Hoe moet je jouw Marktaandeel berekenen?
Sales & Customer Success

Hoe moet je jouw Marktaandeel berekenen?

5,00/5(2)

Hoe win je de strijd om marktaandeel? Wat is de beste groeistrategie? Je ziet het in elk businessplan, marketingplan en financieel-economisch rapport: marktaandeel. Je zult hier leren hoe je dit van je product of bedrijf kunt bepalen, hoe dominant je merk is en wie je grootste tegenstanders zijn.

Ook lees je hier hoe je het berekent en hoe je de hoogste en grootste omzet haalt.

Wat is een marktaandeel?

Een korte omschrijving:

Een marktaandeel toont de omvang van een bedrijf, een nuttige metriek om de dominantie en het concurrentievermogen van een bedrijf op een bepaald gebied te illustreren. Het wordt berekend als het percentage van de bedrijfsomzet ten opzichte van het totale aandeel van de omzet in de desbetreffende bedrijfstak over een bepaalde periode.

Het marktaandeel van een onderneming kan een aanzienlijke invloed hebben op haar activiteiten, namelijk de prestaties van haar aandeel, de schaalbaarheid en de prijzen die zij kan bieden voor haar product of diensten.

Waarom is marktaandeel belangrijk?

In eenvoudige bewoordingen is het marktaandeel een cruciale indicator voor de concurrentiekracht van een onderneming. Het vergroten van het marktaandeel kan de winstgevendheid van een bedrijf verbeteren. Dit komt doordat grotere bedrijven in staat zijn om te profiteren van schaalvoordelen, waardoor ze lagere prijzen kunnen hanteren en de groei van hun concurrenten kunnen beperken. Het verhogen van het marktaandeel is dus een strategische zet voor bedrijven die streven naar succes in een competitieve markt.

Hoe bereken je het marktaandeel?

Een interessant voorbeeld hiervan zijn de kijkcijfers. Kijkcijfers geven het percentage kijkers weer dat tijdens een bepaalde periode naar een specifiek programma op een bepaalde zender heeft gekeken. Dit wordt vergeleken met het totale percentage kijkers gedurende dezelfde periode. Kijkcijfers bieden waardevolle inzichten in het bereik en de populariteit van tv-programma’s.

Door de berekening ervan, zie je hoe dominant je aandeel op de markt is vergeleken met de concurrentie. Let op, om de markt goed in te schatten is het belangrijk dat je je niet alleen focust op je marktaandeel, maar ook op de totale grootte van je markt.

Wat is omzet? Omzet is de totale inkomsten die een bedrijf genereert uit de verkoop van producten of diensten. Het is een cruciale maatstaf voor het succes en de financiële gezondheid van een onderneming. Door de omzet te vergroten, kan een bedrijf groeien, investeren en winst maken.


Neem de juiste beslissing

Ontdek de meest relevante bureaus voor jouw project op basis van jouw specifieke vereisten.

Vind uw agentschap nu!

Totale omzet

Zorg voor een zo groot mogelijke omzet. Dat betekent je totaal bedrag van de verkoop gedurende een bepaalde periode. Een omzet is niets anders dan de totale afzet te vermenigvuldigen met de prijs. Dit is je Bruto-omzet. Dat is exclusief btw en exclusief je kostenpost.

Hoe bepaal je de marktgroei?

Het is belangrijk om in de gaten te houden hoe hard de markt groeit waar je marktaandeel onderdeel van is. De groei moet minimaal 10% zijn om aantrekkelijk te zijn.

Marktgroei

Omdat het percentage afhankelijk is van het marktonderzoek wat je doet, zal dit altijd een schatting zijn. Het onderzoek staat bekend als tijdrovend.

Hoe bepaal je de marktomvang?

Bekijk als nieuw bedrijf altijd je marktomvang. Hoe groot is je doelgroep? Wat is de groei van je marktomvang vergeleken met vorig jaar? Dit is belangrijk voor het maken van een groot marktaandeel.

Om je marktgrootte te berekenen hebben we een stappenplan voor je.

 • Bepaal jouw doelpubliek
  • Gezien het belang van het bepalen van je doelgroep, is het van cruciaal belang voldoende tijd uit te trekken voor een goede analyse van deze eerste stap.
 • Maak een schatting van het aantal beoogde klanten
  • Maak een schatting van het totale aantal beoogde klanten op de markt die een profiel hebben dat vergelijkbaar is met dat van de klant op wie je je richt.
 • Bepaal de penetratiegraad
  • Verfijn je marktgrootte door uit te gaan van een penetratiegraad voor je productcategorie. De penetratiegraad is een functie van de aard van je product.
 • Bereken de potentiële marktgrootte: Volume en waarde
  • scroll maar lekker terug omhoog 🔝
 • Pas de gegevens over de marktomvang toe
  • 🎯 LET’S GO!

