Motion design voor beginners
Creative & Design

Motion design: 4 tips om het in jouw marketing te gebruiken

5,00/5(1)

Motion design begeleidt ons vandaag de dag in het dagelijks leven. Vaak merken we de animaties niet eens meer op, zozeer is het oog eraan gewend geraakt.

Of het nu gaat om de introsequenties van series of speelfilms, naamsvermeldingen in nieuwsberichten, tvcommercials of Instagram-verhalen: geanimeerde graphics zijn inmiddels een ingeburgerd communicatiemiddel.

De geschiedenis van motion design

Motion design begon bijna 80 jaar geleden. “Gertie de Dinosaurus” was de eerste tekenfilm die in 1914 over het scherm flikkerde.

Vanaf de jaren dertig verschenen de eerste tekenfilms, waaronder Walt Disney’s latere wereldberoemde Mickey Mouse-films. Motion design in zijn huidige betekenis wordt gebruikt sinds de jaren 1950. De grafisch ontwerper Saul Bass, die onder meer de intro ontwierp voor de speelfilm “The Darned Seventh Year” met Marilyn Monroe, was een pionier op dit gebied.

Wat is motion design?

Motion design is per definitie een discipline van grafisch ontwerp waarin tweedimensionale afbeeldingen spannender worden gemaakt door middel van animatie, wat “het creëren van beweging” betekent.

Het is dus een visuele kunstvorm die de creatie van bewegende elementen mogelijk maakt.

In de praktijk worden bijvoorbeeld grafische elementen zoals tekst, illustraties of afbeeldingen in beweging gezet om ze dynamischer en efficiënter te maken.

Motion design brengt deze componenten tot leven om een ontwerp meer zeggingskracht te geven door te spelen met beweging.

Als techniek op het snijvlak van kunst en communicatie is motion design nu aanwezig in televisiereclames, speelfilms – waaronder de James Bond-films – op internet of op billboards.
 
Het is dan ook een veelgebruikt marketinginstrument dat het imago van een bedrijf en de merken die het ontwikkelt kan helpen versterken.

Wat betekent motion design voor bedrijfscommunicatie?

Motion design is een populaire manier geworden om de bruikbaarheid van websites te verbeteren. Het kan problemen met gegevensvolume, laadtijden en opmaak helpen oplossen. Nu geschreven inhoud minder klikbaar en minder leesbaar wordt, is motion design steeds vaker een uitstekende strategie om bedrijfscommunicatie te optimaliseren.

Motion design als communicatiemiddel

Met zijn visuele dynamiek kan je de aandacht van het doelpubliek trekken. Met de verschillende animeerbare elementen kunt u de impact van uw boodschap zowel vereenvoudigen als versterken. Bovendien is een dergelijke animatie bijzonder gemakkelijk te delen op sociale netwerken.

Als effectief communicatiemiddel vergroten motion graphics de zichtbaarheid van een bedrijf en onderscheiden ze het van de concurrentie. De statistieken spreken voor zich:

  • Motion graphics worden nu door meer dan 80% van de bedrijven gebruikt in hun communicatiestrategie.
  • De door motion graphics overgebrachte boodschappen worden door 95% van de gebruikers onthouden. Voor tekstinhoud is dat slechts 10%.
  • Gebruikers delen geanimeerde inhoud vaker op sociale netwerken, waardoor de zichtbaarheid van het merk/bedrijf toeneemt.

De UX verbeteren door Motion Design

De term UX betekent “user experience” in het Engels, wat we in het Duits kunnen vertalen als “Benutzererfahrung”. UX beschrijft de ervaring van een gebruiker bij interactie met een digitale toepassing. Op het web staat UX voor goede bruikbaarheid en gemakkelijke navigatie.

Motion design kan worden gebruikt om deze gebruikerservaring te verbeteren. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de call-to-action knoppen op een website dynamischer te maken of om het invullen van formulieren te vergemakkelijken. Motion design kan ook bounce rates verminderen en conversies stimuleren.

Motion design kan het ontwerp van uw website ook moderner en visueel aantrekkelijker maken. Dit draagt ook bij tot een betere UX. Slim gebruikte motion graphics zien er harmonieuzer en minder agressief uit dan pop-upvensters.

Hier volgt een overzicht van de voordelen die motion design kan hebben voor uw gebruikerservaring:

  • Een boodschap kan eenvoudig en doeltreffend worden overgebracht.
  • Motion graphics kunnen een pagina een hoogwaardig en aantrekkelijk ontwerp geven.
  • Motion design maakt een breder scala aan creativiteit en ontwerpmogelijkheden mogelijk.
  • De dynamiek van animatie geeft uw website een boeiend ritme.

