Gratis website maken
Web Development

Gratis website maken: 4 voorbeelden te ontdekken

4,50/5(4)

Met de ambitie voor een “gratis website maken” of op zoek naar “website software gratis“? Er zijn diverse programma’s die je niet alleen helpen met het creëren van esthetisch aantrekkelijke websites, maar ook met inhoudelijk sterke sites.

Gezien de overvloed aan keuzes, vraag je je wellicht af welke het beste is voor jouw bedrijf. Er zijn veel platformen gespecialiseerd in sitehosting en webdesign. Duik in het uitgebreide aanbod van tools die voor je beschikbaar zijn en ontdek waar jij het meeste voordeel uit kunt halen!

Als je verder leest kom je een kleine selectie tegen die samengesteld is om te laten zien welke software interessant is voor jouw bedrijf en die ter sprake komen in community’s van website ontwikkelaars. Maak kennis met de volgende vier content management software platformen: WordPress, Drupal, Joomla en Jahia.

Voordelen van gratis software om jouw website te creëren

Toegang tot gratis versies

Het spreekt voor zich dat bedrijven bij voorkeur niks willen betalen om een website te bouwen. Als we de tijd die we doorbrengen op een website creatie platform en de mogelijke kosten niet meerekenen zoals de gepersonaliseerde domeinnaam, hosting zonder reclame en het kopen van een professioneler thema, dan is het creëren van een website met dergelijke gratis software inderdaad een interessante oplossing.

Naast het financiële voordeel bieden deze gratis website programma’s een gebruiksvriendelijke ervaring voor iedereen. Bovendien zijn er aanvullende diensten beschikbaar die bijdragen aan een professionele en geloofwaardige website.

Wees leergierig

Maak jezelf niet wijs dat je even goed bent als een professioneel opgeleide website ontwikkelaar. Het maakt niet uit of je nu volledig nieuw bent op het gebied van website design of al wat ervaring hebt door de jaren heen… Met het gebruik van gratis software zal je van de voordelen kunnen genieten, zowel persoonlijk als voor je project.

Als je nieuwsgierig genoeg bent om bij te willen leren over website development, dan zal je weinig moeilijkheden ondervinden! Als je de nodige inzet laat zien, heb je de basisprincipes en de werking snel onder de knie. Eens je goed op weg bent, ontdek je een universum waar je jezelf niet bewust van was. Dit zal ongetwijfeld helpen om andere denksporen te vinden om projecten te finetunen.

Maak je website visueel aantrekkelijk

Alle website creatie software, inclusief de beste webshop software, bieden een ruime keuze aan thema’s, zowel gratis als betaald. Je zal ongetwijfeld een thema vinden die voldoet aan alle criteria die je in gedachte had. Beter nog, je kunt dit aanpassen aan de hand van een paar klikken. De optie om een gratis website te maken vanuit een lege pagina laat je zelf de vormgeving bepalen. Hoewel het inspanning vergt en het resultaat onzeker is, biedt het flexibiliteit. Denk goed na voordat je deze route kiest!

Maak een website die je imago versterkt

Website creatie tools bieden een maximum aan autonomie om een galerij, video, tekst, afbeelding, enz. toe te voegen. Wie vaak van gedachten verandert, test verschillende formaten uit. Als je de neiging hebt om regelmatig het uiterlijk van de site of de functies ervan te bewerken, zal je alle veranderingen die je wilt aanbrengen in real time kunnen doorvoeren. Dit is een belangrijk voordeel van website creatie software.

Bepaal een goede communicatiestrategie

Naast het technische aspect bij de creatie van een website op een platform, moet je ook bedenken op welke manier je gaat communiceren en potentiële klanten gaat betrekken. Bepaal hoe jij je doelgroep gaat aanspreken en ga vervolgens aan de slag met SEO, verwijzingen op andere websites, gesponsorde links, etc. Dit is de eerste stap in de goede richting om goede content marketing te creëren. Dit zal onmisbaar zijn om je bedrijf te promoten via het internet.

Wat moet je weten voordat je aan de slag gaat?

Het is een tijdrovend proces

Tenzij je het perfecte thema vindt, kan deze oplossing voor het maken van websites meer tijd in beslag nemen dan je denkt. Als het de eerste keer is dat je dit probeert, neem dan voldoende tijd om vertrouwd te raken met de software platformen. Je zult geduldig moeten zijn, want als het eenmaal gelanceerd is, kun je niet voorspellen wanneer het avontuur voorbij zal zijn. Houd er rekening mee dat dit proces, afhankelijk van de complexiteit van de website, de beschikbaarheid en de assimilatie capaciteit enkele dagen tot enkele weken in beslag zal nemen.

Echter, het moet worden opgemerkt dat gratis website creatie software ergonomischer wordt. Vergeleken met vroeger is de tijd die hieraan wordt gespendeerd aanzienlijk verkort. Wat veranderd is, is het aanbod aan thema’s en uitgebreide kenmerken. Hoe groter de keuze, hoe langer het duurt om te installeren, te testen, te verwijderen, etc.

