2024: Een frisse start in het digitale tijdperk met Rebranding
Laatst geüpdate op 24 juli 2024 om 09:37 am
Bent u klaar voor een nieuwe positionering in 2024? De zakenwereld verandert en rebranding is een waardevol hulpmiddel geworden voor organisaties die willen groeien en zichzelf willen aanpassen aan de nieuwe markten. Maar waarom is rebranding een goed idee en hoe kun je overhaaste beslissingen vermijden? In dit artikel helpen we je om diep in de wereld van rebranding te duiken en geven we een aantal voorbeelden van rebranding.
We analyseren +7 opmerkelijke rebranding verhalen. Deze zullen duidelijk maken welke strategische en esthetische aanpassingen nodig zijn. Ga met ons mee terwijl we je uitrusten met de kennis die je nodig hebt om succesvol door de steeds veranderende digitale markt te navigeren. Ga met ons mee op onze reis om de kracht van rebranding te begrijpen en maak van 2024 een succesvol en transformerend jaar.
Belangrijkste opmerkingen:
1. Redenen voor Rebranding:
- Rebranding is wanneer een bedrijf zijn oorspronkelijke doelstellingen overtreft, om crisis gedreven beslissingen te vermijden.
- Verander een verouderd merk nieuw leven in om een nieuw publiek aan te trekken.
2. rebranding strategie:
- Integreer nieuwe producten naadloos in de huidige merkidentiteit voor een soepele overgang.
- Upgrade visuele elementen met behoud van merkherkenning.
3. Herdefiniëren van doelgroep en markt:
- Herstel de band met de doelmarkt en pas je aan aan de nieuwe demografie.
- Breng waarde over op zowel bestaande als nieuwe klanten door middel van op elkaar afgestemde merktaal.
4. Herdefiniëren van visie, missie en waarden:
- Werk doelen en principes bij tijdens de rebranding om veranderingen in de bedrijfsstrategie te weerspiegelen.
5. Succesvolle Rebranding Punten:
- Ontwikkel de branding naarmate het bedrijf groeit en onderscheid het van concurrenten.
- Hernoem, creëer nieuwe merkrichtlijnen en plan een succesvolle lancering voor een effectieve rebranding.
6. Ervaringen met rebranding om van te leren:
- Voorbeelden van succesvolle rebranding zoals Domain by Principals en waarschuwende verhalen zoals Radio Shack.
- Victoria’s Secret en Google laten zien hoe ze zich kunnen aanpassen aan veranderingen in de markt door middel van rebranding.
7. Conclusie:
- Rebranding is een flexibel hulpmiddel voor verandering, dat het belang van duidelijke planning en trouw blijven aan kernwaarden benadrukt.
- Sortlist biedt hulp bij het vinden van het juiste creatieve bureau voor een succesvol rebranding proces in 2024.
De juiste (en verkeerde) redenen voor een rebranding
Rebranding is een complex proces dat onverwachte gevolgen of aanzienlijke opbrengsten kan hebben. Inzicht in de redenen voor verandering is cruciaal voor het lanceren van een succesvolle rebranding campagne.
Wanneer moet een bedrijf een rebranding overwegen?
Wanneer bedrijven hun doel overtreffen, moeten ze rebranden
Een van de belangrijkste redenen voor een rebranding is wanneer het oorspronkelijke doel van een bedrijf niet langer zinvol is of past bij de toewijding aan de huidige diensten of de positionering van het marktaandeel. Een rebranding initiatief kan de interne communicatie over de groei van een bedrijf vergemakkelijken. Het bevordert ook de toewijding aan nieuwe ideeën die de doelen en producten van het bedrijf vertegenwoordigen.
Rebranding als een manier om een crisis te verbergen: Waarom bedrijven het niet moeten doen.
Een rebranding moet geen overhaaste beslissing zijn als reactie op negatieve publiciteit of een noodsituatie. Een rebranding om een negatief incident te bagatelliseren of ongewenste pers af te buigen, heeft vaak een averechts effect. Klanten kunnen het opvatten als oneerlijk of een manier om verantwoordelijkheid te ontlopen.
Rebranding om verouderde branding nieuw leven in te blazen
Rebranding is een strategisch initiatief dat veel bedrijven gebruiken om een oud merk nieuw leven in te blazen. Het originele logo, de visuele identiteit en het verhaal van een merk kunnen uit de mode raken of verouderd zijn. In dat geval verandert rebranding het oude merk nieuw leven in door de esthetiek te updaten met een nieuwe boodschap. Het is een manier om de boodschap van het merk op te waarderen en de relevantie ervan voor het hedendaagse publiek te vergroten.
