AI-teksten schrijven: Laat AI voor jou werken
Branding

AI-teksten schrijven: Laat AI voor jou werken

5,00/5(1)

Ondertussen heeft kunstmatige intelligentie, of AI, de intrede gedaan. Hiermee is de deur geopend naar vele toepassingen die het leven makkelijker kunnen maken. Ook op het gebied van schrijven kan AI een uitkomst bieden. Iedereen die snel een goede tekst wil schrijven of gewoon wat inspiratie nodig heeft kan gebruik maken van AI-teksten schrijven

Key Takeaways:

 • Het schrijven van teksten gaat met behulp van AI in een fractie van de tijd. Schrijvers kunnen hierdoor meer tekst genereren. 
 • AI-tools voor het schrijven van teksten zijn zeer eenvoudig in gebruik. Een korte instructie en iedereen kan ermee aan de slag. 
 • Het creëren van goede AI-teksten staat of valt bij een goede prompt . Zonder deze prompt weet de AI-tekstschrijver niet wat de verwachtingen zijn. Het resultaat zal niet zonder meer passen bij de verwachtingen.
 • Er zijn een groot aantal AI-tekstschrijver tools waar gebruikers uit kunnen kiezen. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen. Een aantal hiervan zijn gratis beschikbaar. 

Wat houdt het schrijven van teksten door een ai writer in?

Schrijvers kunnen zichzelf tegenwoordig een handje laten helpen door een AI-tool voor teksten. Niet alleen professionele schrijvers, maar ook studenten, marketeers en andere mensen kunnen er gebruik van maken. De AI-tool is getraind om teksten te schrijven die voor een groot deel geschreven lijken te zijn door mensen.

De AI-tools zijn getraind om de juiste informatie te verschaffen en menselijk te klinken. De tools hebben deze kennis doordat ze in de ontwikkelingsfase grote hoeveelheden tekst hebben geanalyseerd. Ze maken gebruik van een machine learningalgoritme om die data te analyseren en de manier van schrijven over te nemen. Op basis van die informatie weet de AI-tool kloppende teksten te schrijven die goed leesbaar zijn en specifieke inhoud bevatten.

De AI-tekst begint bij de opdrachtgever die de AI-tekstschrijver een prompt moet geven. Dit is een opdracht met richtlijnen voor de tekst. Alleen als die prompt duidelijk is zal de AI-tekstschrijver een goed leesbare kloppende tekst kunnen produceren. AI-generators zijn voor meerdere doeleinden te gebruiken:

 • Social media content 
 • Rapportages
 • Artikelen
 • Scripties
 • Blogs
 • Landingpages
 • Theaterstukken
 • Schrijven van liedteksten
 • Schrijven van gedichten 

De voordelen van schrijven met behulp van kunstmatige intelligentie

Er wordt nog wel eens argwanend naar kunstmatige intelligentie gekeken. Op social media hebben mensen het gekscherend over het begin van een wereld die geregeerd wordt door kunstmatige intelligentie. Er zijn inderdaad nog vele vraagtekens over de toekomst, maar de huidige functies van AI zijn simpelweg heel nuttig. Ze maken werk sneller en makkelijker. Dit zijn de belangrijkste voordelen van AI teksten schrijven. 

 • Efficiënt en snel – Een van de belangrijkste voordelen van schrijven met AI is de snelheid ervan. Het schrijven van een artikel van 1000 woorden kan een schrijver al snel 1,5 uur kosten. Met AI is het binnen een paar seconden gerealiseerd.
 • Geen grammatica en spelfouten – AI is in staat om de regels van de Nederlandse taal consistent toe te passen. Een AI-gegenereerde tekst zal dan ook zelden grammaticale fouten of spelfouten bevatten.
 • Vele toepassingen – AI-tekstschrijvers hebben een groot aantal toepassingen. Ze kunnen zowel gebruikt worden om feiten weer te geven als creatieve teksten te schrijven. 
 • Kostenefficiënt – De kostenbesparing voor het gebruik van AI-tekstschrijvers is een goede reden om ze te gebruiken. Door het besparen van tijd zijn medewerkers minder lang bezig met het schrijven van teksten waardoor in dezelfde tijd meer werk verzet kan worden. 
 • Geeft inspiratie – Schrijvers krijgen wel eens te maken met een writer’s block. AI-tools kunnen ze inspiratie geven voor artikelen, inhoud en schrijfwijzes. 

