videomarketing
Content Marketing

7 tips om succesvol te worden met videomarketing

5,00/5(1)

Tegenwoordig kun je niet zonder videomarketing. Of het nu een korte product video is of een gefilmde review van een klant, je doelgroep zal de komende jaren steeds meer waarde hechten aan video. Met een goede planning en de juiste software kan je een aantal clips maken die bijdragen aan je naamsbekendheid en conversie.

Een video schept vertrouwen en zorgt voor verbinding met het merk. En dat heeft veel voordelen.

Videomarketing draagt bij aan verbeterde seo en dat betekent dan weer meer website bezoekers. Als je eenmaal weet wat je wil vertellen en hoe je het kunt vastleggen op video dan is video marketing gemakkelijk. Je kunt er altijd voor kiezen om een extern bureau of freelancer voor in te huren. Ook met je Iphone kan je kwaliteitsvolle video’s maken.

Eigenlijk is er geen excuus te vinden om niet vandaag nog te beginnen met video marketing!

Aan de slag met videomarketing

Video is tegenwoordig een must voor elk merk. Met goede tekst en foto’s alleen redt je het eigenlijk niet meer.  Tegenwoordig is video misschien wel de beste manier om content uit te brengen en je naamsbekendheid te vergroten. Er is zelfs een term voor bedacht: videomarketing.

In dit artikel leggen we je uit wat je precies kunt bereiken met video marketing en geven we je een aantal tips over hoe je succesvol kunt worden in videomarketing.

Aan video’s zitten een hoop voordelen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld al gebleken dat 64% van de consumenten een product of service eerder aanschaft na het bekijken van een video. In datzelfde onderzoek komt ook naar voren dat 90% van de video kijkers zich laat beïnvloeden door productvideo’s.

Als jij als bedrijf dus geen video’s maakt maar wel producten wilt verkopen raden we je toch eens aan om aan videomarketing te gaan denken. Videomarketing is misschien wel gemakkelijker en goedkoper dan dat je op voorhand zou verwachten.

Met onze tips zorg je ervoor dat je van videomarketing succesvolle videomarketing maakt.

Videomarketing

Waarom beginnen met videomarketing?

Vroeger werden video’s vooral gemeden op het internet en dat had ermee te maken dat de video’s nogal groot waren en de kwaliteit te wensen overliet. Je kan het nog steeds zien door op zoek te gaan naar oudere video’s op Youtube. Niet echt een goed uithangbord voor je bedrijf.

Simpel: video wint aan populariteit

Tegenwoordig neemt video ruim 80% van het volledige internetverkeer in beslag. Een video heeft 1200% meer kans om gedeeld te worden dan een getypt bericht met een afbeelding. Viral gaan gebeurt dan ook met video’s.

Steeds meer social media kanalen laten video’s toe. Sterker nog sommige platformen, TikTok en Snapchat werken alleen maar met video. Ook het succes van Youtube is natuurlijk enkel te danken aan de video’s die je er kunt vinden. Gemiddeld kijkt 45% van de Youtube gebruikers meer dan een keer per week naar video.

Dan hebben we het niet over achtergrondmuziek maar gaat het over actief kijken. Een video gebruiken in je e-mail levert een verbetering van de click-through rate op van maar liefst 63% op. Al deze voordelen helpen dus bijdragen aan een succesvolle marketingstrategie. Maar wat is succesvolle videomarketing?

Laten we je een aantal tips geven voor je naar de winkel rent om een camera te kopen. Dat is misschien wel helemaal niet nodig.

Zeven tips voor succesvolle video marketing

Het implementeren van video in je marketingstrategie heeft dus veel voordelen maar het is ook belangrijk om te weten waar je nu precies rekening mee moet houden. Niet elke video is goed voor elk platform.

Verschillende social media kanalen vereisen andere lengtes en op het ene platform werkt een uitlegvideo misschien wel goed terwijl een unboxingvideo weer juist ergens anders goed werkt. We geven je gelijk een aantal tips waarmee je jouw video marketing skills naar een hoger niveau kunt brengen.