Bedrijven kunnen door rebranding een nieuwe visuele identiteit in hun merk weer aanwakkeren. Door moderne ontwerp aspecten te integreren, kunnen ze nieuwe klanten aantrekken terwijl ze hun bestaande klantenkring behouden. Daarnaast zijn het gebruik van bijgewerkt marketingmateriaal en het inspelen op consumenten voorkeuren andere factoren die kunnen helpen.
Een grondige rebranding strategie die werkt met je bestaande branding
Een grondig rebranding plan integreert nieuwe componenten naadloos in de huidige merkidentiteit. Het bouwt voort op het verleden in plaats van het weg te gooien. Deze strategie houdt je merk herkenbaar en zorgt tegelijkertijd voor een naadloze overgang voor je publiek.
Een goed uitgevoerd, compleet rebranding plan bevat belangrijke visuele elementen die je doelgroep aanspreken. Terwijl de nodige aanpassingen worden gedaan, weerspiegelt het de groei van het bedrijf of veranderingen in de branche. Het behoudt de consistentie van de identiteit van je bedrijf terwijl logo’s, kleurenschema’s, de stem van het merk en stijlstandaarden worden bijgewerkt.
Het publiek en de markt van uw merk opnieuw bepalen
Een merk kan zich uiteindelijk uitbreiden buiten zijn doelmarkt of naar nieuwe gebieden. Rebranding helpt om de band met de doelmarkt en het publiek van het merk te herstellen. Bedrijven kunnen met succes hun waarde uitdrukken voor nieuwe klanten en een breder publiek door hun merktaal en -identiteit te heroriënteren om een nieuwe demografie of marktgebied aan te spreken.
Deze verandering in merkstrategie heeft als doel om de band te versterken met huidige klanten die de nieuwe visie en doelstelling van het merk ondersteunen, naast het bereiken van nieuwe markten en het aantrekken van nieuwe klanten.
Herdefinieer de visie, missie en waarden van je bedrijf
Rebranding biedt een fantastische kans om de doelen, doelstellingen en kernprincipes van een bedrijf te actualiseren. Deze fundamentele componenten vormen de hoeksteen van de identiteit en richting van een merk. Door ze tijdens de rebranding te definiëren, kan een bedrijf zijn betrokkenheid bij de consument communiceren. Het is een manier om veranderingen in de bedrijfsstrategie te weerspiegelen en de missie te definiëren.
De vernieuwde visie, doelstelling en waarden van het bedrijf onderstrepen de toewijding om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Tegelijkertijd worden de kernidealen behouden en wordt de weg vrijgemaakt voor de beste strategie voor de rebranding van de identiteit. De aantrekkingskracht van het publiek op het merk kan toenemen door deze verbinding met een authentieke, bijgewerkte identiteit.
5 ongelooflijke punten van succesvolle rebranding
Apple: Bedrijven moeten van merk veranderen als hun bedrijf verandert
De branding van een bedrijf moet veranderen als het bedrijf verandert. De naamsverandering van Apple van Apple Computer Inc. naar Apple Inc. is een goed voorbeeld. De overgang van een bedrijf dat zich voornamelijk richt op computers naar een bedrijf dat een breder scala aan goederen en diensten aanbiedt, was de aanleiding voor dit nieuwe merknaam.
Apple heeft zijn transformatie in een technologische grootmacht effectief tot uitdrukking gebracht door zijn verschillende productverpakkingen, rebranding en productaanbiedingen. Deze rebrandinginitiatieven communiceren naar de markt en de consumenten dat het bedrijf zijn horizon verbreedt en de aard van zijn producten en diensten verandert.
Burger King: Bedrijven moeten een rebranding doorvoeren om zich te onderscheiden van concurrenten
In een concurrerende omgeving is uniek zijn essentieel. De rebranding van Burger King in 2019 is een perfect voorbeeld van deze tactiek. Om een onderscheidende klantervaring te creëren, veranderde het bedrijf het interieur van zijn restaurants en introduceerde het een schoner, moderner logo.
Door dit soort uitspraken te doen, onderscheidt Burger King zich met succes van concurrenten in de fastfoodmarkt. De rebranding toont een toewijding om iets unieks en aantrekkelijks te bieden. Het doel was om de aantrekkingskracht van het merk te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken, terwijl de huidige trouwe klanten behouden zouden blijven.
Ant Group: Hernoem je bedrijf tijdens een rebranding
Ant Group, de financiële eenheid van Alibaba, besloot zijn bestaande merknaam te veranderen als onderdeel van een make-over. De verandering toonde hun toewijding aan inclusiviteit en sloot aan bij hun uitgebreide financiële aanbod. Een strategische zet om hun veranderende bedrijfsfocus beter weer te geven was de naamsverandering van “Ant Financial” naar “Ant Group”.
