Joomla CMS
Web & Software Development

Ontdek Joomla: een open source CMS voor websites

5,00/5(1)

Het ontwerpen van websites heeft een lange weg afgelegd sinds de begindagen van Web 2.0. Een discipline die vroeger voorbehouden was aan kenners van HTML en CSS, is het maken van een website veel toegankelijker geworden dankzij krachtige tools zoals Joomla.

Wat is Joomla cms?

Joomla wint regelmatig prijzen van de prestigieuze CMS Critic Awards voor high-end webdesign. Zowel vanuit het perspectief van een ontwikkelaar als van een bezoeker van een site is Joomla al bijna twee decennia lang een toonaangevend open source CMS.

Joomla heeft zich snel gevestigd als een van de beste oplossingen voor het maken van snelle websites, klaar om te worden ingezet bij een hostingprovider.

Het succes van Joomla is te danken aan de eenvoud van de producten. Maar ook aan de aanwezigheid van een gemeenschap van enthousiastelingen die de tool vooruit stuwen door rekening te houden met de steeds gebruiksvriendelijkere ervaring.

Met Joomla CMS kunt u van A tot Z een functionele en aantrekkelijke website maken. Dankzij open source software is het een oplossing voor het ordenen van thema’s. En ook al kost het wat moeite om het te leren gebruiken, Joomla is een geweldig hulpmiddel op het gebied van webcreatie.

Met een no-code beheersysteem kunt u met Joomla uw website bouwen met thema’s en plugins. Dankzij de tekstverwerker en het systeem voor inhoudsbeheer is Joomla een instrument dat door een groot percentage van de sites in de wereld wordt gebruikt. Ook al houdt het WordPress CMS in veel opzichten stand, maar daarover later meer.

Een website maken was nog nooit zo eenvoudig met Joomla. Laten we een paar minuten de tijd nemen om uit te vinden hoe de software u kan helpen, of u nu een ervaren ontwikkelaar bent of een bedrijf dat zijn zichtbaarheid op het web wil verbeteren.

Wat zijn de voordelen van Joomla?

Waarom Joomla in plaats van een ander, en wat zijn de voordelen van dit content management systeem? Hier is het antwoord in verschillende punten:

 • Joomla is gratis: het gratis karakter van deze software is te danken aan het feit dat het een open source CMS is. Iedereen kan wijzigingen voorstellen om de interface en de bruikbaarheid ervan te verbeteren. Dit betekent echter niet dat de implementatie van een website u 0 € kost. U zult moeten nadenken over een domeinnaam en een host om de site online te kunnen zetten en te onderhouden.

Het feit dat het gratis is, betekent echter niet dat de software elementaire of onvolledige functies heeft. Sinds zijn oprichting in 2005 biedt het de beste functies en kan het de beste plugins integreren. Het maakt het maken van een website een leuke ervaring die geen speciale coderingsvaardigheden vereist.

 • Joomla is open source: De broncode is openbaar, wat een groot voordeel is, omdat ontwikkelaars bepaalde aspecten kunnen helpen aanpassen. Dit betekent ook dat de software gratis is.
 • Joomla is meertalig: Een van de bijzonderheden van Joomla is dat u een site in verschillende talen kunt implementeren, als bij toverslag! Daarvoor hoef je het Tsjechisch of zelfs het Engels niet te beheersen. Joomla kan al uw pagina’s vertalen in de taal van de bezoeker om de verkoop van een artikel te bevorderen.

De vertalingen zijn ook zeer goed gedaan. Ze lijken niet op een slechte versie van Google Trad die op sommige sites te zien is. 

 • Talrijke geïntegreerde plugins: Joomla heeft enkele duizenden plugins die andere CMS’en missen. Door Joomla te gebruiken, is het niet nodig om rond te neuzen op het net op zoek naar een SQL database of een PHP systeem. Deze functies zijn ingebouwd zodat u vanaf het begin alles bij de hand hebt.
 • SQL database, CSS taal en geïntegreerde PHP: Het Joomla CMS is de basis voor het maken van elk soort site. En het is bijzonder geschikt voor e-commerce en showcase sites. 

Het integreert waardevolle tools zoals een MySQL database waarmee u een globaal overzicht krijgt van de bezoekers en de verkoop van uw producten. Het is ook ontworpen met de PHP taal die standaard is in de hedendaagse e-commerce sites.

Wat zijn de zwakke punten?

Na interviews met Joomla gebruikers en professionals die al jaren met de tool werken, blijkt dat de grootste zwakte van Joomla de moeilijkheidsgraad is. De software onder de knie krijgen vereist inderdaad een vrij steile leercurve. Vooral als je nog nooit in je leven HTML en CSS hebt aangeraakt.

Om dit probleem te overwinnen, heeft Joomla zich omringd met een enorme gemeenschap van programmeurs en webdesigners die u in enkele minuten op het internet kunnen helpen.

Misschien meer dan zijn concurrenten, zal Joomla u gedurende enkele maanden hardnekkig moeten leren om bepaalde taken automatisch te laten verlopen. De beloning is de beheersing van een uiterst belangrijk stuk software en het maken van de site van je dromen.

Wat zijn de kenmerken? 

Er is veel te zeggen over Joomla in termen van functies. Wij zullen een onderscheid maken tussen de kenmerken die het werk van de ontwikkelaar beïnvloeden. Evenals de functies die de navigatie van de lezer of de klant vergemakkelijken.