Hoe schrijf je een tekst met ChatGPT of andere AI-tools?

Teksten schrijven met behulp van een AI-tool heeft dus heel wat voordelen. De volgende stap is om het zelf uit te proberen. Dit zijn de stappen die schrijvers moeten doorlopen:

Stap 1. Kies de juiste AI-tekstschrijver

Kies de AI-tool die het beste aansluit bij de behoeften. Voor marketeers zijn er bepaalde applicaties die handiger zijn dan anderen. Dat zelfde geldt voor salesteams. Later meer informatie over de opties.

Stap 2. Bepaal het doel 

Om een goede tekst te kunnen schrijven heeft AI-tekstschrijver de juiste opdracht nodig. Zonder opdracht van buitenaf zal er geen goede tekst gegenereerd worden. Het is voor de opdrachtgever dan ook belangrijk om eerst het doel te bepalen. Is de tekst bedoeld ter promotie van iets? Moet het een informatieve tekst zijn? Of juist een creatieve tekst die mensen graag lezen?

Een social media manager zal content willen creëren die past binnen de social media strategie. Het ene bericht moet een band opbouwen met de klant, andere berichten zijn ter promotie en weer andere berichten zijn bedoeld voor meer engagement. ChatGPT en andere AI-tekstschrijvers weten niet wat het doel is als ze daar niet over geïnformeerd worden.

Stap 3. Schrijf een prompt 

De belangrijkste stap is het schrijven van een prompt. Een prompt is de instructie aan de AI-tekstschrijver. Het is belangrijk om een goede prompt te schrijven zodat de geschreven tekst aan alle eisen van de opdrachtgever voldoet. Als de prompt goed is zal de opdrachtgever niet zoveel meer hoeven te doen om de tekst te gebruiken. Dit zijn een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden bij het schrijven van een prompt voor een AI-tekstschrijver:

 1. Praat tegen AI alsof het een mens is – AI is getraind om menselijke tekst te interpreteren. Het is geen zoekmachine waarin een aantal woorden al genoeg zijn om tot een zoekresultaat te komen. Gebruik hele zinnen en praat tegen AI alsof het een collega of goede vriend is.
 2. Geef context – De beste prompts geven meer informatie die kan helpen om tot een beter resultaat te komen. De vraag “Schrijf een artikel over breien” geeft weinig context. Vertel ook voor wie het artikel bedoeld is en wat de lezers wel en niet weten over breien. Is het voor beginners of juist gevorderden? Is de doelgroep wat oudere mensen, of juist de jonge generatie?
 3. Geef AI een rol – Vertel de tekstschrijver welke rol of welk beroep aangenomen moet worden om de tekst te schrijven. Een tekst over breien zal er anders uitzien vanuit het oogpunt van een marketeer die brei attributen wil verkopen dan van iemand die simpelweg enthousiast is over breien. 
 4. Laat de feiten controleren de feiten – Als AI gevraagd is om een informatief artikel te schrijven dan kunnen deze AI tekstschrijvers soms een loopje nemen met de realiteit. In plaats van zelf de feiten te checken is het ook mogelijk om AI te vragen de bronnen te vermelden. Een andere optie is om te vragen hoe de AI-tekstschrijver tot een bepaalde conclusie is gekomen.
 5. Probeer verschillende dingen uit – Wie nog niet eerder een prompt geschreven heeft, zal eerst wat dingen moeten proberen. Is het antwoord van de AI-tool niet naar behoren schrijf dan een nieuwe prompt. Een andere optie is om de vraag opnieuw te stellen. De tool zal dan een nieuw antwoord genereren. 
ChatGPT Prompt

Stap 4. Pas de tekst van de AI-writer aan indien nodig

Als het goed is heeft de AI-tekstschrijver nu een tekst geschreven die voor het grootste deel voldoet aan de door de gebruiker gestelde eisen. In geen geval kan deze tekst direct gebruikt worden. Het punt is dat de AI-tools nog steeds gewoon computerprogramma’s zijn die niet alles weten, bovendien kan het een menselijke toon missen. Lees de tekst aandachtig door en pas aan waar nodig.