Dit voorbeeld van rebranding laat zien dat een bedrijf meer kan doen dan alleen cosmetische veranderingen aanbrengen of een nieuw imago creëren. Het kan zichzelf zelfs een betere naam geven om zijn doelen en identiteit in de toekomst te weerspiegelen. Dit geldt vooral als het bedrijf groeit of diversifieert.
Mailchimp: Nieuwe merkrichtlijnen ontwikkelen
Het rebrandingproces van Mailchimp benadrukte de waarde van zorgvuldig ontwerp en de ontwikkeling van een uitgebreide stijlgids. Deze gids zorgde ervoor dat alle touchpoints – van webdesign, typografie en tone of voice tot kleurenschema’s en logo’s – consistent waren. Mailchimp’s nauwgezette aandacht voor details toonde hun inzet voor een consistente en intuïtieve gebruikerservaring.
Het opstellen van merkrichtlijnen tijdens een rebranding is essentieel. Ze bieden namelijk de parameters voor de verbale en visuele identiteit van je bedrijf. Ze zorgen voor consistentie in meerdere media en kanalen. Dit versterkt de integriteit van de nieuwe merkidentiteit en het streven van het bedrijf naar uitmuntendheid.
Airbnb: Plan een succesvolle lancering
Een cruciale stap in het rebranding proces is de lancering van de nieuwe identiteit. Dit is uw kans om uw unieke identiteit aan de wereld te introduceren. Dit is een kans om de interesse van uw publiek te wekken en een buzz te creëren. Een succesvolle lancering van een rebranding vereist zorgvuldige planning, inclusief promotie en timing. Informeer je publiek over de veranderingen en benadruk de voordelen en verbeteringen die de branding biedt.
Gebruik een combinatie van traditionele en digitale marketingkanalen om je bereik te vergroten. U kunt uw bereik vergroten met de juiste middelen, zoals e-mail, sociale media en persberichten.
Airbnb’s rebranding debuut, met de nieuwe website en visueel aantrekkelijke animatie, verklaart het belang van het logo herontwerp. Het toont het vermogen van een goed uitgevoerde lancering om opwinding en betrokkenheid te genereren.
Deze feiten tonen de diversiteit aan strategieën voor effectieve rebranding. Rebranding is nog steeds een effectieve en strategische strategie voor bedrijven in 2024 en daarna. Het kan zijn om je marketingstrategie te updaten zonder de continuïteit op te offeren of je aan te passen aan veranderende bedrijfslandschappen. Het kan zijn om je te onderscheiden van je concurrenten. Sommige bedrijven kunnen een rebranding doorvoeren om nieuwe richtingen aan te geven of om uitgebreide merkstandaarden te ontwikkelen.
Ben je klaar voor een rebranding? (Enkele Rebranding-ervaringen die je zou moeten bekijken)
Rebranding is een transformatieproces dat weloverwogen nadenken en een berekende voorbereiding vereist. Inzicht in de successen en tekortkomingen van je eigen bedrijf en van anderen is cruciaal voordat je aan deze actie begint. Hier zijn een aantal inspirerende voorbeelden van rebranding:
Domain by Principals
Het vastgoedbedrijf Domain heeft een fantastisch succesverhaal van rebranding achter de rug. Hun metamorfose was een berekende stap in de richting van modernisme en verfijning. Met het nieuwe logo-ontwerp, dat een gestileerde “D” bevatte, communiceerde Domain continuïteit met zijn vorige merkinspanningen en suggereerde tegelijkertijd een nieuw begin.
Het behouden van deze consistentie is essentieel om een breder en moderner publiek aan te spreken en tegelijkertijd het respect en de merkherkenning van de huidige klanten te behouden. De Domain rebranding is een voorbeeld van de kracht van een methodische progressie en complete merkherziening die het verleden eert en tegelijkertijd naar de toekomst kijkt.
De mislukking van de rebranding van Radio Shack
De poging tot rebranding van Radio Shack in 2009 is een les in voorzichtigheid. Om het imago op te frissen en een technische klantenkring aan te spreken, doopte het bedrijf zichzelf om tot “The Shack”. Het merk had echter geen duidelijk plan en slaagde er niet in om klanten aan te spreken.
De kernproblemen van het bedrijf werden niet aangepakt, waardoor de achteruitgang versnelde en het bedrijf uiteindelijk failliet ging. Deze casus laat zien hoe belangrijk het is om een duidelijk plan te hebben en je rebranding inspanningen af te stemmen op de behoeften van de markt.
