Umbraco voor dummies
Web & Software Development

Umbraco voor dummies : ontdek een van de beste CMS

5,00/5(1)

Hebt u ooit gehoord van Umbraco, het CMS dat in 2000 werd gecreëerd door Niels Hartvig? Het is het content management systeem achter de websites van bedrijven als de luchtvaartmaatschappij Vueling en de analyselaboratoriumgroep Eurofins.

In dit artikel laten we u kennismaken met dit cms, en met de diensten waarmee u uw website kunt bouwen. Maar als je professionele hulp nodig hebt, kunnen we je in contact brengen met een van onze webontwikkelingsbureaus!

Wat is Umbraco CMS?

De geboorte van Umbraco CMS

Umbraco is een content management systeem dat werd gecreëerd in 2000. De auteur ervan, de Deen Niels Hartvig, besloot er in 2004 open source software van te maken.

De software wordt nu beheerd door het Umbraco HQ-team, dat bestaat uit meer dan honderd medewerkers, waaronder webontwikkelaars, redacteuren, beveiliging en technische ondersteuning.

Umbraco CMS begrijpen in enkele woorden

Umbraco CMS is een content management systeem waarvan de scripttaal C# is. In tegenstelling tot zijn belangrijkste concurrenten WordPress en Drupal, waarvan de code in PHP is geschreven.

Het cms is gebaseerd op het door Microsoft ontwikkelde .NET framework. De open source software is de leider in CMS gebaseerd op het .NET framework.

De laatste versie is U10, die op 16 juni 2022 is uitgebracht. Het is dus een oplossing die qua CMS nog steeds in de trend zit.

Wat zijn de voordelen van Umbraco CMS?

Hoe onderscheidt het zich van zijn belangrijkste concurrenten die de weg wijzen in de content management systeem industrie? Hier zijn enkele punten die de kracht van deze software uitmaken.

Umbraco, een flexibel CMS

De open source software biedt een gestroomlijnd platform voor uw website van waaruit u pakketten kunt installeren uit de 1.200 gratis pakketten die tot op heden bestaan. In plaats van kant-en-klare pakketten vol functies en opties aan te bieden.

Een grote gemeenschap

Hoewel de gebruikersgemeenschap niet zo groot is als die van Drupal of WordPress, kan de software bogen op meer dan 730.000 installaties en een gemeenschap van meer dan 220.000 actieve leden.

Dit is een grote hulp als u overweegt uw e-commerce website voor het eerst op te zetten met Umbraco CMS.

Een certificeringssysteem

De ontwikkeling van uw IT-afdeling kan moeilijk zijn wanneer u sites laat maken met Umbraco CMS. Updates van deze websites kunnen namelijk niet worden uitgevoerd zonder expertise op het CMS platform.

De eenvoudigste manier om geen tijd te verspillen aan het trainen van ontwikkelaars zonder ervaring met dit type CMS is om :

Laat uw team de trainingscyclus volgen die wordt aangeboden door Umbraco Training of,
Op zoek naar de toekomstige werknemer die al online sites heeft gemaakt met Umbraco CMS. Door te zoeken naar de vermelding van Umbraco HQ online certificeringen in hun CV.

Basisdocumentatie

Er is een Umbraco Learning Base Youtube kanaal dat 160 video’s bevat die u begeleiden bij het gebruik van de software. Of in het begrip van zijn interface, zonder de publicatie van uw eerste website te vergeten.

In tegenstelling tot de zojuist genoemde certificeringen is de toegang tot deze tutorials op het web volledig gratis. Zo vindt u alle oplossingen voor uw problemen bij het maken van uw website met Umbraco CMS.

Kenmerken van het Umbraco CMS

Umbraco biedt oplossingen voor bedrijven in verschillende sectoren, zoals

 • Openbare dienst,
 • Gezondheidszorg,
 • Business of onderwijs.

Maar als we in detail treden, wat zijn dan de content management functies die de software biedt in zijn meest up-to-date versie? Wij zetten alle kenmerken op een rijtje in verschillende categorieën.

No-code content management voor uw websites

Deze software biedt een zeer gestructureerde backoffice die zeer gebruiksvriendelijk is. Zo kan iedereen de gegevens en blokken op zijn website beheren zoals hij dat wil.

Onder de basisfuncties in de nieuwste versie van de software vindt u onder meer:

 • Responsive design, waardoor uw website vanaf elk mobiel apparaat kan worden gelezen zonder prestatiebeperkingen,
 • Een versiebeheer waarmee u terug kunt gaan naar een vorige versie die eerder was opgeslagen. Dit is nuttig in geval van een ernstige beveiligingsfout of als u terug moet naar gegevens die in het verleden zijn gepubliceerd,
 • Een WYSIWYG-editor waarmee gebruikers inhoud in realtime kunnen bekijken terwijl deze wordt opgemaakt voor publicatie,
 • Een mediabibliotheek die al uw video-, beeld-, PDF-, enz. bestanden opslaat in een database die u naar wens kunt structureren,
 • Meertalig contentbeheer, zodat uw websitebezoekers gemakkelijk de taal op uw website kunnen veranderen.

Beveiligingsfuncties

Onder de veiligheidsargumenten die u zouden moeten doen kiezen voor deze, vindt u de volgende kenmerken:

 • De code is beschikbaar als open source, wat technische ondersteuning vergemakkelijkt,
 • Het is mogelijk het beveiligingsniveau van de wachtwoorden te beheren,
 • Om veiligheidsredenen wordt u na 20 minuten inactiviteit uitgelogd in de backoffice van Umbraco CMS,
 • Het HTTPS-protocol wordt ondersteund, en dit is ook het geval voor het Umbraco Cloud SaaS-platform,
 • Twee-factor authenticatie (2FA) is beschikbaar voor zowel het backoffice platform als voor de bezoekers van uw site,
 • U kunt gebruikersrollen en een ledengebied beheren.

Tools om uw marketingprestaties te verbeteren

Om ons overzicht van de beschikbare functies af te ronden, hier een focus op de tools met betrekking tot marketing:

 • SEO tools,
 • Sociale media tools,
 • Marketingautomatiseringsfuncties,
 • De krachtige Examine zoekmachine gebaseerd op Lucene technologie,
 • Umbraco Forms Manager.

De prijs van het Umbraco Content Management Systeem

Als we een snelle blik werpen op de prijzen die op de website worden weergegeven, zien we dat het niet duurder is om Umbraco CMS te gebruiken dan een van de andere content management systemen (WordPress, Drupal of Joomla om alleen de meest invloedrijke op de markt te noemen). Inderdaad, het gebruik van ’s werelds beste CMS op basis van de nieuwste .NET-technologie is 100% gratis.

U hoeft dus nooit te betalen voor het gebruik van Umbraco CMS en de bijbehorende technische ondersteuning. Natuurlijk zijn de kosten voor de hosting van uw website altijd de verantwoordelijkheid van uw bedrijf.

U hoeft alleen te betalen voor het gebruik van Umbraco’s nevendiensten, namelijk Umbraco Cloud, de cloud-versie van Umbraco gehost op Microsoft Azure, en Umbraco Heartcore, de headless CMS-versie van Umbraco.

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email