Let hierbij op de schrijfstijl die moet passen bij eerdere teksten. Een jonge doelgroep zal anders aangesproken moeten worden dan een oudere doelgroep. Dat geldt hetzelfde voor scholing. Laaggeschoolden zullen een tekst met veel complexe termen niet boeiend vinden en moeilijk om te lezen. Hogeropgeleiden zullen dit juist wel prettig vinden. Dit is al deels te ondervangen in de prompt, maar het is goed om de schrijfstijl toch te controleren.

Let ook op het gebruik van bepaald jargon. In elke bedrijfssector wordt bepaalde jargon gebruikt. De lezer moet echter wel op de hoogte zijn van deze jargon en deze ook regelmatig gebruiken. Schrijf zo simpel mogelijk zodat de tekst goed leesbaar is en de aandacht van de lezer vasthoudt. Als het toch noodzakelijk is om jargon te gebruiken dan is het aan te raden om in de tekst de definitie te geven. 

De 5 Beste AI-tekstschrijvers: Uitgebreide reviews en beoordelingen

Nu duidelijk is wat een AI-tekstschrijver is en hoe een opdracht gegeven kan worden is het tijd om te kijken naar de beschikbare opties. Dit zijn de 5 beste AI-tektschrijvers:

1. ChatGPT (OpenAI) 

ChatGPT van open AI is de eerste AI writer waar gewone mensen gebruik van konden maken. Het is een populaire optie omdat het gratis is en bovendien heel veelzijdig. Het is mogelijk om complete teksten te laten schrijven, maar de tool kan ook coderen en vragen beantwoorden. Let wel op dat de kennis van ChatGPT ophoudt na 2021. Latere informatie is niet beschikbaar, iets wat invloed kan hebben op de accuraatheid van de gecreëerde teksten. 

Voor marketeers is de gratis variant misschien een beetje te beperkt. De gratis variant heeft officieel GPT-3.5, de betere versie hiervan is GPT-4. Er zijn overigens nog meer varianten dus het is goed om de opties zelf even door te nemen. 

Voordelen van ChatGPT

 • Veel verschillende toepassingen
 • Gratis AI writer
 • Herinnert eerdere teksten
 • 100 + talen
 • Zowel in de browser als in de app

Kosten 

ChatGPT is de gratis optie die aangeboden wordt door OpenAI. De gratis variant zal tot op zekere hoogte voldoende zijn. Beginnende ondernemers of content creators kunnen hiermee wel uit de voeten. Voor marketingteams en grote bedrijven zijn er modellen die meer geavanceerd zijn. De betaalde variant GPT-4 is overigens vooral interessant is voor mensen die alleen tekst nodig hebben. Er zijn ook opties die het mogelijk maken om afbeeldingen te creëren. Gebruikers betalen voor tokens. Elk woord bestaat ongeveer uit 4 tokens. Voor € 55 krijgen gebruikers 1 miljoen tokens voor GPT-4.  

2. Jasper.ai 

Jasper.ai (eerder Jarvis) is een AI writer die steeds populairder lijkt te worden, met name voormarketingteams. Het is een handige tool voor iedereen die niet te lange prompts wil schrijven. Ook met een korte prompt zal de tekstschrijver teksten creëren waar de gebruiker ook echt wat aan heeft. Dat kan een simpele posts zijn voor social media, maar het kan ook gaan om een uitgebreide campagne zoals een e-mailmarketing reeks. Gebruikers die nog niet zo´n goed idee hebben hoe ze prompts moeten maken kunnen hiervoor bestaande templates van de AI writer gebruiken. 

Een extra functie van Jasper.ai is de brainstormsessie die toegankelijk is voor meerdere teamleden. Dit is vooral een functie die grotere bedrijven en marketingteams zal aanspreken, maar het is zeker de moeite waard. 

