaart in je verhaal te brengen.
 6. Vermeld subtiel je contactgegevens en bedrijfsnaam. Doe dit zo nodig in een apart tekstblok of kader.
 7. Een verhaal moet per slot van rekening verkopen

Wat kost een advertorial?

Een succesvolle advertorial hangt af van de waarde van een websiteen verschillende andere factoren. De kosten van een advertorial zijn afhankelijk van het bereik en de relevantie van een website.

Er wordt vaak gezegd dat bloggers verdienen aan de advertenties die hun collega’s maken. Dit is echter niet altijd een nauwkeurige richtlijn, aangezien elke blog en elk advertentieplatform anders is.

Een goede manier om te meten hoe groot je bereik is, is door te kijken naar het aantal mensen dat je advertentie heeft gezien. Onthoud ook dat Google een grote rol speelt op dit gebied. Bij het bepalen van de prijs dien je rekening te houden met de volgende zaken:

 • De algemene indruk van je blog (schrijfstijl, lay-out)
 • Het bereik via social media
 • Paginaweergaven
 • Aantal reacties
 • Aantal advertorials dat al op je blog staat (als je meer dan 25% advertorials op je site hebt, wordt het al minder betrouwbaar en minder geloofwaardig)
 • Het onderwerp van uw site
 • Schrijf zelf de advertorials, want hier wordt ook naar gekeken
 • Vindbaarheid op zoekmachines zoals Google en Bing

Er zijn inderdaad richtlijnen die wat preciezer zijn. Er wordt dus niet gezegd dat dit de enige juiste manier is en dat je je eraan moet houden. Het bedrag wordt berekend als een nette 50. Voor elke 1000 unieke bezoekers stijgt het bedrag met 10 euro.

Veel bedrijven proberen zo laag mogelijk te gaan om de klus te klaren. Dit komt omdat ze excuses verzinnen dat hun budget niet zo ver reikt als ze vragen. 


Maak de juiste keuze met vertrouwen

Ontdek de meest relevante bureaus voor jouw project op basis van jouw specifieke vereisten.

Vind jouw bureau nu!

Conclusie

In het licht van bovenstaande informatie kan worden geconcludeerd dat de term “advertorial” een specifieke betekenis heeft in de marketingwereld. Hoewel het op het eerste gezicht sterk lijkt op een redactioneel artikel, heeft een advertorial in feite het primaire doel om een product, dienst of merk te promoten. Het is een subtiele maar effectieve manier voor adverteerders om hun doelgroep te bereiken en hun interesse te wekken.

Bovendien zijn advertorials veelzijdig en kunnen ze op verschillende platforms worden gebruikt, zoals kranten, tijdschriften en online media. Ondanks de effectiviteit ervan, zijn er echter bepaalde aandachtspunten bij het gebruik van advertorials, waaronder de geloofwaardigheid en de nauwe afstemming met de toon en stijl van het gekozen platform. Al met al is het duidelijk dat advertorials, indien correct gebruikt, een waardevol hulpmiddel kunnen zijn in elke marketingstrategie.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email