We sommen even heel snel de 7 tips voor jou op:

 • Tip 1 – Begin met plannen
 • Tip 2 – Maak een schema
 • Tip 3 – Gebruik storytelling
 • Tip 4 – Speel je video af met en zonder geluid
 • Tip 5 – Gebruik altijd een CTA in en om je video’s
 •  Tip 6 – Optimaliseer je video’s voor zoekmachines
 • Tip 7 – Werk samen met andere bedrijven of influencers

Tip 1 – Begin met plannen

Elke seconde telt in je video. Je hoopt dat iemand je video van begint tot eind kijkt en daarom mag je dus feitelijk geen seconde verslappen. Daarom is een goede voorbereiding op videomarketing van essentieel belang. Wat wil je vertellen en aan wie? Dat lijken de eerste twee vragen die je moet gaan beantwoorden.

Hoe wenst je doelgroep van deze video aangesproken te worden? Met die informatie kun je een script gaan bouwen en een storyboard opstellen. Nu ben je klaar om een aantal test video’s te maken. Ook kan het helpen om soortgelijke video’s op het internet te bekijken als inspiratie.

Ook is het in de videomarketing planningsfase belangrijk om te bedenken waar je wilt gaan posten. Wat zijn de regels, wat is de beste duur op dit platform en welke tags werken hier? Noteer dat allemaal en begin zo aan het maken van je video. In je hoofd zou je nu al een plaatje moeten hebben van hoe de video er aan het einde van de rit uit komt te zien en welke stappen er nodig zijn.

Denk ook alvast aan een pakkendetitel die er voor zou moeten zorgen dat mensen de video aanklikken.

 Tip 2 – Maak een schema

We leggen je uit hoe je succesvol kunt worden in videomarketing en niet alleen hoe je één goede video kunt maken.

Daarom dat we je ook even willen wijzen op het feit dat het belangrijk is om een schema te maken waar je wat gaat plaatsen.

Zeker als je al op bijvoorbeeld Youtube of Facebook al een groep volgers hebt opgebouwd kan het zijn dat ze bepaalde content verwachten op sommige dagen.

Dat is ook de kracht van vloggers. Video’s komen vaak op dezelfde dagen naar buiten en daardoor wordt Youtube zelfs als de nieuwe televisie gezien. Een schema helpt je je posten op de juiste dagen en laat je meer georganiseerd werken.

Tip 3 – Gebruik storytelling

Als je denkt dat je in jouw video alleen maar je kijkers moet overhalen om te kopen heb je het mis. Kijkers zullen juist sneller afhaken. Bij videomarketing is het belangrijk om menselijk over te komen en dat betekent als een echt persoon. Natuurlijk kun je jouw producten tonen of laat je eens wat gebruikerservaringen de revue passeren maar 100% verkoop video’s zullen niet meer werken, helemaal niet op social media.

In plaats daarvan kun je het verhaal achter je merk vertellen met je videomarketing om zo een band te creëren met de kijkers van je video. Iets wat onbewust toch ook zal bijdragen aan je verkopen. Ook kun je meerdere verhalen achter elkaar laten opvolgen, net als een soap. Zo zorg je ervoor dat een kijker ook de volgende video van je wilt bekijken.

Door menselijk te blijven, zal de video aansluiten bij de kijker zelf, de kijker zal zich in het verhaal herkennen en dit vergroot dan de kans dat ze gaan begrijpen wat jouw bedrijf te bieden heeft en wat jij voor ze kunt doen.

videomarketing

Tip 4 – Speel je video af met en zonder geluid

Op social media en dan met name Facebook en Instagram worden video’s zonder geluid als je telefoon op “stil” staat. Dat betekent dus dat er onbewust een hoop video’s wordt bekeken zonder geluid. Hoe goed jouw voice-over ook is als het geluid uit staat komt je bericht niet echt over. Daarom kun je bijvoorbeeld denken aan ondertitels maar ook je video te optimaliseren zodat het zelfs zonder geluid interessant is om naar te kijken.