Voordelen van Jasper.ai 

 • Binnen 15 seconden AIi tekst gegenereerd 
 • Copilot functie tijdens het werken
 • Toegang voor meerdere collega´s
 • Zelfde tone of voice voor meerdere gebruikers
 • Correcte informatie


Kosten

Het is mogelijk om Jasper.ai een paar dagen gratis uit te proberen. Daarna is het noodzakelijk om een abonnement af te sluiten. Voor een persoon zijn de kosten € 36 per maand. Voor teams tot 5 personen zijn de kosten € 54 per maand per persoon. 

3. Copy.ai 

Copy.ai is een andere AI writing tool waar met name marketingteams veel baat bij zullen hebben. Dit programma maakt het voor marketingteams mogelijk om hun contentstrategie te delen en op basis daarvan hoogwaardige blogs, artikelen en content te creëren. 

Copy.ai is er ook voor sales teams die hulp nodig hebben bij het uitvoeren van dagelijkse taken. Deze teams kunnen Copy.ai inzetten om contracten op te stellen of offertes te maken. Dat maakt Copy´.ai een zeer handig hulpmiddel voor wat grotere bedrijven waar meerdere mensen werken. Het is goed om te weten dat de ingevoerde data niet gebruikt wordt om het systeem te trainen. Andere bedrijven zullen dus geen teksten en artikelen ontvangen op basis van de contentstrategie van andere gebruikers. 

Voordelen Copy.ai

 • Contentstrategie uploaden
 • Templates beschikbaar
 • Bedrijfsinformatie niet gebruikt voor machine learning
 • Geschikt voor grote teams
 • Nederlandse taal beschikbaar

Kosten

Copy.ai kan tot 2000 woorden gratis gebruikt worden. Dit is voor zelfstandig ondernemers, influencers en kleine ondernemingen een goede manier om de tool te leren kennen. Een betaald abonnement biedt een onbeperkt aantal woorden en extra opties. De prijs per gebruiker is € 33 per maand. Wie tekst wil genereren op basis van de eigen contentstrategie kan beter voor het Advanced pakket van € 171 per maand kiezen.

4. Writesonic 

Writesonic is de ideale AI writer voor iedereen die meer online zichtbaarheid wil en bovenin de resultaten van zoekmachines wil eindigen. Een van de beste functies van deze AI writer is de SEO checker (Search Engine Optimalization). Deze checker controleert of de tekst geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid zoekwoorden, maar ook naar de leesbaarheid en indeling van het artikel of de landingspage. 

Voordelen Writesonic

 • SEO Checker
 • Co pilot 
 • AI chat
 • Toegang tot recente feiten
 • Zoekwoorden toevoegen

Kosten

Om Writesonic uit te proberen hebben ze een gratis proefabonnement beschikbaar gesteld. Hiermee is het mogelijk om 25 teksten te genereren. Met de betaalde variant is het mogelijk om onbeperkt teksten te genereren. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de prompts te verbeteren. Dit pakket kost € 11 per maand en heet Chatsonic. Het is overigens aan te raden om het pakket met templates te kiezen. Dit Indivual pakket kost € 15 per maand. 

5. Rytr.me

Rytr.me is een kostenefficiënte optie die gebruikers heel wat opties kan bieden. De gratis variant is met maximaal 10.000 karakters redelijk beperkt, maar het Unlimited abonnement biedt heel veel mogelijkheden. Met dit abonnement is het mogelijk om een specifieke toon te zetten in het artikel. Daarnaast kunnen tot 50 plagiaat checks worden uitgevoerd.

Rytr.me is een goede tool voor marketeers en sales teams. Marketeers kunnen de ai writer gebruiken voor het creëren van e-mailmarketing, call to actions en het genereren van ideeën voor posts. Daarnaast kan het hulp bieden bij het maken van Meta titels en beschrijvingen. De AI writer kan tot slot gebruikt worden voor het reageren op reviews en berichten

Voordelen Rytr.me

 • Kostenefficiënt
 • Plagiaatcheck
 • Zoekmachineoptimalisatie
 • Editing 
 • Bestaande teksten herschrijven

Kosten

Het is mogelijk om Rytr.me gratis te gebruiken, maar de opties zijn in dit geval zeer beperkt. Gelukkig is het mogelijk om voor 7 per maand het Unlimited abonnement af te sluiten. Dit abonnement biedt genoeg mogelijkheden voor beginnende ondernemers en marketeers. Het Premium abonnement kost slechts € 22. 