4 voorbeelden van succesvol motion design

Onder de vele artistieke prestaties van motion designers vallen er enkele op door hun uitzonderlijke kwaliteit. Hier zijn enkele succesvolle voorbeelden:

James Bond films

De introsequenties van de James Bond-films zijn een klassieker van motion design, zonder welke de 007-films waarschijnlijk niet zo succesvol zouden zijn geweest. Het titelontwerp werd een essentieel onderdeel van de audiovisuele communicatie.

Wecasa

Een ander voorbeeld is de app van het Franse bedrijf Wecasa. De applicatie kan worden gebruikt om diensten te boeken die het dagelijks leven binnen de eigen vier muren vergemakkelijken, van huisbezoeken door een kapper tot babysitting. Video’s met bewegende beelden leggen in minder dan een minuut uit hoe de dienst werkt.

Wecasa

Marktschwärmer

Marktschwärmer brengt lokale voedselproducenten en consumenten samen en is een uitstekend voorbeeld van hoe motion graphics de gebruikerservaring en het ontwerp van een website kunnen verbeteren.

Carrefour

Supermarktketen Carrefour gebruikt geanimeerde typografische effecten. Motion graphics worden gebruikt om informatie op een speelse manier over te brengen.

De beste tools voor motion designers

Om motion graphics in professionele kwaliteit te produceren, heb je de juiste softwareprogramma’s nodig. Hier is een kort overzicht:

👉🏾 PowToon is het juiste gereedschap voor beginners. De webtool is gemakkelijk te gebruiken en hoeft niet eerst te worden geïnstalleerd. De software maakt het mogelijk om gratis de eerste eenvoudige motion graphics te maken.

👉🏾 Wideo is ook een voorbeeld van software die populair is bij mensen die weinig of geen kennis hebben van graphics. De software maakt het mogelijk om korte geanimeerde video’s te maken die zeer geschikt zijn voor sociale media. Voor deskundigen komen echter eerder andere platforms in aanmerking.

👉🏾 Adobe Photoshop en Illustrator maken het mogelijk om beeldmateriaal van hoge kwaliteit te maken dat in een volgende stap kan worden geanimeerd. Met de softwareprogramma’s kunnen illustraties worden gemaakt, tekstvensters worden bewerkt, GIF’s worden gemaakt, enz.

👉🏾 Adobe After Effects is onmisbaar voor professionele motion designers. De toepassing wordt gebruikt om afbeeldingen gemaakt in Photoshop of Illustrator te animeren. Werken met de Adobe suite voorkomt compatibiliteitsproblemen.

👉🏾 Adobe Premiere Pro is de afwerkingstool voor het verfijnen van motion graphics. Met Premiere Pro kun je geluid toevoegen aan je creatie en echt professionele videobewerking uitvoeren.

👉🏾 Cinema 4D is software voor professionele ontwerpers die 3D-modellen en complexere animaties kunnen maken. Toch is de toepassing gemakkelijk te gebruiken.

Hoe word je een motion designer?

Als u motion design niet aan een bureau wilt toevertrouwen, maar in eigen beheer wilt uitvoeren, moet u natuurlijk op zoek naar het juiste profiel. De vereisten voor motion designers veranderen voortdurend naarmate de technologie evolueert.

In het algemeen moeten motion designers beschikken over geavanceerde kennis van:

  • grafisch ontwerp
  • fotografie
  • video

Een goede ontwerper moet ook creatief en technisch begaafd zijn en geïnteresseerd in het beheersen van gangbare softwareprogramma’s en het gemakkelijk leren gebruiken van nieuwe toepassingen. Hij of zij moet ook kennis hebben op audiovisueel gebied.

De taak van een motion designer bestaat erin interactieve geanimeerde inhoud te creëren die geschikt is voor verschillende media en platforms. Motion graphics worden vaak online gebruikt, maar ook op televisie, in speelfilms of op displays in warenhuizen.

De ontwerper is verantwoordelijk voor het hele proces, van het eerste ontwerp tot het storyboard en de uiteindelijke realisatie. De doelgroep van het eindproduct moet altijd centraal staan. Het beroep van motion designer is dan ook zeer veelzijdig.

Opleidingsprogramma’s voor motion designers zijn veelzijdig en veranderen voortdurend. Intussen bieden sommige Nederlandse hogescholen cursussen film en motion design aan.

Na een kwalitatieve opleiding moet de afgestudeerde in staat zijn verschillende motion design programma’s te beheersen, design projecten te beheren en, met enige professionele ervaring, de artistieke leiding van motion graphics producties over te nemen als creativedirector.

Conclusie

Motion graphics worden steeds meer gebruikt. Als digitaal bedrijf is motion design nu bijna essentieel voor de zichtbaarheid en efficiëntie van de communicatie. Motion design helpt inhoud toegankelijker te maken en hiermee is de kans groter dat uw boodschap blijft hangen bij de consument. Dit maakt motion graphics tot een krachtig marketinginstrument.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email