Je moet eigenlijk een boeiend verhaal vertellen zonder dat er audio nodig is. Andere opties zijn mooiste visuals of tekst beschrijvingen in je video gebruiken.

Tip 5 – Gebruik altijd een CTA in en om je video’s

Door gebruik te maken van ‘Call to action‘ knoppen met jouw videomarketing, zorg je ervoor dat iemand zich abonneert op je kanaal of bijvoorbeeld je video deelt met zijn of haar eigen netwerk. In de outro van de video kun je overigens de kijker aansporen om een CTA aan te klikken. Dat moet je niet te vaak doen want het kan ook irritant zijn.

Een tijdje terug zag je vaak dat in video’s aan het begin al werd gevraagd om op een CTA te klikken. We raden je aan om de juiste balans te vinden. Zorg dat je verschillende CTA’s hebt en zo kunt afwisselen. Je kan best wel eens iemand vragen op je CTA te klikken maar overdrijf dit zeker niet. Een CTA in het midden van je video blijkt overigens het beste resultaat te geven,

Videomarketing

 Tip 6 – Optimaliseer je video’s voor zoekmachines

Dit wordt nogal vaak overgeslagen maar ook Google en andere zoekmachines beginnen video steeds belangrijker te vinden.

Daarom is het belangrijk dat je bepaalde trefwoorden gebruikt in je titel bijvoorbeeld. Niet op een spammende manier maar natuurlijk. Als je bedenkt welke trefwoorden kunnen leiden naar jouw video dan is het zeker aan te raden een creatieve manier te vinden om deze in je titel te verwerken.

Hetzelfde geldt voor de video omschrijving. Daarin leg je uit wat de kijker van de video kunt verwachten en een prima plek om eens wat trefwoorden te laten vallen. Ook hier geldt: overdrijf het niet.

Tip 7 – Werk samen met andere bedrijven of influencers

Aanbevelingen van collega’s en vrienden hebben meer waarde dan een standaard advertentie. Daarom dat influencer marketing ook zo nuttig is gebleken de laatste jaren. Door samen te werken met een influencer, groot of klein, wordt jouw product of dienst geloofwaardiger naar voren gebracht. De consument vertelt zo feitelijk aan een andere consument waarom jouw product de moeite waard is.

Je zou bijvoorbeeld ook eens kunnen denken aan een samenwerking met een ander bedrijf waarin jullie je samenwerking bespreken. Zo komt jouw merk onder de aandacht van de doelgroep van het andere bedrijf en andersom.

videomarketing

Voordelen van videomarketing samengevat

Als je jouw naamsbekendheid van je merk of product wilt verhogen dan is het noodzakelijk dat je doelgroep zich bewust wordt van wat jouw bedrijf aanbiedt en hoe zij het in hun (dagelijks) leven kunnen gebruiken. De meest populaire sociale media posts komt voort uit videocontent.

De meeste online videocontent vind je op Youtube, Facebook, Netflix, Instagram, Amazon en Twitter. Het is geen toeval dat vier van deze platformen een social media kanaal zijn.

Dit zijn de voordelen van videomarketing nog eens op een rijtje:

 • Vergroot je naamsbekendheid 
 • Verhoog je conversies 
 • Bouw vertrouwen op bij jouw potentiële klanten 
 • Snel je kennis demonstreren 
 • Betere SEO resultaten 
 • Ook verkeer van Youtube 
 • Inspelen op jouw doelgroep

Videomarketing vergroot je naamsbekendheid

Door video content uit te brengen en dan met name op social media en hierbij onze bovengenoemde tips uitvoert, vindt men je sneller en trek je meer bezoekers naar je website. Omdat video’s meer gedeeld worden dan andere content vergroot je met een goede video dus veel sneller je naamsbekendheid in vergelijking met een stuk tekst.

