Wat bedoelt Gen Z nu met “Ok Boomer”?
Laatst geüpdate op 9 mei 2024 om 03:13 pm
In de opwindende strijd tussen verschillende generaties in onze populaire cultuur, is “Ok Boomer” uitgegroeid tot een van de meest bekende termen die de meeste mensen wel kennen. Voor de jongste speler links, staat het symbool voor een uitdrukking van frustratie en onbegrip jegens de oudere generatie. Aan de andere kant van het spectrum, voor de oudere generatie, vertegenwoordigt het vaak een gebrek aan respect voor hun levenservaring en wijsheid.
“Ok Boomer” is als een kaart in een spel, waarbij teams verdeeld zijn tussen de echte kenners van verschillende generaties. Het is als een kennisquiz waarbij oude rotten hun juiste stapel kaarten met vier soorten vragen inzetten tegen de jongere generatie die het inzicht en de wijsheid van de oudere generatie uitdaagt.
In deze context gaan we dieper in op de inhoud van “Ok Boomer”, en onderzoeken we hoe deze term een rol speelt in de voortdurende generatieconflicten die onze samenleving kenmerken.
Key Takeaways:
- “Ok Boomer” symboliseert een generatiekloof waarbij jongeren onbegrip uiten naar de oudere generatie, terwijl de oudere generatie het vaak ziet als een gebrek aan respect.
- Technologie speelt een cruciale rol in het verbinden van Generatie Z, die opgegroeid is met smartphones en sociale media, en het vergroot tegelijkertijd de kloof tussen generaties.
- Hoewel sommigen “Ok Boomer” zien als een primitieve manier om een discussie af te kappen, blijft het een term in de cultuur die generatieconflicten vertegenwoordigt.
Jonge Generatie Z vs Oude Boomers
Generatieverschillen zijn altijd aanwezig geweest. In de periode van de boomer generatie, werden de Beatles en Rock & Roll als radicaal beschouwd. Tegenwoordig bestaan er nog steeds verschillen tussen generaties.
Technologie, voor wie werkt het verbindend?
Het lijkt alsof sociale media de kloof tussen jong en oud alleen maar groter maken. Jongeren vinden veel sneller hun weg op social. Ze hebben zich gegroepeerd en komen nu als Gen Z of Generatie Zop voor hun rechten.
De babyboomers en millennials moeten het vaak ontgelden. Niemand is zo goed als je eigengeneratie natuurlijk. Leeftijd spreekt dus duidelijk weer een rol in de samenleving. Zelfs de politiek is er druk mee in de weer. Technologie speelt daar een grote rol bij.
Generatie Z is meer met elkaar verbonden dan welke andere generatie dan ook. De jongeren, want dat zijn ze, groeiden op met smartphones, tablets en weten als geen ander van de nieuwste technische snufjes. Het is geen wonder dat nieuwe technologie eerst wordt toegepast door de jongste generatie en vervolgens wordt overgenomen door de oudere generaties.
95% van de Nederlanders een smartphone, maar Gen Z (de jongste generatie) is de grootste gebruiker.
Generatieconflicten in de moderne samenleving
Generatieconflicten in de moderne samenleving zijn als een kaartspel waarin de inhoud van “Ok Boomer” een belangrijk spelelement vormt. Net zoals bij een kennisquiz waarbij teams verdeeld zijn tussen echte kenners van verschillende generaties, bevinden de spelers zich aan beide kanten van de tafel. Aan de ene kant staan de oude rotten, die hun juiste stapel kaarten met vier soorten vragen inzetten, terwijl aan de andere kant de jongere generatie klaar staat om de uitdaging aan te gaan.
In deze generatieconflicten spelen vrienden, familie en zelfs tegenstanders een rol, waarbij jongeren zich verenigen tegen de oudere generatie, vaak in de huidige locatie van de popcultuur. Het is als een spel waarbij de jongste speler, met kennis van de populaire spelelementen, de lezer trekt naar hun kant van het scorebord.
Net als in een kaartspel tegen Goliath, waarbij de spelers ongeveer dezelfde leeftijd hebben, moeten de regels worden nageleefd terwijl de jongere generatie hun strategieën bedenkt. Het spel evolueert met de speeltijd, waarbij de afbeelding van de generatieconflicten steeds duidelijker wordt.