Functies voor ontwikkelaars

 • Menu en contactbeheer: Joomla is ontworpen om het leven van uw site gemakkelijker te maken. En het heeft een krachtige SQL-database die een beeld geeft van :
  • Bezoeken ter plaatse,
  • De meest bezochte pagina’s en,
  • De locatie van de bezoekers.
 • U hebt dus permanent zicht op het leven van uw site door het dropdownmenu, de paginering van uw artikelen en de actualisering van uw thema’s voortdurend te controleren. 
 • Directe publicatie aan de voorkant: Een paar jaar geleden moest u achter de schermen (back-end) werken om ervoor te zorgen dat het ontwerp van uw pagina aan uw verwachtingen voldeed. Joomla heeft een bloksysteem waarmee u al uw pagina’s kunt manipuleren zonder door code of back-end manipulaties te gaan, wat u veel tijd bespaart.
 • Beheer van reclamebanners: Uw site kan verbonden zijn met een bedrijf en het te gelde maken van reclame is een belangrijke stap. Met Joomla kunt u reclame-inkomsten verdienen met een banneradvertentiemanager die zich aanpast aan de tijd. Het is compatibel met Google Ads en stelt u in staat uw lezerspubliek effectief te targeten.
 • SEO en referentiebeheer: Het is leuk om een website te hebben, maar je hebt ook bezoekers nodig! Uw website moet gunstig worden gepositioneerd in de zoekmachine van Google en daarvoor moet u woorden opnemen die betrekking hebben op de zoekopdrachten van uw doelgroep.
 • Gemakkelijk inhoud toevoegen: Als u in een bedrijf werkt waar verschillende mensen toegang hebben tot het CMS.

Bezoekersfuncties van de site

 • Slimme inhoudsbalk: De concentratietijd van een sitebezoeker bedraagt slechts enkele minuten. En hij zoekt vaak naar een specifiek trefwoord om aan zijn informatie te komen om iets te leren of een aankoop af te ronden. Met de slimme zoekbalk kan hij sneller gaan door in de verschillende categorieën te zoeken.
 • Taalbeheer: Joomla is simpelweg het beste CMS wanneer u een maximaal aantal mensen in verschillende talen wilt bereiken. Of u nu in Frankrijk, de Verenigde Staten of Zweden bent, de site is volledig vertaald in de taal van uw keuze. Met een hoog niveau van vertaling dat de afwezigheid van taalkundige ongerijmdheden garandeert.
 • Een geoptimaliseerde gebruikerservaring: wanneer u een met Joomla ontworpen site bekijkt, kunt u snelle downloads maken met de mogelijkheid tot interactie met toepassingen.

WordPress of Joomla?

WordPress is een ander CMS en een directe concurrent van Joomla. Er zij op gewezen dat WordPress wereldwijd een groot marktaandeel van sites heeft. Het vertegenwoordigt meer dan 33% van de op het web ontworpen sites. Op dit punt kan men zich afvragen welk CMS beter is en wat de verschillen tussen beide zijn.


We hebben agencies gespecialiseerd in |

Dus wacht niet langer en lanceer jouw project HIER EN NU! 👀

Start nu jouw project!

Er is geen eenvoudig antwoord, en zelfs ervaren ontwikkelaars zullen het moeilijk hebben om de winnaar te bepalen tussen deze twee producten. Het is echter duidelijk dat WordPress voor beginners gemakkelijker te hanteren is. Dat komt omdat inhoudsbeheer gebaseerd is op blokken en het maken van websites een beetje op Lego lijkt.

Joomla vereist, zoals gezegd, iets meer geduld en training om tot een goed resultaat te komen. Het is echter completer dan WordPress wat betreft thema’s. En u hoeft geen tientallen plugins te downloaden om uw site perfect te maken, terwijl WordPress dat wel vereist.

Dus wat zal het worden?

Daarbij komt dat Joomla meertalig is, wat handig is als uw site meerdere secties in meerdere talen heeft. WordPress is veel minder veelzijdig omdat je een soms dure plugin moet kopen om deze functie te bereiken.

Concluderend kunnen we stellen dat WordPress beter geschikt is voor eenvoudige sites:

 • Journalisten blogs,
 • E-commerce winkels,
 • Websites en,
 • Individuele projecten.

Joomla is het meest geschikt voor meertalige sites met veel secties. Het past ook goed bij internationale kranten, die het voornamelijk gebruiken.

Joomla cms prijzen 

Het ontwerpen en online zetten van een website kost op een gegeven moment geld. Maar toevallig is het downloaden en installeren van Joomla helemaal gratis. Omdat het een open source project is, hoeft u zich alleen maar te registreren op de site en u kunt aan de slag.

U zult echter wel rekening moeten houden met de kosten voor het implementeren van de site, zoals het hosten ervan op een webhost. Het vinden van een domeinnaam is ook een belangrijke stap die u 30 tot 80 euro per jaar kost.

De Joomla site stelt zijn gebruikers ook in staat om hun website te onderhouden door het integreren van een update-functie in één klik. Dit is een duidelijk voordeel voor een open source CMS.

Hulp nodig bij het maken van uw website? Doe een beroep op een van onze webontwikkelingsbureaus!

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email