Conclusie: Teksten schrijven met AI tools

Een AI writer is een handige technologie die het mogelijk maakt om op eenvoudige wijze verschillende soorten tekst en content te genereren. Het kan daarbij gaan om artikelen, documenten, copy, advertenties, blogs, landingpagina’s en templates.

Onze AI kan content marketing naar een hoger niveau tillen. AI kan zoekwoorden toevoegen zodat copy, artikelen en blogs makkelijker te vinden zijn op zoekmachines. Er zijn diverse programma’s voor ai writing die originele inhoud kunnen schrijven. Het kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor content marketing. Goede en boeiende inhoud kan de online aanwezigheid laten opvallen bij potentiële nieuwe klanten en bij zoekmachines.

Er zijn verschillende AI writing programma’s die over elk onderwerp kunnen schrijven. Het helpt niet alleen om sneller teksten te schrijven, onze ai kan ook helpen bij het tegenaan van writer’s block, nieuwe ideeën en originele inhoud aanbieden waarmee de schrijver teksten naar een hoger niveau kan tillen.

Sommige mensen zijn huiverig als het gaat om AI, maar voor de creatie van teksten zoals templates en documenten kan het absoluut geen kwaad. Het is slechts taal geschreven door technologie. Het is overigens wel aan te raden om artikelen, blogs en documenten daarna nog te personaliseren. Dit zal helpen bij de online aanwezigheid en beter opvallen in zoekmachines. 

Het gebruiken van AI writers kan in eerste instantie even wennen zijn. Zeker als het gaat om het schrijven van goede prompts. Dit kan ook uitbesteed worden aan een professional. Neem eens een kijkje op Sortlist. Hier zijn experts te vinden op het gebied van AI prompts en het gebruik van AI-writers

Veelgestelde vragen over AI-teksten schrijven

Kan AI een verslag maken?

Een AI tekstgenerator is ook in staat om een verslag te genereren. Maar de beste AI tools kunnen veel meer. Ze kunnen copy, advertenties, blogs, landingspagina’s, templates, social media posts en andere Nederlandse teksten schrijven. Gebruik van AI helpt effectief om betere content te maken en kan met slechts minimale input het schrijfproces versnellen.

Wat is de beste AI tekst generator?

Elke AI tekstgenerator heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Ze zijn allemaal in staat om artikelen en documenten te schrijven of herschrijven die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Met de juiste input kunnen deze allemaal goede content creëren en boeiende inhoudt genereren. Probeer een AI tekstgenerator uit met een gratis proefperiode en probeer het zelf uit. Kijk of de generator een onbeperkt aantal woorden aanbiedt, originele inhoud creëert en teksten maken effectief makkelijker maakt. 

Hoe zorg ik dat AI-tekst lijkt op menselijke taal?

Artificial intelligence is een geavanceerde technologie die gebruikmaakt van machine learning voor content creatie en het automatisch genereren van sociale berichten, e-mails en andere teksten. Toch is is onze ai nog niet in staat om perfecte natuurlijke taalverwerking toe te passen. Ondanks dat het een krachtige tool is hebben de tekst vaak nog een menselijke touch nodig. Geef de AI writer de opdracht om een bepaalde rol aan te nemen zoals een ervaringsdeskundige of een schrijver voor oudere mensen. Dat helpt teksten produceren die menselijker zijn. 

Is het mogelijk om gratis AI tekst te laten schrijven?

Meerdere AI applicaties bieden de mogelijkheid om gratis AI tekst te creëren. Deze opties zijn voor beginnende ondernemers vaak al meer dan voldoende. Voor marketingteams en sales teams is het aan te raden om voor een betaalde variant te gaan. Die bieden meer opties en gebruiken bedrijfsgegevens niet om de AI writer te trainen. Kortom, niemand zal er met de bedrijfsstrategie vandoor gaan. 

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email