10 communicatietools die een MKB kan gebruiken
Marketing

10 communicatietools die een MKB kan gebruiken

5,00/5(2)

Voor MKB’s is het cruciaal om goed te communiceren met de klant. Het maakt niet uit in welke sector je werkt, het is noodzakelijk om awareness te creëren voor jouw merk. Het lijkt misschien vreemd, maar hou er rekening mee dat een MKB zich meer moet focussen op communicatiedoelstellingen dan salesdoelstellingen.

Het is best moeilijk om een geschikt kanaal te vinden dat niet al te veel kost. Daarom geven we jullie hier meer informatie over zodat je weet welke communicatietool het beste bij jouw MKB past. Houd er wel rekening mee dat je communicatietool onderbouwd moet zijn door het toepassen van een communicatiestrategie, anders kom je in de problemen.

Communicatietools voor MKB’s

Organisatie van evenementen

Het organiseren van een lokaal evenementis een kans om nieuwe partnerschappen te ontdekken en ervaringen te delen. Bepaal, afhankelijk van jouw doelstelling, het type evenement dat je wilt organiseren.

eventnews.be - by Experience Magazine

Het kan gaan om een beurs, een persconferentie, een bijeenkomst in de school- of universitaire omgeving, etc. Evenementen zijn een uitstekende manier om je online -en offline activiteiten samen te brengen. Voorzie de klant op het juiste moment in zijn/haar behoefte en draag bij aan de ultieme customer experience.

Influencers

Het nut van het inschakelen van influencers wordt in de commerciële sector zwaar in twijfel getrokken. Er heerst onzekerheid rond de authenticiteit van deze manier van communiceren.

Tegenwoordig kunnen we allemaal influencer worden, dus daarom moet je op zoek gaan naar partners waarmee je langdurige samenwerkingen zult aangaan. Dit houdt dus in dat deze persoon geen producten of services van de concurrentie mag aanprijzen. Bij langdurige samenwerkingen wordt de juiste doelgroep aangesproken en bouw je een trouwe fan database op.5 Tips to Become a Social Media Influencer in Your Niche | Easy Affiliate

In de toekomst zal er minder gebruik gemaakt worden van influencers met een groot aantal volgers.

Het merendeel van de volgers zijn nep profielen of robots, dus dit zijn zeker niet de personen waar je mee geassocieerd wilt worden als bedrijf. De kleinere profielen met tienduizend volgers noemen we micro-influencers en zijn wél interessant om aan te spreken. Nano-influencers zijn nog kleinere profielen die beginnen vanaf duizend volgers.

De laatste zijn de meest betrouwbare partijen en kosten een pak minder geld om je product of service te laten zien aan de doelgroep.

Mailing

Mailing is de perfecte manier om je klanten op de hoogte te houden van de laatste nieuwe producten en promoties. Dit gebeurt aan de hand van het verzenden van e-mails. Deze communicatietool is effectief, maar je hebt wel toestemming nodig van de klant om ze aan te mogen spreken.

Zorg ervoor dat de boodschap die je verspreid een doel heeft en dat de klant niet overladen wordt met nutteloze berichten, want dan haken ze af op lange termijn. Een belangrijke tip die we je kunnen meegeven is dat de mailing altijd moet beginnen met de naam van de ontvanger. Dit zorgt ervoor dat de lezer zich persoonlijk betrokken voelt bij het bericht en je product of service.

E-mailing / Direct Mailing | Arpeggio

Tegenwoordig kun je bezoekers van een website op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes via de nieuwsbrief. Als je regelmatig contact houdt met je bezoekers, vergeten ze je product of service niet.

De nieuwsbrief bestaat uit korte tekstblokjes met een duidelijke boodschap, afbeeldingen, illustraties en een call-to-action. Geef de nieuwsbrief een pakkende titel om mensen hun interesse te wekken. Een goed begin is het halve werk!

Website

In het digitale tijdperk is een website de hoeksteen van alles. Om uw communicatie concreet te verbeteren, moet de content uitgebreid, uniek en relevant zijn.

Met een goede website krijg je meer verkeer op je website en genereer je meer leads zoals bijvoorbeeld bezoekers die zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Als MKB is het vooral een prioriteit om je zichtbaarheid te vergroten zodat je doelgroep weet wie je bent en wat je doet.

De website zal onder meer informatie moeten verstrekken die je potentiële klanten nodig hebben om overtuigd te worden. De website is er ook op gericht om loyale klanten te behouden. Bovendien kunnen, afhankelijk van jouw activiteit, verschillende taken worden geautomatiseerd op een web-interface: aankoop, reservering, assistentie, enz. Inderdaad, een goede website kost jammer genoeg veel geld, maar het is de moeite waard om in te investeren.

Dit is het visitekaartje dat garant staat voor je merk. Je website hoeft niet veel pagina’s te hebben, maar zorg dat de informatie die op je website vermeld staat vooral relevant is.

Blog

Tegenwoordig heeft iedereen een blog zul je denken? Er zijn inderdaad veel bedrijven die een blog schrijven, maar we zullen je uitleggen waarom dit in 2020 nog steeds een geschikte communicatietool is. Met een blog laat je zien welke vakkennis je bedrijf heeft.

Ook hebben blogartikelen een positieve invloed op SEO. Bij elk geplaatst artikel stijgt de kans om sneller in zoekmachines gevonden te worden. Hoe hoger je in de ranking komt, hoe betrouwbaarder de doelgroep je bedrijf vindt.