Enige voorkennis werkt in je voordeel

De meeste platformen die websites ontwikkelen staan er om bekend gebruiksvriendelijk te zijn en het vereist daarom geen specifieke voorkennis. Dat klopt hypothetisch gezien. Maar onthoud dat er altijd een kloof is tussen kwaliteit en snelheid en tussen een beginner en een geavanceerde gebruiker. De tools lijken intuïtief op het eerste gezicht. Om binnen een redelijke tijd een professioneel resultaat te behalen, is het beter om vaardigheden te hebben.

Durf hulp te vragen

De kennis en beheersing van de kneepjes van het vak, die het verschil maken tussen een professional en een amateur, zijn ook geldig op het gebied van website creatie. Echter, wat goed lijkt voor jou is misschien niet de beste manier om traffic en sales te verhogen. Een web agency heeft genoeg expertise om de effectiviteit van een site in termen van conversie te garanderen.

Wanneer je zelf een website maakt, is een van de risico’s die je neemt het werkelijke doel uit het oog verliezen. Het is op deze momenten dat professionele hulp welkom is. Binnen netwerkmarketing en ideële reclame zijn waardevolle tips en observaties cruciaal. Ze helpen je om jouw website te corrigeren en te perfectioneren voor een optimale gebruikerservaring.

Vergelijking van gratis website creatie software

De vier gratis software die aan bod komen zijn WordPress, Drupal, Joomla en Jahia. Deze software platformen zijn ideaal voor beginners die professionele websites willen maken. Hiermee kun je zelf een website ontwerp kiezen en de lay-out van de elementen op pagina’s aanpassen. Dit is allemaal snel en eenvoudig te beheren in de inhoud die je online zet.

Bij het overwegen van een gratis website maken, bieden de software stuk voor stuk unieke kenmerken. Sommige richten zich meer op e-commerce, terwijl anderen ideaal zijn voor diverse projecten. Veel van deze tools zijn geoptimaliseerd voor mobiele weergaven en zoekmachines, maar sommige misschien niet. Hier is een korte beschrijving van de kenmerken die wellicht jouw interesse wekken.

WordPress

WordPress, de gratis content management software is absoluut essentieel voor het maken van een zakelijke website! Het bewijs hiervan is dat 35,2% van alle websites worden opgericht aan de hand van deze software. Sterker nog, 14,7% van de top websites worden gemaakt met WordPress. Het is een complete software, gemakkelijk te gebruiken voor beginners zonder ervaring.

Er wordt rekening gehouden met het feit dat de overgrote meerderheid geen computerkennis of technische vaardigheden heeft. Bovendien is de website eenvoudig aan te passen voor een zeer esthetisch en professioneel resultaat, terwijl het uitstekende prestaties biedt.

Drupal

Drupal is een naast familielid van WordPress, maar die vast minder bekend in de oren klinkt. Hoewel dit platform oorspronkelijk bedoeld is om online winkels te creëren, kan het ook helpen bij het maken van websites.

Dankzij het maatwerk van Drupal met  een intuïtieve interface en hoge prestaties is het gebruiksgemak gegarandeerd! Bovendien wordt ook hier niet verwacht dat je eerder ervaring hebt gehad met het maken van websites.

Joomla

Joomla bestaat sinds 2005 en is een gekende open-source software die geschikt is voor zowel kleine als grote bedrijven. Omdat Joomla zo flexibel is winnen ze jaarlijks prijzen zoals de CMS Critic Awards. Het platform heeft 8000 extensies waardoor de website gemakkelijk mee kan groeien met je wensen of behoeften. Bovendien is Joomla uiterst geschikt voor bedrijven die graag een blog willen verwerken in hun website. Met het Easyblog component krijg je dit gemakkelijk voor elkaar.

Jahia

Jahia noemt zichzelf “een digital experience” platform en ondersteunt websites, progressieve webapplicaties en mobiele applicaties. Het platform spreekt klanten aan met de naam “Jahiant.” Deze klanten worden geassocieerd met ondernemingen die op de hoogte zijn van de laatste digitale evoluties. Bedrijven die een website op poten zetten met Jahia nemen de markt over en gaan hun concurrentie uit de weg.

Een bekende klant die gebruik maakt van deze content management software is Ben & Jerry’s. De samenwerking is in 2011 van start gegaan en Jahia blijft ervoor zorgen dat de website uniek en innovatief overkomt in de wereld van digitale verschuivingen.

Conclusie

Bij het gratis website maken is het essentieel om de content management software te vinden die bij jouw bedrijf past. Bekijk filmpjes, reviews of tutorials om te bepalen welk platform optimaal aansluit bij jouw doelen. De technologie is tegenwoordig toegankelijker, maar het blijft belangrijk om kritisch te zijn.

Hoewel het handig is om voorkennis te hebben, hoef je niet te aarzelen om externe hulp in te roepen; niet iedereen is immers een expert op dit gebied. Weet je niet precies welke tool je moet kiezen omdat het aanbod te groot is? Maak je geen zorgen, want bij WordPress, Drupal, Joomla en Jahia zit je altijd goed. 

Sortlist heeft een grote database aan web development bureaus over heel Nederland. Neem gerust een kijkje en wie weet vind jij vandaag nog de juiste partner.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email