Verhoog je conversies

Niet alleen op social media scoort video goed. Ook op landingspagina’s hebben video’s een positieve invloed. Zo kun je een korte productdemonstratie geven zodat de kijker en dus potentiële klant nog meer overtuigd wordt van je product. Als een consument weet hoe je product werkt vergroot dat de kans met 65% dat zij het product ook daadwerkelijk aanschaffen.

Bouw vertrouwen op bij jouw potentiële klanten

Zonder vertrouwen zal er nooit een verkoop plaatsvinden. Door video te gebruiken kun je jouw potentiële klanten net even anders aanspreken dan met bijvoorbeeld tekst. Je kunt je expertise beter tonen en je product of dienst wordt anders getoond op video dan op een foto. Ook bewijst dit hoe jouw product werkt en dan klanten dus geen “ kat in de zak” kopen.

Gratis stockfoto met Afro-Amerikaans, apparaat, apparaatje

Videomarketing laat je toe je kennis demonstreren

Je mening formuleren of een gebruikershandleiding van drie a4-tjes is nogal lastig om even snel door te pluizen. Met een video kun je je richten op de hoofdpunten en toon je de kijker dus snel de informatie die ze nodig hebben.

Dat hoeft lang niet altijd in prachtig “Hollywood-achtige” clip. Een video vanuit je zolderkamer in Amsterdam kan even goed werken. Tegenwoordig werken de camera’s op mobiele telefoons al goed genoeg voor een korte video met goed geluid.

Betere SEO resultaten

We gebruiken dagelijks zoekmachines en dat betekent dus dat je elke dag tientallen keren de kans hebt dat jouw merk gevonden wordt op een zoekmachine zoals Google. Video’s worden steeds meer gebruikt door Google bij het tonen van zoekresultaten en daar zijn niet veel mensen zich bewust van.

Een video met goede SEO zal sneller opgepikt worden door Google dan een pagina waarin een aantal keywords worden gebruikt. De concurrentie voor dit soort video’s is namelijk stukken minder en daardoor wordt je snellergevonden.

Ook verkeer van Youtube

Elke maand trekt Youtube 1.9 miljard bezoekers aan. Hier zitten ook jouw klanten tussen. Omdat Youtube bekend staat als de nummer één video ter wereld doe je er dan ook goed aan om je video’s sowieso op Youtube te plaatsen.

Als je jouw video’s op Youtube handig benoemt kun je ervoor zorgen dat je video’s goed bekeken worden maar dus ook dat mensen zodanig geïnteresseerd raken in jouw merk dat ze een kijkje op je website zullen nemen. Daarvoor moet je wel zorgen dat niet alleen je video er goed uitziet, ook je profiel op Youtube moet volledig ingevuld zijn.

Inspelen op jouw doelgroep

Na enige voorbereiding weet je precies waar je doelgroepzich bevindt. Aan het gedrag van je doelgroep kun je dan ook uitmaken welke informatie en video’s ze juist wel of niet leuk vinden. Door deze informatie te analyseren kun je zo content op bouwen dat precies op de behoefte van je doelgroep inspeelt en dus een grotere kans geeft dat ze jouw video’s blijven kijken.

Dit heeft dan weer tot gevolg dat ze sneller aan jouw merk zullen denken en eerder tot een aankoop zullen overgaan. Je kijkt wat de consument leuk of goed vindt en maakt zo content die ze verder helpt waardoor je loyaliteit opbouwt, een soort van vicieuze cirkel.

Ziezo, nu heb je een duidelijk overzicht over hoe je aan videomarketing kunt doen. 

Videomarketing : toch uitbesteden?

Heb je toch liever dat jouw videomarketing door experts wordt uitgevoerd? Dan zijn er voldoende bureaus gespecialiseerd in videomarketing  die je hiermee kunnen helpen. Sortlist bevat een groot aantal aan bureaus gespecialiseerd in eender welke expertise die jij nodig hebt.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email