Bovendien moet je als MKB zeker zorgen dat je bezoekers kunnen reageren op de artikels en toegang moeten krijgen om artikels te delen. Luister naar je bezoekers, want hun mening is de belangrijkste vorm van feedback die je als bedrijf kunt krijgen.

Een ander leuk idee is het schrijven van een gast blog. Het principe is eenvoudig, neem contact op met een bedrijf en maak een artikel dat interessant genoeg is om te publiceren op de blog van de opdrachtgever. Beschouw het als een win-win situatie. Op deze manier creëer je meer zichtbaarheid op je eigen website en op de gastblog.

Sociale media

Sociale media blijft razend populair voor de promotie van kleine bedrijven, alleen wordt het in 2020 moeilijker om hoog te scoren in het organisch bereik. Dit is de ranking waarin je content zichtbaar zal zijn zonder te betalen. Je kunt dit vergelijken met het principe van zoekmachine resultaten. Het maken van advertenties in sociale media wordt duurder en je hebt veel last van concurrentie.

Als MKB kan het daarom interessant zijn om eens te kijken naar alternatieve sociale media platformen.

TikTok

TikTok en Pinterest zijn platformen die we in de toekomst in de gaten moeten houden om te communiceren met potentiële klanten. TikTok blijft groeien en er zijn nog niet zo veel bedrijven die adverteren via dit medium. Eerder heeft Coca-Cola de Share-a-Coke campagne opnieuw gelanceerd via TikTok. Let op dat je momenteel nog niet overal ter wereld kan adverteren via dit netwerk, maar je kan altijd een aanvraag doen via de website.

Pinterest

Ook is Pinterest een interessante optie om te overwegen omdat ze recentelijk een adverteer functie hebben gelanceerd. Omdat het platform oorspronkelijk bestaat om mensen inspiratie te geven, gaan mensen daarom ook op zoek naar nieuwe producten of services. Uit onderzoek blijkt dat de koopintentie bij Pinterest hoger ligt dan op eender welk ander sociaal mediakanaal.

Chatbots

Het spreekt voor zich dat internetgebruikers meer op hun gemak zijn als ze persoonlijk antwoord kunnen krijgen op hun vragen. Het principe van de chatbot zit hetzelfde in elkaar als een telefonische klantendienst.

Je krijgt een paar geautomatiseerde suggesties en als de robot je niet verder kan helpen, word je doorverwezen naar een expert die je gepersonaliseerde hulp geeft.

Chatbot in jouw bedrijf | ProximusBedrijven als Proximus en BNP Parisbas Fortis werken al langer met deze manier van klantenservice. Een chatbot die 24/7 bereikbaar is, is haast niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Je bespaart hier als bedrijf waardevolle tijd mee die je kunt besteden aan andere zaken.

Testimonials

Niets is zo geruststellend voor een sceptische koper als het zien van tevreden klanten. Een testimonial is een getuigenis of ervaring die de tevreden klant wilt delen met de rest van de wereld.

Maar let op, de getuigenissen moeten zo natuurlijk en overtuigend mogelijk worden overgebracht naar de kijker zodat het een krachtig hulpmiddel is en leidt tot aankoop van producten of services.

Handleidingen

Het is belangrijk voor potentiële klanten om te weten hoe ze een product of service moeten gebruiken. Maak filmpjes of afbeeldingen met instructies die klanten begeleiden.

Het visueel voorstellen van informatie is de beste manier en het zorgt er ook voor dat de klant vertrouwen krijgt in het product of service. Je kunt deze informatie ook aanbieden in ruil voor het ontvangen van persoonlijke gegevens.

Klanten hebben er geen probleem mee om een e-mailadres in te vullen, in ruil voor het ontvangen van nuttige informatie.

Webinars

Webinar is een samenstelling van de woorden “web” en “seminar”. Deze tool om te communiceren vanop afstand zal in de toekomst steeds meer gebruikt worden. Webinars hebben verschillende doelen:

  • Organiseren van meetings
  • Trainingen & opleidingen geven
  • Lezingen houden
  • Presentaties delen

Steeds meer mensen werken vanuit hun thuisomgeving en zitten verspreid over de hele wereld. Organiseer webinars waarbij je potentiële klanten bijleert over bepaalde onderwerpen met betrekking tot je product of service. Duurt het lang om leads te overtuigen, maak dan gebruik van een post-webinar e-mailcampagne.

Het principe klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk redelijk simpel. Door middel van webinar-enquêtes kom je dingen te weten over de behoeften van prospecten.

Na de webinar-enquête ga je aan de hand van e-mail aanvullende informatie verzamelen om nog meer inzicht te krijgen. Het goede nieuws is dat dit weinig geld kost en dat je meteen aan de slag kunt gaan. Goed nieuws voor kleine bedrijven dus!

Conclusie

Bovenstaande overzicht geeft je een opsomming van communicatiemiddelen die geschikt zijn voor kleine -en middelgrote bedrijven. Denk goed na wat het doel is, welke doelgroep je wilt bereik en wat het marketingbudget is. Als je communicatiestructuur goed in elkaar zit, zullen  positieve resultaten automatisch volgen! We wensen je alvast succes!

Als je terug wilt komen op een specifiek punt dat in dit artikel aan de orde is gekomen, voel je vrij om ons te vragen in de commentaren. En als je de expertise van marketing en branding professionals nodig hebt, bel ons dan, wij brengen je in contact met de beste Marketingbureaus van het moment!

close

Krijg toegang tot onze exclusieve content!

email