In deze vijf stappen wordt aangegeven hoe een marktgrootte kan worden geraamd.

Marktaandeel vergroten met je marketing

Hoe vergroot je je marktaandeel. Grofweg kun je dat op driemanieren doen.

1 – Marktpenetratie

Het is makkelijker om je marktaandeel op de markt te vergroten met nieuwe klanten door marktpenetratie dan klanten weg te halen bij andere aanbieders. Wanneer een groeiende groep consumenten trouw zijn aan je product groeit je marktaandeel automatisch ook.

2 – Volume-uitbreiding

Volume-uitbreiding doe je met grotereverkoop van je product aan bestaande consumenten. Als het aantal verkochte producten [afzet] groeit binnen je eigen markt ben je op de goede weg naar een goede omvang van je marktaandeel.

3 – Groter klant aandeel

Hoe krijg je een groter klantaandeel. Je kunt klanten hebben die natuurlijk het product bij je kopen, maar ook kopen bij andere producenten. Zorg ervoor dat deze klanten het meeste bij je bedrijf kopen. Dat wordt bij je bedrijf dan automatisch in omzet uitgedrukt.

Als je een groter marktaandeel in handen hebt, heb je ook een betere onderhandelingspositie. Leveranciers luisteren sneller naar producenten met een groot marktaandeel. Wat een grotere totale markt omzet tot stand brengt.

Factoren die Marktaandeel Beïnvloeden

Het marktaandeel van een bedrijf wordt beïnvloed door diverse factoren die de dynamiek van de markt en de concurrentieomgeving weerspiegelen. Een diepgaand begrip van deze factoren is essentieel voor het ontwikkelen van effectieve strategieën om marktaandeel te vergroten. Hieronder worden enkele cruciale elementen beschreven die een significante impact hebben op het marktaandeel van een onderneming:

Prijsstrategieën

 • Prijselasticiteit: De mate waarin de vraag naar een product reageert op prijsveranderingen, beïnvloedt direct het marktaandeel. Een flexibele prijsstrategie kan de vraag stimuleren en de concurrentiepositie versterken.
 • Kortingen en promoties: Het aanbieden van aantrekkelijke kortingen en promoties kan klanten aantrekken en hun loyaliteit vergroten, wat een directe invloed heeft op het marktaandeel.

Productdifferentiatie

 • Innovatie: Het vermogen om voortdurend innovatieve producten of diensten te introduceren, kan de differentiatie vergroten en een concurrentievoordeel opleveren.
 • Kwaliteit: Consumenten hechten waarde aan de kwaliteit van producten. Een superieure kwaliteit kan leiden tot een grotere marktaandeel, vooral in markten waar klantloyaliteit een belangrijke rol speelt.

Distributienetwerken

 • Toegankelijkheid: De beschikbaarheid van producten in verschillende verkooppunten en online kan de toegankelijkheid vergroten, waardoor een breder publiek wordt bereikt en het marktaandeel wordt uitgebreid.
 • Efficiëntie van distributiekanalen: Een effectief distributienetwerk kan de snelheid en nauwkeurigheid van leveringen verbeteren, wat de klanttevredenheid verhoogt en de positie in de markt verstevigt.

Klanttevredenheid en loyaliteit

 • Klantervaring: Een positieve klantervaring kan leiden tot herhaalde aankopen en mond-tot-mondreclame, waardoor het marktaandeel wordt vergroot.
 • Loyaliteitsprogramma’s: Het implementeren van effectieve loyaliteitsprogramma’s kan klanten aanmoedigen om bij een specifiek merk te blijven, zelfs in een concurrerende markt.

Het begrijpen van deze factoren en het proactief aanpassen van strategieën aan de veranderende marktomstandigheden is essentieel voor bedrijven die hun marktaandeel willen vergroten en een duurzame concurrentiepositie willen behouden.

Conclusie: Zo kan je de markt domineren

Een groot marktaandeel hebben is van essentieel belang om succesvol te zijn. Laat je niet ontmoedigen door concurrentie of individuele spelers. Richt je op je eigen organisatie en breng regelmatig vernieuwing en verfrissing. Investeer in de training van je personeel, toon oprechte interesse en houd belanghebbenden op de hoogte van de ontwikkelingen. Blijf groeien en creëer je eigen unieke waardepropositie om je marktaandeel te vergroten. Op deze manier zullen anderen erkennen dat je de beste bent en je marktaandeel versterken.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email