Kortom, generatieconflicten zijn niet alleen een onderdeel van ons dagelijks leven, maar ook een spel waarbij de inhoud van “Ok Boomer” een cruciale rol speelt in de interactie tussen verschillende generaties in onze moderne samenleving.
Wie valt onder Generatie Z?
Iedereen die tussen 1997 en 2012 geboren is, mag zich tot Generatie Z rekenen. Vrijwel iedereen in deze generatie heeft nooit een leven zonder technologie gekend. Met social media als hun thuisfront zijn ze enorm ambitieus, zelfverzekerd en enorm sterk op technologisch gebied.
Gen Z is opgegroeid met de wetenschap dat alles op het internet te vinden is. Ze doen meer aan fact-checking dan welke andere generatie dan ook. Met name het feit dat eerdere generaties zich zo vaak andere waarheden hebben laten aansmeren, geeft de jongeren (Gen Z) het gevoel slimmer te zijn dan Boomers.
Waar millennials bijvoorbeeld vaak met grote studieschulden het bedrijfsleven instappen, is de verwachting dat Generatie Z hier voorzichtiger mee om zal gaan. Research is iets dat Gen Z enorm aan het hart ligt. Ze zullen dus vrijwel nooit een grote beslissing maken voordat alle plussen en minnen tegen elkaar zijn afgewogen.
5 gezegdes over Gen Z
Gen Z is nog in volle ontwikkeling, dus we hebben nog veel te leren over hen en hun nog vormende manier van leven. Hier zijn enkele gezegdes die Generatie Z typeren:
- “Perfectie wordt overschat. Ik verwacht het niet van jou en jij hoeft het niet van mij te verwachten.” – Het is niet genoeg voor ons om authentiek te zijn. We moeten geen perfectie eisen.
- “Ik ben niet bang om het te verdienen, wat ‘het’ ook is. Geef me alsjeblieft niet zomaar iets, ook niet de troostprijs.” Gen Z wil alles doen wat nodig is om hun waardering en prestaties te verdienen.
- “We geven om onze wereld. We geven het meest om de mensen in onze wereld.” Net als Millennials geeft Gen Z veel om onze wereld en het werken om het een betere plek te maken.Bovenaan hun lijst staan echter de mensenrechten. Als er ooit een generatie was die slavernij, sekshandel, dakloosheid, armoede en de zinloze verdrijving van mensen uit hun geboorteland zal uitbannen, dan zal het Gen Z zijn.
- “Sociale media zijn niet alleen maar entertainment. Ja, het is leuk. Maar elk sociaal platform dat ik gebruik, heeft een ander doel in mijn leven.” Gen Z gebruikt verschillende sociale-mediaplatforms met specifieke doelen voor ogen. Ze gebruiken Facebook bijvoorbeeld om familie en vrienden in de gaten te houden. Twitter gebruiken ze voor het laatste nieuws, Instagram voor een geheugenbank, Snapchat om met vrienden te communiceren, en Pinterest en Tumblr voor creativiteit en inspiratie.
- “Wie ik vandaag ben, is misschien niet wie ik morgen ben. Verander, groei en pas met mij aan, want mijn identiteit zal altijd in ontwikkeling zijn.” Anders dan vorige generaties, hebben Gen Z-personen identiteiten gecreëerd die zijn gevormd door geïntegreerde digitale/persoonlijke levens. Ze verzamelen de uniciteit die ze bij anderen zien en combineren die met de uniciteit die ze in hun eigen leven hebben. Zo vormen ze langzaam en methodisch identiteiten die echt zeldzaam en vaak onnavolgbaar zijn.
De betekenis achter Ok Boomer
De term Ok Boomer kwam voor het eerst naar buiten toen een tiener reageerde op een wat oudere klagende man over de Generatie Y en Z. In het filmpje dat nog steeds op TikTok te vinden is, beklaagt de man zich over het feit dat deze generaties maar niet willen opgroeien en last hebben van het “Peter Pan Syndroom”.
Hoe moet je daar als Gen Z nu op reageren? Met de term Ok boomer. Meer was er niet nodig. Ok Boomer kun je zien als, “whatever” of “jouw tijd is voorbij, het maakt niet uit wat je nog zegt”.