Victoria’s Secret: voorbeeld van rebranding
Het bekende lingeriebedrijf Victoria’s Secret begon aan een rebranding om haar imago te vernieuwen en een bredere markt aan te spreken. Het bedrijf verlegde de focus van de conventionele lingerielook naar een meer inclusieve en diverse definitie van schoonheid. Een onderdeel van deze verandering was de “VS Collective”-campagne.
Deze campagne bestond uit een gevarieerde cast van modellen en pleitbezorgers van het merk. Deze tactische verschuiving was bedoeld om de veranderende waarden en smaken van de moderne consument te weerspiegelen. Het cultiveert ook een positiever merkimago en spreekt een bredere groep consumenten aan.
Jumbo door FutureBrand
De Nederlandse kruidenier Jumbo en FutureBrand werkten samen aan een succesvolle rebranding van het bedrijf. De verandering bestond uit het ontwikkelen van een helderder, kleurrijker merk dat aantrekkelijk is voor huidige en potentiële klanten. Ze verbeterden het uiterlijk van hun verpakkingen door de nadruk te leggen op kwaliteit en versheid.
Het doel van deze rebranding was om de merkloyaliteit te vergroten, aankopen in de winkel te stimuleren en de interactie met de consument te verhogen. Jumbo’s succesvolle rebranding onderstreept het belang van visuele identiteit. Het rebranding plan illustreert ook het potentieel om de perceptie en betrokkenheid van de klant te beïnvloeden.
Mozilla Rebrand: Standaard open
“Open by Default” is de naam van een indrukwekkend rebranding initiatief dat Mozilla heeft ondernomen. Mozilla is het bedrijf dat de webbrowser Firefox heeft gemaakt. De bedoeling was om de openheid en privacy van de gebruiker, de kern van Mozilla, over te brengen. Hoewel ze verschillende logo-aanpassingen hebben doorgevoerd om hun toewijding aan open-source technologie aan te tonen, heeft Mozilla hun originele dinosaurus logo behouden.
Deze rebranding is een voorbeeld van het belang van consistentie in je branding. Het benadrukt dat branding moet aansluiten bij de kernovertuigingen van de missie van je bedrijf om een betere band met je publiek te creëren.
Mailchimp Rebrand: Het ontwerp zit in de details
De volledige rebranding van Mailchimp was een oefening in nauwgezet ontwerp. Om de gebruikerservaring en merkpersoonlijkheid te verbeteren, concentreerden ze zich op bepaalde ontwerp elementen zoals lettertype en kleurkeuzes. Het herontwerp en de verschillende grillige afbeeldingen versterkten de reputatie van Mailchimp als een persoonlijk en toegankelijk bedrijf.
Deze ervaring laat zien hoe zelfs kleine, praktische ontwerpdetails een significante invloed kunnen hebben op hoe mensen het verhaal van een bedrijf zien. Het benadrukt ook het belang van het kiezen van een logo. Een logo vertegenwoordigt een visuele identiteit en een frisse uitstraling. Daarom moet je keuze consistent zijn bij een rebranding.
Google Rebrand: Wees mobiel en platform overschrijdend vriendelijk
De rebranding van Google werd ingegeven door de noodzaak om zich aan te passen aan een mobile-first omgeving. Het doel was om een consistente en soepele gebruikerservaring te bieden op meerdere apparaten en platforms. Hiervoor moest het ontwerp van het iconische Google-logo worden herzien en gestroomlijnd.
Een ander doel van de rebranding was om duidelijk te maken dat Google meer is dan alleen een zoekmachine. Google’s ervaring toont de waarde aan van flexibiliteit in het digitale tijdperk en hoe de identiteit van een merk het vermogen moet vertegenwoordigen om op meerdere platforms te opereren.
Conclusie
Rebranding is een flexibel hulpmiddel voor verandering in de dynamische zakenwereld. Rebrandingervaringen kunnen zowel succesvol als onsuccesvol zijn, maar ze leren altijd belangrijke lessen. Je leert hoe belangrijk het is om een duidelijk plan te hebben. Je weet dat je trouw moet blijven aan je kernwaarden en dat je de markt grondig moet begrijpen. Deze observaties dienen als een routekaart voor bedrijven die een rebranding overwegen in 2024 wanneer ze aan hun revolutionaire reis beginnen.
Bij Sortlist begrijpen we hoe complex een rebranding proces kan zijn. Wij kunnen bedrijven helpen het beste creatieve bureau te vinden om hen te helpen hun rebrandingdoelen te bereiken. Ons platform vergemakkelijkt het zoeken naar de ideale creatieve medewerker om het verhaal van uw nieuwe merkidentiteit te bouwen. Neem contact met ons op voor een soepel en succesvol rebrandingproces.