Mocht je Ok boomer tegenkomen, of het wordt tegen je gezegd door jongeren, dan weet je dus dat de jongere generatie niet veel waarde meer hecht aan jouw mening. Ok Boomer wordt vaak gebruikt als iemand (op leeftijd) zijn mening geeft waar Gen Z het niet mee eens is.
In plaats van ellenlange discussies volstaat het in deze generatie om Ok Boomer de discussie voortijdig af te kappen of te ontwijken. Met name als Generatie Z zelf wordt aangesproken op hun gedrag of waardes wordt “Ok Boomer” als een reactie gebruikt.
Een kort overzicht van de generaties
Er wordt enorm veel over generaties gesproken en hoewel veel mensen vaak denken dat het hierbij over leeftijden gaat, is het meer doeltreffender om te kijken naar de geboortejaren van de desbetreffende generatie. Hieronder zetten we de laatste generaties voor je op een rijtjes op basis van geboortejaar:
- 1921 – 1945 Stille generatie
- 1945 – 1960 Baby Boomers
- 1961 – 1980 Generation X
- 1981 – 1995 Millennials
- 1996 – 2015 Generation Z
- 2015 – ….. Generation Alpha (voorlopig)
De specifieke grenzen van elke generatie verschillen nogal. Volgens de ene wetenschapper zijn de boomers ook nog in 1963 geboren terwijl de andere vindt dat je tot 1961 moet gaan. Je kunt deze jaren dan ook meer zien als richtlijnen.
Reacties en kritiek
Reacties op en kritiek tegen “Ok Boomer” vormen een essentieel onderdeel van de inhoud van de discussie over generatieconflicten in de moderne samenleving. Terwijl de jongere generatie zich in het spel waagt, trekken ze de lezer naar hun kant van het scorebord met een combinatie van kennis van populaire spelelementen en strategische zetten.
Voor sommige spelers zijn de speelregels van dit kaartspel tegen Goliath echter niet zo duidelijk. Tegenstanders beweren dat de term “Ok Boomer” de strijd tussen verschillende generaties verergert en geen punt toevoegt aan de discussie. Ze zien het eerder als een rader in een kennisquiz waarbij de inhoud van de term niks bijdraagt aan de strijd om bewijs en uitdagingen.
Desondanks blijft “Ok Boomer” een onvergetelijke term in de popcultuur, waarbij onderlinge discussies en uitdagingen tussen jongere en oudere generaties in verschillende speelvelden plaatsvinden, of het nu in de familie, onder vrienden of online is. Hoe de speeltijd ook verloopt, het is duidelijk dat de discussie over deze term en de generatieconflicten die het vertegenwoordigt, nog lang blijft voortduren.
Een kortstondige trend of een reactie voor lange tijd?
Dat Ok Boomer net iets meer is dan een hype merk je als het zelfs in de politiek wordt gebruikt. In November 2019 was het de 25-jarige Chloe Swarbrick die een ander parlementslid de mond snoerde met “Ok Boomer”.
De Nieuw Zeelandse liet zich niet kisten toen een ouder parlementslid een opmerking maakte over haar leeftijd. Het gevolg? Ok Boomer was in december 2019 één van de meest gegooglede zoektermen op Google.
Deze uitspraak is nog steeds veelvuldig gebruikt onder Generatie Z. Hoewel andere generaties blijven volhouden dat dit een primitieve manier is om een discussie af te kappen, beleeft Ok Boomer nog steeds haar hoogtijdagen.
Op social media zoals TikTok, Twitter, Facebook en Instagram wordt het minste of geringste commentaar van de boomers afgekapt met deze korte maar toch duidelijke reactie.
Ok Boomer, wat moet je hieruit onthouden?
Zelfs marketingcampagnes en influencers hebben de uitspraak overgenomen en dat wijst er op dat we voorlopig nog niet af zijn van deze uitspraak.
Door het feit dat Gen Z digitaal verbonden is, kiezen steeds meer bedrijven ervoor om deze generatie aan te trekken voor influencer campagnes.
Of de generatie daar zelf voor valt is nog waar de vraag, maar iets wat nu populair is of veel aandacht krijgt bij Gen Z zal binnenkort dus ook komen bovendrijven bij de andere generaties.
De generatiekloof kan ook voor conflicten zorgen op de werkvloer, lees daarom alles over het belang van bedrijfscultuur!